Evropa

Ovo morate videti: 10 najzanimljivijih evropskih hostela

Hosteli više nisu samo smeštaj u kome ćete prespavati i ostaviti stvari, sve više vlasnika ovih objekata se trude da unesu zanimljive i neobične elemente u svoj prostor kako bi se izdvojili u odnosu na konkurenciju i kako bi privukli što više posetilaca.

Ako se još uvek pitate zbog čega treba bukirati smeštaj u hostelu, nadamo se da će vam nakon čitanja ovog teksta sve biti mnogo jasnije i privlačnije.

Ne samo da vam sobe sa više kreveta omogućavaju da platite što jeftiniji smeštaj, već je većina hostela smeštena na dobrim lokacijama u centru grada a pored toga zaposleni vam mogu dati najbolje savete gde otići i šta obavezno posetiti.

Ne zaboravimo da su hosteli mesta u kojima odsedaju putnici sa svih meridijana, pa je to odlična prilika da upoznate nove ljude i steknete internacionalne kontakte.

Ali nisu svi hosteli isti, neki su jednostavno neponovljivo drugačiji i boravak u njima ćete pamtiti čitavog života. Odlučili smo da sa vama podelimo sledećih 10 najzanimljivijih hostela širom Evrope, koje možete posetiti već do kraja ove godine.

Neki su u našem balkanskom komšiluku a neki su malo dalje, no bez obzira na udaljenost sigurni smo da će vam se dopasti naša selekcija jer je izbor veoma raznolik i za sve ukuse.

Od zapada do istoka, pročitajte šta nude ovi hosteli i ako želite da bukirate neki od njih – budite svesni njihove popularnosti pa se pripremite nekoliko meseci ranije za put i rezervacije.

1. Home Hostel – kao kod kuće

Lokacija: Lisabon, Portugalija

U gradu gde ima mnogo hostela i rankiran je kao jedan od najboljih za smeštaj mladih i onih koji se ne zadržavaju dugo u gradu, hostel Home nudi dodatno uživanje za osećaj kao da ste kod kuće – večera sa mamom.

Da, dobro ste pročitali! Čak šest večeri nedeljno, mama vlasnika hostela priprema gostima večeru. Sve od porodičnih recepata strogo čuvanih i prenošenih generacijama, preko prijatne atmosfere u trpezariji hostela, imaćete osećaj kao da ste kod kuće i neće vam nedostajati domaća kuhinja.

Sam enterijer hostela i sobe su takođe jako lepi sa karakterističnim krevetima od punog drveta i pogledom na jednu od glavnih ulica u centru Lisabona.

2. Mare de Due de Montserrat – stogodišnja vila

Lokacija: Barselona, Španija

Smešten u preko sto godina staroj vili, hostel Mare de Due de Montserrat, očarava svojim otvorenim prostorima i prelepim pogledom na grad. Na svega 15 minuta od centra i lagane šetnje do Gaudijevog parka, posetioci imaju priliku da uhvate duh grada ne samo u ovoj lepoj vili već i kroz obilazak grada.

Unutrašnjost ove vile održala je autentičnost pa su hodnici prošarani pločicama a dok hodate želite da fotografišete pod u svakoj prostoriji. Spoljašnja fasada je dobar primer arhitekture iz nekog starog vremena, čiji detalji će vam svakako skrenuti pažnju i ostati u sećanju.

3. Wallyard Concept Hostel – hipsterski raj

Lokacija: Berlin, Nemačka

Ako ne volite hipstere i njihov životni stil, onda vas boravak u ovom hostelu može preobratiti u najvećeg hipstera na planeti. Teško da može biti opušteniji i šarmantniji bez preteranog truda. Enterijer hostela Wallyard, odiše smislom za uklapanje moderne umetnosti, avanture i urabanog načina života i predstavlja savršen balans modernog dizajna i udobnosti. Obavezno treba zaviriti u umetnički salon posle doručka koji se priprema u hostelu. Lokacija je u centru Berlina na svega nekoliko minuta od zoološkog vrta i administrativne četvrti.

4. Ecomama – podsećanje na detinjstvo i igre u šatorima

Lokacija: Amsterdam, Holandija

Kako uđete u hostel Ecomama u Amsterdamu, osetićete miris sveže skuvane kafe, koja se sprema u divnom kutku artističkog kafića koji kada prođete nailazite na recepciju napravljenu od starih knjiga. Velika trpezarija je kao stvorena za druženje sa novim prijateljima a posebno mesto za ušuškavanje i gledanje filmova pripada velikom šatoru koji zauzima centralno mesto u hostelu. Opuštenost kojom ovo mesto odiše, privlači mnoge mlade turiste i omiljeno im je mesto za produženi vikend u Amsterdamu. Lokacija pogoduje šetnjama i vožnji bicikla a i autobuska stanica je na 15 minuta odatle.

5. Eastern Comfort – hostel na brodu

Lokacija: Berlin, Nemačka

Ko kaže da su brodovi samo za bogate? Easter Comfort , hostel na vodi u Berlinu, plovi i gosti posetioce iz celog sveta slaveći opušteni i slobodni duh svog grada. I koji je bolji način od ovoga da i vi osetite taj duh, nego da prespavate na vodi? Brod ima čak tri nivoa, od koga je najviši rezervisan na razledanje reke, uživanje u koktelima ili kafi tokom dana. Lokacija je odlična jer se u blizini nalaze dva najveća ‘party’ kraja u Berlinu kao i najveći sačuvani deo Berlinskog zida – Istočna galerija.

6. Caveland – spavajte u pećini

Lokacija: Santorini, Grčka

Na ostrvu Santorini, tradicionalni smeštaj za stanovnike su pećine, u kojima lokalni stanovnici žive vekovima a sada to iskustvo mogu da imaju i turisti koji odsedaju u hostelu Caveland. Smešten u vinariji iz 18. veka, ovaj hostel, ima čak 8 pećina/soba sa izrazito belim zidovima i hladom koji čuva od velikih vrućina tokom leta. Pored njih, tu su i veliki zajednički prostor za opuštanje, bazen i bašte. Ovaj hostel nije smešten u srcu Santorinija, već u malenom selu Karterados, taman dovoljno udaljenom od buke i vreve ovog užurbanog ostrva. Iako lokacija možda nije pogodna za razgledanje, ono što ovaj hostel čini posebnim je tradicija, hrana, životni stil Grka i sve ostalo što će učiniti da se osećate kao da ste lokalac.

7. Jumbo stay – hostel u avionu

Lokacija: Stokholm, Švedska

Nije baš uobičajeno da vam bude udobno spavanje u avionu ali ovo je verovatno jedina situacija te vrste koju ćete pamtiti. Naime, hostel Jumbo stay, smešten u za tu priliku preuređen Boing 747, čvrsto stoji na zemlji iako se može reći da je jedan od najčudnijih hostela u Evropi. Sigurno više nikada nećete gledati isto na let avionom posle boravka u ovom hostelu. Možda se nekome učini da nema dovoljno mesta ni za krevete ali oni su unutra smestili čak i bar i kafić. Hostel je udaljen svega 10 minuta od aerodroma pa su mu drugi avioni jako blizu.

8. Kadirove kućice na drveću – jedinstveno iskustvo u prirodi

Lokacija: Olimpos, Turska

Još jedno neverovatno iskustvo smeštaja, koje teško da ćete pronaći bilo gde na svetu. Kadir’s Tree House, je potpuno nov i drugačiji koncept u gusto pošumljenom delu Turske gde imate osećaj da ste bliže prirodi. Nekoliko stabala su deo enterijera u sobama ovih bungalova, a hostel je poznat i po barovima koji se nalaze na ovom imanju kao i po večernjim okupljanjima turista uz logorsku vatru. Na samo 10 minuta šetnje, nalazi se more i deo Mediteranske obale u Turskoj.

9. Generator – sve je u pogledu

Lokacija: Pariz, Francuska

Ako želite Pariz na dlanu, onda je pogled sa terase ovog hostela prava poslastica koju morate sebi da priuštite. Generator ima najlepši pogled na Monmartr i baziliku Svetog srca sa najviše terase ovog hostela, gde uveče možete popiti koktel. Zatim se spustite do prostora u podrumu gde možete slušati pravu francusku muziku a sledeće jutro započnite u kafiću Fabijen i kasnije se opustite u Marokanskoj zoni. Luksuz koji možete sebi priuštiti se nalazi u premijum sobama, koje su opremljene za posebno uživanje na privatnim terasama ali postoje naravno i zajedničke sobe.

10. Celica – provedite noć iza rešetaka

Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Ovaj jedinstveni hostel je deo ljubljanske tvrđave, koja je izgrađena još u doba vladavine Austrougraske i deo u kome se nalazi objekat je služio kao zatvor preko 100 godina. Negde u vreme proglašenja nezavisnosti, hostel Celica, je otvoren i od tada predstavlja oazu za umetnike, putnike i sve spiritualne ljude. Svaka ćelija/soba je umetničko delo sa muralima na zidovima, koje su naslikali lokalni umetnici. Lokacija hostela je pogodna za obilazak grada jer su autobuska i železnička stanica na svega par minuta odatle.

Bonus – šarena oaza u centru Beograda

Nakon obilaska svih većih gradova Evrope i nekih posebnih skrivenih dragulja u ponudi najzanimljivijih hostela na našem kontinetu, ne možemo a da se ne osvrnemo i na domaću ponudu zanimljivih mesta za smeštaj turista u Beogradu.

Vašim prijateljima iz Evrope i sveta preporučite šareni, energični i dobro pozicionirani hostel Cuba, koji će vas svojim šarmom očarati a njima biti sigurna luka dok obilaze znamenitosti našeg glavnog grada.

Prijateljska atmosfera, sjajna ponuda i brojni besplatni sadržaji, besprekorna čistoća i ljubazno osoblje će učiniti da se svako oseća dobrodošlim i kao kod kuće.