Evropa

5 evropskih gradova koje morate posetiti do kraja godine

Do kraja godine imamo još nešto više od 4 meseca i taman dovoljno vremena da bukirate ovih nekoliko kratkih tura i obiđete predivne predele našeg kontinenta. Pripremili smo za vas 5 predloga gde možete otići do kraja godine i provesti divne trenutke u istraživanju jesenje magije u različitim zemljama.

Prošetaćemo malo po regionu da se divimo arhitekturi i prirodi, skočiti do centralne Evrope da se podsetimo istorije, umočiti noge u pesak a nešto hrabriji i u more, jer je miholjsko leto najlepše na plažama Grčke.

Imamo još jednu destinaciju koja će vam zagolicati maštu i zbog koje ćete poželeti da krenete na put kako biste osetili pravu novogodišnju euforiju.

Na ovoj našoj evropskoj turi, novembar zauzima posebno mesto jer vas tada vodimo u Nemačku, a zbog čega baš tada, saznajte malo kasnije. Za sada vam preporučujemo da otvorite beležnicu, skinite google mapu gradova o kojima smo pisali u tekstu, skrolujte kroz ‘TripAdvisor’ aplikaciju i pripremite se za mnogo šetnje, istraživanja i nezaboravnog provoda ali i malo opuštanja.

Kako bi vas ova lutanja po evropskim gradovima što manje koštala, potrudite se da pronađete jeftiniji smeštaj u hostelima, koji će vam pružiti nezaboravno iskustvo i doneti nova poznanstva. Možda ćete na nekom od svojih sledećih putovanja poželeti da bukirate mesto u jednom od ovih hostela, koje smo mi izabrali za najzanimljivije u Evropi.

Krećemo…

Septembar – Heraklion

Dok je još toplo i može da se uživa na plažama Grčke, zašto ne bismo otišli na ostrvo Krit i do njegovog glavnog grada Herakliona? Odlučili smo da se pomerimo od uobičajenih destinacija, koje biraju srpski turisti i zato je Krit odličan izbor.

Heraklion je 2017. godine proglašen mestom gde je turizam imao najvišu stopu rasta na celoj planeti. Po čemu je još poznat Krit? Naravno da ste čuli za čuvenu minjonsku civilizaciju, koja je stara preko 3000 godina i smatra se najstarijom etničkom grupom u Evropi, zar ne? Pored toga, ne smete preskočiti ni Knosos palatu u kojoj je po predanju nekada boravio polu-čovek, polu-bik – Minotaur. Ukoliko ste ljubitelj arheologije i antičke istorije, uživaćete u boravku na ovom ostrvu.

Naravno, kada ste već u glavnom gradu, iskoristite ga kao svoju bazu pa slobodno vreme između dva kupanja iskoristite za obilaženje i drugih delova ostrva. Čuli smo da je hajking na Lefka Ori (Beloj planini) odličan i sa predivnim pogledom.

Septembar – Bled

A kada se približi kraj septembra, vreme je da osetite čari prave jeseni i uživate u najlepšim bojama žutog, crvenog i zelenog spektra kraj bajkovitog Bledskog jezera. Ovo kratko vikend putovanje će biti odličan predah a zbog svoje blizine dostupan je i za odlazak automobilom.

Krenite od obilaska najstarijeg zamka u Sloveniji – Bledskog zamka, koji pored predivnog pogleda na jezero i deo Alpa, čuva i zanimljivu kolekciju arheoloških artefakata. Rimljani su ovo mesto nazivali rajem a sigurni smo da ćete i sami shvatiti zašto je tako.

Nastavite obilaskom ostrva u Bledskom jezeru, gde se nalazi Vaznesenjska crkva i mali muzej. Poseban doživljaj vas čeka na samom putu do ovog ostrva jer ćete se voziti nekom vrstom gondole (vožnja pletnom) i uživati u idiličnoj atmosferi.

Kada završite sa tim, možete krenuti u šetnju oko ostrva ili provozati bicikl po stazi dugoj 6 km. Tako dobro izmoreni od šetnje, konačno možete otići da probate, po nekima najbolju krempitu u bivšoj Jugoslaviji – ‘blejsku kremnu rezinu’ na slovenačkom ili nama malo poznatiju kao krempita. Uživajte.

Oktobar – Bukurešt

Ostajemo u regionu i idemo u ‘Mali Pariz’, kako neki vole da zovu glavni grad Rumunije. Sa svojom impozantnom arhitekturom, nije ni čudo što je dobio nadimak ‘Pariz istoka’. Pa da krenemo u obilazak.

Prvi simbol grada, koji podseća na Pariz je podignut u čast svih onih koji su se borili u Prvom svetkom ratu i to je Trijumfalna kapija, na čiji vrh se možete i popeti, kako biste uživali u pogledu na grad. Zatim se prošetajte jednom od najstarijih i najvećih ulica u gradu – Avenijom pobede, koja je ujedno i najekskluzivnija ulica u rumunskoj prestonici.

Kada budete stigli do Palate parlamenta, sigurni smo da ćete ostati bez teksta, makar na minut. Grandioznost ovog objekta, koji se sagrađen tokom komunističkog perioda i prostire se na čak 12 spratova, uspeva da obori s’ nogu sve posetioce. Unutrašnjost je jednako impresivna kao i spoljašnost, sa velikim brojem luksuznih kristalnih lustera, mozaika i mnogo mermera.

Na kraju, prošetajte do čuvenog Trga revolucije, koji i danas podseća sve posetioce na ne tako davne događaje iz rumunske istorije i vladavinu dugogodišnjeg predsednika Čaušeska. Na ovom trgu se nalazi Kraljvska palata, Narodni muzej, Rimski ateneum itd.

Novembar – Berlin

Poseta Berlinu u novembru mesecu ima izuzetnu istorijsku važnost jer podseća na trenutak kada su u jednoj noći promenio tok istorije. Posledice pada Berlinskog zida osećale su se godinama nakon tog događaja.

Upravo zato ne treba propustiti odlazak u Berlin 9. novembra na godišnjicu obeležavanja ovog važnog datuma. I to baš ove godine kada se obeležava 30 godina od ovog događaja. Svake godine na taj dan u gradu se organizuje niz manifestacija, obično pored Brandenburške kapije, koja može da bude i vaša polazna tačka na turi po Berlinu.

Kada smo već kod Berlinskog zida, ne možete a da ne obiđete najveću svetsku galeriju na otvorenom koja je duga 1,3 km i predstavlja najduži neprekinuti deo ovog zida. Istočna galerija ima oko 100 slika, koje su iscrtali umetnici iz preko 120 zemalja sveta a one ilustruju političke promene krajem ’80 godina prošlog veka.

Nabavite ulaznice za Rajhstag, nemački parlament na vreme i obavezno obiđite kupolu, koja je deo ovog zdanja. Ako volite muzeje, ostrvo u srcu Berlina sa čak 5 muzeja će biti prava poslastica za vas. Pored toga kada su muzeji u pitanju, ne treba propustiti ni DDR muzej kao ni muzej na Kontrolnoj tački Čarli (Checkpoint Charlie), koji je nekadašnji jedini granični prelaz iz istočnog i zapadnog dela grada.

Nešto ćemo sigurno zaboraviti ili preskočiti ali najpoznatiji trg u Berlinu, svakako ne. Aleksanderplac, najpoznatije čvorište grada i mesto gde se susreću svi. Sa njega se vidi i jedan od najpoznatijih simbola grada – TV toranj, izgrađen u vreme Hladnog rata.

Ostale znamenitosti, kao i čuveni noćni život ovog grada ali i hipsterske četvrti i buvlje pijace ćemo vas ostaviti da sami obiđete i istražite. Još jedna obavezna destinacija mora biti i čuvena ulica ‘Pod lipama’ koja je ujedno i najveća pešačka zona u gradu.

Decembar – Kolmar

Za kraj godine smo ostavili najslađe. Put u francuski grad Kolmar pred novogodišnje praznike, ostaviće sigurno na vas jak utisak. Ako ste ljubitelj praznične euforije i volite lepo okićene ulice (ali ne kineksim ukrasima) onda je ovaj grad pravi izbor za vas i top destinacija gde možete provesti praznike.

Grad je poznat po bajkovitoj rasveti, sa oko 900 izvora svetla na kućama, ogradama i uličnom osvetljenju, čije se boje smenjuju u četiri teme (zelena, plava, bela i boja ćilibara – boja Alzasa).

Diskretni šarm Francuske i ovog gradića u regiji Alzas će vas očarati, šarmirati i objasniti šta znači biti savršena scenografija za najlepše praznične fotografije. Vaš instagram će goreti od lajkova i komentara a sve to zahvaljujući kitnjastoj arhitekturi i ukrasima kao i dobro očuvanim zgradama i bogatom kulturnom nasleđu.

Uticaj Nemačke je jak, jer je grad više puta tokom istorije bio pod vlašću ove zemlje i to se pre svega vidi po izgledu zgrada i tipičnoj arhitekturi. Jedna od glavnih atrakcija u gradu je ‘Maison Adolph’, jedna od najstarijih zgrada na svetu.

Obavezno se fotografišite kraj reke Lauh, koja protiče kroz grad a zbog velikog broja mostova i kanala ovaj grad nazivaju i ‘Mala Venecija’. Posetite muzej igračaka i probudite dete u sebi, taman pred Novu godinu, koje će biti ushićeno kada vidi Pepeljuginu kočiju. Pazite samo da se ne pretvorite u bundevu posle ponoći 😉

Ne smete preskočiti ni stari deo grada ‘La petiteVenise’,  gde možete videti stare ribarske kolibe i predivan drvored pokraj kanala. Svakako se potrudite i da probate neki od brojih specijaliteta francuske kuhinje kao i čuvena alzašanska vina.

Neki od najpoznatijih restorana u ovom gradu su: Jys, Latelier du Peintre i Meistermann. A uveče se zagrejte u nekom od pabova ili malom baru sa intimnijom atmosferom Chez Moi, koji nudi odličnu selekciju vina.

Na kraju prošetajte i do jedne od čak pet pijaca, koje rade punom parom tokom praznika. Najlepše poklone i suvenire možete kupiti u ‘Au vieux Pignon’ koja izgleda kao pijaca iz Diznijeve bajke.

A sledeće godine kada vam budu dolazili prijatelji iz evropskih zemalja da uživaju u novogodišnjoj atmosferi Beograda, potrudite se da ih ugostite što bolje znate i preporučite im najživopisniji i najbolje pozicioniran smeštaj u gradu.