Srbija

Atomska banja – šta videti, informacije, smeštaj i cene

U našoj zemlji se nalazi dosta banja i drugih lečilišta koja mogu da pomognu u lečenju raznih zdravstvenih tegoba i da poboljšaju opšte psihofizičko stanje. Jedna od banja koju bismo izdvojili kao najposećeniju u Srbiji jeste Atomska banja Gornja Trepča, koja je poznata i samo pod imenom Atomska banja.

Ova banja može da pomogne u lečenju reume, ali i drugih zdravstvenih problema. Pacijenti širom naše zemlje ali i šire dolaze u ovu banju, kako bi se lečili na jedan prirodan, ali veoma delotvoran način. Ukoliko ste ikada posetili Atomsku banju, onda sigurno znate koliko je ona blagotvorna i šta sve može da vam pruži.

Svež planinski vazduh i bujna vegetacija su ono što prvenstveno privlači ne samo pacijente, već i zdrave ljude, kako starije tako i mlade. Mnogi dolaze u ovu banju radi rekreacije i opuštanja u prirodi.

Ukoliko još uvek niste imali priliku da posetite Atomsku banju, onda bi trebalo da pročitate ovaj tekst. Reći ćemo vam neke osnovne informacije o ovoj banji ali i šta sve u njoj možete videti.

Osim toga, reći ćemo vam i kolike su cene u ovom mestu, ali i kako možete naći najbolji smeštaj.

Informacije

Prvo što ćemo vam reći jeste gde se Atomska banja nalazi. Ona je smeštena u području gde se nalaze i druge poznate banje u Srbiji, kao što su Vrnjačka banja, Mataruška banja, Ovčar banja itd.

Dakle, Atomska banja Gornja Trepča je smeštena u Šumadiji, odnosno u kotlini rečice po imenu Banja. Istovremeno ova banja se nalazi na obroncima dve planine, a to su planina Vujan i planina Bukovik. Da biste se bolje orijentisali, možemo vam reći da se Atomska banja nalazi između Kraljeva, Gornjeg Milanovca i Čačka.

Ukoliko putujete iz Beograda u ovu banju, računajte da do tamo imate nekih 140 kilometara, a najbolje je da idete Ibarskom magistralom. Međutim, ukoliko dolazite iz Niša, onda izaberite put preko gradova Kruševac i Kraljevo. Dok budete putovali ka Atomskoj banji, prolazićete kroz prelepe pejzaže, tako da smo sigurni da ćete uživati u prizoru. Priroda je u ovom delu Srbije izuzetno lepa i bujna, a imaćete priliku da vidite livade, voćnjake, vinograde, ali i guste šume.

Klima u Atomskoj banji je idealna, odnosno nema velikih razlika u temperaturi tokom dana i noći, ali ni tokom godine. Tokom leta temperature su veoma prijatne i nema velikih vrućina, a zimi je manje hladno nego u ostalim delovima naše zemlje.

Termalna voda u Atomskoj banji sadrži veoma retke minerale i druge elemente, tako da je po tome i nazvana Atomska banja. Jedan od elemenata koji je prvi put otkriven u ovom mestu je takozvani cezijum. Poznato je da ovaj element pomaže kod lečenja epilepsije, povišenog krvnog pritiska ali i neuropsihijatrijskih bolesti. Još neki od retkih metala u termalnim vodama Atomske banje su stroncijum, rubidijum i litijum.

Osim vode koja je izuzetno lekovita u ovoj banji, često se koristi i blato koje je isto tako lekovito i bogato mineralima. Ono što je važno spomenuti jeste da se većina pacijenata u ovoj banji kupa dva puta u toku dana, osim ako lekar ne naredi drugačije.

Sada se verovatno pitate koje sve bolesti se mogu lečiti u ovoj banji. Naime, spomenuli smo već da dosta pacijenata koji boluju od reume dolaze u ovo mesto. Fizikalna terapija je na izuzetno visokom nivou, pa se pored lekovite vode koriste i podvodne masaže, ručne masaže, kao i biserne kupke. Osim što je voda u Atomskoj banji veoma lekovita, važno je reći i da je vazduh jako prijatan i svež. Iskustva su pokazala da upravo ovaj vazduh može da pomogne ukoliko imate bilo kakve probleme sa gastrointestinalnim traktom.

Osim toga, osobe koje imaju multiplusklerozu dolaze često u Atomsku banju i tu pronalaze odgovarajuću terapiju za svoje tegobe. Atomska banja je svakako jedno od najpoznatijih lečilišta za neuropsihijatrijske bolesti. Ako vam je imuni sistem oslabljen, boravak u ovoj banji bi takođe mogao da bude veoma blagotvoran za vaše zdravlje.

Šta videti u Atomskoj banji?

Kao što smo već rekli, na putu do Atomske banje imaćete priliku da uživate u divnoj prirodi, a tek kada stignete ovde, sigurni smo da će vas priroda očarati. Bujne šume su ispresecane livadama i proplancima, na kojima rastu razne vrste cveća. Ono što naročito privlači turiste je čist vazduh koji pogoduje lečenju raznih zdravstvenih tegoba.

Osim toga, u Atomskoj banji vladaju mir i tišina, tako da ćete se sigurno odmoriti i opustiti od gradske buke i gužve.

Kada je u pitanju lečenje raznih tegoba, potrebno je reći da objekti u Atomskoj banji imaju najmoderniju opremu, tako da je izlečenje zagarantovano u najvećem broju slučajeva. Ono što je važno znati jeste da se osim same banje, ovde nalaze i brojni restorani i supermarketi, a već smo spomenuli da je priroda ovde izuzetno bogata. Upravo zato mnogi turisti dolaze u Atomsku banju čisto da bi se razonodili i uživali u prirodnim lepotama naše zemlje.

Sada kada ste videli osnovne informacije o Atomskoj banji Gornja Trepča i kada smo vam rekli šta u ovoj banji vredi videti, saznaćete i kolike su cene u ovom lečilištu. To će vam sigurno pomoći da se i sami orijentišete da li možete sebi da priuštite boravak u ovoj lekovitoj banji.

Smeštaj i cene

Što se cena tiče, treba reći da su one promenljive i da zavise od više faktora. Ukoliko planirate da idete u Atomsku banju, savetujemo vam da se prvo dobro raspitate o aktuelnim cenama.

Cena boravka u samoj zdravstvenoj ustanovi je negde od 2000 pa do 4000 dinara, zavisno od toga koliko kreveta se nalazi u sobi. Naravno, hrana se dodatno plaća. Ukoliko izaberete da imate samo doručak, onda će vas to koštati 180 dinara po obroku. Ručak je nešto skuplji i iznosi 390 dinara, dok se večera kreće negde oko 300 dinara. Nekada se u restoranima spremaju i specijalni dijetetski obroci za pacijente.

Što se samih cena terapije tiče, treba reći da one variraju. Na primer, ako želite samo da se kupate u bazenu sa lekovitom vodom, onda će to koštati nešto više od 300 dinara, tačnije oko 330 dinara.

Međutim, ako želite da vas stručnjaci pregledaju na ultrazvuku, onda će to koštati oko 1900 dinara. Ukoliko ste zainteresovani za podvodnu masažu, cena će biti negde oko 500 dinara, a da biste se kupali u kadi, moraćete da izdvojite 380 dinara. To su neke od prosečnih cena terapije u Atomskoj banji. Osim toga, imajte u vidu da se boravišna taksa i osiguranje dodatno plaćaju.

Svakako u Atomskoj banji Gornja Trepča postoje i privatni smeštaji. Jedan od najposećenijih hotela novije gradnje jeste hotel Vujan, koji ima kako jednokrevetne, tako i dvokrevetne sobe. Osim toga, u ovom hotelu se nalaze i apartmani koji su izuzetno lepo uređeni. Hotel Vujan ima 3 sprata i izgrađen je u veoma modernom stilu. U ovom hotelu se nalaze trpezarija u kojoj se hrane osobe sa posebnim potrebama i sala za konferenciju.

Osim toga, treba reći da se blizu ovog hotela nalazi i restoran u kojem možete jesti po veoma povoljnim cenama. Kada govorimo o smeštaju, svakako ćemo spomenuti i bungalove, u blizini kojih se nalazi veoma lep park ali i šuma.

Cene u restoranima i supermarketima su slične kao i u ostalim delovima Srbije, tako da ne morate da brinete. Ipak, morate znati da pored supermarketa, ima malo mesta na kojima biste mogli da šopingujete. Osim toga, noćni život u ovoj banji nije naročito razvijen, već je ona više prilagođena tome da se odmorite i opustite uživajući u prirodi i tišini.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da stvorite detaljniju sliku o Atomskoj banji Gornja Trepča i da shvatite o kakvom se lečilištu radi.

Osim toga, nadamo se da ste se i sami zainteresovali za to da posetite ovu banju i da se uverite u sve lepote i pogodnosti koje ona pruža. Nema sumnje da ćete se prvenstveno dobro odmoriti, ali i zdravstveno ćete se jako bolje osećati. Zbog specifičnog sastava termalnih voda u ovoj banji, smatra se da je moguće lečenje raznih zdravstvenih problema i to za veoma kratko vreme. Na vama je da se uverite u sve blagodeti Atomske banje.