Srbija

Banja Junaković – info, šta leči, smeštaj, cene

Gde se nalazi Banja Junaković?

Na severozapadu Vojvodine, na udaljenosti oko 5km od Apatina, smešteno je ovo banjsko lečilište. Nalazi se na obodu guste hrastove šume, istoimenog naziva, i predstavlja pravi raj za posetioce željne mira, relaksacije i bega od gradskih gužvi.

Od Beograda je udaljena oko 180km, dok je od Novog Sada deli nekih 90km, ali svakako predstavlja destinaciju koju ne treba zaobići bilo da vam je potreban neki od tretmana koji su u ponudi banje ili pak samo želite malo mira.

Istorijat

Ovaj rehabilitaciono-rekreacioni centar je izgrađen 1983. godine, a zanimljivo je kako je sama banja dobila naziv Junaković. Naime, ovaj prostor su još u XIV veku naselili Srbi bežeći pred Turcima, a u narednom periodu je močvarno područje oko Dunava postalo pravi raj za hajduke i ostale odmetnike.

Međutim, došavši na vlast sredinom XVIII veka, Nemci su svemu ovome pokušali da stanu na put kako bi Dunav učinili bezbednim za prolazak brodova. U toj borbi, hajduci sa Dunava su se junački branili i pružali otpor iz guste hrastove šume, koja je upravo po njima i dobila naziv Junaković, a oko 250 godina kasnije na istom mestu je nastala i Banja Junaković.

U selu Prigrevica, koje se nalazi nedaleko od Apatina, tokom izgradnje kanala Dunav-Tisa-Dunav i prilikom iskopavanja na većim dubinama utvrđeno je da postoje termalne vode čija temperatura iznosi između 30° – 50°C.

Kao rezultat, nastala je jedna od najstarijih banja u Vojvodini, a danas je prerasla u  čitav banjski kompleks smešten između Apatina i Prigrevice i predstavlja jedno od najatraktivnijih lečilišta u našoj zemlji.

Karakteristike

Tokom prvih stručnih analiza termalne vode, koje su izvršene u Budimpešti, utvrđena je njena lekovitost i banja je po svom kvalitetu izjednačavana sa Harkanj banjom u Mađarskoj, kao i Karlovim Varima u Češkoj. Tako je 1929. godine, kao simbol začetka ovakve vrste lečilišta u ovom delu Srbije, osnovana prva mala banja. Po fizičko-hemijskom sastavu lekovite vode Banje Junaković spadaju u alkalne, sulfidne, murijatične jodne hipoterme i sadrže visok procenat minerala.

S obzirom da se njeni termo-mineralni izvori nalaze na dubini i do 700 metara i da dostižu temperaturu i do 50°C, njenim vodama je neophodno rashlađivanje.

Lečenje i terapija

Upravo zbog svojih karakterisitka, ova banja se preporučuje pacijentima koji imaju problema sa: reumatskim oboljenjima (sve vrste reumatizma), ortopedskim oboljenjima (problemi sa kostima i zglobovima, rehabilitacija nakon povreda zglobova i kostiju, uticaj na lečenje kostiju i zglobova posle operacije, stanja kod deformacije ekstremiteta i kičmenog stuba, saniranje povreda u sportu tj. onih koje su operisane i nisu operisane), ginekološka oboljenja (stanja posle operacije, posle izlečenja upala, tegobe koje prati klimaks, kao i sterilitet).

Banja se ne preporučije osobama koje pate od vrlo visoke hipertenzije, kancera sa metastazama, teških srčanih tegoba i akutnih infektivnih oboljenja. Sve terapije i tretmani se obavljaju pod nadzorom medicinskih stručnjaka.

Specijalistički pregledi obuhvataju: kineziterapiju, laseroterapiju, krioterapiju, manuelnu masažu, termoterapiju, elektroterapiju, hidroterapiju, određivanje načina terapije i uzimanje podataka o istoriji bolesti, neuropsihološku rehabilitaciju, a sve u zavisnosti od vrste oboljenja. Terapije koje su u ponudi ovog banjskog lečilišta su:

Hidroterapija – podrazumeva podvodnu masažu i izvođenje individualnih vežbi u kadama, dok se grupne ili individualne vežbe obavljaju pod nadzorom terapeuta u terapijskim bazenima. Ovaj vid terapije se preporučuje za opuštanje i relaksaciju, a temperatura vode u bazenima i kadama iznosi oko 35°

Kineziterapija – obuhvata izvođenje vežbi kako bi se ponovo uspostavio pokret određenog dela tela, ojačao mišićni sistem, držanje i koordinacija pokreta.

Elektroterapija – se vrši radi stimulacije dubljih tkiva i krvnih sudova, poboljšanja metabolizma, smanjenja upala i bola i radi brže resorpcije toksina, a sve ovo se postiže korišćenjem različitih vrsta struje, ultrazvučne masaže i elektrostimulatora.

Termoterapija – u sklopu ove terapije su krioterapija (masiranje ledom i ledene obloge) i parafinoterapija (primena toplote u lečenju).

Radna terapija – podrazumeva vežbe koje se obavljaju kako bi se vratile i psihičke funkcije koje su vrlo često kod mnogih bolesti oštećene (pamćenje, logičko rasuđivanje, zapažanje itd.) Prilikom ove vrste terapije, pacijenti se obično angažuju na kreativnom polju, kako bi zaboravili na tegobe koje ih muče a kasnije se pripremaju za povratak na posao ili neku lakšu vrstu posla.

Kinesio taping – ovaj vid banjskog lečenja predstavljaju trake (kinesio tape) koje se apliciraju na bolno mesto. Efikasan kod različitih vrsta neuralgija, bolova u ledjima, naročito donjem delu, kao i kod ukočenosti ramena. Ono na šta Kinesio taping ima najvise uticaja i za šta se najviše koristi je: Poboljšanje cirkulacije i limfotoka (aplikacijom traka se pojačavaju pokreti u mišićima, što dovodi eliminacije tečnosti koja se nakuplja u tkivima, kao do zaustavljanja potkožnog krvarenja).

Repozicija subluksacije zglobova (stanje koje dovodi do dislokacije zgloba zbog preterane mišićne napetosti). Ovaj vid tretmana može dovesti do oporavka mišića i mišićnih fascija.

Kod bolova (smanjivanje bolova na neurološkom nivou, takođe se postiže apliciranjem ovih traka). Korekcija mišićne funkcije (trake veoma uspešno deluju u regulisanju abnormalne mišićne napetosti, a takođe se koriste i kod jačanja mišićnih vlakana i grčeva. Kinesio tape metoda može da se koristi ne samo kod nekih oboljenja, već i u preventivne svrhe. Ona može da predstavlja i potporu mišićima, a kod onih koji se bave sportom, ove trake se koriste i kao štitnici za zglobove u kombinaciji sa klasičnom upotrebom Kinesio tape-a.

Tretman mineralnim blatom – u ovaj tretman ulazi korišćenje peloida (lekovito mineralno blato). Aplicira se kao pakovanje i koristi se u kozmetičke i terapeutske svrhe. Efikasno deluje na stanja kod reumatskih oboljenja, smanjuje nervnu napetost, kod kožnih oboljenja, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, kod sportskih povreda, lečenje kao i prevenciju osteoporoze i nekih ginekoloških problema, a postiže se i analgetski efekat. Koristi se u borbi protiv celulita, a takođe i za dostizanje stanja zategnute i čiste kože, podmlađivanje tela, a utiče i na bolji rad koštano – mišićnog sistema. Temperatura mineralnog blata prilikom nanošenja na telo iznosi 42°

Ponuda

U ponudi banje Junaković nalaze se i bazeni, kako otvoreni, tako i zatvoreni. Tokom leta, posetiocima je na raspolaganju čitav kompleks otvorenih bazena. Na ovim bazenima se od propratne opreme nalaze i skakaonice, vodeni tobogani i masažeri.

U ovom kompleksu bazena su:

  • olimpijski bazen, čija je temperatura vode oko 22°C
  • bazen sa skakaonicom visine 5m, temperature vode takođe 22°C
  • terapijski bazen u kom je geotermalna voda čija je temperatura 32°C
  • dečiji bazen koji je okruglog oblika. Temperatura vode, koja je geotermalna, je 32°C
  • bazen u 3 nivoa koji poseduje i tobogan i pečurku gde je temperatura vode 22°

Ovi bazeni koji su napunjeni geotermalnom vodom, gostima su na raspolaganju od 1. maja pa do kraja septembra. Geotermalni bazeni nisu preporučljivi osobama koji imaju problema sa hipertenzijom, epilepsijom, sa bolestima srca i krvnih sudova, zatim, onima koji su oboleli od nekih malignih bolesti, koji imaju otvorene rane ili infekcije na koži, infektivna oboljenja, visoku temperaturu, a takođe i osobe koje su pod uticajem narkotika ili alkohola. Zdravim osobama se preporučuje kupanje ne duže od 30 minuta. U ovom kompleksu postoje i igralište za najmlađe u kom se nalaze ljuljaške, tobogan kula i klackalica, a takođe kompleks sadrži i teren za odbojku na pesku.

Što se tiče zatvorenog bazena, on se koristi u terapijske svrhe i smešten je u medicinskom delu Junaković Banje. U ovom bazenu je geotermalna voda, čija je temperatura 35°C, a njegove dimenzije su 9*8*1,5 metara. Voda koja je u ovom bazenu se rashlađuje do pomenute temperature i koristi se u kombinaciji sa balneoterapijom. Dužina boravka u zatvorenom bazenu koja se preporučuje je 30 – 60 minuta.

Banja Junaković nudi mogućnost organizovanja seminara, kongresa, predavanja, a sala kojom banja raspolaže ima kapacitet od 120 mesta. Cena sale zajedno sa opremom iznosi 10.000 dinara dnevno. Takođe, tu je i restoran „Galerija“ čiji kapacitet iznosi 50 mesta, a adaptiran je tako da može da se koristi za rođendane, manje proslave, venčanja itd. Za aktivni odmor, u ovoj banji se nalaze tereni za odbojku na pesku, tenis, stolovi za stoni tenis, kuglana, mogućnost iznajmljivanja bicikala, a takođe se u sklopu banje nalazi i staza zdravlja. Zanimljivo je to da je kuglana napravljena prema standardima Svetske Kuglaške Federacije WNBA-NBC što omogućava organizaciju takmičenja za sve uzraste. Cene za ovaj vid rekreacija se kreću od 100 – 300 dinara po satu u zavisnosti od toga za šta se odlučite.

U sklopu banjskog kompleksa nalazi se savremeni Spa&Wellness centar, a preporučuje se za sve one koji žele da se odmore, obnove energiju, pobegnu od svakodnevnih gužvi. U ponudi centra su: hidromasažna kada, tepidarijum, finska sauna, tuševi doživljaja i Bodytherm kabina, a cena ovih sadržaja iznosi 950 dinara za 2 sata boravka. Spa&Wellness centar nudi vam i različite vrste masaža: arga – terapija, podvodna masaža, anticelulit masaža, holistička masaža, ayurveda, limfna drenaža, reflekso masaža stopala, relaks masaža, masaža medom i čokoladom, kraljevska masaža i pinda sweda herbal. Dužina trajanja ovih masaža je različita, a cene zavise od dužine trajanja, kao i od same vrste masaže i kreću se od 400 pa do 2200 dinara.

Što se tiče tretmana koje možete dobiti u ovom centru, u ponudi su: pakovanje belom glinom, biološki tretman lica, tretman tela algama, scrub marine spa tretman i gipsane bermude. Cene ovih tretmana se kreću od 1900 – 3300 dinara u trajanju od 45 minuta.

Smeštaj

Smeštajne kapacitete Junaković Banje sačinjavaju 131 dvokrevetna soba i 4 apartmana, a raspoređeni su u Blok A i Blok B. Svaka soba sadrži terasu, kupatilo i telefon, a neke sobe imaju i TV. Topla voda u kupatilima je termo – mineralna lekovita voda.

Na raspolaganju je i restoran sa 450 mesta, hol sa restoranom „Galerija“, kao i prodavnica suvenira, a na prostoru čitavog kompleksa gosti imaju mogućnost korišćenja besplatnog WiFi-ja. Cenovnik zavisi od usluge i vrste smeštaja  za koji se opredelite, a u ponudi su: bolesnički dan (podrazumeva pun pansion, prvi i kontrolni pregled i do 5 terapija u toku dana u zavisnosti od mišljenja lekara), pun pansion, polupansion i prenoćište sa doručkom. Cene variraju od 2000 – 6500 dinara.

Kako bi izašli u susret svim gostima, banja nudi i raznovrsne pakete. Paket za dvoje podrazumeva 20% popusta za drugu osobu, a cena se kreće od 30.240 do 53.100 dinara u zavisnosti od tipa smeštaja i broja noćenja. Porodični paket u sklopu kog je smeštaj predviđen za dve odrasle osobe, a za jedno dete do 12 godina smeštaj je besplatan.

Cena iznosi od 36.400 – 65.000. Paket Senior 55+, Spa&Wellness vikend, Preoblikovanje tela za 7 dana, Živeti u Banji Junaković i Vikend u Banji Junaković su takođe paketi koji se nalaze u ponudi banje.