Srbija

Banja Kanjiža – info, šta leči, smeštaj, cene

Gde se nalazi Banja Kanjiža?

Zahvaljujući balneološkom centru, kome je Banja Kanjiža i posvećena, lekovitosti njenih voda, kao i veoma kvalitetnoj i organizovanoj zdravstvenoj usluzi, banja se pročula kako van Vojvodine, tako i van granica cele Srbije.

Opština Kanjiža, kojoj banja i pripada, nalazi se u Bačkoj, tačnije njenom severoistočnom delu. Ovaj deo Vojvodine, u kom je banja smeštena, obuhvata teritoriju koja se pruža od granice Srbije sa Mađarskom, pa sve do Dunava i Tise.

Ovi krajevi Srbije kojima dominira plodna ravnica, iako deluju jednolično i beskrajno, veoma su povoljni za razvoj banjskog turizma, a u prilog tome svedoči i Banja Kanjiža koja se najviše ističe među ovim banjskim lečilištima. Sam grad i banja koja je nastala u njemu, smešteni su na nadmorskoj visini od 86 metara.

Veoma duga tradicija se vezuje za ovaj grad koji se nalazi na 14 kilometara od Horgoša, 32 kilometra od Palića, na 40 kilometara od Subotice, 110 kilometara od Novog Sada i oko 200 kilometara od Beograda.

Istorijat banje

Početak ekspolatacije izvora lekovitih voda Banje Kanjiže vezuje se za 1907. godinu i pašnjak koji se nalazio u neposrednoj blizini grada (oko 6km). Naime, na ovom pašnjaku su tada postojala dva arteška bunara koji su se koristili za svrhe napajanja stoke. Kako su potrebe za napajanje ovih životinja rasle, pastiri su od opštinskih vlasti zahtevali da se naprave još dva bunara. Već naredne godine u maju je novi bunar izbušen i njegova voda je bila žućkaste boje, a gas koji je izbijao iz cevi bio je zapaljiv.

Zbog ovih karakteristika vode koja se nalazila u bunaru, on je vrlo brzo stekao epitet lekovitog i o njemu su ispričane mnoge legende vezane upravo za to. Shodno tome, među stanovnicima je tada dobio naziv „čudotvorni bunar“. Iste godine, tj 1908., otvorena je prva sezona kupanja u ovoj vodi i čak i tada se kupanje naplaćivalo.

Gradska skupština je već 1909. godine donela odluku da se uzorci ove vode pošalju na Kraljevski Institut za hemiju u Budimpešti kako bi bili ispitani, analiza vode je bila gotova 1910. godine.

Dalji razvoj banje se vezuje za akcionarsko društvo koje je 1909. godine formirao lokalni biznismen Herman Grinfeld. On je putem svog akcionarskoh društva želeo da sagradi banjsko lečilište na ovom prostoru. Voda iz pomenutog „čudotvornog bunara“ je tada data na korišćenje upravo ovom biznismenu i njegovom društvu i to na 30 godina. Međutim postojao je uslov da se voda cevima sprovede i do Narodnog parka, jer je ideja bila da se ovde formira savremeno lečilište, odnosno kupalište. Takođe je i ugostiteljski objekat „Vigado“ bio dat u zakup na 30 godina.

Već u julu 1912. godine projekti za novu banju su bili završeni, da bi novo arteško kupatilo, ovog čudotvornog izvora, svečano bilo otvoreno sledeće godine u avgustu i to u Staroj Kanjiži. Sastojalo se iz 12 soba i 20 kada. Osim ovog kupatila, otvorenog u Narodnom parku, postojao je i otvoreni bazen u kome se nalazila termalna voda i u čijem su se sklopu nalazile kabine za kupače, tj goste koji su ovde dolazili (28 kabina).

Nakon ovih završenih radova, konačno su postojali uslovi za lečenje pacijenata. Pod nadzorom lekarskog tima, lečenje se sprovodilo pijenjem vode i kupanjem u njoj. Voda se koristila u svrhu lečenja raznih oboljenja: reumatskih, oboljenja zglobova i mišića, a takođe i nerava. Pored ovih, korišćena je i za neke vrste ginekoloških bolesti, a i za malokrvnost. Pijenjem ove vode su se rešavali problemi sa želucem i čitavim crevnim traktom. Voda se čak i flaširala dosta dugo vremena i to u flašama zelene boje, od po 1 litar i 0,5 litara i imale su patent zatvarač od porcelana. Natpis koji je bio na flašama je: „Voda čudotvornog bunara – Stara Kanjiža“.

Posle Prvog svetskog rata, razvoj banje se nastavlja. 1943. godine ističe ugovor, te se banja od strane akcionarskog društva, vraća u ruke gradskih vlasti.

U periodu od 1945. do 1953. godine, banja se vodila pod nazivom „Arteško kupatilo“ i predstavljala je državnu ustanovu. Analiza banjske vode je 1954. godine izvršena u Beogradu i tada je dat predlog da banja počne svoj rad kao prirodno banjsko lečilište.

Od 1960. do 1976. godine banja je funkcionisala kao deo Doma zdravlja u Kanjiži.

Počev od 24. juna 1976. godine ona biva izvojena od DZ Kanjiža referendumom i svoj rad nastavlja kao Centar za rehabilitaciju i rekreaciju „Banja“.

Izvori mineralne vode i blata

Teritorija Kanjiže raspolaže sa tri izvora arteške vode. Temperatura vode u prvom izvoru iznosi 16 stepeni i on se nalazi na dubini od 70 – 95 metara. Drugi je smešten na dubini od 150 – 185 metara i njegova je voda temperature 17 stepeni. Što se tiče trećeg, on vodom snabdeva arteško kupatilo i nalazi se na dubini od preko 200 metara. Protok vode na ovom izvoru je oko 100 litara po minutu i njena temperatura je 27 stepeni.

Prvi put je hemijski sastav ove vode ispitivan još 1910. godine. Tadašnjom analizom je utvrđeno da je ova voda alkalno – kisela hiperterma i da poseduje priličnu količinu ugljene kiseline i soli silicijum oksida i gvožđa koje su u njoj koloidno rastvorene. Nakon Drugog svetskog rata, ovde je sagrađeno novo kupatilo, a pored toga je aktivirano i par novih hidroloških bušotina. Jedna od ovih bušotina je dostigla dubinu od čak 1140 metara.

Temperatura voda koje su dobijene iz ovih bušotina ide čak do 51, 64, 72 stepena. Ova voda je obogaćena oksidima borne kiseline, silicijum dioksida, aluminijuma i gvožđa koji su u njoj rastvoreni. Mikroelementi koje sadrži ova voda i koji su nosioci lekovitih svojstava su: barijum, litijum, bakar, mangan i hrom. Ova voda je i blago radioaktivna zbog toga što sadrži i izvesne količine radijuma.

U prvom bunaru je temperatura vode, na mestu gde ona izvire, oko 27 stepeni, a u dovodnim cevima je od 20 do 23 stepena i protok vode u ovom bunaru iznosi 6 litara po sekundi. Ova voda spada u natrijum – hidrokarbonatno – hloridne hipoterme. Sadrži rastvoreni silicijum dioksid, aluminijum, bornu kiselinu i gvožđe. Što se tiče lekovitih svojstava, ona potiču od barijuma, litijuma i stroncijuma, a takođe je i radioaktivna zbog prisustva radijuma.

Voda koja se nalazi u drugom bunaru poseduje temperaturu koja dostiže 51 stepen. Ova voda se ubraja u natrijum – hidrokarbonatno – sulfidne hipoterme. PH vrednost vode je 8,6. Od čestica koje sadrži ova voda najzastupljeniji su vodonik, kao i silicijum dioksid i gvožđe oksid koji su koloidno rastvoreni.

Osim termomineralne vode, u banji Kanjiži se kao vid terapije koristi i lekovito blato. Visoki toplotni kapacitet ovog peloida čini da se u njemu održava temperatura prilično dugo, pa se apliciranjem na delove tela koji su oboleli postiže vidan boljitak. Ispitivanja koja su vršena su pokazala da ovaj peloid sadrži materije koje su rastvorene u alkoholu i etru. Rastvorljivi deo ovog peloida sadrži gvožđe, kalcijum, aluminijum, magnezijum, a takođe i karbonate. Obloge od peloida se kombinuju sa termomineralnom vodom, zbog čega su vrlo značajne u terapijama.

Šta leči i kakva je ponuda?

Zavod za specijalnu rehabilitaciju koji se nalazi u Kanjiži poseduje lekarski tim koji se bavi preventivom, terapijom i rehabilitacijom, a sve to na bazi lekovitih svojstava banje, potpomognutih medikamentima. Ono što omogućava boravak u Banji Kanjiži jesu relaksacija, nega lepote, prevencija, regeneracija i rekreacija.

Gostima su na raspolaganju trim – kabineti, đakuzi kade, bazen za terapiju, kade, solarijum, ručne masaže za relaksaciju, bazen za rekreaciju, teretana, kineziterapija, termoaromna terapija, sauna, vakuum – terapija, gipsane obloge, čokomint i alge, mulj koji se koristi kao maska za telo, limfna drenaža i mnoštvo drugih vidova rekreacije, opuštanja i terapije.

  • Termoaroma – predstavlja vid terapije kroz koji se prirodnim putem poboljšava i održava celokupno zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno i sama terapija se potpomaže prirodnim mirisima. Putem ove terapije dolazi do pojačavanja lokalne cirkulacije, omogućava pojačano izbacivanje otrova iz tela, a takođe i služi za održavanje tonusa mišića.
  • Čokomint – ovaj vid tretmana deluje tako što osvežava i opušta, a ovo omogućuje prijatan miris koji čokolada poseduje. Utiče na kožu, naročito kod onih kojima je dehidrirana, tako što joj povećava elastičnost i umiruje. Iako je ovaj tretman dobar za svakoga, najviše pogoduje onima koji su bili pod dejstvom UV zraka.
  • Alge – mulj – je tretman kojim se, uz pomoć algi, struktura kože izuzetno poboljšava. Ovim tretmanom koža nadoknađuje minerale koje je izgubila, vrši razgradnju masti, a takođe se pospešuje i čišćenje od toksina.
  • Relaksaciona masaža – masaže predstavljaju vid terapije koje omogućavaju relaksaciju, a pored toga odlično utiču i na nesanicu, pomažu u otklanjanju glavobolje, a i veoma su značajne u otklanjanju stresa. Osim toga, masažom se postiže to da koža poprimi mladalački izgled, čini je sjajnom i mekom, poboljšava izbacivanje toksina, a takođe je dobra i za celulit, te se putem ovog tretmana telo dovodi u potpuno stanje balansa.
  • Limfna drenaža – sistem limfnih sudova je u stvari sistem koji potpomaže venskom sistemu i sa njim je usko povezan, a njegova uloga u telu je da vrši regulaciju tkivne tečnosti u čitavom telu. Tretmanom limfne drenaže se postiže da zglobovi manje otiču, pospešuje obnavljanje tkiva i izbacivanje štetnih materija iz organizma, umanjuje naslage celulita, a i veoma dobro utiče na suzbijanje akutnih i hroničnih upalnih stanja.

Smeštaj

Banja Kanjiža raspolaže sa dosta dobrim smeštajnim kapacitetima. U sklopu same banje se nalazi hotel Aquamarin. U ovom turističkom objektu se nalazi 150 kreveta koji su raspoređeni u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba sadrži telefon, TV, klimu, frižider, kupatilo sa tuš kabinom.

Osim toga gosti mogu odsesti i u apartmanima u kojima se takođe nalaze sve navedene stavke. Gostima hotela Aquamarin na raspolaganju je prijemno odeljenje, ordinacije, bazen, razne vrste terapija, solarijum, sauna, trim kabinet, hala za sportske aktivnosti, restoran, kozmetički i frizerski salon. U hotelu je dostupan besplatan WiFi, a lekari i medicinske sestre su na raspolaganju u svako doba dana.

U Kaniži se nalazi i stacionar Abella. Ovaj objekat raspolaže sa takođe 150 ležajeva koji su raspoređeni u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama, kao i apartmanima. Svaka od ovih smeštajnih jedinica je opremljena sa kupatilom u kojima je tuš kabina i sa TV-om. Posetiocima su na raspolaganju sve vrste terapija, medicinsko osoblje koje je konstantno na dežurstvu, a takođe i restoran.

Još jedna stvar koju omogućava banja Kanjiža jeste organizovanje seminara kako za firme tako i za fizička lica. Seminari se održavaju u prijatnom okruženju, prostorijama koje su klimatizovane i poseduju 100 mesta. Takođe, ove prostorije sadrže audio – video opremu, a omogućena je i restoranska usluga (švedski sto, sokovi, kafa…).