Srbija

Banja Koviljača – info, šta leči, smeštaj, cene

U Mačvanskom okrugu, na samoj granici Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, na nadmorskoj visini od 128 metara leži banja Koviljača, kroz koju prolazi reka Drina.

Banja koviljača se inače nalazi u podnožju šumovitog brda Gučevo, čija se najviša tačka nalazi na nadmorskoj visini od 779 metara.

Istorija

Arheološka istraživanja vršena na ovom terenu su pokazala da je na ovoj teritoriji bilo više naselja, još od starih Rimljana pa na dalje. Ono što se zasigurno zna jeste da je na ovoj teritoriji najpre postojalo veliko rimsko naselje, koje je nosilo naziv Genzis, a da je, tokom srednjeg veka, pod zidinama ostataka Koviljkinog grada, narod koristio vodu sa izvora lekovite vode, koja se danas koristi za tretman pacijenata u Banji Koviljači.

Tačno 1533. godine se Banja Koviljača, odnosno seosko naselje koje se nalazilo na ovoj teritoriji, pominje u pisanoj formi. Tokom 18. veka je ova teritorija bila naročito popularna među bogatim mačvanskim Turcima, kao i Turcima sa teritorije Podrinja, koji su rado dolazili u ovaj kraj na odmor i izlete. Prema nekim istraživanjima, 1720. godine su Turci ,,zvorničari” izgradili i jedan svoj objekat, odnosno kupatilo, koje je služilo isključivo za lečenje žena, jer je lekovitost ove vode i mulja otkrivena još ranije, te je blato korišćeno u terapeutske svrhe.

U davna vremena, pre nego što je oformljen kompleks današnje banje, ova teritorija je nosila naziv Smrdan bara. Iako zvuči čudno, ime je zapravo imalo izuzetno logično objašnjenje. Naime, ova voda, a samim tim i mulj i blato, imaju visoku koncentraciju sumpor – vodonika, zbog čega ima i izuzetno neprijatan miris, koji su neki upoređivali sa zapaljenim barutom ili trulim jajima.

Ipak, lekovitost ovih voda i nekoliko izvora je, prema predanju, prvi put otkriveno, kada je nekoliko ljudi karavanima prelazilo preko ovog tla. S obzirom da su imali jednog iznemoglog konja, koji ih je usporavao, morali su da ga ostave ovde da ugine i nastave sami svoj put. Ipak, konj je od iznemoglosti pao u blato i ležao u ovoj toploj vodi. Kada se karavan vraćao sa puta i prelazio istu rutu, našli su svog konja u potpunosti izlečenog i spremnog za dalji rad, što se ubrzo pročulo među svim ljudima koji žive na teritoriji Srbije i okolini.

U Mačvanskom okrugu, na samoj granici Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, na nadmorskoj visini od 128 metara leži banja Koviljača, kroz koju prolazi reka Drina. Banja koviljača se inače nalazi u podnožju šumovitog brda Gučevo, čija se najviša tačka nalazi na nadmorskoj visini od 779 metara.

Iako tokom 19. veka Banja Koviljača nije bila uređena kako je sad, već je bila poznata širom Srbije, o čemu svedoče i zapisi Vuka Karadžića. Već 1855. godine, nakon oslobođenja Srbije od turske vlasti, došlo je i do pretraživanja 4 izvora sa ove teritorije i određivanje njihovog hemijskog sastava, a 3 godine kasnije je podignut i prvi objekat za smeštaj gostiju, koji je imao 10 soba, i jedna kujna.

Iste godine, odnosno 1858. godine, Banja Koviljača dobija i svog prvog sezonskog lekara. Iz tog razloga dolazi i do naglog porasta u interesovanju o unapređivanju banjskog turizma, te se već 1862. godine uzorci izvora koji se koriste danas za tretmane lečenja u Banji Koviljači šalju čak u Beč na detaljne fizičko – hemijske i biohemijske analize, na kojima je radio poznati balnelog doktor Linder – Majer, koji je ovu vodu ocenio najvišim mogućim ocenama.

1.avgusta 1989. godine se u banju Koviljaču pojavljuje i sam kralj Aleksandar I Obranović i njegovim dolaskom je ova banja data na upotrebu narodu, za lečenje svih telesnih oboljenja, a istovremeno je započeta i izgradnja okolnih objekata, koji bi potpomogli terapije u banji Koviljači.

Kasnije je u banji Koviljači počeo da se leči i kralj Petar I Karađorđević, koji je čak 1904. godine doneo odluku da se na ovom mestu, na kom se u to vreme nalazila granica Srbije i Austrougarske, podigne moderna banja po evropskim kriterijumima. Početak modernizovanja banje Koviljače se najpre sveo na otvaranju nekoliko dodatnih izvora sumporovite vode, uređenju kupatila Gvožđevito i Mešovito, pa se poradilo i na hladnim izvorima i izvorima gvožđevite vode, da bi 1907. godine izgrađeno i novo toplo Sumporovito kupatilo, koje je posetiocima na raspolaganju i dan danas.

Tokom 1920, pa sve do 1930. godine je došlo do izgradnje više objekata: najpre vile ,,Dalmacija” i ”Hercegovina”, koje su povezane terasom, a posle toga i nekoliko socijalnih ustanova i lečilišta. Tokom sledeće decenije jje došlo do izgradnje ,,Kursalone”, pa hotela ,,Jadar”, ,,Srbija” i ,,Beograd,,. Inače, ,,Srbija” je bio i najveći dečiji sanatorijum na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Ipak, za vreme Drugog svetskog rata banja Koviljača nije uspela da odoli napadima, te je dobar deo ovog lečilišta razoren, zbog čega je moralo doći i do obnove nakon završetka rata. Ipak, to je dalo priliku da se odrade dodatni istraživački radovi, rekaptiraju izvori, obnove građevine i nabavi još savremmenija oprema.

Voda

Voda koja se koristi u svrhe lečenja u Banji Koviljači izviru sa nekliko različitih izvora, iz kojih se crpi sumporovita voda, koja ima temperaturu između 19 i 28 stepeni Celzijusove skale, i gvožđevita voda, čija se temperatura kreće između 14 i 15 stepeni Celzijusa. Inače, gvožđevite vode su čak i radioaktivne, a njihov kapacitet iznosi od 5,9 do 6,8 MJ.

Voda sa ovih izvorišta se koristi u terapijama kupanjem, pijenjem, te orošavanjem, a postoje i terapije blatom, koje se priprema u posebnim bazenima, u kojima se čuva do 3 godine.

Lečenje

Lečenje u banji Koviljači se obavlja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ,,Banja Koviljača”, koja je opremljena najsavremenijom opremom. Terapije koje se obavljaju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ,,Banja Koviljača” su:

 • Fitoterapija;
 • Elektroterapija;
 • Blatne obloge;
 • Kupanje;
 • Pijenje;
 • Inhalacije;
 • Irigacije;
 • Magnetna terapija;
 • Laserska terapija;
 • Fangoterapija;
 • Sonoterapija;
 • Terapija različitim masažama;
 • Vakuum terapija;
 • Horizontalna terapija;
 • Terapija parafinom;
 • Kineziterapija;
 • Radna terapija.

Ovim terapijama se u banji Koviljači leče različite vrste oboljenja:

 • Različite vrste reumatskih oboljenja;
 • Osteoporoza;
 • Degenerativne promene zglobova;
 • Degenerativne promene kičmenog stuba;
 • Diskus hernije;
 • Posttraumatska stanja koštanog skeleta;
 • Različita mišićna oboljenja;
 • Lezije perifernih nerava;
 • Oštećenja centralnog nervnog sistema;
 • Limfedem;
 • Pojedina kožna oboljenja;
 • Pojedina ginekološka oboljenja;

Wellness

Od 2007. godine u Kupatilu kralja petra I, na površini od 1500 kvadrata se nalazi i Wellness centar Kovilje, u kom je zaposlen dovoljan broj stručnih lica, koji boravak svih posetilaca čine relaksirajućim.

U okviru Wllness centra Kovilje postoji više paketa, u zavisnosti od želje gosta. Tu su:

Kraljevski dan, koji podrazumeva jednu termomineralnu kupku u kraljevskoj kadi po izboru, antistres masažu, koja će relaksirati i obnoviti sva čula, a uključuje masažu lica i kosmatog dela glave, a ovim paketom dobijate ulaznice i za fitness, obe saune, kao i bazene sa hidro – aero masažnim sistemima.

Kraljevski san je u potpunosti tretman za opuštanje. U sklopu paketa je sauna, sala za fitnes, relaksacione masaže celog tela, praćena aromatično – eteričnom kupkom u kraljevskoj kadi, a za okrepljenje je namenski pripremljena i vitaminska salata sa svežim povrćem i maslinovim uljem i limunom za detoksikaciju organizma.

Kraljevstvo užitaka je paket za potpunu detoksikaciju i jačanje imuniteta. Program započinje u sali za fitness ili finskoj sauni, u zavisnosti od želje gosta, a zatim jednu od manuelnih masaža primenjuju 2 terapeuta, a u ponudi je korišćenje i bazena u okviru kompleksa. Nakon celog tretmana, svakog kosta čeka posebno pripremljena salata od svežeg povrća.

Anticelulit program – u okviru ovog paketa se podrazumeva uklanjanje celulita u potpunosti prirodnim putem. Ovo najpre podrazumeva masažu i to od strane 2 terapeuta, u kombinaciji sa vakuum masažom, a dodano će ovaj proces ubrzati i termo pakovanje u peloidu. Osim toga, u okviru paketa se podrazumevaju i korišćenje saune, sale za fitness, kao i bazena, a posle svakog treninga ili korišćenja bazena goste očekuje sveže pripremljen zeleni čaj.

Pored njih, u okviru Wellness sektora postoji veliki broj drugih paketa, koji se čak mogu i međusobno kombinovati, u zavisnosti od želje pacijenta.

Smeštaj

U okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju ,,Banja Koviljača” postoji i smeštajni kompleks, u kom gosti mogu iznajmiti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, kao i nekoliko apartmana. Cene se menjaju u zavisnosti od sezone, a zavise od paketa i broja dana. S tim u vezi, Specijalna bolnica za rehabilitaciju ,,Banja koviljača” nudi nekoliko različitih aranžmana:

 • Wellness gost – ovaj aranžman uključuje smeštaj i tri obroka po danu. Ukoliko gosti žele, u okviru ovog paketa mogu dobiti i konsultaciju sa lekarom specijalistom, a u ponudi imaju korišćenje saune i fitness centra, kao i otvorenih i zatvorenih bazena, a gosti mogu iskoristiti i neki termin Ai – Chi, odnosno vežbi u vodi.
 • Terapijski gost – ovaj paket uključuje smeštaj sa tri obroka po danu, kao i obavezan pregled lekara. U zavisnosti od dijagnoze koje doktor postavlja, gosti dobijaju 4 terapije, koje se primenjuju svakim danom, osim nedeljom.
 • Terapijski dan plus – ovaj aranžman nije moguće uplatiti za manje od 4 dana, a dijagnostičke analize nisu dostupne gostima koji planiraju boravak u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ,,Banja Koviljača”. Inače, ovaj paket uključuje smeštaj i tri obroka po danu, a, što se medicinskog dela tiče, podrazumeva pregled lekara i osnovne laboratorijske analize, koje uključuju analize kompletne krvne slike, sedimentaciju eritrocita, holesterol, trigliceride i eritrocite. Prema nalazu lekara se svakog dana osim nedeljom dobijaju 4 terapije, kao i jedna dijagnostička procedura nedeljno, ukoliko lekar specijalista proceni da ima potrebe za tim, kao i opšta, parcijalna ili podvodna masaža, koju pacijenti mogu dobiti svakim danom, osim nedeljom.
 • Wellness dan plus – ovaj tretman, naravno, uključuje smeštaj i tri obroka dnevno, a gosti po slobodnom izboru mogu dobiti i konsultacije sa nekim od lekara specijalista. Osim toga, gostima je u ponudi i masaža po izboru, kao i pakovanje po izboru, i to svakim danom, pa i nedeljm, kao i kupke u Kraljevoj ili Kraljičinoj kadi, zatim sauna, fitness centar, otvoreni i zatvoreni bazeni i tretman Ai – Chi, svakim radnim danom, ali i tokom celog vikenda.

Privatan smeštaj

Osim speštajnih objekata u okviru same Specijalne bolnice za rehabilitaciju ,,Banja Koviljača” u njenoj neposrednoj blizini, pa čak i u okviru kompleksa banje Koviljače, ima velikog broja privatnih smeštaja, kao što su Royal Spa hotel, Apartmani Monarch, Apartmani Centar Lux i Apartmani Banja Lux, Kraljevski Apartmani, Apartmani Spa i Elegance i brojni drugi.

Neki od najpopularnijih privatnih smeštajnih jedinica u okolini Banje Koviljače su:

Apartmani ,,Tanja”

Apartmani ,,Tanja” nude smeštajne jedinice za 2 do 5 osoba, koje uključuju bračne i singl krevete, sa i bez terase, u zavisnosti od želje, a najveći apartman koji ima u ponudi, za 5 članova, poseduje i đakuzi.

Sve sobe u smeštajnoj jedinici imaju sopstveno kupatilo sa tuš kabinom, a neke od njih imaju i izlazak na popločano dvorište. Sve one su dobro izolovane i tokom zime tople, a u celom smeštajnom objektu možete koristiti i besplatan bežični internet.

Svim gostima je obezbeđen parking, a u ponudi su i iznajmljivanje bicikala i pecanje. Svakog jutra se u ovom objektu služi kontinentalan doručak, a ljubazno osoblje je tu za sva Vaša pitanja.

U dvorištu ovih apartmana takođe možete uživati i u privatnom roštilj – izletu, a ono što je mnogim gostima interesantno je činjenica da je ovaj objekat pet – friendly.

Apartman ,,Lenka”

Apartman ,,Lenka” nudi smeštaj za samostalan boravak 3 osobe. U ovom objektu se nalazi spavaća soba, u kojoj postoji 1 bračni krevet, i dnevna soba, sa jednim kaučem na razvlačenje. U sklopu apartmana je i potpuno opremljena kuhinja sa trpezarijom, a u modernom kupatilu postoji i fen za kosu.

Svim gostima apartmana ,,Lenka” je obezbeđeno parking mesto, a dostupan je i bežičan WiFi. Za sva pitanja i pomoć je 24 sata dnevno dostupna i recepcija.

Hotel ,,Kruna”

Hotel ,,Kruna” je jedan od najpopularnijih objekata na teritoriji Banje Koviljače. Nalazi se na svega 6 minuta lagane šetnje od plaže, a svim gostima je obezbeđen i parking po dolasku.

Smeštajne jedinice su uglavnom za 4 osobe, a uređene su u tradicionalnom stilu, mada su opremljene i modernim tehnologijama.

Sve ove sobe su zvulno izolovane i prilagđene osobama sa invaliditetom. U svakoj od njih je obezbeđen TV, dečiji televizijski program, a svim gostima je na raspolaganju usluga pranja i peglanja veša, kao i dnevna usluga pospremanja sobe.

Kod ljubaznog osoblja hotela ,,Kruna” se možete raspitati i o sledećim aktivnostima: bilijaru, uživo muzici, jahanju, stonom tenisu, uživanju na tenijskom terenu, planinarenju, pešačkim turama, vožnjama biciklom i pecanju.