Evropa

Banja Vrućica – info i zanimljivosti

Banja Vrućica je manje mesto u Bosni i Hercegovini, u opštini Teslić, koja inače pripada entitetu Republike Srpske, a najpoznatija je kao zdravstveno – turistički centar.

Istorija

Lekovitost izvora u Banji Vrućici su bili poznati još u doba Rimljana, a dokazi su brojne rimske kovanice, koje je rimsko stanovništvo bacalo oko izvora.

Ipak, prvi značajni izvori o korišćenju izvora Banje Vrućice u lekovite svrhe datiraju iz vremena austrougarske vlasti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U to vreme je ova banja nosila naziv Mitrova banja, po izvesnom Mitru Blagojeviću, koji je, prema rečima lokalaca, svoje teške bolesti izlečio isključivo pijući vodu sa ovog izvora.

Prva naučna istraživanja na teritoriji današnje Banje Vrućice počinju tokom vladavine Austrougarske na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine i sada su i naučno dokazane priče meštana da voda sa vrela pored potoka Grabovca, na kom se danas i nalazi kompleks Banje Vrućice, leči različite bolesti, ali i podmlađuje kožu i otklanja bolove.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, teritoriju današnje Banje Vrućice je 1919. godine otkupio šumarski inženjer Simo Krstić. On je najpre angažovao stručnjake, koji su na ovom tlu obavili detaljna istraživanja i analize, kako bi se utvrdila tačna lekovitost vode sa izvora.

Nakon što su rezultati analiza stigli, pna ovoj teritoriji su počeli da se grade objekti i uređuje kompleks po ugledu na savremene evropske banje. Najpre je izgrašeno jedno moderno kupatilo, u kom su sređena 2 bazena i 6 kada, a potom je dodato još 14 kada.

U neposrednoj blizini ovog kupatila je izgrađena i Mala seljačka banja, u kojoj je iskopan i bazen dimenzija 3 x 7 metara i nekoliko dodatnih kabina za presvlačenje.

1928. godine, u sklopu kompleksa Banja Vrućica je izgrađen i moderan hotel ,,Paviljon”, koji je brojao 60 soba, koje su brojale oko 100 ležajeva.

Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima i rezultatima koje je ova voda dala tokom lečenja pacijenata, Banja Vrućica je 1926. i 1930. godine državnim aktima Kraljevine zaštićena i uvrštena u Registar banja Kraljevine Jugoslavije.

Ipak, ni Banja Vrućica nije uspela da odoli naletima vojski i napadima okupatora za vreme drugog sveskog rata, tako da je ceo kompleks na kraju sravnjan sa zemljom. Do obnove kompleksa Banje Vrućice je došlo 1946. godine.

Ipak, pre nego što je došlo do ulaganja bilo kakvog novca i pre nego što je započeto sa obnovom kompleksa Banje Vrućice, ova teritorija je zakonski oduzeta od tadašnjeg vlasnik, Sime Krstića, i data u vlasništvo države i dobila nov naziv – Zemaljsko lečilište Banja Vrućica.

U periodu od 17 godina, tačnije od 1947. do 1964. godine, izgrađeno je više smeštajnih i ugostiteljskih objekata – najpre paviljon ,,Hercegovina” i jedno kupatilo, 1947. godine, a kasnije i restoran ,,Ozren” i hotel ,,Bosna”, pa i Upravna zgrada i objekat ,,Kiseljak” za snabdevanje mineralnom vodom.

Potom je izgrađen i hotel ,,Dalmacija” 1964. godine, a onda, zbog nedostatka smeštajnih jedinica, 1968. godine je došlo i do izgradnje kamp naselja, sa 11 vikend – kućica, smeštajnog kapaciteta od 55 ležajeva.

Ipak, ni ovo nije bilo dovoljno, te je 1976. godine počeo sa radom i najveći hotel na teritoriji Banje Vrućice – ,,Kardinal”, pa hotel ,,Hercegovina”, 1989. godine, i na kraju, 1991. godine i hotel ,,Posavina”.

Ova nagla izgradnja smeštajnih objekata je bila potrebna zbog sve veće posećenosti u Banji Vrućici, koja je uzrokovana sve većim korišćenjem vode sa izvorišta u lekovite svhe. 1971. godine je došlo do najvećeg postignuća na ovom polju, kada je Geološki zavod iz Ljubljane, pod rukovodstvom profesora inženjera Josipa Baća iz Sarajeva, počeo sa iskopavanjem 5 bušotina, od kojih je svaka dala pozitivne rezultate, a naročito bušotina E, koja je sve impresionirala sa kapacitetom od 72 litara vode u 1 sekundi.

Od 1947. godine, kada je započeta izgradnja objekata, započelo se i sa osavremenjavanjem samih aparata za medicinsku negu pacijenata.

Doneta je najpre najnovija dijagnstička aparatura, u vidu rengen aparata, pa su otvorene i laboratorija i ambulanta, a u Banji Vrućici su o pacijentima brinuli specijalisti iz Doma zdravlja iz Teslića.

Kako bi se osiguralo korišćenje kapaciteta ovih voda tokom cele godine, u kompleksu Banje Vrućice je otvoreno i prvo bolničko odeljenje sa 50 ležajeva, koje je bilo i prvo odeljenje ovog tipa na prostoru tadašnje Jugoslavije, a uvedeno je i centralno grejanje.

1966. godine u Banji Vrućici se otvara i prvo odeljenje, odnosno ovaj kompleks prerasta u Specijalnu bolnicu za lečenje kardiovaskularnih oboljenja i rehabilitaciju, da bi 1990. godine na ovu teritoriju došao i prvi lekar specijalista interne medicine i subspecijalista – kardiolog doktor Miroslav Filipović.

Odlukom Vlade Bosne i Hercegovine su 1993. godine Specijalna bolnica za lečenje kardiovaskularnih oboljenja i rehabilitaciju Banja Vrućica i hotel ,,Kardinal” pripojeni u Zdravstveno – turistički centar Banja Vrućica, koji je 2001. godine i privatizovan.

Veliki doprinos u izgradnji i pozitivnom razvoju kapaciteta Banje Vrućice su dali i brojni zaposleni, naročito 3 direktora Banje Vrućice – Ilija Zečar, Joca Simić i doktor Miroslav Filipović.

Pored njih trojice, značajne rezultate u poboljšanju rada Banje Vrućice su dali i doktor Branko Čubrilović, koji je u periodu od 1953. do 1963. godine došao do otkrića brojnih novih metoda za lečenje pacijenata u Banji Vrućici.

Bitno je, kada se radi o samoj infrastrukturi, pomenuti i Rasima Galijaševića, koji je bio i idejni tvorac izgradnje hotela ,,Kardinal”, i Hasana Jakupovića, koji je bio direktor hotela u izgradnji.

Lečenje

Termomineralna voda  sa izvorišta na teritoriji Banje Vrućice se koristi za tretiranje sledećih stanja:

 • Različita oboljenja zglobova;
 • Različita oboljenja mišića;
 • Oboljenja tetiva;
 • Venerična i kardiološka oboljenja;
 • Oboljenja gastrointestinalnog trakta;
 • Psihosomatska oboljenja;
 • Ginekološki problemi;
 • Oslobađanje od umora;
 • Oslobađanje od stresa;
 • Poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Pre nego što se započne sa bilo kojim tretmanom u Banji Vrućici, stručno osoblje će pacijenta podvrgnuti različitim analizama za postavljanje dijagnoze, na osnovu simptoma koje pacijent pomene.

Ove analize se rade uz pomoć najmodernije tehnologije i stručnosti samog medicinskog kadra, a podrazumevaju sledeće dijagnostičke testove:

 • Biohemijske analize;
 • Hematološke analize;
 • Ergometrijska testiranja;
 • Hormone štitne žlezde;
 • Doplerski pregled krvnih sudova, ekstremiteta i vrata;
 • Osteodenzitometriju;
 • Ultrazvuk srca;
 • Ultrazvuk štitne žlezde;
 • Ultrazvuk dojke;
 • Ultrazvuk abdomena;
 • Ultrazvuk koštano – zglobnog sistema;
 • Stres eho test;
 • Holter EKG – a i krvnog pritiska;
 • Tumor markere;

Posebna metoda dijagnostikovanja različitih stanja koja je pre izvesnog vremena uvedena u Banji Vrućici, a ima je u veoma malom broju banja, je polisomnografija ili poligrafija, a to je metoda kojom se otkrivaju različiti poremećaji tokom sna.

Pre nego što se započne sa bilo kakvom analizom, u Banji Vrućici se polazi od ambulantnog pregleda, koji ne zahteva uput iz neke druge zdravstvene ustanove, već se pacijenti mogu prijaviti na iste i ”na svoju ruku”.

Uz pomoć stručnog osoblja, koje, u svojoj sferi medicinske nauke uvek traži najnovije načine da dodatno unapredi svoje načine lečenja pacijenata, kao i najsavremenije tehnologije, u Banji Vrućici postoji ponuda najrazličitijih programa rehabilitacije:

-Kardiovaskularna rehabilitacija, koja podrazumeva tretmane rehabilitacije kod dijabetes melitusa, rehabilitacije kod oboljenja krvnih sudova, rehabilitacije kod hipertenzije, rehabilitacije nakon infarkta miokarda, kao i rehabilitacije nakon različitih hirurških zahvata na srcu, kao što su operacije valvula ili ugradnja bajpasa, stenta ili pejsmejkera;

-Rehabilitacija neuroloških bolesnika, pod kojom se podrazumeva rehabilitacija nakon moždanog udara ili operacije kičme, kao i rehabilitacija kvadriplegičara i paraplegičara;

-Fizijatrijsko – reumatološka rehabilitacija, pod kojom se misli na rehabilitaciju bolesnika sa koksartrozom, rehabilitaciju bolesnika sa gonartrozom, rehabilitaciju pacijenata obolelih od različitih sistemskih bolesti vezivnog tkiva, rehabilitaciju bolesnika obolelih od reumatoidnog artritisa i rehabilitaciju pacijenata koji se žale na hronične bolove u leđima;

-Pulmološka rehabilitacija, u okviru koje se obavlja rehabilitacija pacijenata sa bronhijalnom astmom, pri čemu se pažnja posvećuje i odraslima i deci oboleloj od bronhijalne astme, zatim rehabilitacija pacijenata sa hroničnim bronhitisom ili emfizemom pluća i rehabilitacija pacijenata nakon obavljenih hirurških zahvata na grudnom košu;

-Rehabilitacija nakon preloma kosti ili operacije zglobova, pri čemu se obuhvataju rehabilitacija nakon ugranje veštačkog kolena ili kuka i rehabilitacija nakon ugradnje endoproteze;

-Hiperbarična oksigenoterapija, koja podrazumeva rehabilitaciju pacijenata obolelih od psorijaze, rehabilitaciju pacijenata obolelih od polineuropatije, rehabilitaciju pacijenata koji su doživeli moždani ili srčani infarkt i rehabilitaciju pacijenata obolelih od dijabetesa.

U Banji Vrućici se obavlja niz različitih terapija.

Prva od njih je balneoterapija, kojom se jačaju mišići, povećava pokretljivost i okretljivost brojeva, ublažavaju bolovi i grčevi, popravlja cirkulacija i brojna druga stanja.

Pored toga, postoje i slana soba i hiperbarična komora. 

Rekreacija

U sklopu Banje Vrućice postoji i dvorana za fitnes, koja se prostire na 150 kvadratnih metara i u kojoj postoje različite sprave za različite programe vežbanja.

Tako postoje različiti programi za mišićnu izdržljivost, programi za razvoj snage, program aerobika, program za razvoj fleksibilnosti, kardiofitnes programi, koji ubrajaju različite vežbe u zavisnosti od potreba, starosti i trenutnog stanja pacijenata, zajedno sa stručnim kadrom, sa kojim možete učestvovati u grupnim treninzima ili se odlučiti za individualne treninge.

Što se sportskih aktivnosti tiče, svi posetioci Banje Vrućice mogu uživati na terenima na otvorenom, posebno dizajniranih za fudbal, odbojku, tenis, rukomet i košarku, a mogu uživati i u biciklizmu, te šetnjama ili trčanju po stazi.

Oni koji bi, pak, radije provodili vreme u zatvorenom prostoru, tu su i sale za stoni – tenis i pikado, kao i kuglana.

Wellness

U sklopu Banje Vrućice postoji i wellness centar, koji u ponudi ima različite vrste masaža:

 • Sportska masaža – za sportiste, rekreativce i osobe sa napetošću u mišićima;
 • Aroma masaža – utemeljena na aromaterapiji i filozofiji ayurvede;
 • Medicinska masaža – skoncentrisana na bolne i napete tačke;
 • Holistička antistres masaža – utemeljena na teoriji energije, a služi za umirivanje duha i tela;
 • Čokorama masaža – masaža tečnom toplom čokoladom;
 • Vinoaroma masaža – masaža uljima iz vinove loze sa jakim antioksidantima;
 • Masaža vulkanskim kamenjem;
 • Med i mleko spa masaža.

Pored masaža, u Wellness centru Banje Vrućice imate izbor i obloga zelene alge, termomineralne kupke, akupunkture, kao i antiage tretmani i tretmani nege kože lica i tela, zatim saune, jacuzzi kade, Kneip kade….

Wellness centar svojim gostima nudi veliki izbor aranžmana:

Relax vikend – 189KM po osobi

 • dvokrevetne sobe;
 • fitnes
 • sauna
 • neograničeno korišćenje bazena
 • jacuzzi
 • kneipp kada
 • anatomska klupa

Antistres vikend – 255KM po osobi

 • dvokrevetne sobe
 • fitnes
 • sauna
 • holistička antistres masaža
 • masaža i nega stopala
 • neograničeno korišćenje bazena
 • jacuzzi
 • kneipp kada
 • anatomska klupa

Menadžerski paket – 255KM po osobi

 • dvokrevetne sobe
 • fitnes
 • sauna
 • aroma masaža
 • lekarski pregled
 • laboratorijske analize
 • EKG
 • neograničeno korišćenje bazena
 • jacuzzi
 • kneipp kada
 • anatomska klupa

Ti i ja – romantičan vikend – 449KM za dve osobe

 • dvokrevetne sobe
 • fitness
 • čokoladni Spa užitak za dvoje
 • neograničeno korišćenje bazena
 • jacuzzi
 • kneipp kada
 • anatomska klupa

i brojni drugi…

Cene za sve aranžmane su relativne