Srbija

Bogutovačka banja – info, smeštaj i zanimljivosti

Osnovne informacije o Bogutovačkoj banji

Bogutovačka banja se nalazi u okolini grada Kraljeva, na nekih 23 kilometra idaljenosti, što će reći da je u pitanju centralni deo Srbije.

Nedaleko od banje prolazi pruga i put Kraljevo – Raška. Smeštena je u podnožju planine Troglav, tačnije u proširenom delu doline reke Ibar koji se naziva Bogutovačko proširenje.

Planina Troglav je u ovim krajevima poznatija pod nazivom Banjsko brdo i nalazi se na zapadnom delu banje. Sa istočne strane se pružaju venci planina Stolovi i Željin, čije su padine obrasle gustom šumom.

Reka Ibar na neki način predstavlja granicu između ova dva planinska masiva i njen tok se nalazi na samo 3 kilometra od Bogutovačke banje.

Osim ovih navedenih prirodnih bogatstava kojima se banja može pohvaliti, kroz ovaj kraj, u neposrednoj blizini Bogutovca, protiče i reka Lopatnica, čije se vode ubrajaju u jedne od najčistijih u Srbiji.

Povezanost Bogutovačke banje je izuzetno dobra. Glavnu saobraćajnicu svakako predstavlja Ibarska magistrala, koja ovaj kraj povezuje sa Beogradom koji se nalazi na oko 200 kilometara od banje. Iako je udaljenost dosta velika, do i iz glavnog grada se stiže prilično brzo.

Prilikom skretanja sa magistrale, do same banje vodi put koji je asfaltiran i dužine oko 2,5 kilometra.

Pruga koja je takođe jedna od značajnih saobraćajnica ovog kraja, povezuje Beograd sa Skopljem, te je i ovo veoma značajno za sam razvoj Bogutovačke banje, kao i za njenu posećenost.

Što se tiče veze sa ostatkom Srbije, Ibarska magistrala igra glavnu ulogu u tome, te se može reći da je dostupnost Bogutovačke banje odlična.

Klima

Bogutovačka banja je smeštena na 520 metara nadmorske visine. Zbog ovakvog geografskog položaja, kraj u kome se banja nalazi odlikuje umereno – kontinentalna klima koja je veoma pogodna za svaki tip organizma.

Kako je ušuškana između pomenutih planinskih venaca Troglava, Željina i Stolova, ono što je značajno je da u banji nema jakih vetrova koji šibaju, odsustvo naglih promena vazdušnog pritiska, a takođe je i magla vrlo retka pojava.

Za Bogutovačku banju će te vrlo često čuti da je nazivaju i „Neuro banjom“, upravo zbog ovakvih klimatskih i prirodnih odlika koji deluju umirujuće, te zbog toga predstavlja idealnu terapiju za živce.

Pored toga što je karakteriše odsustvo magle i značajnih promena u vazdušnom pritisku, klimu ovog kraja odlikuje i to da se vazdušne struje ne mešaju, pa je upravo zbog ovoga jako pogodna za lečenje nervnih oboljenja.

Ono što svakako ima najveći uticaj na osobe koje dolaze u Bogutovačku banju, prvenstveno na njihovo zdravlje, jeste upravo potpuno očuvana i čista priroda ovog kraja.

Istorijat Bogutovačke banje

Još u doba Kneževine Srbije, davne 1835. godine, izvršene su prve analize i hemijska ispitivanja mineralnih voda koje izviru u Bpgutovačkoj banji. Analize i ispitivanja ovih voda su u stvari i prvi tragovi Bogutovačke banje u istoriji.

Posle samo par decenija, na prostoru banje su izgrađeni prvi objekti i to barake, koje su služile kao smeštaj za posetioce, a takođe i drveni bazen u kojem se nalazila lekovita voda i koji je služio za kupanje.

Izgradnja ovih objekata predstavlja i početak razvoja i iskorišćavanja mineralnih izvora Bogutovačke banje. U toku tridesetih godina XX veka, ove barake su preuređene, prvi bunar je sagrađen, a takođe je napravljeno i kupatilo sa mineralnom vodom.

Ovo mineralno kupatilo je bilo prvo koje je sagrađeno u Bogutovačkoj banji i ono je bilo u funkciji negde do pedesetih godina XX veka.

Nakon toga, u ovom periodu počinje modernizacija banje i njene okoline, što znači da kreće izgradnja ugostiteljskih objekata i novih, savremenih kupatila.

Hotel, koji ima simbolično ime „Mineral“, predstavlja prvi veći ugostiteljski objekat izgrađen na ovim prostorima i sagrađen je 1985. godine. Kapacitet ovog hotela iznosi 200 ležajeva.

Pored ovog hotela, iste godine, izvršeno je sprovođenje vode sa obronaka Troglava, koja je, kao najčistija i najzdravija, služila za piće.

Dependans „Cvet“, koji se nalazi u Bogutovačkoj banji, restauriran je pre oko 10 godina.

Sprovođenje vode sa Troglava, kao i preuređivanje objekata i izgradnja novih, modernih kupatila, omogućilo je unapređivanje statusa Bogutovačke banje, zbog čega je ona postala moderno, turističko, banjsko lečilište.

Lekoviti izvori Bogutovačke banje

Na području Bogutovačke banje nalaze se, do sada poznata, tri izvora mineralne vode. Dva od ova tri izvora, pronađena su u isto vreme, upravo iz razloga što se nalaze jedan pored drugog, dok je treći otkriven kasnije.

Ovi izvori, tj njihove vode spadaju u one koje su među prvima analizirane i ispitivanje u Srbiji i to još davne 1835. godine.

Mineralne vode ovih izvora se po hemijskom sastavu ubrajaju u slabo sumporovite i u njima je najviše zastupljen magnezijum, a takođe i natrijum, gvožđe, kalcijum, hlor i sulfati.

Osim toga, ispitivanja su pokazala da ove vode poseduju i blagu radioaktivnost zbog prisustva čestica silicijumove kiseline.

Ekspoloatacija trećeg mineralnog izvora je krenulo sa kraja pedesetih godina XX veka. Protok vode na ovim izvorima je otprilike oko  10 litara po sekundi. One pripadaju grupi hipotermi upravo zbog temperature koja ide od 24 do 27 stepeni.

Ovakva temperatura mineralnih voda veoma je značajna zbog toga što nema potrebe da se zagreva dodatno, te se zbog toga u njima mogu kupati i osobe sa srčanim oboljenjima. Pored toga što se koriste za kupanje, voda sa ovih izvora se koristi i za piće.

Bazeni u Bogutovačkoj banji se pune mineralnom vodom i u njima pacijenti koji su podvrgnuti ovom vidu terapije, samo stoje u bazenu, tj miruju.

Neka od skorijih analiza koje su izvršene na Institutu za rehabilitaciju u Beogradu pre samo par godina, upravo su pokazala lekovita svojstva koja poseduje ova voda.

Šta leči Bogutovačka banja?

Zdravstveni centar, koji nosi ime Prirodno lečilište i odmaralište „Mataruška i Bogutovačka Banja“ je mesto u kome se vrše sve terapije.

Vrhunski terapeuti, veliki broj lekara i stručno medicinsko osoblje stoje na raspolaganju posetiocima Bogutovačke banje i ovog centra.

Kao što je pomenuto, mineralne vode ove banje se u svrhu lečenja koriste na dva načina: kupanjem i pijenjem.

Bolesti koje se veoma uspešno tretiraju u Bogutovačkoj banji su:

  • Razne vrste reumatoznih oboljenja kao što su degenerativni reumatizam, vanzglobni reumatizam i dr.
  • Oboljenja neuropshijatrijske prirode: neuroze i neuralgije, hronične migrene, multipla skleroza, labilnost vegatativnog nervnog sistema, neurotični sindrom i dr.
  • Razna oboljenja kardiovaskularnog sistema kao što su aritmije koje se javljaju na nervnoj bazi, tahikardije, visok krvni pritisak, bolesti perifernih krvnih sudova….
  • Bolesti gastrointestinalnog sistema: spazam jednaka i gastralgije.

Shodno anamnezi bolesti, koju pacijent poseduje, stručni tim lekara koji se nalazi u zdravstvenom centru Bogutovačke banje, određuje način lečenja, kao i terapije koje će se sprovoditi.

Turističke atrakcije ovog kraja

Okolina Bogutovačke banje je veoma zanimljiva destinacija za ribolovce koji mogu da uživaju na reci Lopatnici, idealnoj za ovaj vid rekreacije i relaksacije.

Osim toga, obližnje planine su veoma privlačne za planinare, a takođe se ovde nalazi i staza zdravlja koja je odličan vid rekreacije i relaksacije za manje aktivne posetioce.

Sem lepota netaknute prirode, koje ovaj kraj nudi, svakako je ono što predstavlja najznačaniju atrakciju Bogutovačke banje, prisustvo veoma značajnih kulturno istorijskih spomenika.

Manastir Studenica, koji potiče iz XII veka, kao i manastir Žiča iz XIII veka, predstavljaju dva najpoznatija spomenika srednjovekovne Srbije, a takođe se ovde nalaze i ostaci Magliča, koji je bio jedno od značajnijih utvrđenja u srednjem veku. Maglič je izgrađen u XIII veku.

Zbog ovoga postoje i ture koje se organizuju u cilju obilaska ovih srednjevekovnih manastira, veoma bitnih u istoriji srpske države, te je boravak u Bogutovačkoj banji, pored značaja koji poseduje u pogledu lečenja, obogaćen i kulturno – edukativnim sadržajem.

Zbog svega ovoga, boravak u Bogutovačkoj banji svakako predstavlja nezaboravno iskustvo.

Manifestacije

Jedna od značajnijih manifestacija, koja se održava u ovom kraju, a koja privlači adrenalinske zavisnike je čuvena Regata Ibrom. Mnoštvo sportskih i zabavnih aktivnosti koje nudi ovaj događaj, svake godine okuplja priličan broj posetilaca.

Vreme održavanja ove regate je poslednje nedelje juna.

Spust kreće od srednjevekovnog utvrđenja Maglič i ide sve do Kraljeva, što predstavlja negde oko 20 kilometara. Ova manifestacija je dobila nagradu Turistički cvet, 2002. godine. Ova nagrada se dodeljuje za ostvarenja koja su značajna za promovisanje turizma.

Tradicionalna manifestacija, pod nazivom „Berba narcisa“, održava se svake godine u maju i okuplja zaljubljenike u planinarenje i prirodu. Tokom ovog događaja, 1000 planinara se penje na planinu Stolovi i tom prilikom beru narcis.

Ova manifestacija je organizovana od strane planinarskog kluba „Gradac“ koji je iz Kraljeva. Letenje paraglajderom i voznja biciklom kao brojna druga dešavanja, prate ovu manifestaciju.

Za ljubitelje umetnosti, ovaj kraj takođe nudi jednu vrlo zanimljivu manifestaciju. U pitanju je Likovna kolonija Studenica.

Za organizaciju ovog događaja, zadužena je Turistička organizacija Kraljeva i predstavlja događaj koji ima međunarodni karakter. Kao što joj ime kaže, ova manifestacija je inspirisana spomenikom srpske istorije, manastirom Studenicom.

Ovi kulturno – zabavni događaji svakako upotpunjuju šarenoliku ponudu Bogutovačke banje i uopšte celog ovg kraja Srbije, te odmor ovde predstavlja idealan izbor.

Smeštaj u Bogutovačkoj banji

Gosti koji su u poseti Bogutovačkoj banji imaju mogućnost smeštaja kako u nekom od hotela, tako i u privatnim vilama. Hotel Mineral raspolaže sa više od 200 soba i određenim brojem apartmana.

U sklopu hotela se nalaze i bazeni koji gostima stoje na raspolaganju tokom njihovog boravka.

Među turistima je sve popularniji privatni smeštaj u okviru kog se nalaze sobe i apartmani.

Treba izdvojiti vilu Panorama, koja raspolaže sa jednim apartmanom za 2 osobe, tri dvokrevetne sobe i četiri jednokrevetne sobe. Ova vila se nalazi u centru Bogutovačke banje, nedaleko od hotela Mineral i specijalne bolnice.

Gosti vile Panorama mogu uživati u prelepom pogledu na šume i okolna brda planine Troglav, a zahvaljujući ovome, vila je i dobila naziv „Panorama“. Sobe su opremljene internetom i kablovskom TV, a u apartmanu se nalazi i klima uređaj.

Pored ovoga, gostima je na raspolaganju parking, kao i velika terasa na kojoj se nalazi i bazen.