Srbija

Borkovačko jezero – info i zanimljivosti

Gde se nalazi Borkovačko jezero?

Borkovačko jezero spada u kategoriju akumulacionih jezera, tj ono je nastalo veštačkim putem.

Jedan od uobičajenih naziva za ovo jezero je Borkovac.

Nalazi se u blizini Rume, nekih 2 kilometra od ovog grada i pripada području Srema.

Borkovačko jezero je od Sremske Mitrovice udaljeno 20 kilometara, 40 kilometara je udaljen Novi Sad, a oko 60 kilometara od Beograda. Jezero je formirano pre oko 40 godina i tokom naredne 3 godine ono se punilo vodom.

Karakteristike

Borkovačko jezero se jednim delom nalazi na severnom području Srema i dalje se nastavlja u pravcu juga.

Na južnom delu jezera postoji brana čija je dužina nešto više od 200 metara, a visina iznosi negde oko 10 metara. Najveća širina Borkovačkog jezera iznosi 320 metara, dok je njegova nejveća dubina 5 metara. Dužina obala jezera može ići i do 4,5 kilometra, ukoliko voda miruje.

Jezero zauzima površinu od 360 kvadratnih metara. Temperatura vode tokom letnjih meseci ide i do 30 stepeni, a upotrebljava se i za potrebe vodosnabdevanja.

Borkovačko jezero je dobro povezano sa bitnijim gradovima u Srbiji, a do njega se najbrže može stići putem koji vodi preko Rume.

Put do jezera ima dobru signalizaciju i asfaltiran je. Smernice, kao i uputstva koja Vam pokazuju kako da dođete do jezera, su veoma pregledna tako da se nije moguće izgubiti ukoliko krenete ovim putem.

Jezero Borkovac je savršeno mesto za rekreaciju i odmor tokom toplih letnjih dana i zanimljivo je to da, pored toga što je veštačko, jezero ima prirodan izgled.

Jezero je bogato ribljim fondom, a među ribljim vrstama najviše ima šarana, čija populacija dostiže broj od 30.000 jedinki.

Pored toga što je ovo jezero zabačeno, privlačno je za ljubitelje ribolova, koji ovde dolaze svake godine da uživaju u svojoj omiljenoj aktivnosti, a takođe su i svesni potencijala koji ovo jezero poseduje.

Kupanje u Borkovačkom jezeru

Nadomak jezera se nalazi i prelepa planina Fruška gora, a u blizini je i centar Rume, što je bitno ukoliko imate potrebu da odete do grada ili prodavnice u nabavku.

Jezero je smešteno u takvom predelu da se stvara utisak da ste potpuno izolovani od civilizacije.

U prošlosti, namena jezera je bila uglavnom za potrebe navodnjavanja, dok danas predstavlja pravu turističku atrakciju na kojoj se organizuju mnoga takmičenja i dešavanja koja se odnose na ribolov, zbog toga što Borkovačko jezero poseduje veoma bogat riblji fond.

Pored jezera se nalazi akva kamp, namenjen za ribolov i kampovanje i svi koji žele da poboljšaju svoje ribolovačke veštine ili se pak ozbiljno bave ribolovom, mogu koristiti pogodnosti koje ovaj park nudi.

Pavlovačko jezero je par kilometara udaljeno od Borkovačkog jezera i preporučuje se da ga obiđete, ako Vas put navede u ovaj deo naše zemlje.

Jezero Pavlovac je ušuškano i skriveno, što odgovara mnogim ljubiteljima ribolova koji na ovo mesto dolaze kako bi u tišini i miru uživali u ribolovu.

Oko 60 kilometara je udaljeno od Beograda, pa je zbog svoje lokacije, idealno mesto i za beg iz gradske vreve.

Ako Borkovačko jezero posetite tokom letnjih meseci, osim opreme za ribolov treba poneti i opremu za kupanje, jer je voda ovog jezera savršena za uživanje i rashlađivanje kada je temperatura napolju visoka.

Na jezeru nema većih gužvi i svi koji požele da se u njemu okupaju mogu naći mesto na obali.

Obala jezera koju posećuju kupači je sređena, te tako, pored tuševa, sadrži i ostale objekte koji su neophodni za kvalitetnu sezonu kupanja. Najčešći posetioci jezera su mladi, koji ovde dolaze da uživaju u kupanju i sunčanju.

Da je jezero veoma pogodno za plivanje i kupanje, govori i podatak o njegovoj temperaturi koja dostiže čak i 30 stepeni.

Sem pomenutih plaža, u neposrednoj blizini Borkovačkog jezera je u skorije vreme napravljen i bazen koji se zove Borkovac i koji predstavlja idealno mesto za posetioce koji ili ne žele da se kupaju u samom jezeru ili su iz nekog razloga sprečeni da to čine.

Na putu od bazena ka jezeru, postoji i restoran koji u svojoj ponudi ima razne specijalitete ovog kraja, a takođe predstavlja i mesto gde možete popiti kafu ili se osvežiti nekim od hladnih napitaka uživajući u prelepoj okolini.

U sklopu ovog kompleksa nalaze se veliki i mali bazen, koji je namenjen najmlađim posetiocima.

Na ovim bazenima je moguće i noćno kupanje, što je naročito popularno i predstavlja jedno jako zanimljivo iskustvo. Od otvaranja ovog bazena 2015. godine, svake godine se broj turista koji ga posećuju, povećava.

Površina velikog bazena je oko 1200 kvadratnih metara, dok je bazen namenjen za decu, dosta manji njegova površina je oko 200 kvadratnih metara. U velikom bazenu dubina vode je različita i postepeno se povećava, počevši od 2 metra, pa sve do skoro 5 metara, a dečiji, iz sigurnosnih razloga, ide do dubine od 80 centimetara.

Okruženje u kome se ovi bazeni nalaze je zaista prelepo, tačnije, smešteni su u samoj šumi, u okolini je prelepa priroda i to je ono po čemu je ovo kupalište karakteristično i jedinstveno u čitavom ovom kraju.

Iako su tokom leta ovi bazeni izuzetno posećeni, gužva nikada nije prevelika.

Riblji fond i ribolov na Borkovačkom jezeru

Ukoliko se bavite ribolovom i strastveni ste ribolovac, Borkovačko jezero može biti idealna destinacija za Vaš odmor, iz razloga što je ovo jezero jako bogato ribom.

Neke od ribljih vrsta koje nastanjuju i koje se uglavnom love u ovom jezeru su tolstolobik, babuška, som, smuđ i šaran.

Kako se jezero snabdeva ribljim vrstama baš redovno, tako se u njemu mogu naći i primerci amura, među kojima su neke jedinke izuzetno krupne.

Kada se govori o ribolovu na Borkovačkom jezeru, ono pruža maksimum i potpuni užitak, te kao takvo čini sjajno mesto za odmor i uživanje.

Na Vama je da se snabdete sa svom neophodnom ribolovačkom opremom i avantura i relaksacija su Vam potpuno zagarantovane.

Sama okolina jezera Borkovac je takva da pruža mir i tišinu koja je neophodna svima onima koji su svakodnevno u gradskoj vrevi, zbog čega i predstavlja pravo mesto upravo za ovakve osobe.

Sem lokalnih ribolovaca, na ovo jezero, kako bi okušali sreću i uživali u svim njegovim čarima, dolaze i pecaroši iz drugih krajeva Vojvodine, a takođe i iz cele Srbije.

Najčešće se ovde sreću ljubitelji ribolova iz Novog Sada, Beograda, ostalih krajeva Srema, a sve više ga posećuju i ribolovci iz južnijih krajeva naše zemlje koji su svesni potencijala ove vode. Sem toga, u nekom periodu godine, na ovom jezeru se mogu sresti ribolovci koji dolaze iz zemalja suseda.

Zelena i prozirno čista voda ovog jezera, zajedno sa njegovom prirodnom okolinom, pored svega ovoga čini i prelepo mesto za izlet i uživanje sa porodicom i prijateljima.

U okolini Borkovačkog jezera postoji i smeštaj koga čine 4 kuće. U sklopu ovih kuća se nalazi kuhinja, spavaća soba i terasa. Osim ovoga, svaka od ovih kuća poseduje i čamac, pomoću koga se lakše možete upustiti u ribolov.

U blizini se nalazi česma, na kojom se možete snabdeti vodom za piće, a sam smeštaj je dosta komforan i između ostalog gaarantuje pravi odmor.

Jedna od glavnih atrakcija za ribolovce je američki somić, iako se najčešće opredeljuju za lov na šarana, smuđa i soma. Jedino pravilo koje se mora poštovati, vezano za ribolov na ovom jezeru, jeste to da se primerci koji su teži od 8 kilograma, moraju vratiti natrag u vodu. Takođe, noćni ribolov je ovde zabranjen.

U Borkovačkom jezeru postoje i krupni primerci babuške, ali je za lov većih primeraka ove ribe potrebna dublja voda. Putevi koji idu sa gornje i donje strane jezera, omogućavaju direktan prilazak automobilom.

Skoro u svakom trenutku se na ovom jezeru mogu zateći ribolovci, tako da se uvek možete posavetovati sa nekim u vezi samog ribolova.

Još jedan podatak je značajan ukoliko imate u planu da posetite jezero Borkovac, a to je da komunalci ne kupe smeće, te stoga morate, sve što donesete, sami da pokupite, a sve to u cilju očuvanja prirode.

Prilaz do jezera je jako dobar i do njega vodi kvalitetan asfaltiran put. Na jezeru se nalazi i pristanište, gde možete ostaviti svoj čamac, a takođe je i plaža sređena tako da ostavlja pozitivan utisak na svakoga ko poseti ovo prelepo jezero.