Srbija

Borsko jezero – smeštaj, kupanje, info i zanimljivosti

Borsko jezero je veštačko jezero  u podnožju planine Crni vrh, u blizini Bora. Borsko jezero zahvata ukupnu površinu od 30 ha, a najdublja tačka u Borskom jezeru je izmerena na 52 metra.

U periodu najvećeg vodostaja, u Borskom jezeru se nalazi čak 12 miliona kubnih metara vode.

Borsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 438 metara, a okružuju ga iskonski prelepe četinarske i listopadne šume, te i prirodni zeleni proplanci i livade ukrašene najlepšim šarenim cvetovima.

Borsko jezero je veoma atraktivno svim generacijama iz različitih razloga i svojom prirodnom lepotom, ali i dobro organizovanim aktivnostima, kao sirene iz mitologije, uvek mame na ponovni povratak.

Nastanak

Borsko jezero je nastalo 1959, godine, kada je na ovom mestu podignuta visoka brana, a nastanku je potpomogla i akumulacija voda Marecove reke, rečice Valja Žoni i jednog dela sliva Zlotske reke.

Voda iz Borskog jezera je bila namenjena pogonima Rudarsko – tipioničarskog basena, ali i razvoju turizma na ovom prostoru.

Obala

Obala Borskog jezera je dosta razuđena, a postoje čak 4 veće plaže, mada je sve veća posećenost i manjih plaža na obali Borskog jezera, kojih ima u popriličnom broju.  Svake godine Borsko jezero posećuje sve veći broj kupača, a za svaki slučaj je tu i dovoljan broj profesionalnih spasilaca, koji brinu o kupačima.

Sezona kupanja na Borskom jezeru traje u periodu od početka maja, pa sve do kraja septembra, a za sve to vreme je optimalna temperatura vode Borskog jezera oko 26 stepeni Celzijusa, što je čini odličnom za kupače.

Tokom proleća su ujedno i najveći vodostaji na Borskom jezeru, kada iznosi čak 1 metara, što je savršeno za postojeći biljni i životinjski svet, dok je najniži vodostaj zabeležen od početka leta, pa sve do početka jeseni.

U zimskom periodu, kada u ovom predelu vladaju veoma niske temperature, Borsko jezero je celo ili barem jednim delom, u zavisnosti od godine, prekriveno ledom, koji, pri izuzetno niskim temperaturama, dostiže debljinu od čak 30 cm.

Obala Borskog jezera je iskorišćena i za izgradnju više turističkih objekata, te sada možete videti i nekoliko hotela, manjih tržnih centara, restorana i kafića, kao i auto kamp naselje sa kapacitetom od 300 prikolica.

Na obali Borskog jezera ima i nekoliko većih plaža, među kojima se izdvajaju ,,Glavna plaža”, na kojoj svi turisti mogu iznajmiti i čamce za preplivljavanje Borskog jezera.

Sport

Osim osoba željnih odmora i uživanja u prelepoj prirodi, Borsko jezero je omiljena destinacija i rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Zbog toga su lokalne vlasti odlučile da i njima približe još više Borsko jezero, te je sada u blizini hotela ,,Jezero” izgrađen sportski kompleks, u okviru kog postoje tereni za rukomet, fudbal, košarku, tenis i odbojku u sali, ali, zbog sve veće popularnosti, i teren za odbojku na pesku.

Za one koji nisu baš u tolikoj meri sportski tipovi, ali uživaju u rekreaciji, tu je i trim staza, koja polazi od plaže ,,Tropski bar”, pa dalje prolazi pored hotela ,,Jezero”, zatim obilazi ,,Glavnu plažu”, i hotel ,,Metalurg”, prolaze kroz auto kamp, te šaraju i listopadne i četinarske šume u okolini Borskog jezera, da bi se na kraju završila kod same brane na Borskom jezeru.

Pored sportova koji iziskuju fizičku kondiciju, Borsko jezero je česta destinacija i sportskih ribolovaca, koji ga posećuju tokom cele godine, a zbog kojih se veoma često vrši i veštačko poribljavanje Borskog jezera.

Smeštaj

Na Borskom jezeru neprestano niču nove smeštajne jedinice, a ove već postojeće se dodatno razvijaju i povećavaju svoju ponudu.

Na samoj obali Borskog jezera se nalazi nekoliko hotela – ,,Vertigo city”, ,,Metalurg” i ,,Jezero”, kao i veliki broj vila, a u neposrednoj okolini, na svega 200 metara udaljenosti, se nalazi i nekoliko vikend naselja. Pored hotela, na obali se nalazi i jedan auto kamp, koji dostiže kapacitet od čak 300 vozila.

Hotel ,,Jezero”

Hotel ,,Jezero” se nalazi na samoj obali Borskog jezera, a ispunjava sve kriterijume koji opravdavaju 4 zvezdice kojima se diči. Ovaj hotel se prostire na površini od 14000 kvadrata, a svoje goste i generalno posetioce Borskog jezera očarava simetričnom arhitekturom, modernim enterijerom i veoma ljubaznim osobljem, kao i velikim izborom ugostiteljskih sadržaja.

Hotel ,,Jezero” ima u ponudi 111 smeštajnih jedinica u vidu jednokrevetnih, dvokrevetnih, trokrevetnih soba, te studija, porodičnih soba, apartmana i lux apartmana, pa mogu prmiti čak i do 250 gostiju.
Svim gostima hotela ,,Jezero” je obezbeđen parking za lična vozila, kao i room service u periodu od 7:00 do 23:00, u sklopu kog se podrazumeva i pranje i peglanje veša. U svakoj sobi postoji i direktna telefonska linija, a u svim delovima hotela se dobro hvata i bežični internet, čije korišćenje ulazi u cenu aranžmana.

Osim obroka i smeštaja, svim gostima hotela ,,Jezero” je u ponudi i Spa i wellness centar sa slanom sobom, fitnes centrom, te kuglana sa barom, sala za male sportove, kao što su basket i mini – basket, mini tenis, odbojka, stoni tenis, a tu su i sala za bilijar, skvoš, snooker, pikado, bagminton, kao i sale ozbiljnijeg karaktera, poput banket sale. Van samog objekta postoji i otvoreno igralište za decu, kao i brojni sportski tereni, a moguće je iznajmiti i bicikle, kao i učestvovati u paintball turnirima.

Vila ,,Vertigo City”

Vila ,,Vertigo City” se nalazi na Glavnoj plaži Borskog jezera,

Vila ,,Vertigo City” raspolaže sa ukupno 17 soba, od kojih se 11 nalaze na spratu i ostale u prizemlju, a od tih 17, čak 12 ima pogled na Borsko jezero. sobe sa pogledom na Borsko jezero su jedna petokrevetna, jedna trokrevetna, i 4 četvorokrevetne, a u prizemlju i trokreventne sobe, od kojih su 3 petokrevetne, sa singl krevetima na klik – klak. Ostale sobe su dvokrevetne, trokrevetne i petokrevetne.

Svaka soba ima sopstvenu, potpuno opremljenu kuhinju, kao i dneveni boravak, a svaka soba ima i posebno kupatilo. svim gostima je obezbeđen i room service, kao i obroci u restoranu vile,

U sklopu aranđmana, gostima je obezbeđen i parking za privatna vozila, kao i korišćenje bežičnog interneta i TV – a, a tu je i sto za stoni tenis.

Hotel ,,Albo”

Hotel ,,Albo” se od samog otvaranja novembra 2009. godine postavio kao poslovni hotel, te njega najčešće posećuju korporativne veličine. Ovaj hotel je smešten na ulasku u Bor, ali njegovi gosti veoma često uživaju u svim blagodetima veštačkog Borskog jezera.

Hotel ,,Albo” imma u ponudi 29 soba, koje su dizajnirane po elitnim svetskim standardima, i imaju kapacitet za spavanje 1 do 3 osba, uključujući i apartman, čime je ukupan kapacitet gostiju 76 osoba.

Svakom od gostiju je obezbeđen parking za lično vozilo, a, ono što je gostima veoma bitno, i usluge slanja i primanja faksa, platni promet različitim karticama – Visa, MasterCard, Maestro i DinaCard, te usluge fotokopiranja i skeniranja. U svakoj sobi se nalazi i LCD televizor sa kablovskim kanalima, kao i bežični brzi internet.

Ljubazno osoblje je svojim gostima na raspolaganju 24 sata dnevno, a po nalogu je gostima dostupna i usluga pranja i peglanja veša.

Klub RTB

Klub RTB se nalazi na malo većoj udaljenosti od Borskog jezera, tačnije, na 10 km udaljenosti od Borskog jezera. Ipak, mnogi posetioci Borskog jezera se odlučuju baš za ovaj smeštaj.

U njemu je dostupno 12 luksuznih soba i 18 standardnih soba, od kojih su 3 apartmana. Pored toga, u sklobu kluba RTB postoji i 4 baket sale, salu za sastanke, koja ima kapacitet od 30 mesta, zbog čega se ovde često organizuju seminari i stručni skupovi, zatim TV salom sa satelitskim programom i kućnim bioskopom, kao i restoanom, u kom se služe tradicionalna i intertradicionalna jela. Restoran kluba RTB može primiti 250 gostiju, a letnja terasa, koja je mnogo popularnija leti, prima i do 100 gostiju. Zbog toga je klub RTB veoma često bukiran tokom letnjih, mada ni u zimskim danima baš ne zaostaje, za različita porodična i korporacijska slavlja.

Pored hotela, na Borskom jezeru su veoma popularni i privatni smeštaji. Među najpopularnijima su:

Apartmani ,,Plaža”

Apartmani ,,Plaža” su izgrađeni na samoj obali Borskog jezera, na nekada veoma poznatoj i posećenoj plaži ,,Tropski bar”. Ovi apartmani su dovoljno šaroliki, da predstavljaju veoma poželjan smeštaj za sve turiste – od porodica sa malom decom, preko mladih ljudi željnih žurki i provoda, do poslovnih ljudi, željnih da pobegnu od silne gužve i papirologije u malo mirnije okruženje

U prizemlju apartmana ,,Plaža” se nalazi mali istoimeni kafić ,,Plaža”, kao i restoran brze hrane. Tu je, naravno, i obezbeđeno parking mesto za goste apartmana. Svim gostima je takođe u ponudi i razonoda u vidu različitih sportskih aktivnosti, kao što su plivanje, biciklizam i odbojka na pesku.

Što se samih soba tiče, apartmani ,,Plaža” imaju u ponudi 2 smeštaja – jedan jednosobni i jedan dvosobni apartman.

Jednosobni apartman je opremljen bračnim krevetom u spavaćoj sobi  i jednim krevetom na razvlačenje, te, po svemu sudeći, može primiti i troje ljudi. Garnitura na razvlačenje se nalazi u dnevnom boravku, koji je spojen sa potpuno opremljenom kuhinjom, a ovaj apartman ima i zasebno kupatilo.

Dvosobni apartman ima 2 bračna kreveta, kao i garnituru na razvlačenje, a kuhinja je opremljena modernom kuhinjskom opremom. Kao i u slučaju jednosobnog apartmana, i dvosobni apartman ima zasebno kupatilo sa tuš kabinom.

Vila ,,Lovac”

Vila ,,Lovac” se nalazi blizu regionalnog puta Bor – Žagubica, zbog čega neretko ugošćava i putnike. Dvorište vile ,,Lovac” je izuzetno prostrano i postoji i posebno parking mesto za sve goste vile.

Sama vila ,,Lovac” ima prelep eksterijer – zgrada je rađena od bele cigle i crvenog kamena, uvek uređena svežim i šarenim cvećem, a u samom dvorištu je posađeno više stabala različitog voća. Sobe za izdavanje se nalaze na spratu, a kupatilo je uvek čisto i lepo opremljeno. Svaka soba ima izlazak na terasu, na kojoj se nalaze stolovi i stolice za sedenje i uživanje u božanstvenom pogledu na okolnu netaknutu prirodu.

Vila ,,Ljubičić”

Vila ,,Ljubičić” je izgrađena na svega 200 metara udaljenosti od Glavne plaže Borskog jezera. Objekat vile ,,Ljubičić” je spratnog karaktera i raspolaže dvokrevetnom i trokrevetnom sobom. S obzirom na to da se radi o privatnom smeštaju, gosti ne uživaju sve individualne beneficije, kakve bi verovatno uživali u nekom elitnom hotelu, ali se svi raniji posetioci slažu da im je boravak u vili ,,Ljubičić” bio znatno draži, zbog same atmosfere, koja odiše domom i porodičnim karakterom.

Od aktivnosti tokom boravka u vili ,,Ljubičić”, gosti mahom preferiraju sam boravak na Borskom jezeru i sve beneficije jezera, a često, uz pomoć i navođenje vlasnika vile, uživaju i u šetnjama po božanstvenoj okolnoj prirodi.

Auto – kamp ,,Borsko jezero”

Auto – kamp ,,Borsko jezero” je sve posećenije odmaralište, za koje se, čak i pored brojnih novonastalih smeštajnih jedinica na samim obalama Borskog jezera ili u njegovoj neposrednoj okolini, odlučuje sve veći broj posetilaca Borskog jezera. Ovaj auto – kamp se ubraja u red najlepših i najvećih kampova ovog karaktera na teritoriji cele Srbije, a nalazi se na udaljenosti od 15 km od Bora.

Auto – kamp ,,Borsko jezero” ima i svoju plažu, u kojoj mogu uživati i osobe koje nisu smeštene u njemu, a, što se smeštajnih jedinica tiče, na površini od 2,5 ha, smešteno je 220 kamp prikolica, a po potrebi se mogu dodati još 40 prikolica, koje dovoze ili lokalci ili njima doputuju sami gosti. Ovaj auto – kamp je u ponudi tokom cele sezone, odnosno od 1. maja, pa sve do 1. oktobra.

Naravno, u sklopu auto – kampa ,,Borsko jezero” su dodatno izgrađeni i toaleti i tuš kabine, a na ovom prostoru postoji i dovod struje, kao i mreža bežičnog interneta.

Odmaralište ,,Savača”

Ono što nikako ne smemo propustiti da pomenemo kada govorimo o Borskom jezeru i smeštajima u okviru njega je odmaralište ,,Savača”, koje se nalazi na samoj obali Borskog jezera, i predstavlja pravu oazu za omladince. Ovde se veoma često organizuju sportski kampovi za mlađe generacije, a mlađe osobe neretko dolaze ovde i u sopstvenoj režiji.

Odmaralište ,,Savača” raspolaže sa 33 sobe, od kojih su šestokrevetne i desetokrevetne za učesnike kampova, i dvokrevetne za njihove vaspitače i nastavnike, čime se popunjava kapacitet od 250 ležajeva.

Osim ležajeva i soba, u odmaralištu ,,Savača” postoje i TV i muzička sala, kancelarije za nastavno osoblje, učionice u prirodi, dobro opremljena prodavnica, priručna čajna kuhinja, javna telefonska govornica sa koje se mogu učenici čuti sa svojom porodicom, kao i ambulanta u kojoj radi stručno osoblje, koje je i veoma prijatno u radu sa decom.