Srbija

Bovansko jezero – informacije i zanimljivosti

Bovansko jezero je jedno od poznatih hidrografskih atrakcija u blizini Sokobanja, tačnije manje od 10 km od ovog lekovitog područja. Ovo veštačko akumulaciono jezero je ušuškano u klisuri velike Moravice, a ponosi se dimenzijama od 400 metara širine, 8 km dužine, a njegova dubina dostiže čak 50 metara na određenim mestima, uglavnom u blizini veštačke brane.

Svake godine Bovansko jezero beleži sve veću posećenost, što zbog izleta i kupanja, što zbog pecanja.

Geografski položaj

Bovansko jezero je akumulaciono jezero nastalo 80 – ih godina 20. veka zauzimanjem 4 km kvadratnih u klisuri reke Moravice. Nalazi se u blizini Bovna, negde na sredini puta između Sokobanje, od koje je udaljeno 9 km, i Aleksinca, koji se nalazi na udaljenosti od 14 km.

Iz oba mesta je veoma lako doći do Bovanskog jezera, jer se ono nalazi na samom regionalnom putu Aleksinac – Sokobanja – Knjaževac.

Nastanak

Bovansko jezero je nastalo 1978. godine, kada je podignuta visoka brana u sistemu regulacije sliva Morave i obližnje hidrocentrale ,,Đerdap”.

Ovo jezero je nastalo sa ciljem da se zadrže nanosi obližnjih brdskih i planinskih reka, kao i da akumulira velike količine vode, te da obližnji Aleksinac snabdeva čistom pijaćom vodom.

Atrakcije

Obala Bovanskog jezera je veoma lepo sređena i prilagođena turističkim željama. Na njoj svi posetioci mogu uživati na svojim peškirima ili iznajmiti neku od ležaljki. Na Bovanskom jezeru postoji čak i opcija iznajmljivanja pedalina, koje su jedna od najvećih atrakcija među najmlađima, koji dalje, sa sredine samog jezera, skaču u vodu i uživaju u vodenim aktivnostima.

Takođe je veoma popularna i vožnja čamcem, naročito u jutarnjim satima, kada možete u tišini uživati u svim blagodetima osećaja nirvane, okruženi čistom vodom i šumovitom prirodom koja okružuje Bovansko jezero.

Pored plivanja i vožnji pedalinom, Bovansko jezero je jedna od omiljenih destinacija ljubitelja veslanja i jedrenja, te se dva puta godišnje, tokom meseca aprila i kasnije u septembru, organizuje i jedriličarska regata ,,Bovan” na Bovanskom jezeru.

Veoma je bitno napomenuti i da, iako je Bovansko jezero veoma popularno i u ponudi jesu atrakcije poput iznajmljivanja pedalina i čamaca, iz razloga što služi i za vodosnabdevanje Aleksinca, koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini, na Bovanskom jezeru je zabranjeno korišćenje čamaca sa benzinskim motorima.

Ribolov

Bovansko jezero je i veoma popularna atrakcija među profesionalnim i rekreativnim ribarima, za koje je, mada ne administrativno, rezervisan jedan deo obale, a mogu iznajmiti i čamce, kojima će doploviti do željenih delova Bovanskog jezera, odakle mogu zabaviti štapove i uživati u svom hobiju.

Bovansko jezero je široko poznato po šarolikosti različitim vrstama ribe. Neke od vrsta koje se mogu naći u Bovanskom jezeru su autohtone, ali mnogo više ima donetih vrsti, kojima je poribljavanje Bovanskog jezera rađeno praktično na divljaka. Jedna od donetih vrsta je bila i srebrni karaš, odnosno babuška ili melez, koja je izazvala veliku pometnju među već postojećim vrstama.

Među najčešće primećenim vrstama se izdvajaju som, smuđ, šaran, štuka, tostolobik, deverika, amur, amurski čabočok, odnosno bezribica, sunčani karaš, ili sunčica, bandar, ili grgeč, bodorka, crvenperka, kalifornijska pastrmka, terpan, poznatiji kao američki somić,karaš i sve vrste bele ribe. Neke od donetih vrsti se mogu naći samo u delu Bovanskog jezera u kom se gornji tok reke Moravice uliva u Bovansko jezero. Te vrste su skobalj, potočna i rečna mrena, peš, vijun, balkanski vijun, klen, brkica, gavčica.

Zbog velikog komešanja u ribljem svetu, nastalog mešanjem divljih i veoma pitomih vrsta riba, morala se napraviti ravnoteža. Prvi pokušaj da se napravi balans između ovih vrsta je bio 1989. godine, kada je u Bovansko jezero ubačen smuđ, koji je trebalo da obuzda sunčani karas i amurski čaboček, a kasnije je dodata i štuka.

Deo u kom se reka Moravica uliva u Bovansko jezero je proglašen mrestilištem još pre oko 2 decenije i sada je na tom mestu zabranjen ribolov u periodu od 1. marta do 1. jula. Neretko se na Bovanskom jezeru u opštinskoj ili sopstvenoj režiji organizuju različita takmičenja iz oblasti sportskog ribolova.

Kampovanje

Sve je više posetilaca Bovanskog jezera, koji hrane svoj avanturistički duh i žele da uživaju u kampovanju na samim obalama Bovanskog jezera.

Samo kamp naselje još uvek nije izgrađeno u stilu u kom su lokalne vlasti nameravale, ali se neretko dešava da ”padobranci” na ovom mestu razapnu svoje šatore i uživaju u buđenju uz ovu božanstvenu vodenu površinu.

Selo Bovan

Selo Bovan, po kom je Bovansko jezero i dobilo ime, takođe leži u Bovanskoj klisuri, između Sokobanjske kotline i Južnog Pomoravlja, na nadmorskoj visini od 286 metara.

Ovo selo pripada opštini Aleksinac, u Nišavskom okrugu, a toliko je malo da u njemu živi manje od 1000 stanovnika.

Ime ovog sela potiče od staroslovenske reči Bolvan, koja u prevodu na savremeni srpski jezik znači kip, a to nam samo govori da je ovde postojalo naselje i u stariim vekovima, u kom se nalazio hram sa kipom božanstva.

U selu Bovan je tokom 14. veka bilo i glavno skladište soli, koja se dovozila iz Ugarske, a u 15. veku ga je od Srba zauzeo i turski sultan Musa, da bi ga već sredinom 15. veka povratio tamiški župan Hunjadi, koji je poveo vojsku sačinjenu od srpskog i mađarskog stanovništva.

Sokobanjska Moravica

Sokobanjska Moravica je planinska rečica u kojoj živi veliki broj ribljih vrsta kojima prija hladnija temperatura vode.

Ovaj izdanak nastaje spajanjem 2 potoka – Izgare i Tisovika, a njen tok se završava ulivanjem u Južnu Moravu. Bitno je naglasiti da je ova Moravica, koja se nalazi uz Bovansko jezero, Sokobanjska Moravica, jer postoji još nekoliko rečica sa ovim imenom, a sve one se na kraju ulivaju u Moravu.

Prosečna dubina Sokobanjske Moravice je 1,5 m, ali na određenom delu njenog toka postoji i svojevrsna atrakcija zvana ”Šest kaca”, koja zapravo predstavlja nekoliko bazena, čija je prosečna dubina 5 metara.

Sokobanjska Moravica je bogata ribom, a naročito se izdvajaju krkuša, vijun, gavčuca, rečna mrena, brkica, klenić, potočna mrena, klen, skobalj, dvoprugasta uklija, balkanski vijun i čikov, a naročito je zanimljivo prisustvo rečnih školjki i rečnih rakova.

Smeštaj

Vila Mijajlović

Jedna od najpopularnijih smeštajnih jedinica u okolini Bovanskog jezera je Vila Mijajlović, koja je od Bovanskog jezera udaljena svega 20 metara, a nalazi se na vidikovcu iznad istog, što omogućava svim gostima da uživaju u prelepom pogledu od jutra do mraka. Od glavnog puta je Vila Mijajlović udaljena 200 metara, od trgovinske radnje, koja je opremljena svim popularnim namirnicama, udaljena je 500 metara, a u sklopu dvorišta vile je gostima ponuđen i pristupačan parking. Na svega 60 metara od vile Mijajlović se nalazi peščana plaža, na kojoj postoji i punuda različitih hladnih pića i kafe, kao i mogućnost iznajmljivanja pedalina.

Sama zgrada se ima 400 kvadratnih metara, u kojima je smešteno čak 8 apartmana:
-Apartman ,,Golubica”, u kom postoji 1 bračni krevet;
-Apartman ,,Golub”, u kom, pored 1 bračnog kreveta, postoji i 1 singl krevet;
-Apartman ,,Mana”, takođe sa 1 bračnim i 1 singl ležajem;
-Apartman ,,Sandra”, u kom stoji 1 bračni i 2 singl kreveta;
-Apartman ,,Slavko”, u kom postoji 2 bračna i 1 singl krevet, a u sklopu ovog apartmana postoji i romantični kamin;
-Apartman ,,Žića”, sa 2 bračna i 2 singl kreveta;
-Apartman ,,Đole”, u kom stoje 2 bračna i 2 singl kreveta;
-Apartman ,,Mira”, koji broji 2 bračna i 2 singl kreveta.

Svaki od apartmana koji stoje u ponudi Vile ,,Mijajlović” ima i sopstveno kupatilo, potpuno opremljenu kuhinju sa sudovima, frižiderom i visećim delovima, kao i šporetom, terasu sa ležaljkama i suncobranom, kao i komarnike na prozorima, kako ne biste imali problema sa insektima tokom boravka. Svim gostima je u ponudi i mašina za pranje veša, a tu su i ljubazne hostese, koje su dostupne 24 sata za sva Vaša pitanja, a sobe se čiste svakog dana, uz redovnu zamenu posteljine.

U sklopu Vile ,,Mijajlović” postoji i prostrana terasa, sa koje se pruža prelep pogled na Bovansko jezero, a tu su i 2 roštilja i pečenjara, na usluzi svim gostima. Na svega 20 metara od same vile postoji više platformi na samoj obali Bovanskog jezera, koje koriste svi kupači i ribolovci, a na njima se nalaze tende i ležaljke sa suncobranima, kao i frižideri u kojima posetioci mogu hladiti piće koje su poneli sa sobom.

Apartmani ,,Jović”

Apartmani Jović se nalaze na 500 metara udaljenosti od plaže Bovanskog jezera i podrazumevaju 2 kuće sa zasebnim apartmanima. Dvorište je odrađeno u etno stilu, te postoji i drveni bunar, kao i tenda sa nadstrešnicom, ispod koje možete uživati svakodnevno.

Ispred svakog apartmana postoji i terasa,  svaki od njih je posebno opremljen TV – om, sopstvenim uređenim kupatilom i opremljenom čajnom kuhinjom. Svi apartmani se nalaze u prizemlju.

Apartmani mahom imaju 3 kreveta singl kreveta, koji se čak po želji mogu i spajati, a Apartman 2 ima čak 5 singl ležajeva, što ga čini pogodnim za boravak najmanje 5 osoba, mada se ovi ležajevi lako mogu i spajati.

Apartmani ,,Topalović”

Apartmani ,,Topalović” se nalaze u blizini Bovanskog jezera, u selu Trubarevac, koje pripada Sokobanji. Ovaj apartman poseduje 2 sobe, u kojima se nalazi po 2 singl ležaja, a tu je i dnevni boravak, koji je povezan sa potpuno opremljenom kuhinjom sa mini – šporetom, indukcionim reššom, kompletom posuđa, aparatom za kuvanjem vode, i trpezarijom. Što se pripreme hrane tiče, osim u kuhinji, svi gosti mogu svoje obroke pripremati i ispred apartmana, na tremu koji je opremljen svom opremom za pripremu hrane na tradicionalan način, odnosno sačem, kotlićem, crepuljom i mestom za roštilj.

U sklopu apartmana postoji i, naravno, potpuno opremljeno kupatilo, u kom se nalazi e i fen i pegla za kosu, a gosti nemaju potrebe ni da ponesu svoju peglu za veš.

Na terasi apartmana se nalaze garniture za sedenje, a sa ove terase se pruža i prelep pogled na Bovansko jezero.
Apartmani ,,Topalović” su opremljeni LCD televizorom i bežičnim internetom, a svim gostima je obezbeđeno parking mesto. U sklopu aranžmana, čija se cena sezonski kreće oko 25 evra, postoji i mogućnost upotrebe čamca.

Vila ,,Bovan”

Vila ,,Bovan” se nalazi na svega 20 metara od obale Bovanskog jezera, u blizini sela Trubarevac, na 10 – ak kilometara udaljenosti od Sokobanje. Do vile ,,Bovan” se lako može doći odvajanjem od glavnog magistralnog puta, koji je udaljen od vile 15 – ak minuta lagane vožnje. U blizini vile ,,Bovan” se nalazi više ugostiteljskih objekata, kao i dobro opremljene prodavnice.

U sklopu vile ,,Bovan” postoji 4 apartmana, koji su svi dobro izolovani i imaju sopstvenu ventilaciju, a spavaće sobe su odvojene od dnevnih boravaka. U sklopu spavaćih soba se nalazi 2 do 4 ležaja, u zavisnosti od potrebe gostiju, a u dnevnom boravku su muzički uređaji, LCD televizori sa satelitskim programom, DVD. Kuhinje koje se nalaze u apartmanima su u potpunosti opremljene, te sadrže šporete, frižidere i zamrzivače, kompletno potrebno posuđe i manje kućne kuhinjske aparate. Osim toga, tu je i kupatilo sa wc – om, u kom se nalaze i fen i pegla, a svaka terasa ima garniture za sedenje.

Svim gostima vile ,,Bovan” je obezbeđen parking prostor, kao i kamini i mesto za pripremu roštilja, a u dvorištu se čak nalazi i veći montažni bazen.

Osim ovih smeštajnih jedinica koje smo pomenuli, u okolini Bovanskog jezera, odnosno na plaži, sve više ljudi nalazi način da kampuje, a lokalne vlasti se trude da predeo na obalama jezera i u njenoj neposrednoj blizini što više prilagode i željama i potrebama kampera.

Osim ovih opcija, u ponudi je i veliki broj smeštaja u privatnoj režiji lokalnog stanovništva, koji se truda da, sa jedne strane što više potpomognu daljem razvoju turizma, a sa druge i sami profitiraju od ove brzorastuće privredne grane u sklopu Bovanskog jezera.

Ipak, s obzirom na to da neki od posetilaca Bovanskog jezera ne planiraju duži boravak na ovoj destinaciji, već je samo jedno od mesta koje posećuju na svom odmoru, neretko se dešava da iznajme i neki od popularnih smeštaja u obližnjoj Sokobanji, te na taj način uživaju u obe božanstvene destinacije.

S obzirom na sve veću popularnost Bovanskog jezera i dalji razvoj turizma na njemu i njegovoj okolini, svakodnevno niče sve više i više smeštajnih jedinica, koji svojim kapacitetima i sve boljom ponudom čine boravak svojih gostiju što udobnijim i poželjnijim za svaku sledeću sezonu.