Srbija

Bukovička banja – šta videti, informacije, smeštaj i cene

U samom jezgru Šumadije, u okrilju zelene Bukulje i u blizini planine Venčac, nalazi se grad Aranđelovac.

Kao sastavni deo grada, tu je i jedna od najpoznatijih banja u Srbiji – Bukovička banja.

Ovu banju krasi duga turistička tradicija od dva veka koju prožimaju izuzetne prirodne pogodnosti, lekovita mineralna voda i zdrav planinski vazduh, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici i stalna briga o komforu i odmoru gostiju.

Izvori lekovite vode za koje se zna od davnina

Za izvore lekovite mineralne vode znalo se od davnina, mnogo pre nastanka Aranđelovca, danas poznatog i zanimljivog turističkog i privrednog centra ovog dela Srbije.

Dugačka glavna ulica koja nosi ime osnivača grada, knjaza Miloša, spaja dve zaštićene kulturno-istorijske celine: Muzej paleolita u pećini Risovača i banjski park koji na površini od 24 hektara urasta u svoje zaleđe – planinu Bukulju na čijoj padini se nalazi muzej.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja”

U miru zelenila i cvetnih aleja smešteni su banjski objekti, izvori mineralne vode i hoteli.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja”, na bazi lekovitosti mineralne vode i gline, primenjuje najsavremenije terapijske metode u lečenju, prevenciji i rehabilitaciji brojnih oboljenja.

Staro zdranje – simbol Bukovičke banje

Simbol grada, hotel “Staro zdanje”, sredinom 19. veka počeo je da gradi knez Mihajlo Obrenović.

Prvobitno zamišljena kao letnja rezidencija dinastije Obrenović, zgrada je završena 1872. godine i usled izmenjenih političkih prilika odmah postala banjski objekat, verovatno najveći te vrste u ondašnjoj kneževini Srbiji.

Hotel “Šumadija”

Kada je završen 1937. godine, hotel “Šumadija” bio je jedan od najmodernijih hotela u zemlji.

Izgrađen pred Drugi svetski rat sa banjskim kupatilom i otvorenim bazenom, predstavljao je za to vreme najbolje rešen banjsko-stacionarni kompleks u Srbiji.

Park – galerija na otvorenom

Park je danas jedna od najvećih evropskih galerija skulptura na otvorenom prostoru nastalih tokom 46 godina simpozijuma “Beli venčac” koji  UNESCO svrstava u red najznačajnijih svetskih akcija u domenu likovne umetnosti.

U parku se nalazi i otvorena scena na kojoj se tokom leta smenjuju raznoliki programi kao deo smotre “Mermer i zvuci”.

Pećina Risovača

Okolina Aranđelovca bogata je mestima za izlete i kulturno-istorijskim znamenitostima.

Pećina Risovača, arheološko, paleontološko nalazište starijeg kamenog doba i spomenik prirode, jedno je od najstarijih svedočanstava ljudskog postojanja na čitavom Balkanskom poluostrvu.

Narodni muzej u Aranđelovcu čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti, kao i svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije.

Orašac

Znamenito mesto Orašac je treća zaštićena zona – spomenički kompleks posvećen Prvom srpskom ustanku.

U Orašcu se već godinama obeležava jedan od najznačajnijih datuma iz srpske nacionalne istorije – 15. februar, dan dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Republike Srbije.

Izletišta

Aranđelovac je pun izvanrednih mesta za izlete, odmor u prirodi i rekreaciju. Planina Bukulja bogata je bujnom vegetacijom i bistrim izvorima, te je idealna za visinske pripreme sportskih ekipa, ali i za brojne posetioce koji do samog vrha mogu stići obeleženim pešačkim stazama.

Osmatračnica visine 19 m nalazi se na vrhu Bukulje i posetiocima pruža veličanstven pogled na veliki deo Šumadije.

Sa druge strane ove planine leži akumulaciono jezero Garaši, pravi raj za pasionirane ribolovce, a za ljubitelje lova uređena su i organizovana lovišta u šumama bogatim divljači.

Grad i banja su stekli poverenje mnogobrojnih sportskih klubova koji su stalni gosti jer za njihove pripreme ovde vlada idealna klima i postoje potrebni uslovi.

Posebna atrakcija je “Konjički klub Aranđelovac” koji u svojoj ponudi ima terapijsko jahanje, kao i obuku za jahače svih uzrasta.

Hotel “Izvor”

U godini proslavljanja svog jubileja, Aranđelovac i Bukovička banja sa ponosom su predstavili novi, luksuzni banjski hotel “Izvor”sa 5 zvezdica.

Hotelsko zdanje koje se prostire na više od 32 hiljade kvadratnih metara, predstavlja mesto u kome u isto vreme može da boravi oko 3500 gostiju.

Ovaj prestižni hotelski turistički kompleks svoje goste očarava skladnom arhitekturom, modernim enterijerom i najvišim nivoom usluge i sadržaja u kome se posebno ističe wellness centar koji čini devet bazena sa prirodnom, lekovitom, termomineralnom vodom prečišćenom najsavremenijom tehnologijom.

U okviru kompleksa hotela “Izvor” nalazi se i jedan od najvećih akvaparkova u Srbiji. Akvapark ima dvanaest tobogana, tri bazena i mnogo različitih sadržaja za decu i odrasle.

Vila “Aleksandar”

Vila “Aleksandar” je smeštena u jednom od najlepših krajeva Šumadije u selu Orašac na svega osam kilometara od Aranđelovca.

U sklopu vile “Aleksandar”, pored hotelskog smeštaja, možete uživati u malim vilama koje su izgrađene u duhu tradicionalnih objekata stare Šumadije.

Privatni smeštaj

Banjske vile smeštene uglavnom na samom obodu ili u blizini banjskog parka tradicionalno nude kvalitetan smeštaj, dopadljive enterijere i intimnost brižljivo uređenih dvorišta.

Toplo i sa gostoprimstvom dočekaće vas i u brojnim restoranima i konačištima koji neguju tradicionalnu i raznovrsne internacionalne kuhinje. Svaki od njih odlikuje se osobenošću po kojoj se pamti.

Položaj Aranđelovca stvara povoljne uslove za povezivanje sa svim magistralnim pravcima i otvoren je prema sopstvenom i susednim regionima, a sa Beogradom ga povezuju četiri saobraćajnice.

Aranđelovac i Bukovička banja će vam podariti neizmernu lepotu i spokojstvo očuvane prirode, blagotvornu vodu iz tajanstvenih zemljinih dubina i širok osmeh svojih meštana.

Očaraće vas netaknuta priroda koja sa svakim godišnjim dobom daruje novo lice i neponovljivu lepotu ovom mestu. Njegovi ljudi dočekaće vas toplo, otvorenog srca i poželećete da mu se ponovo vratite.

Lečenje u Bukovičkoj banji

U Specijalnoj bolnici se mogu dobiti preventivne, dijagnostičke i terapijske usluge iz različitih zdravstvenih oblasti. U ovoj bolnici gosti i bolesnici mogu dobiti rehabilitaciju ili fizikalno lečenje, laboratorijsku dijagnostiku, a pružaju se usluge i iz pedijatrije, medicine sporta i interne medicine.

Sva privatna lica, kao i osiguranici fonda RZS-a uz uput lekara mogu da dobiju ambulantnu uslugu iz domena fizikalne medicine ili rehabilitacije, kao i stacionarno lečenje koje je potrebno zbog bolesti disajnih puteva, reumatskih oboljenja, oboljenja koštanog sistema, itd.

Deca koja su obolela od dijebetesa, takođe se mogu lečiti u ovoj bolnici i dobiti kompletnu stacionarnu uslugu i rehabilitaciju.

Na odeljenju za rehabilitaciju odraslih ima 70 ležajeva, a na dečijem odeljenju ima 40 ležajeva.

Sve delatnosti se obavljaju uz saradnju sa renomiranim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Ova bolnica je zvanični nastavni i edukativni centar Medicinskog fakulteta iz Kragujevca i Visoke medicinske škole iz Ćuprije.

Bukovička banja je indikovana za bolesti metabolizma (štitasta žlezda, dijabetes), bolesti organa za varenje i bolesti mokraćnog sistema.

Takođe, rehabilitacija se sprovodi nakon sledećih poremećaja: oboljenja periferne cirkulacije, neurološka oboljenja, oštećenja centralnog nervnog sistema, bolesti disajnih organa, reumatska oboljenja, itd.

Specijalna bolnica posluje u okviru objekta pod nazivom Zatvoreno kupatilo. Ovaj objekat je podignut još pre Drugog svetskog rata, u razdoblju između 1936. i 1938. godine. Sama zgrada je vrlo važna u arhitektonskom smislu i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Renovirana je i rekonstruisana, pa su uslovi u njoj veoma kvalitetni.

U Specijalnoj bolnici ima 130 ležajeva u okviru vrlo komfornih jednokrevetnih, dvokrevetnih, trokrevetnih i četvorokrevetnih soba i apartmana. Tu se nalaze i otvorene terase, terapijski blokovi, bazen sa banjskom vodom, restoran.

Usluge podrazumevaju saunu, besplatni internet, bazen, dežurne lekare, sale za grupne i individualne vežbe, za kineziterapiju, elektroterapiju, aplikaciju gline, biserne kade, itd.

Cene u Specijalnoj bolnici “Bukovička banja”

Jedan bolesnički dan na Opštoj nezi koji podrazumeva pun pansion, smeštaj i terapijske procedure u jednokrevetnoj sobi iznosi 4.300 dinara.

Apartman košta 5.800 dinara.

Bolesnički dan sa poluintenzivnom negom za one osobe koje pate od dijabetesa podrazumeva pun pansion sa užinama, smeštaj, terapiju i dijagnostičke laboratorijske usluge.

Izvori mineralne vode u Bukovičkoj banji

U Bukovičkoj banji postoji četiri izvora mineralne hladne vode. Temperatura ove vode iznosi oko 13-14º C. Pored ovih hladnih izvora, tu je i hipotermalni izvor čija temperatura vode iznosi 25º C.

Vode su gvožđevite, kalcijum hidrokarbonatne, ugljeno-kisele i natrijum karbonatne.

Pošto je banja bila jedna od omiljenih destinacija članova dinastije Obrenović, ona je deo programa “Kraljevske banje Srbije”. U ono vreme bila je zaista mondensko mesto i nije zaostajala za banjama iz Zapadne Evrope.

Šta još treba obići kada ste u Bukovičkoj banji?

I dinastija Karađorđević je u ovom kraju ostavila svoje vredne tragove. Kada se nađete u Bukovičkoj banji nije zgoreg odvojiti jedan dan i obići obližnji gradić Topolu i padine Oplenca. Na vrhu brda podignut je prelep Hram Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević.

Svoj prvi uzlet, gradić Topola je doživeo za vreme Prvog srpskog ustanka. Karađorđe Petrović, vođa ustanka i veliki srpski vožd, rodio se u selu Viševcu nedaleko od Topole.

Između 1811. i 1813. godine u Topoli je podigao utvrđenje, a unutar zidina utvrđenja postojao je konak za porodicu i goste i crkva Presvete Bogorodice, koju danas svi znaju pod imenom Karađorđeva crkva.

Posle pada Prvog srpskog ustanka, Karađorđevo utvrđenje je spaljeno, a kada je knez Miloš počeo da vlada, sve je izgubilo na značaju. Tek po usponu kneza Aleksandra, sina Karađorđevog, dogodio se ponovni procvat ovog kraja. Knez Aleksandar Karađorđević je obnovio voćnjake i vinograde na Oplencu, sagradio vinski podrum i veliku kuću.

Kada je Kralj Petar I Karađorđević preuzeo dužnost, rešio je da izgradi grobnicu Karađorđevića. Na vrhu Oplenca, 27. septembra 1907. godine, postavljen je kamen temeljac za budući Hram. Arhitekta ovog zdanja je bio je Kosta J. Jovanović, mladi arhitekta.

Čitava fasada crkve je oplaćena belim venčačkim mermerom. Unutrašnjost crkve je oslikana sa više od 40 miliona staklenih kvadratića u raznim bojama.

Nedaleko od crkve sagrađena je kuća koja je služila za nadgledanje radova, a koja je danas poznata pod imenom kuća kralja Petra I. On je u ovoj kući živeo sve dok nije krenuo sa vojskom u povlačenje preko Albanije 1915. godine.

Danas se u kući nalazi muzej i izložbeni prostor u kome se čuvaju vredne relikvije, lični predmeti, dokumenta i fotografije dinastije Karađorđević.

Posebnu vrednost ovog kraja čine Oplenački vinogradi koje je prvi zasadio Karađorđe, a nastavili da ih održavaju naslednici.

U današnje vreme ima oko 12 hektara površine zasađene kvalitetnom vinovom lozom, a godišnje se proizvede i do 20.000 litara vina.