Blog

Državni ili privatni vrtići – koji odabrati i zašto?

Dilema u vezi sa tim da li su bolji državni ili privatni vrtici je večna i koliko god se o tome pričalo i raspravljalo, verujemo da će roditelji nastaviti da tvrdoglavo brane svoj izbor ne odobravajući onaj drugi.

Ukoliko i sami niste sigurni da li je bolje da upišete dete u državni ili privatni vrtić, za vas smo pripremili spisak osnovnih razlika na osnovu kojih ćete sigurno mnogo lakše doneti konačnu odluku.

Cena

Osnovna razlika između bilo koje vrste državnog i privatnog obrazovanja bila je i ostala cena. Kao što verovatno i sami znate, školarina na privatnim fakultetima je znatno veća od školarine na državnim, a slično uverenje je do skoro važilo i kada su u pitanju vrtići.

Dok su do skoro svi roditelji upisivali decu u državne vrtiće jer su jeftiniji, danas ovo pravilo više ne važi.

Privatni vrtići uopšte više nisu skupi, odnosno, njihova cena je na mesečnom nivou gotovo ista kao kod državnih vrtića.

Osim toga, država daje određene subvencije ukoliko dete upišete u privatni vrtić jer u državnom nema mesta, što na kraju dođe na isto, makar kada je reč o ceni.

Dakle, privatni vrtići više jednostavno nisu luksuz kao što je to bilo ranije.

Broj dece u grupama

Još jedna prednost privatnih vrtića u odnosu na državne je to što je broj dece u grupama manji. Grupe u državnim vrtićima su često prevelike što znatno otežava rad sa decom, dok tih problema u privatnim vrtićima nema.

Grupe su manje i  svakom detetu je moguće pružiti potrebnu pažnju, jednako.

Broj vaspitača

U vezi sa prethodnim, privatni vrtići vode računa o tome da zaposle dovoljan broj vaspitača da bi se, kao što smo već napomenuli, svakom detetu pružila potrebna pažnja i briga.

U državnim vrtićima se često dešava da jedan vaspitač čuva veliki broj dece, ako ne i nekoliko grupa istovremeno, dok se to sa privatnim vrtićima ne može desiti.

Ako dete upišete u privatni vrtić, možete biti sigurni da će ono biti zbrinuto na pravi način i srećno.

Nastava

Privatni vrtići često osim vaspitača angažuju i određeni broj drugih stručnjaka koji su zaduženi  za vođenje usmerene nastave.

Tako, deci su na raspolaganju razne kreativne radionice, školice sporta, časovi engleskog jezika i slično, što im omogućava da odmalena razvijaju određene veštine i  interesovanja.

Ove dodatne aktivnosti su u većini privatnih ustanova besplatne što je još jedna prednost.

U državnim vrtićima pak ovakve aktivnosti uglavnom ne postoje zbog znatno nižih budžeta.

Radno vreme

Privatni vrtići su po pitanju radnog vremena znatno fleksibilniji u odnosu na državne vrtiće.

S obzirom na to da je takođe reč o državnoj ustanovi, državni vrtići imaju tačno određeno radno vreme kao i rasporede smena, dok kod privatnih vrtića ovakva  stroga pravila ne postoje.

Postoje privatni vrtići koji rade 24 sata dnevno, koji rade i vikendom i slično, a sve sa ciljem da olakšaju roditeljima čuvanje dece ukoliko oni imaju mnogo poslovnih obaveza.

Tako, svoje dete u privatni vrtić možete da odvedete kad god to vama odgovara, u skladu sa vašim obavezama, a kako znamo kakvo je stanje po pitanju zapošljavanja danas i koliko je ključno brinuti se za posao i čuvati ga, ovo je jedna od najvećih prednosti privatnih vrtića.