Afrika

Glavni gradovi Afrike – koji su, zanimljivosti

Afrika je oduvek bila veoma misteriozan kontinent, koji pleni svojom lepotom, neobičnošću i egzotičnom klimom.

Za nas je Afrika oduvek bila strana jer predstavlja sasvim drugačiju kulturu od naše i jedan sasvim drugačiji svet o kojem uglavnom saznajemo samo preko televizije.

Emisije u kojima možemo videti putovanja kroz afričke savane i pustinje su oduvek bila zanimljive i budile radoznalost svih onih koji ih gledaju. Nema sumnje da se u Africi nalazi mnogo prirodnog bogatstva, mnogo životinja i biljaka koje ne možemo ni na jednom drugom kontinentu sresti.

Avanturisti su oduvek imali želju da posete Afriku i da se direktno suoče sa njenom divljinom, sa peskom Sahare i sa visokim temperaturama koje vladaju na ovom kontinentu.

Afrika je po veličini drugi kontinent na svetu na kojem se nalaze čak 54 države. Ukupan broj stanovnika koji žive na ovom kontinnetu iznosi oko 1,1 milijardu, a zemlje sa najvećim brojem stanovnika su svakako Egipat, Nigerija i Etiopija.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o glavnim gradovima u Africi. Navešćemo vam neke od glavnih gradova i reći ćemo vam po čemu su oni važni i zanimljivi.

Ukoliko nikada niste putovali u Afriku, nadamo se da ćemo bar na trenutak uspeti da vam prenesemo deo atmosfere koja vlada u afričkim gradovima.

Abudža (Abuja) – Nigerija. Dakle, glavni grad Nigerije je Abudža, koji prema podacima iz 2016. godine, ima negde oko 6 miliona stanovnika. Broj stanovnika u ovom gradu raste velikom brzinom, tako da se on ubraja u gradove sa najvećim porastom broja stanovnika u proteklih nekoliko godina. Abudža predstavlja politički i administrativni centar Nigerije. Nalazi se u centralnom delu Nigerije, oko 480 km severoistočno od Lagosa, koji je do 1991. godine bio glavni grad Nigerije.

Što se geografskog položaja tiče, Abudža se nalazi u oblasti gde su savane i gde vlada savanska klima, koja je malo prijatnija nego klima u drugim delovima Afrike. Najveća znamenitost ovog grada jeste takozvana Zuma Rock, odnosno Stena Zuma, koja predstavlja visok kameni monolit na ulazu u sam grad. Na ovom monolitu se nalazi reljef koji dosta liči na ljudsko lice.

Akra (Accra) – Gana. Glavni grad Gane se nalazi u Gvinejskom zalivu i ima nešto manje od 2 miliona stanovnika. Akra se nalazi na trusnom području Afrike, tako da često dolazi do zemljotresa. Ovaj grad ima svoj istorijski centar, koji je veoma popularan među turistima, a naziva se Jamestown.

Turisti takođe uživaju na gradskim plažama na obali Atlantika, a postoje i brojne znamenitosti u ovom gradu. Akra je danas podeljena na 8 različitih distrikata.

Adis AbebaEtiopija. U glavnom gradu Etiopije živi negde oko 3 miliona stanovnika. Adis Abeba je grad koji je politički značajan, tako da se u njemu nalaze brojne međunarodne afričke organizacije.

Ipak, najveća znamenitost ovog grada jeste Univerzitet koji se smatra jednim od najprestižnijih u celoj Africi. U Adis Abebi vlada suva tropska klima, ali zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini na kojoj se nalazi (2300-2600m) u ovom gradu je temperatura prilično prijatna.

AsmaraEritreja. Ovaj grad se nalazi na listi UNESCO svetske baštine na ovom kontinentu. Asmara se ističe modernom arhitekturom, koja je uglavnom izgrađena dok je ova država još bila italijanska kolonija. Zapravo, u arhitekturi ovog grada se može uočiti više urbanističkih faza. Asmara je poznata po proizvodnji stakla, kafe, cementa, tekstila, porculana itd. Što se religije tiče, u Asmari je zastupljeno više različitih vera, kao što su eritrejska pravoslavna Crkva, rimokatolicizam i sunizam.

BanguiCentralnoafrička Republika. Bangui je glavni, ali ujedno i najgušće naseljen grad ove države. Poznat je po proizvodnji duvana i sapuna, ali i po trgovini kafom i pamukom. Ipak, ovaj grad je proglašen kao veoma loš za život, zato što u njemu ima dosta kriminala.

Takođe, u ovom gradu postoje velike borbe između bogatih i siromašnih, te su nemiri veoma česti.

KairoEgipat. U Kairu živi čak više od 15,2 miliona stanovnika. Po broju stanovnika ovaj grad se nalazi na trinaestom mestu u celom svetu. Kairo se nalazi na obalama reke Nila u severnom delu Egipta. Poznato je da su zapadni delovi Kaira izgrađeni po uzoru na Pariz. Tu se nalaze široki bulevari, parkovi i državne institucije, za razliku od istočnog dela, koji je potpuno drugačiji i prepun starih džamija i zgrada izgrađenih u starom stilu.

Potrebno je spomenuti da se na samo 18 km južno od Kaira nalazi stari grad Memfis, koji je poznat u istoriji, a nedaleko u pustinji nalazi se i poznata Keopsova piramida. Nema sumnje da je Kairo veoma zanimljiva turistička atrakcija.

Kejptaun Južnoafrička Republika. Ovo je jedan od najlepših gradova ne samo Afrike nego i celog sveta. Kejptaun je smešten između okeana i visokih planina, tako da je život u ovom gradu prilično lagodan i kvalitetan.

Grad se karakteriše mnoštvom vinograda iz kojih potiču neka od najboljih vina na svetu.

LibervilGabon. Libervil je veoma moderan grad u kojem uglavnom žive mladi i obrazovani ljudi. Broj stanovnika ovog grada iznosi negde oko 500 000, a smatra se da više od polovine stanovništva čine mladi. Zanimljiva informacija jeste da je u Gabonu oko 90% ljudi obrazovano.

Zvanični jezik u Libervilu je francuski, a prepoznaje se i francuski uticaj u samom uređenju grada. U Libervilu se nalaze mnogi nacionalni parkovi, pa ovaj grad predstavlja važnu turističku destinaciju.

NajrobiKenija. Najrobi je grad koji je dobio naziv po reci Najrobi, koja protiče kroz njega, a sam naziv u prevodu znači „hladna voda“. Smatra se da u ovom gradu živi negde oko 3,5 miliona stanovnika. Klima u ovom gradu je subtropska visinska klima, a u toku godine uglavnom se javljaju dve kišne sezone. Starosedeoci ovog grada su narod Masai, a poznato je da je Kenija bila britanska kolonija sve dok nije stekla nezavisnost 1899. godine.

U Najrobiju je zanimljiv gradski prevoz, a on se naziva matatu. Naime, matatu je kombi u koji može da stane svega 12 osoba i za koji se mora prethodno kupiti karta. U Najrobiju se nalaze i poznata železnica, kao i jedan glavni i dva manja aerodroma.

Tunis Tunis. Poznato je da je Tunis više od sedam decenija bio pod vlašću Francuske. U Tunisu postoji velika raznovrsnost stanovništva i kultura, kako evropskih, tako i arapskih i afričkih. Ovaj grad je poznat po svojoj zadivljujućoj modernoj infrastrukturi, ali isto tako u njemu se nalaze i ostaci starog grada.

Možda niste znali, ali Tunis je jedan od prvih muslimanskih gradova na ovom kontinentom, a zaštićen je od strane UNESCO. Tunis je svakako važan deo svetske baštine, a smatra se da je život u ovom gradu veoma dobar.

Vindhuk Namibija. Vindhuk je mali grad koji ima negde oko 320 000 stanovnika. Ipak, u njemu se nalaze sve političke, kulturne i sportske prestonice ove zemlje. Zanimljivo je da je grad Vindhuk poznat po pivu koje se izvozi u veliki broj zemalja, ne samo u Africi, nego i u ostatku sveta.