Blog

Grad na a – zanimljiva geografija

Mnogo je divnih i neobičnih gradova koji počinju na slovo “A”: Atina, Aman, Amsterdam, Akra, Alžir.

U tekstu koji sledi navešćemo nekoliko zanimljivih detalja za svaki od pomenutih gradova.

Atina – svi se mogu složiti da je Atina vrlo zanimljiv grad iz više razloga. Blagosloven je bogatom kulturnom i istorijskom prošlošću i mesto je koje krase mnoge poznate i manje poznate činjenice.

Navešćemo nekolicinu zanimljivih činjenica koje bi trebalo da znate o Atini.

Atina je najstarija prestonica u Evropi. Istorijski podaci pokazuju da je ovaj grad postojao i pre 3400 godina, što ga u isto vreme čini i jednim od najstarijih gradova na svetu.

Atina je iskusila skoro svaki oblik vladavine. Pošto je naseljena više od 4000 godina, Atina je podnela i preživela skoro svaki oblik vlasti koji su poznati i dan danas: monarhija, demokratija, socijalizam, kapitalizam i komunizam.

Da nije bilo maslinovog drveta, Posejdon bi možda bio zaštitnik ovog grada. Prema mitologiji, Atena i Posejdon su se takmičili za titulu čuvara grada. Svako od njih je ponudio poklon kako bi zadobio naklonost ljudi i bogova, ali se Atenino maslinovo drvo smatralo dragocenijim od izvora slane vode koji je ponudio Posejdon, te je Atena postala zaštitnica grada.

Drevne Olimpijske igre se nikada nisu održale u Atini. Prve Olimpijske igre su se održale 776. godine p.n.e. u Olimpiji, na Peloponezu, ali grad-država Atina je takođe imala svoje igre koje su se zvale Panatenejske igre (svečanosti), od 566. godine p.n.e.

Atina je dom prve poznate demokratije. Demokratija je ustanovljena u Atini oko 500. godine p.n.e. Bila je zasnovana na direktnom demokratskom sistemu u kome su građani imali pravo da direktno glasaju o zakonima.

Atina nije uvek bila prestonica Grčke. Atina je druga grčka prestonica. Tokom i posle Rata za nezavisnost, prestonica nove grčke države bio je grad Nafplio, od 1821. do 1834. godine.

Atinski metro sakrivao je neočekivane arheološke nalaze. Tokom izgradnje metroa u Atini za potrebe prevoza tokom Olimpijskih igara 2004. godine, radovi su doveli do najvećih arheoloških otkrića na području Atine. Iskopano je preko 50.000 artefakata.

Amsterdam leži na 165 kanala. To je nešto više od 100 km vodenih puteva. Zona ovih kanala napravljenih u 17. veku, unutar Singelgrahta postala je deo liste UNESCO svetske baštine 2010. godine.

Amsterdam je najveći grad u Holandiji. Holandija je uvek imala koalicionu vladu, pa je ona zbog toga zemlja kompromisa i tolerancije.

Holandija je jedna od šest zemalja osnivača Evropske unije.

Amsterdam je oficijelno prestonica Holandije, ali je politička prestonica grad Hag gde se nalaze sve zgrade vlade.

Ime Amsterdam dolazi od reke Amstel i reči “dam” koja u prevodu znači grad.

Čak 86 % stanovnika Amsterdama su bilingvalne osobe koje tečno govore holandski i engleski jezik.

U Amsterdamu postoji jedna divna pijaca cveća, 400.000 drveća u samom gradu i 600.000 cvetnica po parkovima i javnim vrtovima. Grad ima ukupno 45 parkova.Uz to, 1281 most krasi kanale ovog grada, a 2500 splavova-kućica pružaju utočište zaljubljenicima u život na vodi.

Aman je prestonica Jordana, ujedno i kulturni i ekonomski centar države koji privlači turiste iz celog sveta. Smeštena na obalama reke Jordan, ova država je Arapsko kraljevstvo u zapadnoj Aziji.

istoku i jugu se graniči sa Saudijskom Arabijom, a na severu sa Sirijom.

Aman, kao prestonica Jordana ima najveći broj stanovnika u ovoj državi. To je ujedno i jedan od najslobodnijih gradova, kao i grad koji ima najprisutniju prozapadnjačku viziju u poređenju sa drugim arapskim gradovima.

Aman je drevni grad koji je bio naseljen još u neolitsko doba.

U Amanu živi 4.007.526 ljudi.

Akra je prestonica afričke države Gana. Ujedno, to je i najveći grad u ovoj zemlji koji broji 1.970.400 stanovnika.

Istorija kaže da su ovaj grad osnovali pripadnici naroda Ga i to još 1500. godine. Ime grada potiče od reči nkran što u prevodu znači “mravi”.

Grad Akra je nekada bio trgovački centar, a naročito su trgovali sa Portugalcima koji su tu izgradili svoju tvrđavu. U 17. veku, dosta se trgovalo i sa Holanđanima, Dancima, Britancima i Francuzima.

Gana je postala slobodna država 1957. godine i od tada je Akra njena prestonica.

U današnje vreme Akra se smatra najmodernijim i najbogatijim gradom u Africi.

U Akri treba posetiti njihov Nacionalni muzej, Centralnu biblioteku, Akademiju nauka i umetnosti, Memorijalni centar panafričke kulture, kao i njihove plaže.

Alžir je glavni i najveći grad u državi koja nosi isto ime. Država Alžir se nalazi na severu Afrike. Sam glavni grad je smešten na zapadnom delu zaliva u Sredozemnom moru.

Sam centralni deo, odnosno jezgro grada, gusto naseljavaju stanovnici, kojih ima više od 2 miliona.

U samom gradu se mogu primetiti dva dela: stari i novi, moderniji deo. Stari grad je ispunjen mnogim vrednim arheološkim nalazištima, kao i istorijskim građevinama.

Tu su kazba ili tvrđava koja je napravljena još u 16. veku, zatim stare džamije iz 11. i 17. veka, kao i kolonijalne francuske građevine.