Blog

Grad na e – zanimljiva geografija

Na prvi pogled rekli bismo da nema puno poznatih gradova koji počinju na slovo “E”.

Međutim, kada malo bolje pogledamo geografsku kartu pronaći ćemo više interesantnih mesta čije ime počinje na ovo slovo, to su: Edinburg, Elbasan, Erbil, Erfurt, El Paso, Eldžin, Everet, El Kahon. Navešćemo nekoliko zanimljivosti i podataka u vezi sa ovim gradovima.

El Paso je grad koji leži na reci Rio Grande u američkoj državi Teksas. Reka Rio Grande deli ga od susednog grada u Meksiku – Sijudad Huareza.

Grad El Paso se nalazi ispod planine Huarez i u njemu živi oko 607.000 stanovnika. Po broju stanovnika on je šesti grad u državi Teksas i 22. u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama.

Ime grada je špansko i potiče od izraza El Paso de Norte, što u prevodu znači “prolaz ka severu”.

Grad je osnovan 1659. godine i prostire se na površini od 648.80 km2. Leži na nadmorskoj visini od 1140 m.

U gradu El Paso naravno živi najviše Hispanoamerikanaca (523.721), zatim slede belci (92.426), Afroamerikanci (22.006) i Azijati (7.723).

Zajedno gradovi El Paso, Sijudad Huarez i Las Kruses (u susednoj državi Nju Meksiko) čine mešovitu metropolsku oblast. Ova regija sa preko 2.7 miliona ljudi predstavlja najveću bilingvalnu i binacionalnu radnu snagu na zapadnoj hemisferi.

Grad El Paso je sedište kompanije Vester Rifajning, kompanije Fortjun 500 i tri kompanije za javnu trgovinu, kao i sedište Medicinskog centra Amerike što je jedini medicinski kompleks za istraživanje i negu u zapadnom Teksasu i južnom Novom Meksiku.

U El Pasu se nalazi Univerzitet Teksasa koji je primarni gradski univerzitet.

El Paso ima snažno federalno i vojno prisustvo. Vojni medicinski centar “William Beaumont”, Biggs vojni aerodrom i Fort Blis nazivaju El Paso svojim sedištem.

Fort Blis je jedan od najvećih vojnih kompleksa vojske SAD-a i najveća oblast za obuku. Takođe, u El Pasu se nalazi sedište sedme divizije DEA-e, kao i El Paso Intelligence Center.

Ujedno tu je i sektor granične patrole SAD-a, kao i Specijalna operativna grupa granične patrole SAD-a.

El Kahon je grad u okrugu San Dijego u Kaliforniji. Nalazi se svega 27 km istočno od centra San Dijega. Grad, smešten u dolini, okružen planinama, nosi nadimak “Velika kutija”. Poreklo njegovog imena je slično kao i nadimak jer potiče od španskog izraza “el cajon” što znači kutija ili fioka.

Ime El Kahon prvi put je zabeleženo 10. septembra 1821. godine. Ime se pojavljivalo na kartama 1873. i 1875. godine kao skraćenica Kahon, sve dok se grad nije razvio u moderan centar i uzeo zvanično ime El Kahon.

Prema popisnom birou SAD-a, grad ima ukupnu površinu od 37 km2. Graniči se sa San Dijegom i La Mesom na zapadu, Spring dolinom na jugu, Santeem na severu i okrugom San Dijego na istoku. Kada je u pitanju klima, El Kahon ima mediteransku i polusušnu klimu.

Tokom španske vladavine, od 1769. do 1821. godine, vlada je podstakla naseljavanje teritorije koja je sada poznata pod nazivom Kalifornija, uspostavljanjem velikih zemljišnjih poseda zvanih ranchos, iz kojih danas potiče reč ranč. Posedi su davani rimo-katoličkoj crkvi koja je sprovodila brojne misije širom ovog regiona. Tokom ranog 19. veka, misionari su u potrazi za plodnom zemljom stigli do doline El Kahon. Okolna podnožja planina služila su kao međe za stoku.

Prema popisu iz 2010. godine, u El Kahonu je živelo 99.478 stanovnika. Od toga 41.6 % belaca, 6.3 % Afroamerikanaca, 0.8 % domaćih Amerikanaca, 3.6 % Azijaca i 30.4 % Hispanoamerikanaca.

Everet (Everett) je grad u okrugu Midlseks u Masačusetsu (SAD). Nalazi se severno od Bostona i graniči se sa susednim Čarlstonom.

Prema popisu iz 2010. godine, u gradu je živelo 41.668 stanovnika. Everet je bio poslednji grad u SAD-u koji je imao dvodomno zakonodavstvo, koje je bilo sastavljeno od sedmočlanog odbora staraca i zajedničkog veća od osamnaest članova. 8. novembra 2011. godine su glasači usvojili novu Gradsku povelju po kojoj će Gradsko veće imati jednodomno telo od 11 članova. Ovaj događaj je izazvao vrlo emotivno reagovanje mnogih stanovnika Evereta. Novo Gradsko veće je izabrano na izborima 2013. godine.

Grad je dobio ime po Edvardu Everetu koji je bio američki senator, 15. guverner Masačusetsa, ministar u Velikoj Britaniji i državni sekretar SAD-a. Takođe, bio je i predsednik Univerziteta Harvard.

Eldžin (Elgin) je grad u okrugu Kuk i Kejn na severu države Ilinois u SAD-u. Udaljen je 56 km severozapadno od Čikaga.

Leži na obalama reke Foks. U 2013. godini je imao ukupnu populaciju od 110.145 ljudi, pa se po tome rangirao kao 8. po veličini grad u Ilinoisu.

Edinburg je glavni grad Škotske. Ovaj grad leži na obalama reke Fert of Fort u dolini Lotijan. Prema popisu obavljenom 2013. godine, u gradu živi 492.680 stanovnika, pa je zbog toga ovo drugi grad u Škotskoj po svojoj veličini.

Na prvom mestu se nalazi Glazgov. Edinburg je smešen u centralnom delu velike urbane zone u kojoj živi ukupno blizu 800.000 stanovnika.

Ovaj grad je glavni grad Škotske još iz 15. veka. Od 1437. godine u njemu se nalazi sedište samoupravne vlade Škotske. U Edinburgu su i sedišta Nacionalne biblioteke, Nacionalnog muzeja, Nacionalne galerije Škotske, kao i generalne skupštine crkava. Ako bi se posmatrao po svom finansijskom značaju, moglo bi se reći da je Edinburg drugi po značaju finansijski centar odmah posle Londona.

Od 1995. godine Stari, kao i Novi grad Edinburg, nalaze se na listi zaštićenih gradova UNESCO-a.

Edinburg je poznat i kao univerzitetski grad.

Istorija postojanja naseobina na prostoru današnjeg Edinburga datira iz 3. milenijuma pre nove ere. U oblasti Lotijana su dominirali Kelti, odnosno njihovo pleme po imenu Votadini. Ovo keltsko pleme je gajilo dobre odnose sa Rimljanima.

Posedovali su prestonicu koja se nalazila na brdu, nekih 30 km od današnjeg grada Edinburga. Kada su Rimljani napustili ove krajeve, veruje se da su Kelti pomerili svoje sedište na mesto gde je danas poznati Edinburški zamak.

Prva bolnica u Edinburgu je otvorena 1729. godine jer je 1726. godine osnovan nezavisni Medicinski fakultet.

1768. godine, u Edinburgu je nastala Enciklopedija Britanika.

Elbasan je grad koji se nalazi u centralnom delu Albanije. Smatra se jednim od najvećih gradova ove države i ima oko 142.000 stanovnika.