Evropa

Hanioti Grčka – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Halkidiki, Grčka. Halkidiki je veoma raznovrsna regija koju karakterišu razni pejzaži. Ovo poluostrvo je poznato po svojim dugim obalama, ali i Holomondos planinama koje geografski oblikuju centralni deo severa, pružajući impresivan pejzaž. Šume i bogata flora u kombinaciji sa bistrim vodama Egejskog mora dovele su do sveobuhvatne kompozicije plave i zelene boje.

Halkidiki je poluostrvo u regionu Makedonija u severnoj Grčkoj, okruženo severnim Egejskim morem. Poluostrvo se sastoji od velikog područja na severozapadu i vodi do tri duga poluostrva na jugu: Kasandra, Sitonija i Atos.

Zbog oblika i na osnovu grčke mitologije, Halkidiki se takođe opisuje kao “trozubac Posejdona”.

Administrativni glavni grad Halkidikija je Poligiros, grad koji se nalazi u centralnom delu.

Halkidiki je podeljen na pet opština: Poligiros, Nea Propontida, Aristotelis, Kasandra i Sitonija.

Atosom, trećim prstom poluostrva, upravlja autonomna monaška država unutar Republike Grčke. Zbog toga se na listi opština Halkidikija i ne spominje.

Zalivi oko Halkidikija su:

  • Termajski zaliv između zapadne obale Halkidikija i grčkog kopna na zapadu i Strumičkog zaliva na istočnoj strani Halkidikija;
  • Toronski zaliv između Kasandre i Sitonije i Singitskog zaliva između Sitonije i Atosa.

Naziv regije Halkidiki se odnosi na Halkis, jedan od četiri grada-države Eubeje. Između ostalog, naseljenici iz Halkisa su zasnovali kolonije na Halkidikiju oko 800. god. pre nove ere.

Najranija organizovana naselja na Halkidikiju osnovana su od strane Tračana i Pelazgijanaca oko 4000 god. pre nove ere. Prvi dokaz o domaćim plemenima može se datirati mnogo pre toga.

Najistaknutiji dokazi su nalazi u pećini Petralona.

Kasandra, prvi prst Halkidikija. Kasandra je poluostrvo i regija Halkidikija, odnosno prvi prst poluostrva Halkidiki. Kasandra je podeljena na dve opštine: severna oblast Kasandra i Palini na jugu poluostrva. Dve opštinske jedinice su bile ujedinjene 2011. godine. Sedište opština je selo Kasandrija, koje se nalazi u samom centru poluostrva.

U poređenju sa drugim oblastima na Halkidikiju, Kasandra ima najveću gustinu kada je turizam u pitanju. Mešavina zelenih pejzaža i čistih plaža, privlači mnogo posetilaca svake godine. Poluostrvo nudi odličnu infrastrukturu i većina stanovnika se bavi turizmom.

Poluostrvo Kasandra ima koristi od svestranih pejzaža i sela sa različitim karakteristikama i pojedinačnim prednostima. Ako ste u potrazi za letnjim provodom koji podrazumeva žurke i barove na plaži, na Kasandri ćete to svakako naći. Ako više volite da ostanete u idiličnom ambijentu ribarskog sela ili piktoresknom planinskom selu, fokusirajući se na pešačke ture i tradicionalne ribarske taverne, opet, Kasandra vam to može ponuditi.

Sela na Kasandri. Opštinska jedinica Kasandra obuhvata mesta: Kasandrija (sa naseljima Siviri i Elani), Nea Fokea, Afitos, Kriopigi, Furka, Kalitea, Kalandra i Kasandrino.

Opštinska jedinica Palini obuhvata: Polihrono, Hanioti, Pefkohori, Paljuri, Agia Paraskevi (sa naseljem Lutra) i Nea Skioni.

Hanioti

Haniotis ili Hanioti je prilično novo mesto na istoku poluostrva Kasandra. Tokom leta, sva dešavanja su uglavnom smeštena na centralnom šetalištu ili u kafićima, barovima i restoranima oko trga, kojih ima u zaista velikom broju. Mnogi lepo struktuiranih trgića i veliko, staro drveće upotpunjuju sliku ovog mesta. Hanioti nudi posetiocima različite mogućnosti za odmor ispunjen rekreacijom i aktivnostima tokom dana, kao i uzbudljiv noćni život i provod, pa tako privlači različite kategorije turista svake godine.

Hanioti je okružen planinama, te okolina predstavlja bogat izvor vegetacije.

Prvo priobalno naselje potiče iz 1936. godine. Tada se sastojalo iz svega nekoliko kuća. Sa proširenjem magistralnog puta, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, turisti su postali brojniji jer je novi magistralni put pratila izgradnja novih kuća, hotela, apartmana, itd.

“Staro selo” je izgrađeno na zaštićenoj lokaciji, nekoliko kilometara iznad mesta, u planinama.

Prema legendi, prva zgrada je bila gostionica koju je držao Krićanin iz Hanije. U ovu lokalnu gostionicu su svraćali radnici da se odmore i popiju neko piće.

Oko ove gostionice su ubrzo nikle kuće, a potom i malo selo.

Pošto je osnivač bio čovek iz Hanije, ime sela je logično postalo Hanioti.

Posle teškog zemljotresa 1930. godine, selo je obnovljeno, ali na sadašnjoj lokaciji.

Samo mala crkva Sv. Đorđa podseća na bivše selo u planinama.

Oblast oko Haniotija je puna izvora i bogata florom, a plaža koja je prelepa, privlači svake godine mnogo posetilaca. Mesto je puno zelenila i ima mnogo lepih mesta gde turisti mogu uživati u kafi ili nekom domaćem jelu.

U Haniotiju ćete uživati u živahnoj kupovini, ali i u bogatoj sceni noćnih provoda, a na sve to, preko dana, moći ćete da se izležavate na peščanoj beloj plaži dugoj 5 km.

Malo mesto sa puno interesantnih sadržaja

Ovo mesto na zapadnom poluostrvu Halkidikija ima neki staromodni prizvuk, zahvaljujući svojim krivudavim uzanim uličicama i trgiću koji je oivičen kafeima, sa malom fontanom na sredini. Opet, mesto je itekako moderno, a to znači da ćete u okolini pronaći i savremene trgovačke centre, restorane i kafiće koji se protežu glavnim putem, dugim više od 1.5 km.

Ipak, glavna u svemu je plaža koja ide sve do Pefkohorija i koja je duga oko 5 km. Uglavnom je peščana, ali blizu vode ima i kamenja, pa su japanke potrebne. Kada uđete u vodu, videćete da je topla i bistra. Imate i nekoliko trendi plažnih barova koji služe pića i snek. Na jednom kraju plaže, nalazi se park koji je oivičen borovima.

Odmaralište Hanioti ima sve što vam je neophodno za letovanje i odmor iako nije veliko. Nema strmih ulica. U Haniotiju se mogu naći sve kategorije hotela, restorana, taverni i brze hrane. Centar mesta ima, kao što smo rekli, fontanu i park oko koga su načičkani restorani, barovi, kafei i prodavnice. Takođe postoji i zabavni park za decu.

Plaža je duga, peščana, sa delovima gde ima i kamenčića. Veći deo morskog dna je kamenit, pa su poželjne sandale za vodu. Voda je kristalno čista, a plaža je nagrađena “Plavom zastavom”. Spasioci su takođe obavezno prisutni. Dostupni su i neki sportovi na vodi – džetovi, pedaline, banane i prstenovi. Takođe je moguće rentirati auto ili otići na krstarenje brodićem.

Ako želite da letujete u Haniotiju, trebalo bi da znate da je more zaista toplo i da sezona može da započne već u maju. U ovom moru nema ježeva i meduza. Za decu je ovo idealno letovalište.

Na plaži možete iznajmiti suncobran sa ležaljkama, a možete naručiti i piće u baru i uz to dobiti ležaljku sa suncobranom. Niko vas neće terati da odete odatle kada popijete piće, već možete ostati do kraja dana.

Ako ste na odmor krenuli sopstvenim prevozom, najbolje je da auto ostavite na određenom mestu, odakle ga nećete pomerati niti pokušavati da se provozate kroz uličice, naročito tokom vikenda. Posle 19h je saobraćaj zabranjen u centru, kako bi šetači mogli neometano da uživaju. Centar Haniotija je miran i bez galame i buke.

Plaže oko Haniotija

Sve plaže Halkidikija su lepe i dobro su poznate po svojoj reputaciji. More je ovde zaista čisto i kao sa razglednice. Ako ste smešteni u Haniotiju, onda je to odlična polazna tačka za obilazak raznih plaža u okolini, naravno ukoliko je to vaš stil letovanja.

Iz Haniotija možete, bez problema, obići skoro sve plaže Kasandre.

Glavna plaža Haniotija ili gradska plaža, kao što smo već naveli, jeste izuzetno lepa plaža, nagrađena “Plavom zastavom”. Ona je prostrana, dugačka, peskovita, sa spasiocima i sa uređenom organizacijom. Na ovoj plaži možete bukvalno naći sve što vam je potrebno.

Druga prelepa plaža do koje možete doći iz Haniotija jeste nadaleko poznata plaža Ksenija. Ona se nalazi na 13 km od Haniotija, blizu mesta Paljuri. Dugačka je oko 3 km, skroz je peščana i plitak deo mora je dosta veliki tako da je potpuno bezbedan za decu. Do ove plaže možete doći brodićem ili putem kopna. Često je u toku sezone organizovan autobuski prevoz iz Haniotija do raznih plaža, pa i ne morate imati sopstveni auto da biste stigli do željenog mesta.

Molos plaža se nalazi na svega 1 km od Haniotija i dosta podseća na plaže Kariba zbog toga što je glavni i najveći bar na plaži uređen i osmišljen tako da podseća na Karibe. Svi koji vole komfor, hedonizam visoke klase i koji su u duši sofosticirani i elegantni, ovde će se zaista osećati divno zbog ambijenta. U okviru pomenutog bara, možete se izležavati na sofama, lejzi begovima i ležaljkama koje su udobne, a koje su okružene palmama i egzotičnim zelenilom. Uz to, u baru se služe najbolji kokteli. Na samoj plaži imate toalete, kabine za presvlačenje, suncobrane i lepu hladovinu. Možete igrati tenis, odbojku, mali fudbal.

Kupovina i restorani u Haniotiju

U Haniotiju možete naći sve što vam je potrebno. Ako se hranite vanpansionski, onda možete nabavku obavljati u jednom od dva veća supermarketa, ali i u malim piljarama i prodavnicama sa prehrambenom robom. Takođe, u mestu postoji lekarska ambulanta, apoteka, pošta. Ukoliko volite da se hranite po restoranima, sigurno ćete naći omiljeno mesto jer ima puno taverni sa domaćim specijalitetima, potom pekara, brze hrane, girosa i picerija.

Po ocenama posetilaca najbolje se kotiraju restoran Tropicana i Arhontiko, a od pekara Lemonis ima najbolje komentare u knjizi utisaka.

U centru Haniotija, preko puta Natura Shop-a, nalazi se restoran Pallini koji nudi mediteransku, grčku i međunarodnu kuhinju. Za ovaj restoran su posetioci rekli da sprema ukusnu hranu i da je ambijent vrlo prijatan.