Evropa

Harkanj banja – info, šta leči, smeštaj, bazeni, cene

Položaj banje Harkanj

Harkanj leži u najjužnijem delu Mađarske, svega 25 km južno od centra regije, Pečuja. Odmah pored gradića prolazi ruta 58 koja vodi pravo do hrvatske granice.

Banja i mesto Harkanj leže na južnom podnožju Vilanjske visije i 10 km od reke Drave koja teče duž granice.

Harkanj pripada podregiji Šikloš u Južnoj Baranji.

Sa turističke strane gledano, okružen je gradom Šikloš na istoku, sa njegovim starim zamkom koji se može videti izdaleka i koji dominira ravnicom, kao i gradićem Vilanj po kome je ime dobila ova čuvena vinogradarska regija.

Okolo se nalaze neka manja naselja, a  na zapadu je dolina reke Drave koja je dobro poznata po svojim netaknutim prirodnim vrednostima.

Klimatske vrednosti

Harkanj se nalazi u najbogatijoj regiji Mađarske kada su u pitanju sunčani dani i prirodna svetlost. On pripada klimi podmediteranskog karaktera.

Vreme je toplo i suvo. Proleće obično počne već u februaru, a leta su često duga i topla.

Mediteransko rastinje preživljava blage zime, pa su smokve i narovi ovde postale domaće vrste.

Prosečan broj sunčanih sati je 2025 godišnje, što je mnogo više od mađarskog proseka.

Kvalitet vazduha je odličan zbog činjenice da u Harkanju i okolini nema industrijske aktivnosti u poslednjih 200 godina.

Tlo (zemljište)

Padine Vilanjske visoravni koje se nalaze na 300 do 350 m nadmorske visine, prekrivene su lesom. Zajedno sa klimom, ovakvo tlo obezbeđuje odlične okolnosti za proizvodnju grožđa i vina. U ovom kraju se mogu naći i crvena glina, dolomit i krečnjak, pomešani sa lesom.

Teritorija ispod Harkanja je povezana sa dolinom Drave što je geografski gledano deo velike mađarske ravnice.

Čitava ova oblast je izuzetno bogata podzemnim vodama. Od svih njih najvažnije su termalne vode, pa se baranjski okrug i harkanjska regija rangiraju kao najbolji regioni u zemlji uzimajući u obzir i količinu i kvalitet vode.

Lekovita voda Harkanja je posebno izvanredna – ona je jedinstvena u svetu zbog svog specifičnog i posebnog hemijskog sastava, kao i zbog narodnih i sertifikovanih medicinskih istraživanja koja dokazuju njen zdravstveni efekat.

Ovaj prirodni resurs je značajno odredio prošlost grada i u ekonomskom i u kulturološkom smislu, kao što će uticati i na budućnost ovog kraja.

Prirodna sila koja leči telo i dušu

Lekovita voda. Harkanj banja je poznata širom sveta zahvaljujući lekovitoj vodi koja ima jedinstven hemijski sastav u čitavoj Evropi. Izbija sa dubine od 50-70 m sa prosečnom temperaturom od 62.5º C.

Mineralni sadržaj termalne vode je skoro 1000 mg po litru. Sa medicinske tačke gledišta najvredniji sastojak je karbonil sulfid, jedinjenje koje ima bivalentni sumpor, koje se može naći u količini od 12 mg po litru lekovite vode.

Kao gas, on je u rastvoru i pod pritiskom u vodi. Kada voda nadolazi na površinu, gas se oslobađa pod pritiskom i odmah počinje da se rastvara; pretvara se u gas vodonik-sulfid koji je odgovoran za karakterističan miris vode u Harkanju.

Ovo jedinjenje ranije nije bilo poznato, već je otkriveno kada su se ovde obavile hemijske analize 1860. godine. Jedinjenje aktivno ulazi u organizam kroz kožu ili inhalacijom; njegova apsorpcija je 150 puta veća od kvadrivalentnih sumpornih jedinjenja (sulfata).

Termalna voda Harkanja se uspešno koristi skoro 200 godina u lečenju različitih bolesti, u tretmanima bolesti digestivnog sistema, lokomotornim poremećajima, ginekološkim i dermatološkim oboljenjima, a naročito u lečenju psorijaze.

Lekovita voda sa sličnom kombinacijom i efektima može se naći na još dva mesta u čitavom svetu, od kojih je Mrtvo more jedno koje je najbliže Evropi.

Lokomotorni poremećaji. Lekovito dejstvo harkanjske termalne vode na lokomotorne poremećaje je najpoznatije. Sumpor ulazi u telo i igra značajnu ulogu u ponovljenom oporavku i zameni sumpornih jedinjenja koji formiraju hrskavicu.

90 % pacijenata koji imaju lokomotorne poremećaje pate od bolova u zglobovima i kičmi; to su pre svega zglobovi koji nose težinu tela, hrskavice kukova, kolena i gležnjeva.

Sastavni deo hrskavica zglobova čine organski molekuli koji imaju bivalentni sumpor kao svoj naglašeni element. U toku lečenja u banji Harkanj, sumpor iz termalne vode se infiltrira u hrskavice.

Gustina vode, hidrostatički pritisak koji smanjuje telesnu težinu, a time i opterećenje zglobova koji nose težinu, potom hidrodinamički efekat i efekat toplote, takođe igraju važnu ulogu u toku lečenja.

Banja i kupališta. Medicinski centar sa banjom i banjska bolnica, nalaze se u centru internacionalno poznatog grada Harkanj. Banja je smeštena u parku koji zauzima više hektara, a prekriven je travnjacima i lepim rastinjem.

Banja dočekuje svoje goste tokom čitave godine. Temperatura vode u lekovitim bazenima iznosi od 34 do 38º C. Širok dijapazon usluga uključuje saune, šumeće kupke, bazene za masažu, osvežavajuće tretmane, kurseve za opšte poboljšanje zdravlja, tretmane za očuvanje i poboljšanje lepote i zdravlja, kozmetičke salone i usluge masaža.

Osim toga, brojni barovi, kafići, restorani i prodavnice brze hrane služe udobnosti gostiju. U odvojenom, banjskom medicinskom centru vrlo visokog kvaliteta, može biti primljeno više od 800 gostiju.

Tamo mogu dobiti terapije ili ginekološke i dermatološke tretmane na dnevnom nivou pod nadzorom obučenih stručnih lica.

Pored tradicionalnih oblika lečenja, u modernom prirodnom lekovitom centru kao posebnom banjskom odeljku, gostima se nude i alternativne metode lečenja, specijalistički pregledi i tretmani.

Na otvorenim bazenima, uz sport i zabavu, noćno kupanje, koncerte i programe za čitave porodice, banja Harkanj ugošćava svoje posetioce od maja do oktobra. Okruženje sa dobrom atmosferom i visokim kvalitetom usluga na raspolaganju su gostima koji se mogu sunčati, igrati, upražnjavati sportske aktivnosti, jesti lepu hranu, itd.

Animatori pripremaju programe za sve članove porodice, za mlade i stare, tako da svi mogu pronaći aktivnost koja im najviše prija i odgovara.

Hotel Termal Harkanj je jedini hotel sa četiri zvezdice u južnoj podunavskoj regiji koji ima sopstveni medicinski centar i koji prima posetioce koji dolaze zbog lečenja. Jedinstveni medicinski i lekoviti programi su primpremljeni od uprave koju čine lekari specijalisti.

Gosti mogu uživati u isceliteljskoj moći lekovite vode u zatvorenim i otvorenim bazenima u okviru hotela.

Kade sa toplom i lekovitom vodom pružaju mogućnost uživanja u intimnoj atmosferi uz profesionalne tretmane. Servis zdravstvene nege u okviru hotela obuhvata sledeće: masažu, podvodnu džet masažu, penušave kupke, fizioterapiju, pakovanja sa blatom i parafinom, magnetnu i lasersku terapiju, kao i elektroterapiju.

Lečenje psorijaze se obavlja kupanjem u lekovitoj vodi, svetlosnim terapijama (PUVA kabine) i medicinskim (lekovitim) pakovanjima.

U medicinskom centru, odvija se kompleksna lokomotorna rehabilitacija pod stalnim nadzorom reumatologa specijalista i fizioterapeuta, kako za stare ljude, tako i za sportiste i sve one koji su imali operaciju na lokomotornim organima.

Lečenje psorijaze u banji Harkanj

U medicinskoj banjskoj bolnici, u samoj banji i Termal hotelu Harkanj, mogu se sprovoditi prirodne banjske terapije i klasične dermatološke terapije u lečenju psorijaze. Tretmani su individualno prilagođeni za svakog pacijenta ponaosob.

Pored bazičnih tretmana, koriste se i različite druge terapije i lokalni tretmani. Kompleksne kure se preporučuju pacijentima koji pate od hroničnih psorijaza (plak-psorijaza) i dodatnih problema sa zglobovima.

U slučaju problema sa zglobovima, osnovni tretman se proširuje pregledom i kontinuiranim nadzorom specijalista reumatologa i fizioterapijom koju prepisuje specijalista.

Kod pacijenata sa izuzeno lošim stanjem se primenjuju i lekovi.

Uspešan tok tretmana traje oko 2-3 nedelje, tretmani simptoma na koži traju od 1.5 do 2 sata dnevno, a u slučaju lokomotornih problema fizioterapija traje duže. Ostatak dana pacijenti mogu provoditi u relaksaciji i slobodnim aktivnostima.

Ginekološki tretmani

Medicinska banjska bolnica Harkanj nudi čitav niz rehabilitacionih ginekoloških, fizikalnih i balneoterapijskih tretmana koristeći dobro poznate efekte lekovitih voda.

Sledeći ginekološke, laboratorijske i ultrazvučne preglede, tretmani obično traju tri nedelje.

Tretmani kupanjem u kadama, tretmani abdominalnim blatnim pakovanjima, masaža stomaka, lekovite vežbe i ženska zdravstvena fizioterapija su deo lečenja.

U slučaju pratećeg reumatološkog poremećaja, mogu biti preporučeni dodatni tretmani od strane reumatologa ili specijalista za rehabilitaciju.

Smeštaj u Harkanj banji i cene

Banja Harkanj je od Beograda udaljena svega 250 km.

Gosti iz Srbije mogu uplatiti agencijske aranžmane za ovu banju kojih ima u ponudama naših domaćih turističkih agencija.

Takođe, gosti iz Srbije mogu i sami organizovati svoju posetu banji tako što će rezervisati prenoćište u nekom od lokalnih hotela ili privatnih apartmana.

Cena noćenja u apartmanu košta od 12 do 15 evra, dok je noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvezdice oko 22-25 evra. Ulaznice za bazene se kupuju na licu mesta i koštaju oko 10 evra.