Evropa

Izvor Dunava – evo gde izvire i koje su zanimljivosti

Kao što svi znamo, Dunav je jedna od najvećih i najlepših reka u Evropi. Tačnije, smatra se da se Dunav po dužini nalazi na drugom mestu, odnosno odmah posle Volge, koja se nalazi u zapadnoj Rusiji. Pre nego što vam kažemo koliko je reka Dunav dugačka, reći ćemo vam dužinu Volge, najveće evropske reke.

Dužina ove reke iznosi neverovatnih 3692 kilometra, dok je dužina reke Dunav 2860 kilometara. Kroz našu zemlju Dunav protiče dužinom od 588 kilometara. Kada su u pitanju statistički podaci, reći ćemo još to da na području reke Dunav živi čak 81 milion ljudi u čak 18 država. Stoga se smatra da je Dunav internacionalna reka koja ima veliki značaj za sve zemlje kroz koje protiče.

Reka Dunav je oduvek imala važnu ulogu, jer je ona spajala i razdvajala narode, gradove, države i kulture. Osim toga, Dunav je tokom istorije bio središte brojnih istorijskih dešavanja. Danas postoji tvrdnja da se mnogi ratni brodovi još uvek nalaze na dnu ove reke.

Međutim, gde izvire ova reka? Da li Dunav protiče samo kroz našu zemlju ili kroz još mnogo zemalja u Evropi?

Ukoliko ste se nekada pitali gde Dunav izvire, mi ćemo vam sada dati adekvatne informacije. Reći ćemo vam gde se zapravo nalazi početak ove reke, ali i kuda ona dalje teče.

Osim toga, imaćete priliku da saznate i neke zanimljive informacije o Dunavu i njegovom značaju.

Gde izvire Dunav?

Dunav izvire u jugozapadnom delu Nemačke, odnosno u takozvanom Švarcvaldu, za koji ste verovatno čuli. Švarcvald je zapravo šumovita planinska oblast koja se nalazi u nemačkoj pokrajini Baden.

Naime, kod grada Donauešingena u Nemačkoj spajaju se reke Breg i Brigah, tako da se tu nalazi sam izvor Dunava. Reka Dunav najverovatnije i nosi naziv po tom gradu gde izvire.

Sada ćemo vam reći kuda Dunav dalje teče i gde pravi deltu. Dakle, od Švarcvalda se Dunav dalje kreće ka istoku i prolazi kroz nekoliko velikih evropskih gradova, ali i kroz neke glavne gradove u Evropi. Dunav ide kroz Beč, a zatim se spušta do Bratislave preko Budimpešte, pa dolazi i do našeg glavnog grada Beograda, odnosno prolazi kroz njega. Posle dužine od 2850 km Dunav se uliva u Crno more i stvara veliku deltu na granici Ukrajine i Rumunije. Kasnije će biti reči o tome zašto je delta Dunava poznata i važna.

Spomenuli smo nekoliko glavnih gradova kroz koje protiče Dunav, ali to nije sve. Postoji još mnogo država i gradova kroz koje ova reka protiče. Sada ćemo navesti koje su to države koje imaju reku Dunav kao svoje prirodno bogatstvo.

Naime, osim Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Srbije koje smo već spomenuli, Dunav naravno protiče i kroz Hrvatsku pre nego što uđe u Srbiju, zatim kroz Bugarsku, Rumuniju, Moldaviju i Ukrajinu ili čini granicu neke od ovih država. Iako reka Dunav izvire u Nemačkoj, ona najvećim delom svoga toka protiče kroz Mađarsku. Treba spomenuti još par država koje imaju samo male udele kada je reka Dunav u pitanju. To su Švajcarska, Poljska, Italija, Makedonija i Albanija.

Smatra se da je Dunav jedina reka u Evropi čiji tok ide od zapada ka istoku. Dunav ima i brojne pritoke, a neke od njih su Iller, Lech, Naab, Altmühl, Isar, Traun, Morava u Češkoj, Raba, Ipel, ali i mnoge naše reke, kao što su Sava, Tisa, Tamiš, Morava i Timok. Postoje još mnoge manje ili veće pritoke Dunava. Ono što je zanimljivo jeste da se većina pritoka Dunava uliva u ovu reku sa desne strane.

Sada kada znate gde izvire reka Dunav, reći ćemo vam i koje su to zanimljive činjenice vezane za ovu reku. Nema sumnje da je ova reka bila središte evropske civilizacije, ali i stvaralaštva hiljadama godina unazad.

Zanimljivosti

Postoji dosta zanimljivih činjenica kada je u pitanju reka Dunav. Naime, samo ime Dunav je najverovatnije keltskog ili iranskog porekla, kao i imena mnogih drugih evropskih reka. Možda niste znali, ali u prošlosti je Dunav bio granica Rimskog carstva.

Zanimljiva činjenica jeste da se dužina reke Dunav meri od ušća do samog izvora, što nije slučaj sa ostalim rekama. Naime, polazna tačka za merenje dužine Dunava jeste svetionik u gradu Sulina koji se nalazi na obalama Crnog mora. Krajnja tačka je izvor ove reke, odnosno Švarcvald, kao što je već pomenuto.

Kao što smo već rekli, reke Breg i Brigah se spajaju u gradu Donauešingen, ali verovatno niste znali da se u dvorskom parku toga grada nalazi jedna fontana koja potiče iz 19. veka i koja zapravo simboliše to da Dunav izvire upravo na tom mestu. Ta fontana nosi nemački naziv Donauquelle.

Već smo spomenuli da se Dunav uliva u Crno more u Rumuniji, odnosno na granici sa Ukrajinom. Tu pravi deltu, a interesantna činjenica je da se delta Dunava nalazi na listi svetske baštine o kojoj odlučuje UNESCO. Delta Dunava je postala svetska baština 1991. godine. Na teritoriji Rumunije i Ukrajine delta ove reke predstavlja teritoriju, odnosno prirodno bogatstvo, koje je zaštićeno i čuvano.

Važno je napomenuti i to da Dunav danas predstavlja veoma značajnu plovnu rutu, pre svega zbog svog geografskog položaja, ali i zbog svoje veličine. Rekom Dunav mogu da plove i veliki i luksuzni brodovi, a ova reka povezuje Crno more čak sa Atlantskim okeanom, uz pomoć Bavarskog kanala. Kanal Majna-Dunav-Majna omogućava povezivanje Severnog mora sa Crnim morem.

Sada kada znate da je Dunav druga evropska reka po veličini koja se proteže od Nemačke pa do Crnog mora, važno je znati i da je Dunav veoma poznata turistička atrakcija, ne samo u našoj zemlji, nego i u drugim evropskim zemljama.

Osim toga, Dunav se smatra glavnim izvorom pijaće vode u celoj središnjoj Evropi. Takođe, na obalama Dunava su sagrađene i brojne pešačke, kao i biciklističke staze. Važno je napomenuti i to da je reka Dunav poznata po bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i koristan i da sada mnogo više znate o ovoj reci o kojoj se oduvek toliko pričalo i pisalo.

Naime, poznato je da postoje razne pesme, priče i legende o reci Dunav, ali naslikane su i mnoge slike sa motivom ove prelepe reke. Možda vam je sada jasnije zašto je Dunav oduvek bio inspiracija za umetnike širom Evrope i sveta.