Evropa

Jelisejska Polja u Parizu – informacije i zanimljivosti

Pariz je oduvek bio omiljena turistička destinacija ljudima širom sveta. Kao što verovatno i sami znate, Pariz je grad mode, literature i romantike. Umetnici su oduvek voleli da posećuju ovaj grad, ali isto tako i istoričari, avanturisti, svi oni koji su tragali za nečim novim i raskošnim.

Kada se kaže Pariz, svi obično prvo pomisle na Ajfelovu kulu. Ajfelov toranj je svakako jedna od najvećih znamenitosti Pariza, te se mnogi upravo iz tog razloga odlučuju da posete ovaj grad. Sigurno ste i vi čuli da je Pariz poznat kao grad ljubavi, tako da je on jedna od čestih turističkih destinacija ljubavnim parovima širom sveta. Sve u svemu, Pariz ima zaista mnogo toga da ponudi svakome. Nema sumnje da će ovaj grad probuditi vaša najdublja čula i emocije i otvoriti vam nove vidike.

U ovom tekstu biće reči o Jelisejskim poljima, koja svakako morate posetiti ukoliko se nađete u ovom gradu. O Jelisejskim poljima se mnogo pevalo i pisalo, a naročito se ističe lepota ove avenije u proleće. Ukoliko nikada niste imali priliku da posetite Jelisejska polja, onda će vam se ovaj tekst dopasti, jer ćemo pokušati da vam dočaramo sve lepote ovog mesta.

Međutim, ako ste već posetili Jelisejska polja, onda će vas ovaj tekst samo vratiti u predivnu i specifičnu atmosferu koja vlada u tom delu Pariza.

Informacije

Pre svega, važno je znati da su Jelisejska polja jedna od najpoznatijih avenija u celom svetu. Puno ime ove avenije glasi Avenija Jelisejska polja. Ona zauzima prostor između Trga Sloge i trga po imenu Šarl de Gol, odnosno smeštena je u severozapadnom delu Pariza. Jelisejska polja imaju dužinu od 1910 metara, a širinu od nekih 70 metara.

Samo ime ,,Jelisejska polja“ govori o tome da je u tom delu Pariza toliko lepo da podseća na raj na Zemlji. Oni koji su bili na ovom mestu mogu i da posvedoče o tome. Jelisejska polja su naročito imala veliki značaj tokom istorije.

U prošlosti je ova avenija bila mesto gde su se susretali najveći umetnici, intelektualci i najpoznatiji političari na svetu. Kafići u ovoj ulici su karakteristični po svom specifičnom stilu koji odiše nekom davnom atmosferom.

Danas su Jelisejska polja poznata i po velikom broju najpoznatijih trgovinskih radnji, tako da se može reći da je to možda najveća šoping zona na celom svetu. U ovoj aveniji možete naći sve najpoznatije brendove i modne linije. Ovaj kraj je posebno interesantan za sve one koji prate modu i koji vole da nose skupocenu odeću. Svakako treba spomenuti da se u ovoj aveniji nalaze i najpoznatije kuće parfema.

Zanimljivosti

Kada su u pitanju zanimljivosti koje vezujemo za Jelisejska polja, vratićemo se daleko u istoriju. Ukoliko ste se zapitali zašto se u nazivu ulice spominju polja, mi ćemo vam otkriti pravu istinu.

Naime, u dalekoj prošlosti na mestu gde se danas nalazi ova ulica bila su prostrana polja sa baštama. Tu su živeli lokalni trgovci, a negde početkom 17. veka francuska kraljica po imenu Marija de Mediči je naredila da se na tom mestu izgradi dugačak put, odnosno avenija, koja će se protezati sve do njene palate. Baš iz tog razloga izgrađena je ova avenija koju su krasili prelepi drvoredi. O uređivanju ove avenije i njenom daljem proširenju odlučivao je tada poznati francuski baštovan po imenu Andre de Notre.

Što se tiče samog naziva Jelisejska polja, on potiče iz 18. veka. U prevodu ovaj naziv označava da na ovom mestu žive samo heroji ali i bogovi koji pripadaju starogrčkoj mitologiji. Dalje, u toku 18. veka u ovoj ulici su izgrađene brojne zgrade, ali i poznata Jelisejska palata. U to vreme ovu ulicu su nastanjivali moćni i bogati ljudi, aristokrate itd. Kasnije je ova avenija počela sve više da se modernizuje, da dobija uličnu rasvetu, fontane itd. Kao što smo već rekli, danas je ova avenija najpoznatija na celom svetu, a u Jelisejskoj palati živi predsednik Francuske.

Zanimljivo je spomenuti da je u delu ove avenije izgrađen i takozvani Trijumfalni luk, koji je posvećen uspesima Napoleona Bonaparte. Poznato je i da su se brojne istorijske svečanosti i proslave odvijale upravo na Jelisejskim poljima. I danas se u ovoj aveniji održava i slavi francuski nacionalni praznik Dan Bastilje, svake godine 14. jula, na dan kada je Bastilja davne 1789. godine pala. Na taj dan kroz Jelisejska polja prolazi velika vojna parada, bolje rečeno najveća vojna parada cele Evrope.

Još jedna zanimljiva činjenica vezana za ovu aveniju jeste da se tu završava biciklistička trka Tour de France. Naime, na Jelisejskim poljima je upravo poslednja etapa ove biciklističke trke. Kao što vidite, u ovoj aveniji se odvijaju brojni događaji i svečanosti, tako da ne čudi zašto ovde ima uvek toliko mnogo turista.

Kao što smo već rekli, veliki deo avenije Jelisejska polja je pretvoren u šoping zonu, ali postoji i deo gde uopšte nema prodavnica. Taj deo je veoma miran i u njemu se nalaze samo prelepe bašte i drvoredi, ali i par paviljona koji su podignuti u prošlosti. Ukoliko volite mirnije krajeve, ovaj deo Jelisejskih polja bi svakako trebalo da posetite.

Već smo spomenuli i da su Jelisejska polja jedna od najvećih avenija na celom svetu. Tačnije rečeno, ova avenija zauzima drugo mesto na svetu. Najpopularnija i najskuplja avenija na celom svetu je svakako Peta avenija u Njujorku. Donosimo još jednu zanimljivost, a to je da u toku samo jednog dana kroz ovu aveniju prođe čak oko 300 000 ljudi.

U ovom tekstu ste mogli da vidite šta su to Jelisejska polja, gde se nalaze i po čemu su poznata. Kao što smo već rekli, u pitanju je najpoznatija avenija u Francuskoj, a možda i u celom svetu. Ova avenija nosi sa sobom duboku istorijsku pozadinu, koja uvek iznova budi interesovanje i čini ovu aveniju još dražom. Dakle, Jelisejska polja su izgrađena još u dalekoj prošlosti, a opisali smo vam na koji način je postala ulica koja danas postoji.

Nadamo se da vam je sada jasnije kako izgledaju Jelisejska polja i šta se sve u ovoj aveniji može naći. Nadamo se takođe i da smo probudili vašu zainteresovanost, te da ćete i sami verovatno poželeti da prošetate ulicama ove najpoznatije avenije na svetu.

S obzirom da se duž ove avenije nalaze brojne trgovinske radnje i parfemske kuće, nema sumnje da ćete uživati i da ćete uspeti da nabavite sve što vam treba. Čak i ako niste u mogućnosti da kupujete, dovoljno je samo da prošetate ovom ulicom i da osetite tu posebnu atmosferu koja vlada u njoj.

Nema sumnje da su Jelisejska polja jedna od omiljenih turističkih destinacija na celom svetu, koju svake godine posećuje sve više ljudi. Svako ko jednom poseti Jelisejska polja, uvek se rado tu vraća i sa sobom nosi nezaboravne uspomene. Ukoliko imate priliku da posetite Jelisejska polja, obavezno to uradite.

Kao što je već rečeno, Jelisejska polja su izuzetno lepa u proleće, ali isto tako za Novu godinu. Doček koji se priređuje na Jelisejskim poljima je nešto nezaboravno za svakoga ko je ikada prisustvovao tom spektaklu. Na osnovu svega što ste pročitali, i sami vidite koliko su Jelisejska polja predivna i da ih zaista vredi posetiti.

Stoga preporučujemo da vaša sledeća turistička destinacija upravo bude u ovom delu Francuske. Pariz ima mnogo toga da ponudi svakome, tako da ćete sigurno imati dosta toga da vidite i da se divite svemu što Pariz može da vam pruži.