Srbija

Jezero Duboki potok – informacije i zanimljivosti

Informacije i karakteristike

Veštačko jezero Duboki potok se nalazi na teritoriji opštini Barajevo, od čijeg centra je udaljeno oko 2 kilometra, a od Beograda oko 35 kilometara.

Ovo jezero spada u grupu akumulacionih jezera, a nastalo je početkom devedesetih godina prošlog veka pregrađivanjem istoimenog potoka, koji je zapravo leva pritoka reke Barajevo. Zemljana brana koja je podignuta je visoka oko 15 metara a dugačka je oko 145 metara.

Površina jezera iznosi oko 7,2 hektara, dok korisna zapremina ove akumulacije iznosi negde oko 170.000 kubnih metara.

Dužina jezera iznosi negde oko 800 metara, a širina je oko 100 metara. Samim tim što se nalazi na njenoj teritoriji, jezero Duboki Potok pripada Vodoprivredi opštine Barajevo.

Jezero je sagrađeno kako bi zadržavalo poplavne talase i na taj način naselja, poljoprivredne površine i saobraćajnice (Železnice i puteve) branilo od poplava. Prvobitno je bilo planirano da akumulaciono jezero bude sagrađeno na Barajevskoj reci, međutim zbog sve veće izgradnje i razvoja naselja Barajevo, ovaj plan je odbačen a doneta je odluka da se podigne mala brana na Dubokom potoku.

S obzirom da je industrija opštine Barajevo još uvek u razvoju, ovo područje se može pohvaliti da još uvek ima čistu, nezagađenu životnu okolinu. Kako bi to ostalo nepromenjeno, opština Barajevo je jedna od prvih Beogradskih opština koja je donela odluku da se usvoji Lokalni ekološki akcioni plan, a sa ciljem da se zaštiti i očuva životna sredina. Važan činilac u okviru ovog plana je upravo i jezero Duboki Potok.

Do jezera je veoma lako doći, zahvaljujući putokazima koji se nalaze duž puta koji vode ka njemu, a uz samo jezero se nalazi parking prostor. Oko jezera se nalazi gusta šuma kroz koju protiče sedam čistih i bistrih potoka, čijom se vodom jezero i snabdeva. Što se tiče ribljeg sveta, jezero je veštački poribljeno a zahvaljujući tome što se redovno čisti i održava postalo je privlačno za mnogobrojne turiste i ribolovce, koji su na obali jezera izgradili mala skrovišta kako bi se zaštitili od sunca i kiše.

Među ribljim vrstama su najzastupljeniji štuka, bela riba, smuđ, šaran, som, babuška, klen, deverika itd. tako da se može reći da je jezero Duboki Potok pravi raj za ljubitelje pecanja. Što se tiče dozvola za pecanje, postoji dozvola koja važi samo za jezero Duboki Potok a postoji i dnevna dozvola koja se izdaje za babušku, dok je dnevna dozvola za pecanje šarana nešto skuplja u odnosu na ostale.

Na jednoj strani jezera se nalazi šljunkovita plaža koja je uređena i na njoj u vreme letnjih meseci mnogobrojni kupači traže spas od letnjih vrućina. U blizini se nalazi restoran – splav kao i prodavnica u kojoj se može kupiti osveženje, ali uprkos svemu tome jezero ipak nije posećeno koliko bi moglo biti, ukoliko bi se malo više posvetila pažnja njegovoj promociji.

Takođe, posetioci jezera su mahom Beograđani, a ne stanovnici Barajeva. Jezero je osim šumom, okruženo i livadama, koje pružaju mogućnost organizovanja prostora za kamp, terena za mali fudbal, odbojku na pesku, tenis itd. Za ljubitelje biciklizma na duže staze, put do jezera Duboki Potok predstavlja dobru biciklističku trasu, dok za posetioce koji vole da uživaju u šetnji na nasipu postoji betonska staza, ali takođe se može šetati i oko jezera. Nedaleko od jezera se nalaze i dva manja jezera koja imaju ulogu filtera za jezero Duboki Potok.

Okolina jezera

Malo je poznato da se na teritoriji Beograda nalazi ukupno 12 jezera, a jedno od njih spada u grupu prirodnih jezera. Savska bara ili Ada Safari, kako se danas naziva, se nalazi između Čukaričkog rukavca i reke Save, na oko 5 kilometara od centra grada. Površina jezera iznosi oko 6 hektara, dok je dubina oko 2 metra, a samo jezero ima oblik latiničnog slova S.

Staza za šetnju, mini zoo vrt, dečje pozorište „Robinzonovo ostrvo“ su samo neke od atrakcija koje privlače brojne posetioce tokom čitave godine. Jezero Pariguz, smešteno u opštini Rakovica i jedno je od većih Beogradskih jezera.

Do njega je nešto teže doći iz razloga što put nije obeležen, a takođe voda u ovom jezeru nije ispravna za kupanje, pa je ono privlačno jedino za osobe koje se bave sportskim ribolovom. Topčiderska jezera su zapravo tri jezera koja se nalaze na prostoru Topčiderskog parka i s razlogom se nazivaju i „dragulji Topčiderskog parka“.

Vodu dobijaju sa Topčiderske česme ali i iz potoka koji protiče kroz park. Voda iz najmanjeg jezera otiče u Topčidersku reku, a srednje jezero je najdublje od ova tri i u njemu se nalazi malo veštačko ostrvo napravljeno od kamena.

Najveće jezero ima oblik broja osam i na njemu je sagrađen mali drveni most. Jezero Veliko blato pripada naselju Krnjača i ovo je jedino prirodno jezero u Beogradu i spada u njegova zaštićena prirodna dobra. Jezero je izuzetno bogato florom i faunom, i nastanjuju ga mnoge ugrožene i retke biljne vrste ali i ptice.

Kraj jezera se nalazi i ribnjak Mika Alas, čiji jedan deo služi za sportski ribolov. Od ribljih vrsta, kojih ovde ima oko 150, najzastupljenije su štuka, šaran, amur itd. Barska kaluždarka i barski veliki kaćunak su vrste orhideja koje su zakonom zaštićene a njihovo stanište je upravo ovde. Jezero Trešnja je smešteno u podnožju Avale, a oko 30 kilometara je udaljeno od Beograda. Okruženo je četinarskom i listopadnom šumom pa je pogodno za organizovanje izleta, roštilja u prirodi itd. Zanimljivo je da je upravo na ovom jezeru snimljena čuvena scena sa Sekom Sabljić iz filma „Maratonci trče počasni krug“.

Ostala jezera koja se nalaze na području Bepgrada i koja svakako treba posetiti, bilo da idete na izlet ili ste ljubitelj ribolova, su: jezero Bela reka, Markovačko jezero, Rabrovačko jezero, jezero Očaga, Savsko jezero, Rakina bara i naravno jezero Duboki potok.