Blog

Kako dete brzo da se prilagodi na vrtić?

Svako dete različito reaguje kada upoznaje nove ljude, kada se nađe u nepoznatom okruženju i kada naiđe na neku novu situaciju. Kada je polazak dece u vrtić u pitanju, iskustva su različita.

Naime, svako dete drugačije reaguje na upoznavanje novih ljudi, nove dece, a i drugačije se prilagođava prostoru u kojem će provoditi veći deo svoga dana.

Ne iznenađuje podatak da je sve više dece koji ne žele da idu u vrtić, jer ih plaši nova sredina, a često su histerična i samo čekaju trenutak kada će kući.

Privikavanje na vrtić nije nimalo lako i zato se nemojte ljutiti na svoje dete kada se ujutru teško rastaje od vas.

Dnevni red, spavanje u tačno određeno vreme, pravila ponašanja, samo sun eke nove situacije na koje dete treba da se navikne.

U početku nekoj deci teže ide, a uvek ima one dečice koja od prvog dana vole svoj vrtić.

Svakako, nije ni roditeljima nimalo lako.

Međutim, privikavanje na vrtić ne mora da traje dugo niti to treba roditelje da brine. novonastala situacija može na vreme da se reši samo ako poslušate savete stručnjaka.

#1 Na vreme pripremajte decu za polazak u vrtić!

Bez obzira da li su privatni vrtići u pitanju ili će dete ići u državni, trebalo bi na vreme da ga uputite šta ga u vrtiću čeka.

Nemojte uepšavati sliku, jer samo ćete tako pogoršati situaciju.

Objasnite detetu koje su njegove obaveze, šta treba da očekuje od vaspitača, a šta od druge dece.

Obavezno napomenite da ćete posle posla doći po svoje dete, jer će tako deca biti smirenija i opuštenija.

#2 Zadržite negativne komentare o vaspitačima i vrtiću za sebe!

Nemojte o svojim očekivanjima od vrtić govoriti pred detetom, pogotovu ne ako imate neke negativne komentare.

Nikako dete nemojte da plašite vaspitačima, jer će dete odmah pokazati otpor prema vrtiću. Zbog toga povedite računa kada ćete šta prokomentarisati, jer nikome ne ide u prilog da dete bude zastrašeno iako nije ni krenulo u vrtić.

#3 Povećavajte postepeno boravak deteta u vrtiću!

Deca se različito privikavaju na vrtić. Nekome je potrebno manje, a nekome više vremena. Sve to zavisi od samog deteta. Razloga za to je mnogo, ali treba znati da period privikavanja na novu sredinu kod dece uglavnom traje 15 do 20 dana.

Doduše, sve je to individualno, te se neko dete odmah prilagodi, a kod nekog drugog period prilgođavanja nešto duže traje.

Kada je dete manje, ono češće izbegava odlazak u vrtić. Reakcije dece su različite, pa neka deca više plaču, druga odbijaju da jedu i da spavaju, a ima i onih koji vrište i histerišu stavljajući do znanja da ne žele da idu u novo okruženje.

Nemojte dete odmah ostaviti da boravi po ceo dan u vrtiću. S obzirom na to da deca nemaju pojam o vremenu, njima će se činiti kao da ste ih zauvek ostavili u vrtiću i onda će početi da stvaraju otpor.

Zato krenite postepeno, neka dete prvi dan provede pola sata ili sat vremena, pa onda postepeno povećavajte trajanje boravka u vrtiću. Srećno!