Evropa

Kalitea Grčka – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Biser severne Grčke koji obuhvata 400 km obale bogate prirodnim lepotama ne može biti ništa drugo do Halkidiki. Sastoji se od tri poluostrva, od kojih je svako zaronjeno u Egejsko more. Vrt Bogorodice ili Sveta Gora-Atos, Kasandra i Sitonija, pozivaju vas da ih istražite. Kopneni deo Halkidikija pokriven je netaknutim četinarskim šumama i premrežen dvema rekama, Havrias i Olintos. Aristotelovo mesto rođenja, antička Stagira, drevni grad Olintos, pećina Petralona gde je pronađena lobanja Petralona, Zevsovo svetilište, antički grad Mende, mnogo prelepih plaža, ukusni lokalni proizvodi, muzeji, festivali, itd. samo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Halkidiki.

Dobro organizovani turistički kompleksi i visokokvalitetan smeštaj ili usluge su nadomak velikog grada Soluna, pa ćete lako stići do svojih odrednica.

Čitav Halkidiki izlazi na Egejsko more. Sa kopnom je povezan samo sa severne strane gde postoje i dva velika jezera Koronija i Volvi. Sa suprotne strane je more, a na istoku je Orfanski zaliv.

Tri prsta Halkidikija, odnosno celo poluostrvo, obuhvata više od 3000 km2. Između Atosa i Sitonije se nalazi Svetogorski zaliv, a između Sitonije i Kasandre – Toronski zaliv. Istočna i zapadna obala su malo manje razuđene od južne. Ako geografski posmatramo Halkidiki, shvatićemo da je veoma brdovit i da se ravni delovi blizu mora ne šire nigde na više od nekoliko kilometara. Najveći broj ravnica se nalazi na zapadu ka Solunu.

Kao što znamo, najveće uzvišenje se nalazi na trećem prstu, na Svetoj Gori i ono iznosi 2033 m.

Klima ovog područja je fina sredozemna klima na obalama, dok u unutrašnjosti Halkidikija ona može biti i malo oštrija (naročito na uzvišenjima).

Ukupan broj stanovnika na poluostrvu Halkidiki iznosi oko 100.000. Ipak, na samom Halkidikiju ne postoji nijedan veliki grad kao komercijalni i administrativni centar, već tu ulogu i dalje igra Solun.

Kasandra i njene lepote

Kasandra se smatra sinonimom za turizam. To je mesto koje svojim posetiocima može dati sve što im je potrebno za savršen odmor. Dobro poznate oblasti Kasandre privlače posetioce i investitore još od 70-ih godina. Prelepe plaže koje će ispuniti vaše snove, šume koje čekaju da budu otkrivene, arheološka nalazišta koja će vas vratiti u prošlost, lokalni specijaliteti koji će povećati vaš apetit. Sve ovo poseduje Kasandra, od Nea Fokee do Paljuria! Na samo 80 km od Soluna, naići ćete na Nea Fokeu i nastaviti svoje magično putovanje do tradicionalnog Afitosa i kosmopolitske Kalitee.

Potom ćete naići na Kriopigi prekriven borovima, slikoviti Hanioti, predivan Polihrono i famozni Pefkohori. Na putu za tradicionalni Agia Paraskevi, posetioci će naići na Paljuri. Nea Skioni, sa svojom dugom istorijom i prelepim plažama i Kalandra, privlače svoje posetioce i nude im nezaboravna turistička iskustva. Sledeće zaustavljanje na ovom prelepom putovanju je Furka i zeleni Kasandrino. Kasandrija, kraljica poluostrva, je glavni grad uvažene regije.

Ovo poluostrvo je svoje ime dobilo po kralju Kasandrosu koji je nekada vladao Makedonskom oblašću.

Kasandra je široka svega 10 km, a duga oko 50 km. Njena uzvišenja nisu iznad 400 m, a u središtu Kasandre, naići ćete na maslinjake i vinograde. Celu Kasandru zapljuskuju kristalno čiste vode Egejskog mora, plaže su peščane i okružene borovima.

Na Kasandri možete uživati u različitim sadržajima, pored samog letovanja u izabranom mestu. Preporučujemo da obiđete kanal Potidea koji je napravljen između dva zaliva Toroneos i Temaikos. Takođe, kada prolazite ovuda, ne smete zaobići jedan od antičkih hramova koji je posvećen Zevsu Amonu. Ovaj hram je slučajno otkriven 1969. godine, kada su kopali temelje za gradnju hotela.

Posebno interesantna prirodna znamenitost jeste močvara Mavrobara koja se nalazi blizu Polihrona. Okružena gustim šumama, bara čuva retke primerke žaba i kornjača.  Ako idete glavnim putem iz Polihrona, doći ćete do zemljane staze koja ide uz brdo. Pešačka staza je duga nekih 5 km, okolina je mirna i tiha, pa ćete uživati u ovoj vrsti relaksacije.

Na jugozapadnom delu Kasandre, tačnije u mestu Sveta Paraskeva (Agia Paraskevi) nalaze se prirodni izvori tople vode i banja pod imenom Lutra. Kažu da ova voda sadrži sumpor i da pomaže u lečenju kožnih bolesti.

Kalitea na Kasandri

Kalitea, mesto koje krase plavo more, zlatne plaže i bogata istorija, pruža beskrajnu zabavu i uživanje svojim posetiocima. Od solunskog aerodroma je udaljena 75.5 km, a nalazi se na istočnoj obali Kasandre. Smatra se destinacijom za noćnu zabavu i noćni život na poluostrvu.

Internacionalno priznato turističko odmaralište Kalitea, posećuje hiljade turista svake godine u želji da otkriju njegovu neverovatnu prirodu, istoriju i angažovan noćni život. Pored ovih kvaliteta, Kalitea je odlična baza za aktivan odmor, odakle možete jednostavno stići do bilo koje destinacije na Kasandri.

Kao dodatak svemu ovome, treba navesti da Kalitea raspolaže čudesnim pogledom na more prema poluostrvu Sitonija (Kalitea znači “predivan pogled”). Najbolji pogled možete imati iz prostranog parka.

Kalitea je jedno od najvećih komercijalnih čvorišta na Kasandri, a u selu možete pronaći brojne hotele i druge smeštajne objekte – unajmiti apartman, sobu ili studio. Njene plaže i diskoteke su sinonim za zabavni noćni život koji je Kaliteu napravio popularnom među mlađom populacijom. Možete nabaviti i dosta lepih suvenira u suvenirnicama širom Kalitee.

Pre nego što padne veče, možete uživati u plavom moru i zlatnim peščanim plažama, koje su okružene borovima. Plaža ima postepeni ulaz u vodu što je posebno pogodno za decu i starije osobe. Ako ste zaboravili opremu za plažu, ne brinite. Možete iznajmiti suncobran, ležaljke i sportsku opremu.

Kalitea je lokacija sa nekim značajnim arheološkim nalazištima, kako smo već spomenuli. Hram Amon Zevs je dorsko svetilište koje potiče iz 4. veka pre nove ere. Najveća vrednost kapele Svetog Pantelejmona su njene interesantne freske na unutrašnjim zidovima. Treće arheološko nalazište je posvećeno bogu Dionisu i nimfama.

U toku letnje sezone, Kalitea je mesto sa najvećim brojem turista. Gde god da idete, morate proći kroz Kaliteu jer se u njenom centru nalazi raskrsnica koja s jedne strane vodi ka Pefkohoriju, Haniotiju, Polihronu i plaži Kriopigi, a sa druge strane ka Siviriju, Furki, Posidi i Agia Paraskevi. Pored Kalitee se nalazi predivno mestašce Afitos, koje obavezno treba posetiti ako ste već tu.

Smeštaj u samoj Kalitei nije problem, jer se u njoj nalazi dosta soba za izdavanje, ali i nekoliko lepih hotela. Najluksuznijim turističkim odmaralitem se smatra Aegean Melathron Thalasso Spa Hotel 5*.

Ovaj hotel se nalazi u šumovitom okruženju. Šuma se spušta sve do plaže u Toronskom zalivu niz padinu mesta. U hotelu ima čak devet bazena, kao i teretana koja je za goste hotela besplatna.

Sobe su moderne i luksuzno nameštene, sa lepim terasama ili dvorištima. Unutar kompleksa hotela se nalaze 3 bara pored hotelskog bazena, kao i bar na plaži koja pripada hotelu i koja je duga oko 200 m.

Pored ovog hotela, mogli bismo da preporučimo i hotel Athos Palace i Pallini Beach.

U samom mestu Kalitea imate centralnu pešačku zonu i okolne uličice u kojima ćete naići na mnoštvo radnjica. Tu su krznare, prodavnice odeće, cipela, zlatare, ali i banke, supermarketi, lekarske ordinacije, apoteke.

Kalitea se može pohvaliti dobrim restoranima, tavernama, barovima, kafićima.

Interesantno je da čak poseduje i karting stazu, za ljubitelje ovog sporta.

Kada se krene ka gradskoj plaži, ispod brda, odnosno ispod glavne ulice, postoji odličan Beach Bar koji je poznat kao mesto odlične dnevne i noćne zabave.

U nastavku, kada krenete ka Pefkohoriju, ređaju se noćni klubovi koji su pozanti na celom Halkidikiju. Na ovom potezu, nekih 1.5 km od Kalitee, uživaćete u klabingu, žurkama sa najboljim di-džejevima, ali i u tradicionalnim grčkim večerima uz zvuke buzukija.

Plaže u Kalitei i oko nje

Najlepša osobenost ovog mesta jeste plaža Kalitee, koja je poznata u celom regionu. Iz centra gradića, do plaže se spuštate zaobilaznim putem koji nema stepenište ili pomoću stepenica koje su raspoređene na dosta mesta.

Ova plaža nema oznaku “Plava zastava”, ali je uređena i organizovana po najvišim standardima. To je peščana plaža (sivkasto-beli fini pesak) sa suncobranima i ležaljkama na iznajmljivanje i više barova, odnosno ugostiteljskih objekata. Ulaz u more je postepen i pogodan za neplivače, kao i za decu, pa je to jedan od razloga zbog čega u Kalitei letuju porodice.

Za ljubitelje sportova na vodi, postoji veliki izbor ponuda. Utisci posetilaca kažu da je možda malo lepši onaj deo plaže koji ide ka Afitosu na levu stranu, naročito ispred hotela Margarita i Zevs. Ako se krene udesno, prema plaži Kriopigi, onda ćete naići na delove koji imaju kamenje u vodi, pa nije preporučljivo za decu. Ipak, na toj desnoj strani ima manje ljudi, lepog zelenila i barova.

U popodnevnim satima na plaži je hladovina jer je plaža na istoku, pa sunce ne može da dopre.

Ako se zaputite ka Kriopigiju možete da naiđete na lepe plaže pre i posle gradske plaže. Na primer, ispred vile George i hotela Kassandra Palace je lepo plaža, kao i ona ispred vile Pefka, nakon što se prođe gradska Kriopigi plaža.

Sve ove plaže imaju prirodni hlad, peščane su, a more je čisto.

Kalitea je svakako interesantna destinacija. Istina je da je ovo mesto bilo vrlo popularno među mlađim svetom zbog noćnog provoda i najboljih diskoteka. Čak su i Solunci vikendom dolazili da se provedu.

U poslednjih par godina to više nije tako zastupljeno i Kalitea postaje odmaralište za decu i porodice. Naravno, klubovi i diskoteke i dalje postoje, ali se mahom nalaze van delova gde su smeštajne jedinice.