Evropa

Kanjon Mrtvice – informacije i zanimljivosti

Gde se nalazi kanjon Mrtvice?

Kanjon Mrtvice se, na osnovu geografskog položaja, a i na osnovu drugih osobina, može smatrati centrom, odnosno jezgrom Crne Gore. Zaljubljenici u ovu zemlju imaju običaj da kažu da, Sinjajevina, Durmitor, Moračke planine i Prokletije, predstavljaju pluća, dok kanjon Mrtvice predstavlja srce Crne Gore.

Idući koritom reke Mrtvice prema njenom izvoru, ona postaje sve glasnija, razigranija i snažnija. Celim njenim tokom vas prati gromoglasan huk koji proizvodi voda, ali nije teško navići se na to.

Upravo ovaj zvuk koji proizvodi reka je ono što turiste privlači u ovaj kraj kako bi videli ovaj prelepi kanjon, tako da je odsustvo mira i tišine ono na šta se, u ovakvoj prirodi i sa ovakvim prizorima, čovek brzo navikne.

Na svom putu ka reci Morači, u koju se i uliva, reka Mrtvica biva sve mirnija i tiša, te ova reka pruža sve lepote i uživanja koje voda može da pruži.

Istorija Mrtvice

Bez obzira na to što se reka Mrtvica smatra mladom i tek u zadnje vreme popularnom, ona poseduje i te kako bogatu prošlost. Dva Danila su u mnogome obeležila reku Mrtvicu i priču o njoj.

Prvi Danilo, za koga se priča vezuje, je bio crnogorski knez, koji je baš ovu reku odabrao da na njoj, tj preko nje, sagradi tzv Danilov most. Most je sagradio još davne 1858. godine i posvetio ga je svojoj majci. Majka kneza Danila je poreklom bila upravo iz ovih krajeva, te je baš zbog toga knez rešio da ovdašnjem stanovništvu pokloni most, u spomen svoje majke, a samim tim je i spojio dve obale. Okolina u kojoj se nalazi ovaj most je predivna, tačnije on se nalazi u prelepim pejzažima ove divljine.

Krećući se levom obalom Mrtvice, kada se pođe od Danilovog mosta, ubrzo se dolazi do „kapije želja“ i to nakon samo 15tak minuta. Ova prirodna kapija u stvari predstavlja dve stene, koje su ukošene i međusobno podbočene. Može se reći da je prolaz između ova dva velika kamena formirala neka jaka bujica, još u davna vremena, pa je ovaj prolaz ostao u obliku suze kroz koji se nazire bistra voda Mrtvice.

Tabla koja se ovde nalazi sadrži uputstvo u vezi toga kako treba zamisliti želju i šta treba učiniti da se ona ostvari, a nju će vam ispuniti vila koja živi na Maganiku. Na tabli piše: „Da bi se želja ispunila potrebno je na ovom mestu, uz neku želju, u punoj tišini, baciti kamen. Pritom želja mora biti čista i ne sme biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom“.

Drugi od dva pomenuta Danila je bio general Danilo Jauković. Naime, 1973. godine, general Danilo je, zajedno sa narodom i vojskom, minama uništio stene i na taj način isklesao prolaz u stenama. Ovim su dva sela, Mrtvo Duboko i Velje Duboko, povezana. Od tog vremena Mrtvičke grede su dugačke par stotina metara, a svako ko ih vidi poželi da se fotografiše kraj njih i na taj način ovekoveči lepotu ovog prizora.

Put do kanjona Mrtvice

Oduvek se smatralo da je kanjon Mrtvice jedan od najlepših kanjona u bivšoj SFRJ. Kanjon je smešten u samom podnožju planine Maganike, što omogućava da ga upravo venci ove planine kriju od domašaja ljudske ruke i civilizacije.

Na putu od Kolašina prema glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, na otprilike tridesedom kilometru, nalazi se selo Međurečje. Putokaz ka ovom selu se nalazi na desnoj strani magistrale. Kad se uputite u pravcu koji pokazuje ovaj znak, dospevate na put koji je asfaltiran i čija je dužina oko stotinak metara. Nakon što pređete ovu razdaljinu, stići ćete do čeličnog mosta gde možete parkirati svoj automobil, jer odatle morate nastaviti pešice. I na ovom mestu postoji putokaz, te je mogućnost da se izgubite svedena na minimum.

Ova pešačka staza vas vodi put mesta na kom se Mrtvica uliva u reku Moraču. Preporučljivo je da ne idete skroz do ušća, već da krenete stazom koja vodi udesno, koja će vas odvesti nešto iznad samog toka reke Mrtvice. Ova staza vodi ka samom kanjonu i celom dužinom je obeležena, a put vas vodi kroz šumu i prelepe pejzaže okoline. Krećući se stazom kroz ovu šumu moći ćete da uživate u prelepom pogledu koji se pruža na Mrtvicu i njene svetlozelene vode.

Kako nastavljate ovom stazom, nailazite na pomenuti Danilov most, koji datira iz 1858. godine. Ovde nećete krenuti preko mosta, već treba da nastavite stazom koja se nalazi iznad Danilovog mosta i koja će vas uputiti ka šumi i koja dalje nastavlja kroz nju.

Po izlasku iz šume dolazi se do neasfaltiranog puta, od makadama, koji ide put kuće Bulatovića. Držeći se ovog pravca i ne skretajući nigde, doći ćete tik ispred ove kuće. Dužina ovog puta je oko 2 kilometra. Nakon što prođete pored kuće Bulatovića, staza se spušta ka dole i vodi vas sve do potočića koji treba da pređete. Posle toga dolazite do kapije kroz koju ćete proći na putu do još jedne kuće koja je ovde sagrađena. Pokraj ove kuće je staza koja će vas odvesti do samog ulaska u kanjon reke Mrtvice.

Drvena tabla na kojoj je obeležen početak ovog kanjona se nalazi upravo na samom ulazu. Dužina celog kanjona Mrtvice iznosi 8 kilometra, a završava se u selu koje se zove Velje Duboko. Na kraju kanjona, to jest kad stignete u ovo selo, možete posetiti i Moračke planine koje se nalaze u blizini, a takođe i Kapetanovo jezero.

Jedna od prvih destinacija na koju ćete naići u kanjonu Mrtvice je most. Ukoliko se odlučite da krenete ovim mostom, stići ćete do mesta koje se zove Mrtvo Duboko i baš na mostu se i nalazi putokaz koji će vas usmeriti tamo. Od ovog putokaza treba pešačiti nekih 15tak minuta kako bi stigli do Kapije želja. Odavde, staza nastavlja ka Mrtvičkim gredama i tokom prešačenja ovom stazom, celom njenom dužinom ćete moći da uživate u prelepom pogledu na kanjon i na nestvarne pejzaže okolne prirode.

Konačno, na kraju staze se nalaze upravo Mrtvičke grede. Ovakav naziv je dobila staza koju je general Danilo Jauković sa svojim odredom formirao 1973. godine, kako bi pripojio dva sela, Mrtvo Duboko i Velje Duboko.

Putovanje ovom stazom kroz kanjon ostavlja neobičan utisak, tačnije izgleda kao da vas put vodi između stena koje formiraju kanjon. Gore i dole je kamen, a u dubini, sa strane se nalazi reka Mrtvica. Kada prođete sve ovo, dolazite do putokaza na kome piše „Plaža“ i vodi do ovog mesta. Odavde se do parkinga vraćate istim putem.

Šta se može videti u kanjonu Mrtvice?

Jedno od najlepših lokacija u kanjonu Mrtvice su svakako Afroditine kade. Na ovom mestu Mrtvica postaje dosta mirnija i tu se nalazi i kameni bazen, nastao prirodnim putem, koga vode ove reke ispunjavaju. Ko god pođe ovim putem i stigne do Afroditinih kada ima priliku i da se okupa u ovom prirodnom bazenu. Ipak, za ovaj poduhvat je i te kako potrebna hrabrost jer je voda izuzetno hladna.

Još jedan deo kanjona Mrtvice, koji očarava svojom lepotom su vodopadi Beli Nerini. Lepota ovih vodopada se ogleda u njihovom gromoglasnom huku, zbog kojih čitav kanjon odzvanja, a takođe i njihova snaga i penušavost je ono u čemu posetioci uživaju kada posete kanjon Mrtvice.

Nakon uživanja u Belim Nerinima, put dalje vodi ka predivnoj šumi, koja izgleda kao da je iz neke bajke i zbog čega je neki, opravdano, nazivaju Magičnom šumom. Drveće u ovoj šumi je obraslo mahovinom i iskrivljeno je, a biljke koje je nastanjuju su zaista neobične, čime privlače pažnju turista upravo zbog toga što zajedno sa ovim stablima daju scenografiju iz nekih izmišljenih priča ili pak filmova epske fantastike.

Još jedno od prelepih mesta je Kapija želja o kojoj je već bilo reči. Ona predstavlja mesto koje odiše lepotom i romantikom. Okno koje se nalazi između dve podbočene stene veoma liči na suzu. Kroz ovaj otvor se pruža pogled na vodu reke Mrtvice i njenu prelepu boju, pa zbog toga, cela ova prirodna scenografija čini da poverujemo u priče o vilama sa Maganika.