Evropa

Kanjon Nevidio – informacije i zanimljivosti

Rezultat višegodišnje erozije između stena koja nastaje kao posledica prirodnog toka reke kroz pojedina geografska područja je nastanak to jest formiranje kanjona. Na svom toku, reke vrlo često nalaze prolaz kroz kamenje, stenje, uvale što izaziva slojevito usecanje ispod vodene površine. Kanjoni najčešće nastaju u oblastima gde preovlađuje mekša zemlja, usled promene toka reke kao i promene nadmorske visine područja na kojima reka protiče.

Obično se kanjoni formiraju između planina, što je slučaj upravo i sa kanjonom Nevidio. Osim što nastaju između planina, kanjoni mogu da budu i na kopnu, međutim ovakvi kanjoni su retki.

Reka Komarnica, koja protiče na severu Crne gore poznata je po istoimenom kanjonu. Međutim, kanjon reke komarnice je zapravo poznatiji pod nazivom kanjon Nevidio. Ovaj kanjon je jedna od najlepših, najopasnijih i najmisterioznijih turističkih destinacija Crne Gore. Brojni turisti, kako iz Crne Gore tako iz celog sveta dolaze u ovaj kraj privučeni njegovim geografskim položajem ali i zanimljivom istorijom.

Kako samo ime, Nevidio, kaže, kanjon je izuzetno nepristupačan a pojedine delove kanjona je čak nemoguće videti i iz vazduha.

Gde se nalazi i glavne karakteristike?

Reka Mala Komarnica izvire u podnožju Durmitora, tačnije u Dobrom Dolu i na središnjem delu svog toka formira kanjon Nevidio, koji ujedno predstavlja njen glavni deo.

S obzirom da je ova reka zapravo ponornica, ona nestaje između vrhova Lojanika (2091 metar nadmorske visine) i Boljskih greda (2091 metar nadmorske visine), a kasnije ponovo uzvire u mirnoj dolini, kao stalna reka. Kod sela Duži se reka Mala Komarnica spaja sa Pridvoricom i na taj način formira Veliku Komarnicu, koja se dalje uliva u veštačko Pivsko jezero, koje je nastalo prilikom izgradnje hidrocentrale Mratinje. Piva odatle nastavlja svoj tok i nakon 10tak kilometara sa rekom Tarom formira reku Drinu.

Kanjon Nevidio, u narodu takođe poznat i pod nazivom Neviđbog, nastaje na kraju doline, nedaleko od puta Šavnik – Žabljak. Kanjon nastaje u dolini reke i dalje se nastavlja sve do useka koji je nevidljiv, pa otuda i ime Neviđbog.

Neke od glavnih odlika kanjona su da je zabačen i skriven i iz tog razloga su se javila interesovanja za ovo područje jos 50ih godina prošlog veka. Ipak, usled brojnih misterioznih priča koje su izazivale strahopoštovanje, a i zbog samog terena, niko se nije usuđivao da osvoji i istraži kanjon Nevidio.

Mesto na kome se kanjon Nevidio nalazi je veoma interesantno. Naime, iako se nalazi na oko 50 kilometara udaljenosti od Nikšića, stiče se utisak kao da je na hiljadu kilometara udaljen od civilizacije, to jest da se nalazi na kraju sveta. Sam ulaz u kanjon je veličanstven i predstavlja jednu od najlepših prirodnih atrakcija kako Crne Gore, tako i Evrope. Nedaleko od kanjona se nalazi vodopad Skakavica, koji je zapravo periodični vodopad i sa oko 70 metara visine preliva vodu reke Grabovice koja je ujedno pritoka Komarnice. Tu su i dva lednička jezera kao i selo Pošćenje.

Od planine Žabljak kanjon Nevidio je udaljen oko 25 kilometara, te turisti koji posećuju ovu planinu najčešće obilaze i sam kanjon.

U samoj blizini reke, širina uzanog prolaza iznosi negde oko dve hiljade i sedam stotina metara, a na nekim mestima je širok više od 400 metara. Visinska razlika između najniže i najviše tačke iznosi oko 120 metara, a ukoliko se nađete na najnižoj tački kanjona nećete biti u mogućnosti da vidite ni „komadić“ neba. Ulaz u kanjon smešten je na 935 metara nadmorske visine, dok se izlaz nalazi na 810 metara nadmorske visine.

Za ljubitelje plivanja, ronjenja kroz uske prolaze ali pre svega za zavisnike od adrenalina, kanjon Nevidio je pravo mesto koje treba da posetiti. Još pre više miliona godina, pod uticajem reke Komarnice na mestu spajanja dve planine nastao je kanjon Nevidio, a danas je on jedan od najmisterioznijih kanjona u Evropi.

Period kada se preporučuje poseta kanjonu je za vreme leta, tačnije period od kraja juna do kraja septembra, jer je van ovog perioda voda suviše hladna za ronjenje i plivanje. Ulaz u kanjon Nevidio je smešten na visini od oko 1000 metara. Kao što je rečeno, nedaleko od kanjona se nalazi periodični vodopad, dva lednička jezera kao i selo Pošćenje. Vodopad Skakavica je takođe atrakcija koju treba obići ukoliko se uputite u ovaj kraj. Ako ste ljubitelj čiste i netaknute prirode, plivanja, ronjenja, jednom rečju aktivnog odmora, kanjon Nevidio je prava turistička destinacija za vas.

Zanimljivosti o kanjonu

Nazivi Nevidio ili Neviđbog dovoljno govore o kanjonu i njegovoj neprohodnosti i nepristupačnosti. Zanimljiv je podatak da je ovaj kanjon poslednji koji je osvojen u ovom delu Evrope. Zbog velike opasnosti turistima se preporučuje obilazak kanjona uz mnoge mere opreza.

Ako se odlučite da obiđete kanjon Nevidio morate biti spremni na to da postoji opasnost a samim tim i mogućnosta da ostanete zarobljeni u kanjonu u slučaju da se izgubite. Zbog svega navedenog kanjon Nevidio je izuzetno popularna destinacija za osobe koje žele nešto nepredvidivo i novo.

Nalazi se nedaleko od Nacionalnog parka i predstavlja pravu prirodnu atrakciju koju ne treba zaobići, ukoliko ste adrenalinski zavisnik. Obilazak kanjona postaje sve popularniji vid aktivnog turizma, a tu svakako spada i obilazak kanjona Nevidio, koji se preporučuje samo najhrabrijim i najodvažnijim posetiocima. Mogu ga obići posetioci svih uzrasta, ali mere opreza i upozorenja se strogo moraju poštovati.

Na području gde se spajaju planine Durmitor i Vojnik, reka Komarnica seče stenu i nataj način nastaje kanjon Nevidio. Brojne misteriozne priče o kanjonu kruže već decenijama po ovom kraju. Tek sredinom šezdesetih godina prošlog veka su crnogorski planinari istražili ovaj kanjon i na taj način ga „osvojili“. Razlog zbog kog se to tek tada desilo je nepristupačnost terena. I dan danas prolazak kroz kanjon Nevidio predstavlja jednu od najvećih avantura koju planinari , ronioci i ostali posetioci mogu da dožive. Još jedan od izazova koji prati prolazak kroz ovaj kanjon je hladna voda kroz koju mora da se roni na pojedinim mestima.

Međutim, nakon što se jednom prođe kroz kanjon, osećaj je neopisiv. Sam prolazak traje negde oko tri sata, a stiče se utisak da ste duže vreme zarobljeni i da se nalazite na nekom nestvarnom mestu. Svakako iskustvo koje se ne zaboravlja.

Prvi pokušaji da se psvoji kanjon desili su se 1957. godine. Avgusta 1965. godine članovi planinarskog društva Javorak, iz Nikšića, su prvi prošli kroz kanjon Nevidio i na taj način su svetu predstavili prirodnu i zapanjujuću lepotu koje je dugo skrivana. Nepristupačan teren i jedinstvena lokacija su bili razlozi da se to desi tek tada. Nakon podviga ovih hrabrih planinara, mnogi drugi ronioci i planinari su skupili hrabrost da učine isto. Kanjon koji ostavlja bez daha, mračan, dubok, misteriozan a opet privlačan. Čak i oni koji često posećuju ovaj deo Crne Gore nisu ravnodušni kada vide stene koje su prošarane rečnim tokom. Zbog veoma niskih temperatura i slabe prirodne svetlosti, dužinom čitavog kanjona se razvila flora i fauna specifičnih karakteristika kako bi se prilagodila na surove uslove koji ovde vladaju.

Kanjon se većim delom nalazi u senci koja traje večno, zahvaljujući stenama koje ne dozvoljavaju sunčevim zracima da tuda prođu. Na pojedinim delovima kanjon Nevidio je širok manje od jednog metra a kroz određena mesta se može proći jedino uz upotrebu alpinističke opreme.

Turistička ponuda

Kanjoning postaje sve popularnija aktivnost, koja se izvodi uz sam kanjon ili oko kanjona, zahvaljujući čemu i sam kanjon Nevidio postaje sve popularniji. Turisti koji su željni avantura i vole uvek da probaju nešto novo sve češće posećuju ovaj kraj.

Prilikom kanjoninga se koriste različite tehnike prolaska kroz kanjon, a najčešće su to ronjenje, plivanje ali i planinarenje. Kako biste mogli učestvovati u ovakvom vidu aktivnosti, morate biti vrhunski plivač, planinar i naravno morate biti potpuno zdravi. Za turiste koji žele da obiđu kanjon Nevidio a nisu dovoljno fizički spremni, postoje staze sa šetnju do kanjona, ali svakako se preporučuje korišćenje odgovarajuće opreme kao i pribora za kanjoning.

Osim kanjoninga, ukoliko posetite ovaj kraj imate mogućnost ronjenja, plivanja a koju god aktivnost da izaberete preporučuje se da se poštuju stroge mere opreza, što podrazumeva izbegavanje velikih dubina kao i mesta koja su teže pristupačna.

Za ljubitelje kampovanja, nedaleko od kanjona se nalazi kamp gde brojni turisti dolaze kako bi proveli par noći u ovom misterioznom kraju. Ukoliko ipak želite da prođete i osvojite kanjon, postoji mogućnost angažovanja vodiča i to na više mesta. Prilikom prolaska kroz kanjon mogu se videti prelepe stene nastale još u antičkom periodu, a zanimljivo je to da se upravo te stene ne mogu videti nigde drugo već su karakteristične upravo za ovaj kraj Crne Gore.

Kanjon Nevidio danas

Danas kanjon Nevidio predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju i destinaciju pa se samim tim nalazi u mnogim turističkim prospektima. Razlozi za posetu su brojni, a među njima treba izdvojiti neverovatnu i neponovljivu lepotu tesnaca kao i kaskade i vodene bukove koji su skriveni u samom kanjonu. Bez pratnje vodiča ne treba nikako kretati u obilazak, bez obzira na fizičku spremnost.

Iako sezona traje od juna do septembra, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, može trajati i nešto duže ili pak kraće.

Naime, Nakon kiša koje tokom leta mogu biti obilne, postoji opasnost od porasta vodostaja Komarnice a samim tim i opasnost od bujica.

Nedaleko od kanjona, u selu Pošćenje, nalazi se etno selo Nevidio. Do sela se može doći sa južnih obronaka Durmitora, a zbog predela u kom se nalazi, ovo je jedno od najlepših etno sela u Crnoj Gori. Na raspolaganju su restoran i devet etno kućica, a gosti imaju mogućnost prenoćišta i uživanja u tradicionalnoj crnpgprskoj kuhinji.