Srbija

Kanjon Tare – informacije i zanimljivosti

Reka Tara je najveća reka Crne Gore, koja je nastala spajanjem dve reke, Veruše i Opasnice. Ova reka pripada Nacionalnom parku Durmitor, koji je poznat po svojim prirodnim bogatstvima i pejzažima.

Što se geografskog položaja ove reke tiče, možemo još reći da se ona nalazi između planina Durmitor, Sinjajevina, Ljubišnja i Bjelašnica, odnosno na dnu planinskih venaca Komovi.

Ukoliko volite čist planinski vazduh i ako biste voleli da vidite prelepe tirkizne boje jedne reke i ostala njena bogatstva, onda vam predlažemo da posetite reku Taru.

U nastavku ovog teksta ćete moći da pročitate nešto više o ovoj reci, o tome kako nastaje i koje pritoke ima, po čemu je značajan kanjon ove reke, kao i brojne druge informacije.

Osim toga, reći ćemo vam mnoge zanimljive činjenice vezane za ovu reku i sigurno smo da ćete nakon čitanja ovog teksta shvatiti zašto je reka Tara omiljena, ne samo ljudima iz naših krajeva, nego i iz cele Evrope.

Nema sumnje da kanjon Tare ima nešto što privlači turiste i što ih ostavlja bez daha. Možda niste znali, ali kanjon Tare je proglašen za najdublji kanjon u celoj Evropi. Pa da vidimo koje su to lepote ove reke i njenog kanjona i po čemu je Tara još poznata.

Informacije

Prvo i osnovno potrebno je reći da se kod Šćepan Polja ova reka spaja sa rekom Pivom i one formiraju reku Drinu. Što se pritoka reke Tare tiče, spomenućemo reke Ljuticu i Sušicu, koje se ulivaju u Taru sa njene leve strane, ali i reke Dragu i Vaskovsku Rijeku, koje se ulivaju sa desne strane Tare. Iako je Tara najveća reka u Crnoj Gori, ona se delom, odnosno negde oko 40 km dužine, nalazi i u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, na nekoliko mesta Tara zapravo predstavlja granicu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Reka Tara ima dužinu od oko 146, 4 kilometra, a površina njenog sliva je negde oko 1853 km2.

Već smo rekli da je kanjon Tare najdublji u Evropi, pa ga je zato i UNESCO uzeo pod svoju zaštitu 1977. godine.

Naime, ovaj kanjon je čak veći i od grčkog kanjona po imenu Vikos, koji je dubok 3 300 stopa. Kanjon Tare je ubedljivo najdublji, jer njegova dubina iznosi čak 4300 stopa, odnosno oko 1300 metara. Smatra se da najdublji deo ovog kanjona ima dubinu od čak 1333 metra. Kada govorimo o  kanjonima u čitavom svetu, zaista je impresivno to da se kanjon Tare nalazi na drugom mestu po dubini.

Zapravo, jedini dublji kanjon od ovog kanjona jeste čuveni Grand kanjon u Americi, tako da kanjon Tare dolazi odmah posle njega. Treba spomenuti i to da kanjon Tare ima dužinu od čak 60 kilometara. Nema sumnje da je kanjon Tare jedna od najvećih prirodnih baština, ne samo u Evropi nego i u svetu.

Već smo spomenuli da su kanjon Tare i reka Tara deo Nacionalnog parka Durmitor, koji karakterišu guste borove šume, bistra jezera, vodopadi i ostala prirodna bogatstva. Osim toga, u kanjonu Tare žive brojne biljne i životinjske vrste.

Važno je reći da se u okviru Nacionalnog parka Durmitor osim kanjona Tare nalaze i neki drugi kanjoni, kao što su recimo kanjon reke Sušice, kanjon reke Drage, ali i kanjon reke Komarnice. Durmitor je jedan od najpoznatijih turističkih destinacija u ovoj regiji, a nedaleko od kanjona Tara nalazi se i planina Žabljak, koja predstavlja važan skijaški centar Crne Gore.

Sada kada znate osnovne informacije o kanjonu Tare, reći ćemo vam i po čemu je ovaj kanjon zanimljiv, odnosno koje zanimljive činjenice se vezuju za njega.

Zanimljivosti

Zahvaljujući svojoj lepoti i prirodnim bogatstvima, reka Tara se u svetu često naziva ,,Suza Evrope“. Možda niste znali, ali voda koja se nalazi u reci Tari je dosta hladna, kristalno jasna i može da se pije. Zahvaljujući svom visokom kvalitetu i čistini, ova reka poznata je u celom svetu.

Dolina Tare je takođe poznata i omiljena među turistima. Naime, u pitanju su živopisni pejzaži, guste borove šume, obale pune peska, kamenite terase koje se nalaze uklesane u visokim stenama itd. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u kanjonu Tare nalazi više od 80 pećina. U nekima od tih pećina su nađeni tragovi koji potiču još iz praistorijskog doba. Međutim, mnoge od pećina u kanjonu Tare još uvek nisu istražene.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je kanjon Tare danas jedna od najpopularnijih destinacija za rafting širom sveta. Rafting na Tari je omogućen na dužini od nekih 100 kilometara. Kada je rafting u pitanju, sezona traje negde od maja do oktobra, pa je tada najveći broj turista prisutan ovde. Na Taru rado dolaze planinari, biciklisti i drugi avanturisti koji vole izazove i nešto što će im sigurno podići adrenalin. Ljubitelji ekstremnih sportova rado dolaze na Taru, te imaju izbor da li će da uživaju samo u jednodnevnom raftingu ili će se odlučiti da ostanu nekoliko dana u ovom prelepom kanjonu Tare.

Još jedna informacija vezana za rafting jeste da jedan spust ima čak 18 kilometara, što se može preći za nekih 2-3 sata. Iskustvo koje turisti tada dožive je nešto posebno i uzbudljivo, što zauvek ostaje u sećanju.

Važno je spomenuti i da se sa mosta na Tari pruža divan pogled na prirodu koji sve posetioce uvek iznova oduševljava. Pogled sa jedne strane vodi do tirkiznih voda Tare, a sa druge vodi do planine Durmitor. U Kanjonu Tare nalaze se njive, pašnjaci, voćnjaci itd.

Kanjon Tare u novije vreme privlači sve više turista, a ono što ih pored ekstremnih sportova posebno raduje jeste specifična kuhinja, koja u ponudi ima domaći kajmak, pršut, dimljeni sir, domaće lepinje i ostale specifične domaće proizvode. Treba svakako spomenuti i ukusne riblje specijalitete, kačamak, jela sa pečurkama itd. Hrana koja se u ovom kraju jede je potpuno prirodna, bez ikakvih veštačkih sastojaka i dodataka.

Iako Tara ima brojne lepote i bogatstva, ipak treba biti oprezan kada su u pitanju brzaci ove reke. Naime, postoji dosta brzaka koji predstavljaju veliku opasnost za sve koji žele da uživaju u raftingu, pa treba biti oprezan. Najopasniji brzaci su Brštanovica, Ćelije, Vjernovički itd. Što se pecanja tiče, ono je dozvoljeno ali samo na nekim delovima Tare.

Kao što ste mogli da vidite u ovom tekstu, ima mnogo razloga zašto se kanjon Tara toliko veliča i zašto se nalazi na listi UNESCO-ovih najvećih prirodnih dobara. Već smo rekli da je posle kanjona Kolorado u severnom delu Amerike, kanjon Tara najveći odnosno najdublji kanjon na svetu. Za razliku od kanjona Kolorado koji je dosta pust, kanjon Tare je živopisan i na većini mesta pristupačan. Možda niste znali, ali kanjon Tare spada u jedno od 25 najvećih prirodnih znamenitosti na svetu, koje su namenjene planinarima.

Ukoliko i vi volite da idete na planinarenje ili splavarenje, onda vam predlažemo da posetite ovaj kanjon i da uživate u njegovim lepotama i u svemu što može da vam ponudi. Nemojte zaboraviti da je Tara jedna od retkih reka na svetu čija vode može da se pije. Kao što smo već rekli, voda Tare je čista i dobra za piće.

Iz svega što ste do sada pročitali o Tari i o njenom kanjonu, možete shvatiti da je ova reka sa pravom zaslužila naziv ,,Suza Evrope“. Tara je po mnogo čemu jedinstvena i zato ne čudi što svake godine sve više turista dolazi u ove krajeve.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste saznali mnoge interesantne činjenice koje niste znali o kanjonu Tare.

Takođe, nadamo se da ćete i sami poželeti da posetite kanjon Tare i da lično vidite sve te lepote o kojima se priča i piše. Činjenica da se kanjon Tare nalazi na UNESCO-voj listi prirodnih dobara i da je na drugom mestu u svetu kada su kanjoni u pitanju, govori o tome koliko je zapravo ovaj kanjon važan i koliko bogatstvo se nalazi nadomak naše zemlje. Svima koji vole planinarenje, splavarenje i rafting preporučujemo da posete Taru i uživaju u njenim prirodnim lepotama.