Evropa

Katlanovska banja – informacije i zanimljivosti

Katlanovska banja je najpoznatija banja na teritoriji države Makedonije i nalazi se odmah iznad istoimenog sela, u donjem toku reke Pčinje, na nadmorskoj visini od 230 metara.

Zahvaljujući svom potencijalu, Katlanovska banja je dobila titulu prirodnog spomenika, koji se nalazi pod zaštitom države Makedonije.

Istorija

Istorija Katlanovske banje započinje još sa dolaskom Rimljana na ovu teritoriju.

Naime, kada su stari Rimljeni prolazili kroz ove predele u nameri da dopru do druge strane Balkana, nekolicina njih je primetila da voda koja teče ovim delom u isto veme isparava.

Nakon što su je isprobali, primetili su i da se karakteriše nekim specifičnim mirisom i ukusom.

Još su tada Rimljani uvideli da su baš ovo specifičnosti izuzetno lekovite vode, koja se može koristiti za tretiranje različitih zdravstvenih stanja.

Kasnije, nakon dolaska na ove prostore, Turci su počeli da rade na popularnosti i većoj posećenosti predela Katlanovske banje, što je doprinelo turističko – medicinskom razvoju ovog predela.

Danas, Katlanovska banja predstavlja jednu od najpopularnijih banja na teritoriji cele Evrope, što zbog prelepih šuma koje je okružuju, što do raznovrsne faune, što zbog brojnih aktivnosti koje su svake godine organizovane na teritoriji Katlanovske banje, a naročito zbog spa i lekovitih tretmana koja ova banja pruža.

Voda

Na teritoriji Katlanovske banje ima više mineralnih izvora, što toplijih, što hladnijih, a voda koja se koristi u banji ima temperaturu od 40oC, dok je na samim izvorištima izmerena i temperatura od 64oC.

Voda koja se koristi za lečenje u Katlanovskoj banji je bogata sulfatima, natrijumom, ugljovodonikom, hlorom i kalcijumom.

Lečenje

Najsavremenijim metodama lečenja, koje se iz dana u dan iznova unapređuju, u Katlanovskoj banjii se leče:

-Bolesti reproduktivnih organa;

-Različite vrste reumatskih oboljenja;

-Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva;

-Oboljenja respiratornih organa;

-Oboljenja nervnog sistema;

-Različite vrste kožnih anomalija;

U Katlanovskoj banji se primenjuje više različitih tretmana za tretiranje različitih vrsti oboljenja, koje se iz dana u dan sve više usavršavaju, a, pored njih, postoji i širok izbor spa tretmana:

-Termomineralne kupke u velikom bazenu ili kadi;

-Termomineralne kupke u privatnom bazenu;

-Masaže sa toplim jastučićima, koji su punjeni aromatičnim biljem i džindžerom;

-Masaža toplim kamenjem vulkanskog porekla;

-Justinijanov tretman, koji podrazumeva spa tretmane, opuštajuću masažu i takozvanu spa kapsulu;

-Tretman Aleksandra Velikog, u okviru kojeg je uključen spa tretman, ručna limfna drenaža, piling tela i spa kapsula;

-Spa kapsula za detoksikaciju, regeneraciju kože i mršavljenje;

-Kazanova spa tretman za dvoje;

-Masaža lica;

-Čišćenje lica;

-Lifting;

-Antistres masaže;

-Tretman blagom i mešavina algi;

-Krioterapija za poboljšanje cirkulacije;

-Pilinzi mineralima;

-Tretman hidracije tela od vitaminskih maski i algi;

Aktivnosti

Osim boravka u spa i medicinskom delu Katlanovske banje, u sklopu aranžmana se dobrovoljno možete prijaviti na neku od brojnih aktivnosti u režiji samog kompleksa Katlanovske banje.

U sklopu aranžmana se neretko organizuju pešačke ture kroz prirodu, u kojoj se svi posetioci banje upoznaju sa okolnom florom i faunom, a na njima se najčešće sreću patuljasti zečevi i gušteri.

Pored toga, gosti mogu uživati i u ribolovu, samo što se u tom slučaju mora proveriti sa nadležnim organima kada je tačno otvorena sezona ribolova i morate poneti svoju opremu, mada postoji i opcija iznajmljivanja.

Za one koji više uživaju u kulturno – istorijskim znamenitostima, veoma često se, u sklopu aranžmana Katlanovske banje, organizuju i obilasci brojnih crkvica, manastira i kulturno – istorijskim spomenicima koji se nalaze u bližoj okolini Katlanovske banje.

Ovaj program je na raspolaganju i mlađim i starijim posetiocima, mada su za isti više zagrejani stariji posetioci.

Ipak, s obzirom na veliku pažnju koju brojni investitori pružaju teritoriji Katlanovske banje, evidentno je da će u veoma bliskom roku proisteći i mnogo raznovrsnija ponuda aktivnosti, koja će više zaintrigirati mlađe generacije koje posećuju Katlanovsku banju.

Smeštaj

Katlanovska banja i okolna teritorija su organizovane tako da odgovaraju svačijem džepu.

S tim u vezi, ovde možete naći smeštaje za oko 10 evra po noći, pa sve do nekoliko desetina evra po noći, u zavisnosti od toga kakav smeštaj želite i koje beneficije biste želeli uz to.

Neki od smeštaja imaju u ponudi i delux aranžmane, koji, naravno, više koštaju, a cena mahom zavisi od sezone.

Katlanovsku banju su još koristili stari Rimljani, a zatim je nasledili Turci, koji su oko ove teritorije nalazili i mesta za stanovanje.

Ipak, u cilju razvoja Katlanovske banje i turizma na ovom području, 1934. godine je na ovoj teritoriji izgrađen prvi hotel, sa kapacitetom od 156 kreveta, a potom je i nekoliko manjih domaćinstava počelo da nudi stambene usluge.

Od 2008. godine, zbog naglog rasta popularnosti Katlanovske banje, velika pažnja je počela da se posvećuje i izgradnji smeštajnih jedinica, te danas postoji 3 hotela i više manjih odmarališta, sa sveukupnim smeštajnim kapacitetom od 450 kreveta, kao i nekoliko privatnih domaćinstava, koja su svoje domove odlučili da podele sa gostima Katlanovske banje.

Pored samih hotela u okviru kompleksa Katlanovske banje, postoje i brojni drugi smeštajni objekti, u kojima možete uživati sve beneficije hotela u samoj Katlanovskoj banji, a nalaze se u njenoj neposrednoj blizini.

Naravno, ovi hoteli Vam ne nude nikakve medicinske tretmane kakve inače dobijate u samoj Katlanovskoj banji, ali barem u tom slučaju izbegavate svu gužvu i graju u samom mestu.

Naravno, ukoliko iz Srbije putujete do Makedonije, nikako ne smete da propustite da posetite i samo srce ove države, Skoplje, zbog čega ćemo se, tokom izdvajanja najboljih aranžmana iz ponude, skoncentrisati i na one koji se nalaze na pola puta od Katlanovske banje do Skoplja.

Vila Totovski

Vila ,,Totovski” je udaljena malo manje od 2 km od same Katlanovske banje, u mestu Gradmanci. Ova vila se karakteriše kombinacijom etno i modernog stila, te je kućica smeštena u prelepom dvorištu opasanom kamenom ogradom, kroz koji se pruža kameni putić do kuće, a okolina je prošarana brižno održavanom travom.

Vila ,,Totovski” ima kapacitet za smeštaj 12 osoba u 4 sobe: 1 sa bračnim krevetom, jednu sa 2 singl kreveta, jednu sobu sa bračnim krevetom i 2 kauča na razvlačenje i četvrtu sobu sa kaučem na razvlačenje, kao i 2 opremljena kupatila.

U sklopu smeštaja se nalazi i potpuno opremljena kuhinja, kao i trpezarija i dnevna soba opremljena LCD televizorom i kaminom. Sa ogromne terase, na kojoj se možete opustiti na garniturama za sedenje, pruža se prelep pogled na okolinu.

Svim gostima je u sklopu aranžmana obezbeđen i privatni parking, a u sklopu dvorišta se nalazi i privatan bazen sa noćnim osvetljenjem.

Hotel ,,Mirror”

Hotel ,,Mirror” je luksuzan hotel koji ponosno nosi svoje 4 zvezdice i celokupnim asortimanom, kao i stručnošću i ljubaznošću osoblja, u potpunosti opravdava iste.

Ovaj hotel se nalazi na malo manje od 8 km udaljenosti od same Katlanovske banje, u samom Skoplju, a 17 km je udaljen i od Trga Makedonija i tvrđave Kale. U ovom hotelu radi veoma ljubazno osoblje, koje, pored makedonskog, govori i bosanski, grčki i bugarski jezik, te se sa njima veoma lako možete sporazumeti.

Svim gostima hotela je dostupan i besplatan parking u okviru hotela, kao i vanjski sezonski bazen.

Tu su i teniski tereni, koji se nalaze izvan objekta, a možete se prijaviti i za časove jahanja. U samom hotelu se nalazi i biblioteka, kao i igraonica, u kojoj se mališani zabavljaju sa animatorima.

Sobe u hotelu ,,Mirror” su mahom dvokrevetne i četvorokrevetne sa bračnim i singl krevetima. Sve sobe su zvučno – izolovane, a mahom su sve prilagođene osobama sa invaliditetom. Imaju izlazak na terasu, kao i LCD – televizor, klima- uređaje i sopstveno kupatilo.

Svakog dana se čiste sobe, a posteljina menja po potrebi. Inače, gostima je na raspolaganju i room servis.

Što se obroka tiče, u hotelu ,,Mirro” se sruže kontinentalni, američki i vegetarijanski meni, prilagođeni deci, koji su na bazi posluživanja, a, u dogovoru sa osobljem, možete dobijati i pripremljene lanč pakete, kao i iznajmiti vozilo, ukoliko niste putovali sopstvenim automobilom.

Motel ,,Livija”

Luksuzni smeštaj ,,Livija” se nalazi na udaljenosti od nekih 9 km od same Katlanovske banje, a ima program koji je prilagođen tako da ispunjava očekivanja i najprobirljivijih gostiju. Motel ,,Livija” je okružen zelenilom, a svim gostima je obezbeđen i privatan parking za lična vozila.

Motel ,,Livija” se nalazi dovoljno blizu Katlanovske banje da do iste možete otići kad god Vam se prohte, a dovoljno daleko da ne patite od konstantne gužve i meteža.

U potpuno opremljenim sobama postoje i televizori, kao i potpuno opremljeno kupatilo, a ljubazni domaćini se svim svojim gostima nalaze na usluzi za sva pitanja i nedoumice koje imate i u vezi smeštaja, a rado daju i savete kada se radi o kulturno – istorijskim spomenicima, kao i zabavnim sadržajima u okolini.

Twins V.V.T Hostel

Twins V.V.T hostel se nalazi u selu Orašani, u blizini Katlanovske banje i 9 km od autoputa E – 75.

Hostel poseduje nekoliko soba, kapaciteta između 1 i 3 osobe i potpuno su opremljene za višednevni boravak.

Gosti mogu uživati u prostranom dvorištu, u kom mogu i organizovati piknik i pripremu specijaliteta sa roštilja u sopstvenoj režiji, a ljubazno osoblje je na usluzi 24 sata dnevno za sva pitanja, pa i za usluge prevoza, tako da ne morate ni dolaziti svojim vozilom i voditi računa o istom.