Evropa

Kefalonija Grčka – iskustva, utisci, plaže, slike, cene

Još jedno od grčkih letovališta koje svake godine okuplja veliki broj turista je svakako Kefalonija. Ovo ostrvo poseduje izvanredne lepote i bogatstva, tako da ga svakako vredi posetiti.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o ostrvu Kefalonija, o tome kakve su plaže na ovom ostrvu, ali i kolike su cene.

Takođe, reći ćemo vam i kakva su iskustva onih koji su ovde već boravili i koji su uživali u prelepom moru Kefalonije.

Za početak reći ćemo vam gde se nalazi Kefalonija, a zatim ćemo vam preneti i sve ostale bitne informacije vezane za ovo ostrvo. Ukoliko se dvoumite oko toga gde ćete da idete na letovanje, onda će vam ovaj tekst sigurno biti koristan.

Gde se nalazi i kako izgleda Kefalonija?

Ovo ostrvo je smešteno između Lefkade na severnoj strani i Zakintosa na južnoj strani. Naime, u Jonskom arhipelagu postoji 7 ostrva, ali najveće i najpopularnije od njih je svakako Kefalonija.

Ovo ostrvo ima površinu oko 904 km2. Ukoliko se odlučite da posetite zapadni deo ostrva, tamo ćete morati odmah da budete spremni da uđete u veliku dubinu mora, jer su obale strme i nema postepenog ulaska u vodu. Na zapadu ostrva nalaze se i brojne planine. Ipak, ako volite plićake i postepeno povećanje dubine, onda je za vas bolje da posetite istočni deo ovog ostrva.

Glavni grad ovog ostrva je Argostoli, a u njemu je natalitet izuzetno veliki. Naime, u ovom gradu živi čak trećina celokupnog stanovništva ovog ostrva. Zatim, grad koji je posle Argostolija najveći jeste Liksuri.

Kada se govori o Kefaloniji, treba spomenuti i jedno od glavnih obeležja ovog ostrva, a to je svetionik Fanari, koji se drugačije naziva i Agion Theodoron.

Svakako treba spomenuti da veliku atrakciju na ovom ostrvu predstavlja takozvana Crna šuma. Ova šuma je poznata po svojim kefalonijskim borovima, ali i po mnoštvu divljih koza i konja. Kada govorimo o životinjama, svakako je važno spomenuti i zmije koje se mogu videti u jugoistočnom delu ovog ostrva. Ove zmije se vezuju za jednu davnu legendu o gusarima i smatraju se misterioznim, a uglavnom se pojavljuju 15. avgusta u mestu Markopulo. Ove zmije se nazivaju Bogorodične zmije, a na jeziku i na glavi imaju crne fleke u obliku krsta.

Ono što je fascinantno jeste da se ove zmije pojavljuju samo na 15. avgust i nikada više u toku godine. Pojavljuju se naročito oko crkve u mestu Markupolo, ali nisu uopšte opasne, na svu sreću.

Istorija Kefalonije

Ono po čemu je ostrvo Kefalonija još poznato jeste njegova bogata istorija. Naime, ovo ostrvo je dobilo prve stanare negde u 2. milenijumu pre nove ere. Ovo ostrvo je prvobitno bilo osvojeno od strane Rimljana, a zatim je bilo pod vizantijskom vladavinom. Neko vreme je ostrvo bilo pod vlašću Normana, a zatim i Turaka.

Takođe, Venecija i Britanija su imale vlast nad ovim ostrvom dugo vremena. Međutim, Kefalonija je postala slobodna 1864. godine i od tada se nalazi u sastavu Grčke. Godine 1953. na ostrvu Kefalonija se desio veoma jak zemljotres koji je u potpunosti uništio ovo ostrvo, tako da je ono ponovo izgrađeno. Ono što je interesantno jeste da su nove zgrade takođe građene u starijem tradicionalnom stilu. Sada kada ste upoznati sa istorijom Kefalonije, reći ćemo vam i kakva su iskustva i utisci onih koji su boravili na ovom ostrvu.

Iskustva i utisci

Oni koji su bili na ostrvu Kefalonija su i više nego zadovoljni celokupnom ponudom i turističkom uslugom na ovom ostrvu. Naime, Kefalonija ima brojne egzotične plaže, ali i planine, uvale, pećine i šume. U Kefaloniji se nalazi i nacionalni park flore i faune pod nazivom Mount Ainos.

Spomenuli smo već prestonicu Kefalonije, odnosno grad Argostoli. Ovaj grad nudi širok spektar atrakcija, zabave i nezaboravnog provoda. Grad je prepun luksuznih vila i apartmana, tako da je idealno mesto za sve one koji imaju dosta novca. Osim toga, Kefalonija je idealna i za one koji vole prirodu, pre svega israživanje novih plaža i planina.

Takođe, važno je spomenuti i da se na Kefalonija ostrvu nalaze i Muzej Folklora, Arheološki muzej i mnoge druge institucije, gde svi oni koji su zainteresovani za kulturu i istoriju mogu pronaći sebi zanimaciju. Kao što možete videti, Kefalonija je ostrvo koje svakome može da ponudi ponešto. Bilo da ste zaljubljenik u prirodu, ljubitelj luksuznih hotela ili ste zaluđeni istorijom i kulturom, svakako ćete na Kefaloniji naći nešto što će probuditi vaše interesovanje i što će vas zabaviti.

Iako postoji mnogo dobrih stvari koje ostrvo Kefalonija može da nam ponudi, svakako treba spomenuti i one loše stvari. Naime, putevi u ovom delu Grčke su jako brdoviti i loši. Na njima su brojne krivine i putevi su često suženi, te se mnogi turisti žale upravo na te neke pojedinosti. Sa druge strane, postoje i oni turisti koji su izuzetno zadovoljni putevima na ovom ostrvu, jer smatraju da postoji dobra povezanost između njih i da se brzo može stići sa jednog na drugi kraj ostrva. Jedino u čemu se svi turisti slažu jeste to da su im putokazi često nerazumljivi jer su napisani na grčkom jeziku.

Osim toga, na nekim delovima puta putokazi čak i ne postoje, tako da se svima onima koji planiraju da idu na Kefaloniju preporučuje da nigde ne idu bez navigacije i sopstvene mape.

Spomenućemo i jedno negativno iskustvo mnogih turista koji su putovali avionom na ovo ostrvo. Naime, pista na koju avion sleće je dosta kratka, tako da je pilot primoran naglo da zakoči i skrene, kako bi pravilno zaustavio avion. Često se dešavalo da putnici ne dobiju nikakvo upozorenje o ovome, pa se tako veoma uplaše.

Ono zbog čega mnogi odustaju od odlaska na ovo prelepo ostrvo su brojni zemljotresi koji se javljaju u ovoj regiji. Naime, poznato je da se od svih evropskih zemalja zemljotresi najčešće dešavaju u Grčkoj, a najveći deo tih zemljotresa pogađa upravo Kefaloniju.

Plaže

Na ostrvu Kefalonija ima zaista mnogo plaža i svaka od njih je lepa na svoj način. Veliki broj plaža na ovom ostrvu spada među najčistije i najlepše plaže na svetu. Na kefalonijskim plažama postoje tuševi, barovi, kabine za presvlačenje, a voda je izuzetno čista.

Počećemo od najlepše plaže na ovom ostrvu. Prema mišljenju većine turista, to je plaža Myrtos, koja se nalazi u severozapadnom delu ovog ostrva. Ova plaža je udaljena od glavnog grada 29 km, a oko nje se nalaze brojna brda.

Pesak na ovoj plaži je bele boje, a pomešan je sa malim kamenčićima. Ono što svakako najviše privlači turiste jeste more koje je tirkizno plavo. Ova plaža je pomalo divlja i to je ono što turiste takođe privlači. Na plaži Myrtos se nalazi samo nekoliko ležaljki i tuš. Nedaleko od plaže nalazi se i kafić, ali na ovoj plaži vlada potpuni mir. Ono što morate znati jeste da na ovoj plaži nema postepenog ulaženja u dublju vodu, već se naglo prelazi iz plićaka u dubinu, tako da ova plaža nije najpogodnija za porodice sa malom decom.

Sledeća u nizu najpopularnijih plaža Kefalonije je Xi plaža, koja je smeštena u južnom delu poluostrva pod nazivom Paliki. Ova plaža je idealna za malu decu i za starije ljude. Voda je na ovoj plaži izuzetno čista, a značajno je i postojanje gline u pesku. Ova glina deluje lekovito na našu kožu i celokupni organizam. Na ovoj plaži postoji dosta plićaka, tako da bez ikakvog straha možete pustiti dete da se igra u moru.

Osim toga, zanimljivo je da se upravo na ovoj plaži organizuju razne aktivnosti na vodi, pa ukoliko ste ljubitelj takvih sportova i aktivnosti, savetujemo vam da posetite ovo ostrvo.

Antisamos je još jedna od popularnih plaža na Kefaloniji. Ova plaža ima sitni šljunak, a more je smaragdno zelene boje. Oko ove plaže nalazi se borova šuma koja će vam biti dovoljna ako želite da sedite u hladovini, te neće biti potrebno da nosite suncobran. Ono što je velika prednost kada je ova plaža u pitanju jeste to što se u njenoj blizini nalazi parking.

Jedna od najpoznatijih plaža na ovom ostrvu je svakako i Skala. Ovo je jako dugačka plaža sa peskom zlatno-žute boje i sa veoma čistom vodom. Oko ove plaže nalaze se brojni smeštaji, tako da je to velika prednost jer nećete morati da pešačite do plaže.

Markis Gialos je plaža koja je poznata po brojnim sportskim aktivnostima koje se tu održavaju. Ova plaža ima dosta zelenila i idealna je za porodice sa malom decom.

Spomenućemo i plažu pod nazivom Alaties. U pitanju je divlja plaža koja ima mnogo stena okolo, a sama obala je sačinjena od belih kamenčića. Ova plaža se preporučuje svima onima koji vole da istražuju nove predele i da dožive neku novu avanturu. Ova plaža još nije u potpunosti istražena i na nju ne dolazi veliki broj turista.

Cene

Kada je u pitanju smeštaj na ostrvu Kefaloniji, možemo reći da postoji negde oko 700 različitih smeštaja, tako da imate širok izbor. Jedan od najpovoljnijih ali i najpoznatijih hotela na Kefaloniji se nalazi u Argostoliju i naziva se Siora Maria.

U blizini ovog hotela nalaze se brojni restorani i prodavnice, a u blizini su i dve lepe plaže. Svi gosti ovog hotela imaju besplatan internet i parking, što je velika prednost. Sobe su opremljene po najnovijim standardima. Još jedan od smeštaja koji bismo vam preporučili je Studios Rania koji se nalazi u mestu po imenu Lasi. Usluga u ovom smeštaju je odlična, a cena je dosta povoljna. Još neki od smeštaja koje vredi pomenuti su Petros Studios, Kanakis Apartmani, itd.

Kada su u pitanju cene, važno je reći da su one na Kefaloniji dosta povoljnije nego u ostatku Grčke. Naravno, cene su malo veće nego u našoj zemlji, ali svakako su manje u odnosu na cene koje postoje u drugim grčkim izletištima. Samo treba izdvojiti to da je grad Sami izuzetno skup, a naročito su skupi suveniri, tako da u tome ne bi trebalo da preterujete.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste se bolje upoznali sa ostrvom Kefalonija. Rekli smo vam gde se nalazi ovo ostrvo, po čemu je popularno i zašto svake godine okuplja veliki broj turista.

Osim toga, naveli smo vam i zašto mnogi turisti izbegavaju ovo ostrvo. Sigurni smo da smo probudili vašu zainteresovanost ali i želju da se okupate u tirkizno-plavom ili smaragdno-zelenom moru Kefalonije. Nema sumnje da ćete se odlično provesti ukoliko odlučite da svoje letovanje provedete na Kefaloniji, a kao što smo već rekli, ne bi trebalo da potrošite puno novca.