Srbija

Koji je najviši vrh Srbije?

U ovom tekstu govorićemo o tome koji je najviši vrh u Srbiji. Tu su oduvek postojale razne kontroverze, jer granica Srbije nije uvek bila kristalno jasna.

Zbor raznih previranja na Kosovu i Metohiji nije se znalo da li će ta pokrajina ostati u sklopu naše zemlje ili ne.

Nažalost, Kosovo i Metohija više nisu deo Srbije, tako da se ni vrhovi koji se nalaze u ovoj pokrajini, a danas državi, ne mogu računati više kao najviši vrhovi Srbije.

Kada se govori o najvišem vrhu u Srbiji, mnogi i dalje smatraju da je to neki od vrhova na Prokletijama, a poznato je da se ova planina nalazi između ostalog na Kosovu i Metohiji.

Tačnije, ova planina se prostire na delu Crne Gore, Albanije i Kosova i Metohije. Pre nego što počnemo priču o tome koji je sada najviši vrh u Srbiji, reći ćemo vam par reči i o planinskom vrhu koji je do pre nekoliko godina smatran najvišim vrhom naše zemlje.

Koji je do nedavno bio najviši vrh u Srbiji?

Dakle, na planinama Prokletije se nalaze najviši vrhovi u našem regionu. Do pre par godina Đeravica na Prokletijama je smatran najvišim vrhom u Srbiji, sa svojih veličanstvenih 2 656 metara. Kao što smo već rekli, ovaj vrh se nalazi na Kosovu i Metohiji, ali s obzirom da ova pokrajina više nije deo Srbije, onda se ni ovaj vrh više ne može računati kao najviši. Na Prokletijama pored vrha Đeravica postoje i drugi vrhovi sa visinom od preko 2000 m, kao što su Marjaš (2 530 m), Žuti kamen (2 522 m), Karanfil (2 480 m), Starac (2 426 m) itd.

Svi ovi vrhovi su izuzetno visoki i sa njih se pruža izvanredan pogled. Ipak, nijedan od njih više nije deo Srbije, te ćemo se vratiti vrhovima koji se trenutno nalaze u sklopu Srbije.

Koji je trenutno najviši vrh u Srbiji?

Iako mnogi veruju da je najviši vrh Srbije Pančićev vrh na Kopaoniku, ako izuzmemo sve vrhove na Kosovu i Metohiji, to nije tačno. Pančićev vrh ima visinu od 2 017 metara, ali svakako nije najviši vrh naše zemlje. Najviši deo Srbije nakon odvajanja Kosova i Metohije jeste vrh Midžor, koji se nalazi na Staroj planini.

U nastavku reći ćemo vam nešto više o ovom vrhu i o Staroj planini uopšte. U pitanju je planina sa netaknutom prirodom koja predstavlja pravi biser naše zemlje. Ukoliko se uputite na ovu planinu, osetićete podizanje adrenalina i divljinu koja vlada u ovom kraju.

Pre svega, važno je reći da se Stara planina često naziva i Balkan planina jer pripada takozvanim Balkanskim planinama koje se prostiru od Crnog mora na istočnoj strani pa do Vrške čuke na zapadnoj strani. Dakle, najveći deo ove planine pripada Bugarskoj, a manji deo se nalazi u našoj zemlji. Dužina Balkanskih planina je negde oko 530 km, a najviši vrh je Botev, sa 2 376 metara nadmorske visine. Međutim, taj vrh se nalazi na teritoriji Bugarske, tako da ga ne računamo kao najviši vrh naše zemlje.

Kao što smo već rekli, najviši aktuelni vrh u našoj zemlji se nalazi takođe na Staroj planini i naziva se Midžor. Ovaj vrh ima visinu od 2 169 metara nadmorske visine, što je takođe impresivno.

Midžor je smešten na samoj granici između Srbije i Bugarske, a u njegovoj blizini se nalaze izvori reka Lom i Trgoviški Timok. U podnožju Stare planine nalazi se i veoma poznato izletište i dom planinara pod nazivom Babin zub, a u neposrednoj blizini je i grad Knjaževac.

Kako doći do najvišeg vrha u Srbiji?

Ukoliko se pitate kako uopšte može da se dođe do Stare planine, to je veoma jednostavno. Naime, prvo izaberite autoput koji vodi kroz Niš i Svrljig, jer on će vas dovesti do sela po imenu Kalna, a od ovog sela postavljeni su brojni putokazi koji vode do Stare planine, tačnije do izletišta Babin zub. Ovo izletište je smešteno na nekih 1 550 metara nadmorske visine. Od Babinog zuba postoji staza koja će vas odvesti tačno do Midžora. Ukoliko volite da pešačite, ovo će biti izvanredno iskustvo za vas.

Naime, u pitanju je 8 kilometara pešačenja, što traje negde oko 2,5-3h. Možda vam zvuči kao veoma naporan put, ali nemojte brinuti jer je staza lepo uređena i nema velikih razlika u visini. Usput ćete verovatno imati priliku da vidite divlje konje, što će sigurno ostaviti neverovatan utisak na vas. U blizini Midžora se nalazi još jedno prirodno bogatstvo naše zemlje, a to je takozvani Kaluđerski vodopad. Ovaj vodopad spada u grupu kaskadnih vodopada i privlači veliku pažnju turista koji borave u ovom kraju.

Osim toga, tu su i brojni kulturni spomenici iz srednjeg veka i kuće izgrađene u srednjovekovnom arhitektonskom stilu. Sve u svemu, priroda koja se nalazi na samom vrhu Midžor, ali i oko njega je izuzetno lepa i spada u nacionalno blago Srbije.

Ukoliko volite da pešačite i da doživite nešto novo, savetujemo vam da se uputite ka ovom vrhu. Prvo ćete biti lepo dočekani u izletištu Babin zub, a zatim laganim hodom možete krenuti ka najvišem vrhu Srbije. Nema sumnje da će to za vas biti nezaboravno iskustvo. Priroda koju ćete usput videti neće vas ostaviti ravnodušnim. Ako volite prirodu i planinarenje, preporučujemo vam da što pre posetite Staru planinu i dođete do njenog najvišeg vrha Midžora, koji ujedno predstavlja i najviši vrh cele naše zemlje.

Sigurni smo da ćete biti zadovoljni turističkom ponudom u ovom kraju i sigurni smo da ćete uživati u prelepoj prirodi. Sa vrha Midžor se pruža izuzetno lep pogled na ceo južni deo Srbije, ali videćete isto tako i deo Bugarske, jer smo rekli da se ovaj vrh nalazi na samoj granici naše zemlje sa Bugarskom.

Kada ste čuli kakve sve lepote možete naći na Staroj planini, onda i ne čudi što ova planina svake godine ima sve više turista. Naročito se broj turista na ovom području povećao u nekoliko poslednjih godina. Postoje i specijalne turističke ture koje vode od Beograda pa do vrha Midžor. Ukoliko mislite da ćete morati mnogo da pešačite i da se previše umorite, to je donekle tačno, ali ako volite da šetate, onda to neće biti nikakav problem za vas.

Smatra se da je za jedan ovakav doživljaj i obilazak Stare planine dovoljan prosečan nivo fizičke kondicije. U turističkim ponudama svakako su isplanirani i obroci kao i prenoćište u planinarskom domu itd. Ako ste za jedno ovakvo putovanje i istraživanje novih visina, svakako nemojte propustiti ovu ponudu.

Ostali najviši vrhovi u Srbiji

Sada ćemo spomenuti još neke od najviših vrhova u Srbiji. Već smo spomenuli Pančićev vrh koji se nalazi na Kopaoniku i ima nadmorsku visionu od 2 017 metara. Zatim, vrh Trem koji se nalazi na Suvoj planini ima visinu od 1 810 metara, a poznat je po tome što se na njemu nalazi jedan kamen sa natpisom.

Naime, to je trag koji su ostavili dvoje planinara koji su se upravo na tom mestu venčali. Svi koji su ikada bili na ovom vrhu preporučuju da je najbolje u noćnim satima se penjati uz Suvu planinu, kako bi se mogao videti prelepi izlazak sunca u zoru. Među najviše vrhove u Srbiji ubraja se i vrh Šiljak, koji se nalazi na planini Rtanj. Njegova nadmorska visina iznosi 1 565 metara. Smatra se da se sa ovog vrha može videti gotovo pola naše zemlje.

Takođe, treba navesti da planina Rtanj nosi mnoge misterije sa sobom, a jedna od njih je da se u podnožju ove planine nalaze mitska bića i vanzemaljci.

Dalje možemo spomenuti najviši vrh planine Tare, koji ima nadmorsku visinu od 1 500 metara, a naziva se Zborište.

Na kraju ćemo spomenuti i najviši vrh planine Kablar. U odnosu na druge vrhove, njegova visina nije naročito velika.

Naime, ovaj vrh je visok svega 889 metara, ali svakako pruža nezaboravan pogled i jedinstveni doživljaj. S obzirom da je malo teže popeti se do ovog vrha, preporučuje se da idete uz pratnju vodiča.

U ovom tekstu ste imali priliku da vidite koji je to najviši vrh u Srbiji i po čemu je on poznat. Dakle, u sadašnjem sastavu Srbije najviši vrh je Midžor koji se nalazi na Staroj planini i koji ima visinu od neverovatnih 2 169 metara.

Drugi po veličini je Pančičev vrh na Kopaoniku sa 2 017 metara nadmorske visine, a onda dolaze ostali vrhovi koje smo takođe spomenuli. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći i da vam je sada jasnije koji je to najviši vrh naše zemlje. Takođe, nadamo se da ćete i sami poželeti da odete do tog vrha i uverite se u sve lepote koje on nudi.