Širom sveta

Koliko ima kontinenata na svetu i koji su?

Poznato je da kopno na Zemlji zauzima svega 29% ukupne površine, dok sve ostalo prekriva voda. Ukoliko se pitate kako je ovo kopno izdeljeno, odnosno koliko kontinenata ima na našoj planeti, mi ćemo vam u ovom tekstu otkriti.

Pre svega, treba znati da je planeta Zemlja ranije skroz drugačije izgledala. Naime, u pitanju je bilo ogromno kopno koje je bilo okruženo velikim okeanom.

Međutim, to kopno se vremenom podelilo na više delova, a prostor između njih je popunila voda. Na taj način su stvoreni današnji kontinenti i današnji okeani. Verovatno vas zanima koliko ima kontinenata a koliko okeana na našoj planeti. Mi ćemo vam u ovom tekstu odgovoriti na to pitanje, a predstavićemo vam ukratko i svaki od kontinenata.

Naime, na planeti Zemlji danas postoji 7 kontinenata, mada postoje i razne druge klasifikacije, prema kojima je broj kontinenata na zemlji 4, 5 ili 6.

Ipak, prema većini teorija i studija, broj kontinenata na našoj planeti je 7, a to su Evropa, Afrika, Azija, Australija, Antarktik, Severna Amerika i Južna Amerika. Kao što smo rekli, prema nekim klasifikacijama, može se dobiti i drugačiji broj kontinenata.

Na primer, često su Evropa i Azija spojene u jedan kontinent, koji se naziva Evroazija, pa samim tim ukupan broj kontinenata na našoj planeti iznosi 6. Isto tako, u nekim naučnim krugovima se Severna i Južna Amerika posmatraju kao jedan jedinstveni kontinent po imenu Amerika, te i na taj način broj kontinenata na Zemlji iznosi 6.

Postoje i teorije, prema kojima Antarktik uopšte ne postoji na listi kontinenata, ali i teorija prema kojima su Evropa, Azija i Afrika jedan kontinent, po imenu Afrika-Evroazija.

Ipak, mi ćemo se držati teorije da na zemlji postoji 7 kontinenata, čije nazive smo vam već naveli u ovom tekstu.

Svakako, oduvek su se vodile razne debate i diskusije o broju kontinenata, a ni danas situacija nije sasvim jasna.

Postoje brojni kriterijumi po kojima se određuje broj kontinenata, kao što su na primer geološki kriterijumi, načini kako je formirano tlo, političke osnove itd.

U nastavku ćemo vam predstaviti 7 kontinenata koji se nalaze na našoj planeti.

Kontinenti sveta

Evropa. Evropa je kontinent dosta mali po veličini u odnosu na druge kontinente, tačnije on zauzima pretposlednje mesto kada je veličina u pitanju. U Evropi se nalazi oko 50 zemalja. Iako je Evropa manji kontinent po veličini, gustina naseljenosti na ovom kontinentu je prilično velika. Posle Azije i Afrike, Evropa je kontinent sa najvećom gustinom naseljenosti. Vodene površine koje okružuju Evropu su Atlantski okean, Severni ledeni okean, Sredozemno more i Crno more. Ukoliko se razumete u istoriju, onda znate i to da Evropa ima veliki kulturno-istorijski značaj i predstavlja kolevku Zapadne kulture.

Azija. Azija je po površini ali i po gustini naseljenosti najveći kontinent na našoj planeti. Ovaj kontinent je okružen Severnim ledenim, Indijskim i Tihim okeanom. U Aziji su živele neke od najstarijih civilizacija na svetu, a danas je ovaj kontinent specifičan po svojim prirodnim bogatstvima, ekonomiji i kulturi.

Afrika. Po veličini kontinenata Afrika se nalazi na drugom mestu. U Africi su nađeni tragovi najstarijeg čoveka, a Afrika je poznata i po velikom broju divljih životinja kojima preti istrebljenje. Osim toga, najveća pustinja na svetu Sahara se nalazi upravo na ovom kontinentu.

Severna Amerika. Ovaj kontinent obuhvata zapadni i severni deo Zemljine hemisfere a oko njega se nalaze Severni ledeni okean, Atlantski okean, Tihi okean i Karipsko more. U Severnoj Americi su najveće države Kanada i Sjedinjene Američke Države, a treba svakako spomenuti i Meksiko. U okviru ovog kontinenta je i veliko ostrvo Grenland.

Južna Amerika. Ovaj kontinent je poznat po svojim prirodnim lepotama, kao što su kišne šume, pustinje, vodopadi, reka Amazon itd. U Južnoj Americi žive brojni starosedelački narodi tako da su stare kulture i tradicije u nekim delovima još uvek očuvane. Ovaj kontinent je poznat i po egzotičnoj flori i fauni.

Australija. Australija je najmanji kontinent po veličini i prilično je izolovan od svih drugih kontinenata. Ovaj kontinent obuhvata ostrvsku državu Australiju ali i okolna ostrva, od kojih je najveće ostrvo Tasmanija. Australija je poznata po kengurima, ali i po drugim brojnim specifičnim biljnim i životinjskim vrstama.

Antarktik. U pitanju je ledeni kontinent na kojem je smešten i Južni pol. Antarktik je mesto na kojem se nalaze glečeri, a broj stanovnika na ovom kontinentu je izuzetno mali. Smatra se da ovde živi svega oko 5000 stanovnika, iako je ovaj kontinent čak duplo veći od Australije. Led na ovom kontinentu je debeo oko 2 km, pa je i logično što je ovo mesto tako retko naseljeno i što je siromašno florom i faunom.

U ovom tekstu ste mogli da vidite koji sve kontinenti postoje na našoj planeti i po čemu su oni specifični.

Rekli smo vam da postoje razni kriterijumi po kojima je izvršena podela na kontinente, ali mi smo se vodili glavnom podelom, koja kaže da na našoj planeti postoji ukupno 7 kontinenata.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste našli važne informacije koje su vam u potpunosti razjasnile razliku između kontinenata, kao i njihov ukupan broj.

Osim 7 kontinenata, treba znati da na planeti Zemlji postoji i 5 okeana.