Srbija

Ledena pećina – informacije i zanimljivosti

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na teritoriji opština Nova Varoš i Sjenica. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik. Njegovu centralnu morfološku celinu predstavlja kanjonska dolina reke Uvac, svetski poznata po svojim meandrima, zbog čega je nazivaju i „srpski Kolorado“. Meandre, koji kilometrima vijugaju, formirala je reka Uvac, a sada je to Uvačko jezero.

Okolina je bogata raznim kraškim oblicima, kao što su kraške površi, uvale, vrtače, jame i pećine. Ovaj rezervat je poznat i po zaštićenoj vrsti orla, a to je beloglavi sup i sam kanjon predstavlja njegovo jedino stanište u Srbiji.

Pored samog kanjona, glavnu atrakciju ovog rezervata predstavljaju pećinski sistemi. Jedan od najvećih i najlepših poznatih pećinskih sistema u Srbiji se nalazi upravo ovde i poznat je pod imenom Ušački pećinski sistem, a samo manji deo ovog sistema je dostupan za klasične turističke obilaske.

Ušačka pećina ima dva ulaza a Ledena je jedan. Kanali ove dve pećine su gotovo paralelni jedan drugom, a međusobno su i povezani u određenim tačkama. Pored Ušačke i Ledene pećine postoji i jedna jama, poznatija kao Bezdan. Ceo ovaj sistem dugačak je 6.180m čime opravdava epitet najvećeg.

Izgled pećine

Ledena pećina je jedna od najatraktivnijih u Srbiji, smeštena ispod strmih krečnjačkih litica kanjona reke Uvac. Kako kaže legenda, ime je dobila zbog temperature koja iznosi oko 8°C, kako u letnjim tako i u zimskim danima. Pored glavnog kanala dugačkog 1527m, sastoji se iz niza sporednih i bočnih kanala, što čini ukupnu dužinu od oko 2500m.

Prostire se od ulaza, koji se nalazi u samom kanjonu do kraja glavnog kanala na kome se nalaze stubovi i koji pripada Bezdanskoj jami. Kako je ulaz na vrlo nepristupačnom mestu ,do nje se stiže čamcem, a zatim strmim metalnim stepenicama. Iako je prilaz veoma opasan, zbog svoje lepote, ona privlači sve veći broj turista svake godine.

S obzirom da pećina nije prilagođena za turističke posete, vodiči rezervata „Uvac“ su na raspolaganju avanturistima. Baterijske lampe su obavezna oprema zbog nedostatka stalnog veštačkog osvetljenja, a posetioci su obavezni da nose i zaštitne šlemove.

Ono zbog čega je poseta ovoj pećini izuzetno zanimljiva jesu dvorane, visoki stubovi, ukrasi i draperije zbog čega se sa pravom može nazvati pravim podzemnim dvorcem. Poznato je da postoji 5 dvorana,  koje međusobno povezuju ravni i ponorski kanali. Najimpozantnija dva stuba smeštena su u trećoj i četvrtoj dvorani, širine 5m, odnosno 6m i visine od oko 4m. Pojedini stubovi su visoki i po 10m, pa čak i više, koji svojom lepotom oduzimaju dah. Priroda je na ovom mestu dokazala da je jedinstven umetnik – pojedini stubovi su prošarani crvenkastim i plavičastim nijansama, u zavisnosti od minerala.

Na samom ulazu dominira siva boja, dok je u centralnom delu pećina svetlo bela, što je još jedan razlog za naziv Ledena. Pećina je bogata svojim nakitom, stalagmitima, stalaktitima i draperijama, a takođe ima i veliki broj saliva. Ispod jednog saliva, nalazi se potok koji nestaje u pukotini posle desetak metara.

Tu je takođe i bistro jezero koje sprečava prilazak dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita. Bigrenske kadice, jezerca bistre vode, sadrže vrlo interesantne mikroforme: kristalne ježeve, korale, staklaste iglice i druge. Turisti vrlo često piju vodu iz ovih jezeraca. Turistička staza dužine oko 600 metara, na kojoj se nalazi par mostića koji vode preko vodenih prepreka, završava se u velikoj pećinskoj dvorani. U povratku se posetioci vraćaju istim putem, što im omogućava da lepotu ove pećine sagledaju iz drugog ugla. Jedan od najinteresantnijih delova pećine je Klisur, a nalazi se u delu koji je veoma uzak i visok.

Upravo ovde se završava deo uređen za turiste i najzanimljiviji je za posetioce jer su ovd stalaktiti i stalagmiti najveći, sto predstavlja prizor koji svakako ne treba zaobići.

Bezbednost i očuvanje

Kao što je rečeno, turistima su na raspolaganju vodiči rezervata „Uvac“, ali za samu posetu, neophodna je dozvola čuvarske službe. Kako bi se zaštitili ukrasi, postavljena je zaštitna rešetka na samom ulazu u pećinu, a ključ se nalazi upravo kod čuvarske službe.

U cilju bezbednog kretanja turista, na jednom delu hodnika, postavljena je drvena podloga sa rukohvatima. U dvoranama su napravljene i dve platforme, koje omogućavaju potpuno uživanje u razgledanju pećinskog nakita. Broj poseta je ograničen, a istraživanja koja se obavljaju, utvrdiće broj turista koji istovremeno mogu da borave u ovoj pećini, a sve u korist očuvanja prirodnog sklada. Nučnici mere temperaturu i vlažnost vazduha pomoću specijalnih instrumenata, koji registruju njihovu promenu tokom turističkih poseta.

Pored ovih, vrše se i biospeleološka istraživanja biljnog i životinjskog sveta stalnih ili povremenih stanovnika pećina.

Tu spadaju slepi miševi, brojne vrste insekata, sisari i ptice koji se ovde nastanjuju. Sva ova istraživanja finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i deo su velikog projekta koji traje već par godina. Takođe, ova pećina neće imati električno osvetljenje, kao što imaju neke uređene pećine u Srbiji, zbog zabrane koju je izdao republički Zavod za zaštitu prirode.

Zanimljivosti

Interesantno je da posetioci ostanu impresionirani ljudskim likovima koje ugladaju u pećini, a koji nastaju igrom oblika i senki. Nisu u pitanju nikakvi mitovi i legende, već sasvim prirodna pojava. Najpoznatiji lik je takozvani „Brka“ čiji izgled zaista podseća na ljudsko lice, a nastao je formiranjem kalcitnog saliva.

Pored čuvenog „Brke“ na ulazu u pećinu ukazuju se i drugi likovi koji su dobili imena po nekim poznatim ličnostima.

Nesvakidašnja lepota prirode ovih predela i same doline reke Uvac, predstavlja pravi magnet za ljude kojima su netaknuti delovi inspiracija i relaksacija. Stoga i i deo oko izlaza iz Ušačkog pećinskog sistema svake godine, naročito leti, posećuje mnoštvo kampera. Razapeti šatori su neretka slika koja se pojavljuje u predelima ovog bajkovitog krajolika. Kako su i dalje nedovoljno istraženi, brojni kanali ovog pećinskog lavirinta predstavljaju nezaboravnu avanturu samo za one najhrabrije među njima.

Destinacija od koje skace adrenalin, idealna lokacija koju treba da obiđu svi oni koji su istraživačkog duha i zaljubljenici u prirodu, zasigurno su glavni opisi za lepote Ledene pećine i okruženja u kom je smeštena. Ma koliko puta prošli ovim predelima, posetioci će uvek uspeti da vide neku novu lepotu u ovom delu Srbije. Ne bi začudila ni činjenica da se iza krečnjačkih stena, ukrašenih mnogobrojnim pećinskim nakitom, krije i neki novi, neistraženi svet, u kome se nalaze jos veće lepote od do sad viđenih.

Svako ko poseti ovaj divan i slobodno se može reći i mističan kraj, zauvek ostane očaran prirodnim lepotama Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, a ono o čemu se priča sa najviše ushićenja, sigurno jeste njegov najveći biser-Ledena pećina.