Evropa

Mako Banja u Madjarskoj – putovanje, smeštaj, info i cene

Na nekih 30tak kilometara od Segedina, u mestu Mako, smeštena je istoimena banja. Poznata i pod nazivom Hagymatikum (Hađmatikum) Banja, nalazi se u južnom delu Mađarske. Mestašce Mako je od graničnog prelaza sa Srbijom („Đala“) udaljeno 35km, a od granice sa Rumunijom, svega 9km („Cenad“) i pripada istočnom delu Panonske nizije.  Ova zemlja je poznata po velikom broju banja, te je i dobila epitet „država banja“, a velika prednost za turiste iz naše zemlje je to što se nalazi na samo par sati vožnje iz Srbije.

Prisutvo lekovitih voda i lekovitog blata banji Mako omogućava reka Muriš, pa je, zbog ovih karakteristika, ovo mesto pogodno kako za lečenje,tako i za beg od svakodnevnice, a takođe i za rekreaciju. Ove vode i blato koriste se u lečenju mnogih oboljenja, a najdelotvornije su kod porblema sa zglobovima, spondiloze, atrofije mišića, paralize nerava, neuralgija, preloma ekstremiteta, reume, a takođe i kod nekih ginekološjih stanja.

Zbog raznovrsnih pogodnosti i širokog spektra ponude, ova banja sa opravdanjem nosi epitet „banje nad banjama“. Aktivnosti koje vam ova banja nudi su prilagođene kako najmlađima, tako i najstarijima, pa predstavlja odličnu destinaciju za vikend ili za produženi odmor. Najčešći posetioci ovde su oni kojima je potreban oodređeni vid lečenja, ali ni ona grupa turista koja ovde dolazi radi rekreacije i relaksacije, takođe nije zanemarljiva.

Mako Banja, kao i ceo kompleks koji se nalazi u njoj, rađeni su po projektu arhitekte Imrea Markoveca čije su građevine prepoznatljive po jedinstvenosti i originalnosti, a pored svega navedenog, ovaj arhitekta se smatra osnivačem Organske arhitekture. Ovakav arhitektonski stil podrazumeva stapanje čoveka i prirode, te su i same građevine napravljene u cilju očuvanja ove harmonije. Sedamnaest bazena, kako otvorenog tako i zatvorenog tipa, nalaze se na raspolaganju posetiocima ove prelepe banje.

U kompleksu Hađmatikum se, pored ovih bazena, nalazi bogat sadržaj. Naime tu se nalaze i bazeni posebno za decu, aroma saune, tzv „tropske kiše“, koje u stvari predstavljaju tuševe, zatim finske saune, hidro masaže, parna kupatila, infrared saune i hromo saune. Treba pomenuti da se u bogatoj ponudi banje nalazi i akva park, a takođe, posetiocima je na raspolaganju i veliki broj različitih terapijskih usluga. Zbog ovakve ponude, kao što je rečeno, banja pogoduje starijim licima, ali takođe predstavlja idealnu destinaciju za roditelje sa malom decom.

Naziv Hađmatikum (Hagymatikum) potiče od mađarske reči „Hagyma“, što u prevodu znači luk, a sam gradić je poznat zbog ovog povrća. Shodno navedenom, ovo povrće je postalo zaštitni znak kupališta, a takođe i sve ostalo u ovoj banji podseća na luk, pa je zbog ovoga i samo mesto postalo poznato pod imenom „mesto luka“. Fasade kuća su, između ostalog, ukrašene crtežima na kojima je ovo povrće.

Skoro svaki stanovnik ovog malog naselja se bavi uzgajanjem luka, pa je ovakav naziv više nego opravdan. I ranije se ovde nalazilo kupalište, koje nije privlačilo naročito veliki broj turista. Međutim ova zemlja je bila odlučna u tome da uloži sredstva u izgradnju novog kupališta, u formatu današnjeg kompleksa, koje je postalo lokacija koja je po meri svima.

Ponuda Mako Banje

Gledano kroz istoriju, prema podacima koji postoje, poznato je da je grad prvu fontanu dobio još 1956. godine. Vrlo je interesantno to da je temperatura ove vode iznosila čak 91°C. Lekovita voda ove banje bogata je fluorom, solima, kao i brojnim organskim supstancama.

Mesto Mako je najpoznatije po banji Hađmatikum i kupalištu. Ova prelepa građevina je ponos svih građana ovog malog naselja. Otvoreni i zatvoreni bazeni, koji se nalaze u sklopu kupališta, pored toga što služe u rekreativne svrhe, sadrže i lekovitu vodu, a poseduju i saune koje su pogodne za relaksaciju i detoksikaciju. Veoma ljubazno osoblje kao i ogromna ponuda, govore da je na ovom mestu sve podređeno turistima. Najveće gužve su uglavnom vikendom, kada veliki broj mađara dolazi sa porodicama na opuštanje i odmor, ali kako je kompleks veliki i kako pruža brojne mogućnosti za odmor i uživanje, uvek ima mesta za svakoga.

Najveći razlog zbog čega je banja vikendom puna je radno vreme kupališta koje radi do ponoći. U sklopu kupališta postoje svlačionice gde, nakon kupanja, možete i da osušite kosu. Ovaj kompleks sadrži i tržne centre u kojima se mogu kupiti brojni suveniri, kao i turističke mape za one koji žele malo bolje da upoznaju ovo mesto. Vrlo značajna činjenica za naše turiste je ta da su natpisi prevedeni i na srpski jezik, te je kretanje turista iz Srbije u znatnoj meri olakšano. Restorani koji su u sklopu kupališta pružaju mogućnost da se pobaju tradicionalni mađarski specijaliteti i to po veoma povoljnim cenama.

U glavnoj Sali ovog kupališta se nalazi bazen za podvodnu masažu. Bazeni koji su namenjeni za najmlađe posetioce sadrže i tobogane, tako da predstavljaju sjajnu zanimaciju za decu. Prilično veliki broj sauna, stoji turistima na raspolaganju, a ovde se mogu oprobati i aroma, svetlosna i mnoge druge saune. Za ulazak u kupalište i saunu se koriste rukavice i to crvena i tirkizna. Crvena je za ulazak u kupalište, a tirkizna se koristi za saune.

U samom gradu Mako, nalazi se Gradska kuća koja je sagrađena u klasicističkom stilu. Statua Lajoša Košuta, poznatog mađarskog političara i pravnika, veoma istaknutog u Mađarskoj revoluciji, zauzima mesto u parku koji se nalazi ispred ove kuće. Ovu skulpturu je napravio skulptor Ege Kalosa, a donacije za njenu izgradnju su prikupljali građani ovog mesta. Lajoš je bio veoma poštovan u Mako-u, te su podigli ovu statuu kao znak poštovanja prema ovom istaknutom političaru.

U sklopu jedne od najstarijih i najznačajnijih zgrada u gradu, koja je sagrađena davne 1855. godine, nalazi se i Korona restoran. Ovu starinsku kuću, konstruisao je Ferdinand Koczka i kako ova zgrada postoji jako dugo, ulaz koji je originalno sagrađen je restauriran i ulepšan u odnosu na ono kako je prvobitno izgledao. Na prvom spratu ove kuće se nalazi sala za konferencije. Kako je luk simbol ovog celog grada, tako je i fontana, koja se nalazi u sklopu restorana Korone, u obliku cveta luka. Parking u okviru ovog restorana je besplatan, ta ovo pruža mogućnost da ovde ostavite kola i da krenete u obilazak i istraživanje ovog lepog gradića.

Statua koja je posvećena čoveku koji se zvao Mihali Fatiola, nalazi se u restoranu. Mihali je, naime, bio violinista, romskog porekla, koji je dugi niz godina svirao u ovom restoranu i prema nekim podacima, taj period je bio od 1945. godine do 1979. godine.

U gradu se još nalazi i impozantna skulptura, to jest statua Svetog Stefana Kralja na konju, za čiju su izgradnju bili zaduženi Jeno Kis i Lajoš Giorfi. Takođe je i autobuska stanica u ovom mestu projektovana u obliku luka i delo je već pomenutog, Imrea Markoveca.

Cene u restoranu su veoma pristupačne. Kafe kao što su espreso sa mlekom ili kapućino koštaju oko 90 dinara, a krempita oko 80. Snicla košta 400 dinara, a ražnjići oko 250 dinara. Bareno povrće, za one koji nisu ljubitelji mesa, stoji svega 130 dinara.

Tretmani u banji

Balneoterapijski tretman – ovaj tretman podrazumeva korišćenje lekovitog blata iz reke Muriš, zajedno sa lekovitom vodom iz banje Hađmatikum. Karakterisika ovog mulja je da je nastao  kao posledica truljenja biljnih ostataka i erozije, a ima mogućnost da zadrži veliku količinu vode, što je veoma delotvorno u banjskom lečenju. Ima pozitivan uticaj na tretiranje stanja posle preloma, hroničnih ginekoloških upala, kao i na ublažavanje mišićno skeletnih reumatskih oboljenja.

za one koji dosta vremena provode u sedećem položaju. Na ovaj način se uklanjaju bolovi u predelu leđa, a kao rezultat ovog treninga formiraju se zategnuti mišići, a postiže se i pravilna postura tela. Cena jednog treninga iznosi oko 200 dinara.

Kupka sa mehurićima – tretman koji se preporučuje osobama koje imaju problema sa krvnim sudovima i srcem, a ima povoljan uticaj na zakrčenje, sužene krvne sudove, osteoporozu, koronarna oboljenja srca, koštanomišićne probleme nastale zbog problema sa cirkulacijom, a takođe na postoperativna stanja nakon operacije srca ili nakon infarkta. Za ovaj vid terapije se koriste kupke u kojima je temperatura vode 32°C, što je čini pogodnom i za pacijente sa hipertenzijom.

Kupka sa tegovima – tretman koji je nastao po ideju mađarskog reumatologa, Moll Karoly, a podrazumeva rastezanje pod vodom. Izvodi se u lekovitoj vodi čija temperatura iznosi 35°C, a u specijalno oblikovanim bazenima. Kako bi došlo do rastezanja tetiva mišića kukova, kolena i kičme, pacijent je prinuđen da bude u visećem položaju. Na ovaj način se pršljenovi razdvajaju, pa samim tim pritisak na nerve popušta. Dejstvo ovog tretmana je pojačano upravo zbog toga što se izvodi u alkalno – hidrogen – karbonskoj vodi iz ove banje.

U ponudi ove banje se pored ovih tretmana nalaze još i podvodna masaža, podvodne lekovite vežbe, terapeutska masaža i McKenzie vežbe i o njima se možete informisati u samoj banji.

Smeštaj

U samom centru grada nalazi se hotel Glorius, u neposrednoj blizini Hađmatikuma, na nekih 120m. Ovaj hotel predstavlja veoma dobar izbor ukoliko planirate da vaš odmor traje nešto duže. Hotel je kategorisan sa četiri zvezdice, a osoblje, kao i sama usluga su na veoma zavidnom nivou.

U sklopu hotela se nalazi wellnes centar, čije je radno vreme duže, tako da izađe u susret svim posetiocima i omogući im potpuni užitak prilikom boravka u istom. Takođe je u ponudi ovog hotela i korišćenje fitnes centra i saune, koje je besplatno, a pored ovoga postoji i bar, restoran i terasa. Sve smeštajne jedinice su klimatizovane, imaju WiFi, flat-screen televizore, sef za laptop.

Osim ovoga, svaka soba ima i bade-mantile, besplatan toaletni pribor i fen. Neke luksuznije jedinice poseduju čak i hidromasažne kade. Hotel ima svoj rent-a-car, a takođe se može iznajmiti i bicikla. Uz doplatu je omogućen i prevoz do aerodroma.Svim gostima hotela je za vreme doručka obezbeđena i čaša penušavog vina. Cene smeštaja se kreću od 6000 – 11000 dinara.

Pored ovog hotela, Mako ima i drugih opcija za smeštaj. Apartmani Jazmin se nalazi na oko 300m metara od Hađmatikuma, a na 50tak metara postoji park sa igralištem. Pogled na vrt i korišćenje roštilja mogu učiniti boravak ovde veoma prijatnim. Prosečna cena smeštaja u ovim apartmanim je 2800 dinara.

Garden Vendeghaz Mako, takođe u mestu Mako, na udaljenosti od 4,3km od banje. Vrt sa roštiljem i besplatan WiFi su u ponudi ovih apartmana. Cena smmeštaja je u proseku oko 4700 dinara.

Apartman Thermal se nalazi u neposrednoj blizini termalne banje Hađmatikum, na samo 50m od nje. Svaka soba ima klimu i flat-screen televizor,a besplatan WiFi je takođe dostupan u sobama. Cena je 2800 dinara.

Raday apartman je na svega 800m od banjskog kompleksa, takođe u mestu Mako. Besplatan WiFi, veoma ljubazno osoblje i odlična lokacija, čine ove apartmane odličnim izborom. Cena smeštaja je 2400 dinara.

Izleti

Mnoge turističke agencije iz Srbije u ponudi imaju brojne izlete do mesta Mako, a samim tim i posetu banji Hađmatikum. Program putovanja uglavnom podrazumeva polaske u ranim jutarnjim satima, sa kratkim usputnim pauzama, a dolazak je u prepodnevnim časovima. Do polaska nazad, koji je predviđen u kasnim popodnevnim časovima, turisti imaju mogućnost da se kupaju u otvorenim i zatvorenim bazenima, da koriste saune kao i ostale sadržaje koje ova banja nudi.

Takođe je moguća i poseta hipermarketu. Cena aranžmana je oko 1500 dinara i u sklopu ove cene se ne nalaze ulaznice za banju (oko 1000 dinara), a cena saune i wellness programa je oko 300 dinara.