Srbija

Najlepša jezera u Vojvodini

Vojvodina je dom za preko 25 etničkih grupa. U njoj se govori 6 oficijelnih jezika i neguju (između ostalih) mađarska i srpska tradicija sa svim svojim raznolikostima. Nepregledne ravnice samo su maska za brojne raznovrsne prirodne lepote i znamenitosti kojih ovde ima u velikom broju.

Privredni centar i glavni grad Vojvodine, Novi Sad, domaćin je neverovatnog festivala EXIT – najvećeg muzičkog festivala u jugoistočnoj Evropi. Brda Nacionalnog parka Fruška Gora čuvaju tišinu u manastirima i vinogradima.

Šarmantna Subotica, 10 km udaljena od Mađarske, predstavlja oazu “art nouveau” arhitektonskih dragulja.

Obale Dunava koje prolaze kroz Vojvodinu od jugoistočne Mađarske do Rumunije, savršene su za vožnju biciklom, dok mnoga močvarna područja u ovoj regiji nude neka od najboljih mesta za posmatranje ptica.

Kompaktna i dobro povezana kvalitetno urađenim putevima, Vojvodina sa svojom mirnom prirodom, pitomim selima i lepim gradovima, zaista čini idealno odredište za lagano putovanje i obilaske.

Ukoliko se nađete u Vojvodini tokom leta, nikako nemojte zaobići ni mesta koja se smatraju najvećim blagom ove severne srpske regije, a to su čudesna vojvođanska jezera.

U tekstu koji sledi izdvojićemo nekoliko upečatljivih jezera iz Vojvodine i opisati po čemu su poznati.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera predstavljaju zaista jedinstvenu turističku ponudu. Ova jezera se nalaze blizu mesta Bela Crkva, u južnom delu Banata. Od Beograda su udaljena svega 100 kilometara. Belocrkvanskih jezera ima više, to su: Šljunkara, Šaransko jezero, Vračevgajsko, Glavno jezero, itd.

Sva ova jezera su nastala tako što se na tim mestima iskopavao šljunak, te je voda u jezerima vrlo bistra i prozirna i zelene je boje. Plaže oko jezera su peščane. Jedino je plaža na Glavnom jezeru delimično betonirana i uređena, a sve ostale su skoro u potpunosti prirodne.

Bela Crkva je opština koja se prostire na 353 km2. Sa svoje južne strane izlazi na Dunav i to na njegovu levu obalu, na severu i zapadu se graniči sa Vršcem i Kovinom, a na istočnoj strani dolazi do granice sa Rumunijom.

Kako je smeštena u polukotlini, a okružuju je Vršačke planine sa severa i Banatske planine sa istoka, jaki vetrovi su ovde nanosili ogromne količine peska, te stvorili Deliblatsku peščaru koja odvaja Belu Crkvu od ostatka Panonske nizije.

Klima u ovom kraju je umerena kontinentalna klima, pa su zime kratke, ponekad vrlo hladne i oštre, a leta takođe kratka, ali topla. Jeseni i proleća traju duže.

Čitav kraj oko Bele Crkve je vrlo bogat vodom. Opštinu Bela Crkva presecaju Karaš i Nera, dve planinske reke koje teku ravnicom, mnogi potoci i Dunav. Naravno, tu su i šljunkarska jezera koja su nastala kao posledica eksploatacije. U okolini postoje i močvarna područja, poput Labudovog okna koje ima veliki ekološki značaj.

Zbog toga što na svojoj teritoriji ima ukupno sedam jezera, Belu Crkvu nazivaju i gradom jezera.

Sva ova jezera su, kao što je već rečeno, nastala iskopavanjem šljunka, da bi u današnje vreme predstavljala pravu turističku atrakciju u ovom regionu. Ako se posmatraju u celini, Belocrkvanska jezera imaju vrlo definisane i stabilne linije obale i ujednačene nivoe vodenih površina.

Zahvaljujući svojim termičkim i morfometrijskim kvalitetima ona pogoduju razvoju više vrsta turizama, gde se pre svega misli na izletnički, sportski, rekreativni i manifestacioni.

Posetioci ovih jezera mogu da uživaju u osećaju raznolikosti, atraktivnosti i posebnosti krajolika. Ne tako retko, zbog svih karakteristika kojima se odlikuju, Belocrkvanska jezera nazivaju “bisernom ogrlicom” banatske regije.

Najveće, Gradsko jezero, zahvata površinu od 18 hektara i nalazi se na levoj strani puta koji vodi u Kovin. Obale formiraju kvadrat nepravilnog oblika, a tu je i zalivski deo koji ima nešto izduženiji oblik u dužini od 2650 m.

Na severnoj strani jezera je napravljena obala od betona koja ima blagi prelaz ka većim dubinama, a iznad nje je smešten restoran sa nazivom “Jezero”. Pored su napravljeni bungalovi koji mogu da prime 45 gostiju. Dubina jezera u proseku iznosi 3 metra, a i u vreme visokih vodostaja ne prelazi dubinu od 6 metara.

Sa jugoistočne strane je šljunkovita plaža u dužini od 80 metara. Gosti vole ovu plažu zbog toga što se u blizini nalaze skakaonice, vaterpolo, plivački i ronilački klub. Sa zadnje strane je napravljen i odličan auto-kamp sa 250 kamp-mesta.

Drugo veće jezero u okviru Belocrkvanskih jezera je Vračevgajsko jezero koje ima površinu od 15 hektara. Sa svih strana je okruženo listopadnim šumama, kao i zaravnjenim terasama koje su odlične za građenje smeštajnih i turističkih objekata.

Obala ovog jezera je duga 800 m, a dubina jezera iznosi 2 metra u proseku. Sa jugozapadne strane ovog jezera se nalazi odličan auto-kamp.

Palićko jezero

Prirodno jezero, eolskog porekla, nadomak lepe Subotice, obeležava najseverniju turističku tačku Srbije. Čitavo mesto Palić, po kome jezero i nosi ime, vrlo je značajan turistički i banjski centar Vojvodine i Srbije.

Iz više razloga, područje oko Palićkog jezera je označeno kao važno i vredno te se nalazi pod zaštitom države i ima oznaku prirodnog parka.

Park prirode Palić se sastoji od Palićkog jezera i jednog dela naselja Palić, a prirodne lepote i vrednosti koje ga ispunjavaju su samo jezero, park i spomenična stabla. Tu su, svakako, i kulturne i arhitektonske vrednosti kao i veliki Zoološki vrt otvorenog tipa (arboretum).

Palićko jezero zahvata površinu od 4.6 km2, a dubina iznosi 3.5 m. Površina jezera koja je dostupna turistima zahvata površinu od 3.8 km2 i u tom delu postoje tri kupališne zone, odnosno tri plaže.

Još u 19. veku, lekari su govorili o lekovitim svojstvima jezerske vode i mulja. Prva gostionica na obali jezera je podignuta 1845. godine, bila je od trske i zvala se Donja trščara. Posle podizanja pruge Budimpešta-Zemun, broj turista u ovom kraju se povećao.

Gosti su dolazili radi lečenja koštanih i kožnih oboljenja, ali i radi relaksacije i zabave.

Poznato je da su se pre velikih ratova na Paliću održavale razne smotre i takmičenja iz mačevanja, biciklizma i drugih zanimljivih sportskih disciplina.

U današnje vreme, Palićko jezero je odlično mesto za sve ljubitelje mirnog i prijatnog odmora. Smeštajni kapaciteti su veliki, a gosti biraju između luksuznih hotela, vila, bungalova ili privatnih pansiona i apartmana.

Tokom leta, Palić postaje prestonica filmske umetnosti jer se tu održava prestižni evropski filmski festival.

Beli kamen ili Bešenovačko jezero

Nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora u Sremu i na samo 23 km od Sremske Mitrovice nastalo je vrlo neobično i nesvakidašnje jezero koje mnogi znaju po imenu Beli kamen. Nastanak ovog jezera iza sebe ima neobičnu priču.

Naime, krajem 70-ih godina 20. veka, beočinska fabrika cementa je prekinula vađenje kamena laporca u rudniku nadomak ruševina manastira Bešenovo zbog toga što su resursi bili iscrpljeni.

Svoja iskopavanja su nastavili na brdašcetu nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora. Ovaj površinski kop je nosio ime Beli kamen.

Sve do 90-ih godina, iskopavanja su narušavala mir okolnog stanovništva i iskopano je ogromno brdo iza koga je ostala velika rupa od više hektara, duboka nekoliko stotina metara. Radnici su otišli na drugo mesto jer je njihov posao bio završen, a rupa je ostala i počela da se puni pitkom vodom.

Nakon kratkog vremena, voda je ispunila prostor i tako je stvoreno Bešenovo, čudesan prizor za sve prolaznike i posmatrače. Voda koja je bistra, ogledala se u belini laporca kamena i bivala osvetljavana sunčanim zracima, te čitavo jezero ima tirkiznu boju u letnjim mesecima, pa ga mnogi upoređuju sa bojom na Karibima.

Meštani i turisti su počeli da posećuju ovo mesto iako ni na jedan način nije sređeno niti obezbeđeno za kupače. I dan danas jezero nije za kupanje zbog toga što novi vlasnici teritorije zabranjuju prilaz.

Obale na ovom jezeru su veoma strme i visoke i mnogi hrabri kupači vole da izvode akrobacije i skaču sa ovih stena.

Do Bešenova se dolazi kada putem iz Rume krenete ka Sremskoj Mitrovici. Nažalost, ne postoje jasne oznake, pa je najbolje upitati prolaznike i meštane okolnih mesta za putokaz.

Na samom jezeru ne postoje uređene plaže, niti hladovina. Sa sobom treba poneti suncobrane, zaštitu i udobne prostirke.

Ovde smo naveli samo tri jezera u Vojvodini koja smo izdvojili po lepoti, turističkoj organizovanosti i neobičnosti.

Naravno, spisak lepih jezera u Vojvodini je mnogo duži, a ukoliko ste zainteresovani da upoznate još neka od njih, pratite naše objave.