Srbija

Najlepša mesta u Srbiji – prirodne lepote Srbije koje treba posetiti

Nema sumnje da je Srbija zemlja izvanrednih lepota. Svake godine sve više turista iz drugih zemalja dolazi u posetu Srbiji jer u našoj zemlji vlada neka posebna atmosfera i toplina.

Druge zemlje su možda mnogo veće od Srbije, ali Srbija ima ono nešto u sebi, nešto što privlači ljude i što njenim stanovnicima daje osećaj mira.

U ovom tekstu ćemo govoriti o prirodnim lepotama koje se nalaze u Srbiji. Spomenućemo vam nekoliko najlepših mesta u Srbiji koja svakako vredi posetiti. U pitanju su brojne pećine, vodopadi, reke, planine, klisure i druga prirodna bogatstva.

Reći ćemo vam i koja su najlepša mesta u Srbiji za vikend, ali i za višednevni odmor. Sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog teksta i sami poželeti da obiđete našu zemlju i da vidite sve te prirodne lepote.

Najlepša mesta u Srbiji – prirodne lepote Srbije za posetiti

Đavolja varoš. Kada pričamo o prirodnim lepotama Srbije, svakako ćemo u sam vrh staviti Đavolju varoš.

Ova prirodna lepota se nalazi nedaleko od grada Kuršumljije, a sastoji se od zemljanih formacija i dva izvora. Na tim izvorima se može naći mineralna voda koja je izuzetno kisela. Zemljane formacije su u obliku kula, tako da su dosta privlačne na izgled. Veliki broj turista svake godine posećuje ovu prirodnu atrakciju.

Đerdapska klisura. Nema sumnje da je jedno od najlepših prirodnih dobara naše zemlje i Đerdapska klisura. Ona se nalazi na samoj granici Srbije sa Rumunijom, a poznata je po brojnim arheološkim i drugim nalazištima. Tu se nalaze čuveni Lepenski Vir, Trajanova tabla, Golubac itd. Đerdapska klisura nosi titulu nacionalnog parka u našoj zemlji i svakako je vredi posetiti. Još jedna zanimljiva informacija jeste da se naša Đerdapska klisura po veličini i dužini nalazi na prvom mestu u celoj Evropi.

Ovčarsko-kablarska klisura. Kada govorimo o klisurama, spomenućemo svakako i Ovčarsko-kablarsku klisuru, koja je smeštena u zapadnom delu Srbije. Kroz ovu klisuru teče reka Zapadna Morava, a sama klisura predstavlja specijalni rezervat prirode. U ovoj klisuri se nalaze brojni manastiri, a na okolne planine svake godine dolazi veliki broj planinara.

Nacionalni park Tara. Planina Tara je jedna od najlepših planina u našoj zemlji, a smeštena je u zapadnom delu zemlje. Zahvaljujući svojoj lepoti i bogatoj prirodi, ova planina je 1981. godine zvanično postala Nacionalni park.

Ova planina je poznata po mnogim retkim biljnim vrstama, a svakako treba spomenuti Pančićevu omoriku koja uspeva na ovoj planini. Tara je poznata i po jednom selu koje se nalazi u njenom podnožju, a to je Kremna. Ovo selo je nadaleko poznato po takozvanom Kremanskom proročanstvu, pa ljudi naročito zato vole da ga posete.

Selo Zaovine. S obzirom da smo već spomenuli Taru, spomenućemo svakako i selo koje se nalazi na obroncima ove planine, a to je selo po imenu Zaovine. Baš u ovom selu otkrivena je Pančićeva omorika, koju smo već spomenuli dok smo govorili o planini Tari. Osim sela Zaovine tu se nalazi i jezero sa istim imenom. Sve u svemu, priroda je u ovom delu Srbije bila izuzetno izdašna, tako da ima mnogo toga za videti.

Resavska pećina. Došli smo i do Resavske pećine. U pitanju je svakako jedna od najpoznatijih pećina u našoj zemlji, koja privlači brojne turiste svojom lepotom i veličinom. Ova pećina se nalazi kod Despotovca, a smatra se da je nastala čak pre više od 80 miliona godina. U ovoj pećini se nalazi i nakit koji odiše lepotom i misterioznošću. U ovoj pećini se nalazi i dugačka staza predviđena za turiste, a njena dužina iznosi negde oko 800 m. U Resavskoj pećini su nađeni razni tragovi iz najstarije prošlosti, koji svedoče o životu čoveka u pećinama. Nema sumnje da je ova pećina jedna od najlepših u Srbiji, te se zato smatra i spomenikom kulture.

Stopića pećina. Ukoliko ste ikada bili na Zlatiboru, onda ste verovatno posetili i ovu divnu pećinu. Ova pećina privlači veliki broj turista zbog svoje lepote, a naročito je impresivan sam ulaz u pećinu u vidu dvorane. Ono što najviše privlači turiste jesu takozvane bigrene kade, a osim njih u ovoj pećini možete videti i prelepi vodopad. Ako dođete na Zlatibor, nemojte propustiti priliku da posetite Stopića pećinu.

Reka Uvac. Reka Uvac je dobila titulu Specijalnog rezervata prirode. Verovatno ste čuli za ovu reku, koja je smeštena između Zlatibora i Zlatara. Poznata je po svojim brojnim prirodnim lepotama, ali i po bogatoj flori i fauni.

Jedna od ugroženih vrsta koja živi upravo na ovoj teritoriji jeste Beloglavi sup. Svakako ćemo spomenuti i Ledenu pećinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini reke Uvac.

Srebrno jezero. Jedno od najlepših prirodnih lepota u našoj zemlji je svakako Srebrno jezero, koje je smešteno nedaleko od grada Veliko Gradište. Na ovom jezeru se organizuju razne aktivnosti, tako da turisti rado dolaze ovde da se odmore i rekreiraju. Oko jezera se nalazi bogata vegetacija, a treba naglasiti da je kvalitet vode izuzetno visok. U ovom jezeru se mogu naći razne riblje vrste.

Semeteško jezero. Ovo jezero je smešteno u selu pod nazivom Semeteš, koje se nalazi na Kopaoniku. Postoji verovanje da je ovo jezero nastalo pre nekoliko miliona godina i to od lednika. Ono po čemu je ovo jezero naročito specifično jeste što se u njemu nalaze jako duboki podvodni izvori, tako da je nemoguće izmeriti tačnu dubinu ovog jezera.

Vlasinsko jezero. Ovo jezero je još jedno od izuzetno lepih jezera u našoj zemlji. Njegova boja varira između sive i tamno plave. U okolini ovog jezera se nalaze razni smeštaji za turiste. U pitanju je akumulaciono jezero koje se nalazi nedaleko od grada Surdulice.

Belocrkvanska jezera. U okolini Bele Crkve se nalazi veliki broj jezera koja se ističu svojom lepotom. Postoji i gradska plaža gde turisti mogu da se opuste i da uživaju u prelepoj prirodi.

Vodopad Prskalo. Možda niste ni znali, ali u našoj zemlji se nalazi veliki broj vodopada. Jedan od njih je i vodopad Prskalo, koji je smešten na Kučajskoj planini. Visina ovog vodopada iznosi 15 metara, a oko njega se nalazi izuzetno bujna vegetacija. Ukoliko još uvek niste posetili nijedan naš vodopad, savetujemo da dođete što pre do vodopada Prskalo i da uživate u njegovim lepotama.

Rosomački lonci. Naziv ovog prirodnog bogatstva naše zemlje je dosta neobičan, ali treba znati da je u pitanju kanjon reke koja se naziva Rosomača. Drugačiji naziv za taj kanjon je Rosomački lonci. Ovaj naziv potiče od samog izgleda stena koje su usečene i koje liče na lonce. Ovaj kanjon je smešten nedaleko od Pirota, tačnije rečeno nekih tridesetak kilometara od njega. Prilaz ovom kanjonu nije težak niti nepristupačan, tako da vam savetujemo da posetite i ovu prirodnu lepotu naše zemlje.

Sijarinska banja. Sijarinska banja je najpoznatija po tome što se u njoj nalaze veoma visoki gejziri, koji imaju visinu čak veću od 8 metara. Sijarinska banja je smeštena u južnom delu naše zemlje, odnosno u opštini koja se naziva Medveđa. U ovoj banji se nalazi veliki broj izvora sa mineralnom vodom. Temperatura na tim izvorima je izuzetno visoka, pa dostiže čak i 72 stepena.

Rajac. U Ljigu postoje izuzetne prirodne lepote, a jedna od njih je svakako i Rajac. U pitanju je oblast koja se nalazi na planini Suvobor, a na kojoj su smeštene mnoge pećine i jame. Jedna od najpoznatijih je svakako Rajačka pećina, koja predstavlja jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Kad već govorimo o Rajcu spomenućemo i takozvane Rajačke pimnice. U pitanju su kuće od kamena koje nemaju prozore i u kojima se odlaže vino.

Manastir Studenica. Ovaj manastir se nalazi nedaleko od Kraljeva i predstavlja jedan od najvećih manastira u našoj zemlji. Ovaj manastir je osnovan od strane Stefana Nemanje, što verovatno već znate iz istorije. Njegove mošti se danas i nalaze upravo u manastiru Studenica. Ovaj manastir je zbog svojih lepota zaveden na UNESCO listu spomenika, a najveće bogatstvo u ovom manastiru predstavljaju freske koje potiču iz 13. i 14. veka. Tokom istorije manastir Studenica je bio veoma važan politički, duhovni i kulturni centar, a danas je velika turistička atrakcija za ljude ne samo iz naše zemlje, nego i iz cele Evrope.

Manastir Manasija. Manastir Manasija spada svakako u najznačajnije manastire srpske kulture. Ovaj manastir je izgradio despot Stefan Lazarević, a u 15. veku u ovom manastiru je bila takozvana Resavska škola. Dok su Turci vladali našom zemljom, ovaj manastir je dosta puta bio uništen, ali ipak su najvažniji delovi i freske sačuvani. Ukoliko želite da posetite ovaj manastir, onda krenite put Despotovca.

Manastir Ravanica. U nizu manastira u našoj zemlji treba svakako spomenuti i manastir Ravanicu, koji je smešten u blizini grada Ćuprije. Ovaj manastir je podigao knez Lazar Hrebeljanović, a oko manastira se nalaze zidine sa 7 kula. Crkva koja se nalazi unutar manastira je poznata po svojoj izuzetnoj dekoraciji. Pre svega su interesantne freske sa različitim motivima iz prošlosti, a mošti kneza Lazara se danas nalaze u ovom manastiru.

Fruška Gora. Među najveće lepote naše zemlje spada svakako i planina Fruška Gora, koja je smeštena u Vojvodini. U pitanju je niska planina, koja je bogata zelenilom i bujnom prirodom, te zato važi za jedno od najvećih blaga naše zemlje. Ova planina je proglašena za prvi Nacionalni park u našoj zemlji. Ono što je zanimljivo znati jeste da se na ovoj planini nalazi čak preko 700 različitih vrsta lekovitih biljaka.

Osim toga, na Fruškoj Gori su smešteni i mnogi manastiri, tako da ona svake godine privlači sve veći broj turista. Fruška Gora svakako predstavlja spoj tradicije i prirodnih lepota. Ukoliko budete imali priliku da posetite Frušku Goru, svakako odvojite vreme da obiđete manastire ali i ostale zanimljivosti koje se ovde nalaze.

Vinča-Belo brdo. Svi ste verovatno čuli za poznato arheološko nalazište Vinču, koje se nalazi blizu našeg glavnog grada, odnosno na desnoj obali reke Dunav. Smatra se da ovo nalazište potiče još 7000 godina pre nove ere, a građani su ga sasvim slučajno otkrili.

Gamzigrad. Još jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u našoj zemlji je i Gamzigrad, koji se nalazi nedaleko od grada Zaječara. U pitanju je čitav kompleks palata koje je izgradio rimski imperator. Drugi naziv za ove palate je Felix Romulijana. U palatama se nalaze mozaici i freske koji su od velike istorijske važnosti. Gamzigrad se danas nalazi pod zaštitom UNESCO organizacije.

Lepenski vir. Ovo je još jedno arheološko nalazište koje potiče iz doba mezolita i neolita. Lepenski vir je bio centar praistorijske kulture, a danas je jedno od najposećenijih nalazišta u Srbiji. Ovo nalazište je smešteno u Đerdapskoj klisuri, a u njemu se nalaze brojne skulpture sa likovima ljudi i životinja, koje potiču još od najstarijih vremena.

Oplenac. Oplenac je mesto koje se nalazi blizu Topole, odnosno na nekih 80 kilometara od našeg glavnog grada. U ovom mestu postoje bujne šume, a upravo ovde su tokom istorije živeli pripadnici dinastije Karađorđević. Ovaj kompleks danas obuhvata Crkvu Svetog Đorđa, Mauzolej dinastije Karađorđević, kraljeve vinograde, kraljevu vilu, Karađorđevu crkvu itd.

Krupajsko vrelo. Svakako ćemo među najlepša mesta u Srbiji koja vredi posetiti navesti i Krupajsko vrelo. U pitanju je mesto koje se nalazi u samom podnožju planine Beljanice. Na ovom mestu ćete se sigurno opustiti i odmoriti. Na površini se nalazi i jezero koje je karakteristično po svojoj tirkizno plavoj boji. Oko Krupajskog vrela se nalazi šuma i veoma bogata vegetacija. Sve u svemu, trebalo bi da posetite ovo mesto kad god vam se ukaže prilika za to.

Kao što ste mogli da vidite, ovo su neke od najlepših prirodnih lepota u našoj zemlji. Videli ste da se pre svega izdvajaju prirodne lepote, kao što su pećine, klisure, vodopadi i jezera, a tu su naravno i kulturna bogatstva, kao na primer manastiri ili razna arheološka nalazišta o kojima smo pričali. Sve u svemu, Srbija je zemlja izuzetnih prirodnih bogatstava i lepota.

U ovoj zemlji se mogu naći prirodna blaga koja nalikuju svetskim čudima prirode. Pre svega, to se odnosi na vodopade, koji su u našoj zemlji isto tako impresivni kao i širom sveta. Zato ne čudi zašto u Srbiju svake godine dolazi sve više turista iz celog sveta.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i da ste se i sami začudili kakva sve čuda prirode se nalaze u našoj zemlji. Takođe, nadamo se da ste i sami poželeli da posetite neka od ovih prirodnih bogatstava. Ne zaboravite da se mnoga prirodna bogatstva naše zemlje nalaze na UNESCO listi prirodnih bogatstava, a kulturni spomenici naše zemlje pripadaju svetskoj kulturnoj baštini.