Širom sveta

Najmanja država na svetu – Top 19 najmanjih

Verovatno svi znate da je Rusija po površini najveća država na celom svetu, dok po broju stanovnika Kina zauzima prvo mesto.

Međutim, verovatno ste se nekada pitali i koja država zauzima najmanju teritoriju na našoj planeti. Koja je najmanja država sveta i po čemu je ona poznata, reći ćemo vam u ovom tekstu.

Osim toga, nabrojaćemo i još 18 država koje spadaju u najmanje na svetu. Nema sumnje da će ovaj tekst biti veoma zanimljiv za vas, naročito ako volite da baratate sa brojkama i da saznajete nove stvari vezane za države i gradove.

Nećemo vas više držati u neizvesnosti, već ćemo vam otkriti da je najmanja država na celom svetu Vatikan. Verovatno ste čuli za ovu državu, ali možda ne znate gde se ona nalazi. Ako ste zainteresovani da saznate više o ovoj maloj državi, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

U nastavku ćete videti kakva je to država Vatikan, po čemu je karakteristična, a osim ove države predstavljamo vam i ostale države koje se ističu svojom malom veličinom.

Dakle, u nastavku sledi spisak 19 najmanjih država na svetu.

Najmanja država na svetu – Top 19 najmanjih

Vatikan. Kao što smo već rekli, najmanja država od svih je Vatikan, a ona zauzima svega 0,44 km2. Granica ove države je dugačka samo 3.2 kilometra, pa možete zamisliti o koliko maloj državi se radi. Ovo je najmanja država na svetu, ne samo po površini nego i po broju stanovnika. U Vatikanu živi ukupno malo više od 800 ljudi, ali smatra se da tu ne postoji nijedan stalni stanovnik. Uglavnom na teritoriji Vatikana žive samo oni koji u Vatikanu imaju posao, tako da u pitanju nije stalno prebivalište.

Sada se verovatno pitate gde je ova država smeštena. Naime, ona je smeštena ni manje ni više nego u Rimu, a od njega je odvojena zidinama koje su jako visoke. U pitanju je katolička država u kojoj živi i poglavar rimokatoličke crkve. Imajući to u vidu, možemo reći da u pitanju nije neka beznačajna država. Naprotiv, ova država jeste mala, ali je jako moćna. Na čelu Vatikana se nalazi Papa, a sama država je nastala negde 1929. godine.

Kada je reč o jezicima koji su zvanični u Vatikanu, tu ćemo vam reći jednu vrlo zanimljivu informaciju. Naime, podrazumeva se da je italijanski zvanični jezik, s obzirom da se Vatikan nalazi u Rimu. Međutim, postoji još jedan jezik koji je zvanični u Vatikanu i nigde više na svetu, a to je, verovali ili ne, latinski jezik. Zato nemojte biti iznenađeni ako u Vatikanu odete u banku da podignete novac i na bankomatu vidite latinska slova. Ono po čemu je Vatikan takođe specifičan jeste da u toj državi ne postoji nikakav porez koji stanovnici moraju plaćati, kao što je slučaj sa ostalim državama.

Monako. Kneževina Monako nalazi se već nekoliko vekova pod vlašću jedne porodice iz Đenove. Površina Monaka je svega 1.96 km2, a granica ove države je dugačka 4.4 kilometra. Ipak, za razliku od Vatikana, Monako ima veoma veliku gustinu naseljenosti, čak mnogo veću nego Francuska.

Seborga. Kneževina Seborga je država na teritoriji Italije koja zauzima površinu od 4.91 km2. Zapravo, to je prvenstveno bilo selo u blizini granice sa Francuskom. Ova državica ima svoju vojsku i svoju valutu. Godine 1995. usvojen je prvi ustav ove države. Ipak, ova država nikada nije priznata kao nezavisna od strane italijanske vlade, tako da stanovnici ove države još uvek izlaze na izbore u Italiji i plaćaju porez toj državi.

Gibraltar. Ako na spisku imamo i kneževinu Seborga, onda je Gibraltar četvrta po redu država kada je reč o najmanjim državama sveta, a njena površina je 6.8 km2. Ova država je smeštena na Pirinejskom poluostrvu, odnosno na jugu ovog poluostrva. Država sa kojom se Gibraltar graniči je Španija, a granica je dugačka svega 1.2 km.

Tokelau. Ovo je država koja se nalazi u Tihom okeanu, a ima površinu oko 10 km2. Naime, ova država je sastavljena od tri ostrva na kojima živi samo oko 1500 stanovnika.

Kokosova ostrva. Ova ostrva su smeštena u Indijskom okeanu i pripadaju Australiji. Koralska ostrva obuhvataju 27 ostrva koja se pružaju na površini oko 14 km2. Broj stanovnika na ovim ostrvima je negde oko 600.

Nauru. Nauru je još jedna država u vidu ostrva koja obuhvata površinu od 21 km2. Ova država se nalazi u Mikroneziji i predstavlja najmanju nezavisnu republiku, ali i zemlju koja nema zvanični glavni grad. Stanovnici u ovoj ostrvskoj državi ne moraju da plaćaju školovanje niti zdravstveno osiguranje, a većina njih radi za državnu službu. Država Nauru je poznata po pranju novca, u šta je naročito bila umešana ruska mafija.

Tuvalu. Tuvalu je država u čiji sastav ulazi 9 koralnih ostrva u Tihom okeanu. Površina ove države je 28 km2, a broj stanovnika je negde oko 12 000. Ono što je važno znati jeste da bi ova država mogla u bliskoj budućnosti da nestane, jer se njen najviši vrh nalazi svega 5 metara iznad vode. Inače, ovo je jedna od najsiromašnijih država na celom svetu.

Makao. Makao je država u Aziji koja zauzima prostor od 28.2 km2, a gustina naseljenosti je veoma velika.

Smatra se da u ovoj državi živi čak oko pola miliona ljudi.

Ostrvo Norfolk. Ova ostrvska država je smeštena između Australije i Novog Zelanda. Ona obuhvata površinu od skoro 35 km2, a u njoj živi tek nešto više od 2000 stanovnika.

Ostrvo Pitkern. Ova država obuhvata 4 ostrva, ali samo ostrvo Piktern ima stanovnike, i to manje od sto stanovnika. Ova ostrva su smeštena na jugu Tihog okeana, a površina koju zauzimaju je 47 km2.

San Marino. Ovo je najstarija država u Evropi, a njena površina je svega 61 km2.

Kneževina Hat River. Ova državica se nalazi u Australiji i ima površinu od 75 km2.

Lihtenštajn. Lihtenštajn se nalazi u Andima, odnosno u zapadnom delu Evrope. Površina mu je 160 km2, a zvanični jezik je nemački.

Niue. Niue je država u Pacifiku sa površinom od 260 km2, a većina stanovništva se poslednjih godina iselila u Novi Zeland.

Sent Kits i Nevis. Ovo je država u Americi, a njena površina je 261 km2.

Maldivi. Maldivi su državica u Indijskom okeanu sa površinom od 298 km2.

Malta. U pitanju je ostrvska država u Sredozemnom moru, čija je površina 316 km2.

Andora. Ova država se nalazi na Pirinejima, odnosno između Španije i Francuske, a ima površinu od 468 km2.