Širom sveta

Najveće ostrvo na svetu i top 5 najvećih ostrva

Da li znate koje je najveće ostrvo na svetu i kolika je njegova površina?

Ukoliko je odgovor negativan, imate sreće jer ćemo Vas upravo upoznati sa najvećim ostrvom na svetu i top 5 najvećih ostrva po površini, počev od petog. Nagoveštaj: sva prelaze površinu od 500.000 km2.

 1. Bafinova zemlja – 507.451 km2

Bafinova zemlja pripada Kanadi i predstavlja njeno najveće ostrvo po površini. Najveći grad Bafinove zemlje je Ikaluit, koji je, u isto vreme, i glavni grad Nunavuta, teritorije kojoj ovo ostrvo pripada.

Bafinovu zemlju je, od Evropljana, prvi otkrio engleski gusar, admiral i istraživač, Martin Frobišen, 1576. godine, a, posle njega, 1616. godine, je ekspediciju poveo engleski moreplovac i istraživač Vilijam Bafin, po kom je 2 decenije kasnije ovo ostrvo i dobilo ime.

Najviši vrh ostrva Bafinova zemlja je Manut Odin, a nalazi se na visini od čak 2.147  metara, na Bafinovim planinama, koje se protežu duž cele severoistočne obale ostrva.

Na samoj sredini ostrva je smeštena Barnesova ledena kapa, koja se postepeno smanjuje poslednjih 50 godina.  Ono čime se Bafinova zemlja naročito ponosi su dva velika jezera unutar ostrva, a to su Jezero Amadjuak i Jezero Netiling, koje zauzima površinu od čak 5.066 km2.

 1. Madagaskar – 587.040 km2

Madagaskar se ne može pohvaliti samo time što je glavna lokacija akcione družine pingvina, već i time što, sa površinom od 587.713 km2, spada u top 5 najvećih ostrva na svetu.

Sama površina ostrva Madagaskar je raznolika. Severni deo ostrva je prekriven planinskim masivom Tsaratanana, koji je sastavljen od isključivo vulkanskih planina, dok su istočna i zapadna strana ostrva prekrivene nizijama. Ipak, postoji značajna razlika između istočnog i zapadnog dela ostrva. Dok se, sa jedne strane, istočne obale završavaju nizijama, zapadne obale se nastavljaju na brojne luke.
Čak je i jugoistočni deo prekriven nizijama, s tim što se one prožimaju i sa brojnim pustinjama.

Ostrvo Madagaskar je, pored najrazličitije unikatne flore i faune, bogato i istorijom, a jedna od fascinantnijih stvari vezano za ovo ostrvo u političkom smislu je ta da je 26. juna 1960. godine dobila i status nezavisne države, što i nije toliko česta pojava kada se radi o ostrvima. Prvi predsednik nezavisnog Madagaskara bio je Filibert Tsiranana, a njegovo vođstvo je trajalo čak 12 godina.

Glavni grad Madagaskara je Antananariva, a, prema poslednjem popisu stanovništva, ukupno na ostrvgu danas živi preko 21 milion stanovnika. Takođe, veoma specifično za Madagaskar je i činjenica da na ovom ostrvu ima čak 3 zvanična jezika: engeski, francuski i malgaški. Politički je Madagaskar podeljen na 6 pokrajina, a ima ukupno 22 oblasti koje su podeljene po ovim pokrajinama:

 1. Pokrajina Antananari:
  1. Analamanga;
  2. Bongolava;
  3. Vakinankaratra;
 2. Pokrajina Antsiranana:
  1. Dijana;
 3. Pokrajina Mahajanga:
  1. Betsiboka;
  2. Boeni;
  3. Melaki;
 4. Pokrajina Toamasina;
  1. Alaotra Mangoro;
  2. Analanjirofo;
 5. Pokrajina Talijara:
  1. Androj;
  2. Anosi;
  3. Menabe;
  4. Tasimo Andrefana.
 6. Pokrajina Fijanarantsoa:
  1. Amroni Manija;
  2. Atsimo Atsinanana;
  3. Vatovavi – Fitovinani;
  4. Ihorombe;
  5. Haute – Matsijatra.

Bukvalno svaki aspekt ostrva Madagaskar je fascinantan na svoj način. Na primer, na Madagaskaru postoje samo 2 godišnja doba: period između maja i oktobra, koji je suv i hladan, i period između novembra i aprila, koji je kišovit i izuzetno topao.

Ipak, ono najfascinantnije u vezi sa ostrvom Madagaskar su njegove flora i fauna. Na ovom ostrvu ima preko 10.000 različitih biljnih vrsta, a oko 90% njih se mogu naći isključivo na ovom ostrvu i nigde više. Takva vrsta je, na primer, drvo baobab.
Osim biljaka, na ostrvu Madagaskar živi i veliki broj različitih životinja, kao što su lemuri.

 1. Borneo – 748.168 km2

Borneo pripada grupi Sundskih ostrva, a predstavlja jedino ostrvo na svetu koje je u vlasništvu čak 3 država: Bruneja, Indonezije i Malezije.

Ovo ostrvo, prema zadnjem popisu, broji preko 2 miliona stanovnika. Ipak, s obzirom na to da je, zbog brojnih neprobojnih šuma, dobar deo ostrva i dalje nepristupačan, stanovnici nisu ravnomerno raspoređeni po njemu, već skoncentrisani u nekoliko krugova.

Velika površina ostrva Borneo je prekrivena močvarnim šumama, prašumama i samim močvarama, naročito u obalnom delu, zbog čega je do obala veoma teško, pa čak, u mnogim slučajevima, i nemoguće doći, te su obale uglavnom slabo naseljene.

Na zapadnom delu ostrva Borneo se nalaze brda od škriljca i granita, dok se najviši vrh ostrva, Kinabalu, nalazi na severoistočnom delu ostrva, a iznosi 4.101 metar.

Osim šumama i močvarama, ostrvo Borneo je bogato naftom i ugljenikom, što je veoma pogodno za države koje ga poseduju, odnosno dele, a stanovnici ostrva se bave i proizvodnjom i uzgojem saga, kopra, kaučuka i bibera.

 1. Nova Gvineja – 829.200 km2

Drugo po redu najveće ostrvo na svetu, Nova Gvineja, otkriveno je 1511. godine, tokom ekspedicije portugalskog moreplovca Antonija Dabrena. Ipak, ponovo je otkriveno i 1546, godine, kada su španski istraživači krenuli u ekspediciju, i dali mu ime Nova Gvineja.

Nova Gvineja je jednom imaginarnom linijom podeljena na dva površinski identična dela. Zapadni deo je indonežanski deo, koji je podeljen na 2 provincije: Papua, sa glavnim gradom Džajapurom, i Zapadna Papua, čiji je glavni grad Manokvari. Istočni deo ostrva je, nakon brojnih kolonizacija, 1972. godine napokon dobio status nezavisne države Papua Nova Gvineja.

Prema poslednjem popisu, na Novoj Gvineji živi preko 7 miliona stanovnika, većinom podeljenih u različita plemena, kojih na ovoj teritoriji ima oko 1.000. a na ovoj teritoriji se govori čak negde između 600 i 700 jezika. Svi ovi jezici su podeljeni u 2 grupe: papuanske i austronežanske jezike.

Ono što Novu Gvineju čini posebnom osim, naravno, činjenice da je drugo po površini najveće ostrvo na svetu, je njen biodiverzitet.

Naime, Nova Gvineja predstavlja prirodno stanište brojnih biljnih vrsta, tačnije, stanište 11.000 do 20.000 biljnih vrsta, a preko 1.000 vrsti je jš uvek nepoznato.

Što se životinjskog sveta tiče, Nova Gvineja broji preko 280 registrovanih vrsti i 3 reda sisara, od kojih je 69%, odnosno 195 vrsti, endemično.

Za sada ima registrovanih oko 200.000 insekata, 650 vrsti ptica (od kojih je 324 endemično), 455 vrsti leptira, 400 vrsti vodozemaca, a, od svih njih, najintrigantnije su žabe. Za sada ima registrovanih preko 280 vrsti žaba na Novoj Gvineji, a pretpostavlja se da će se ovaj broj udvostručiti kada se sve ostale registruju.

 1. Grenland -2.166.086 km2

Sa površinom od 2.166.086 km2 Grenland ima titulu najvećeg po površini ostrva na svetu.

Iako ovako veliko, Grenland zapravo nije nezavisna država/ostrvo, već pripada Danskoj, a 1979.godine je dobila i zvaničnu autonomnu upravu. Sada, izvršna vlast pripada vladi, a zakonodavstvom se, pored nje, bavi i parlament, koji se sastoji od 31 člana koji se biraju na izborima.

Od 2009.godine, Grenland je podeljen na 1 nacionalni park i 4 opštine:

 • Kasnitsup, sa glavnim gradom Ilulisatom;
 • Kekata, čiji je glavni grad Sisimijut;
 • Kujalek, čiji je glavni grad Kakartok;
 • Sermrsok, sa glavnim gradom Nukom.

Inače, svi stanovnici Grenlanda tečno govore grenlandski, engleski i danski jezik. Većina stanovnika živi na jugozapadu ostrva, gde je klima malo blaža.

Ostrvo Grenland se nalazi na samom prelazu između Atlantskog i Severnog ledenog okeana. Grenland je specifičan po tome što je 85% njegove površine sastavljeno od leda i procenjuje se da, ukoliko bi se sav led sa Grenlanda otopio, visina mora bi se podigla za oko 7 metara.