Srbija

Najveće selo u Srbiji po površini i broju stanovnika – Top 10 najvećih

Selo je naselje u kojem se ljudi pretežno bave poljoprivredom. Danas u Srbiji postoji više od 4500 sela. Naravno, ona se razlikuju po veličini ali i po broju stanovnika. Osim malih, srednjih i velikih sela, kako ih obično delimo, postoje i ona najveća sela, ali i ona koja su sasvim mala, pa ih često nazivamo i patuljasta.

Ono što je svakako važno znati jeste da ta najmanja sela imaju često manje od 100 stanovnika, dok najveće vrste sela imaju više od 3000 stanovnika. Najmanja sela u Srbiji su smeštena u dolini Južne Morave, oko Kraljeva i Niša, dok se najveća srpska sela nalaze u Vojvodini, Pomoravlju, Mačvi i blizu Beograda.

Broj stanovnika se u selima menja iz dana u dan, a seljaci se često nadmeću u tome da li će njihovo selo imati više stanovnika od drugih sela. Dok se u velikim selima broj stanovnika stalno povećava, u najmanjim selima ovaj broj konstantno opada. Najveća naša sela su smeštena u blizini važnih saobraćajnih puteva, ali i u blizini velikih gradova.

Međutim, da li znate koje je najveće selo u našoj zemlji i po čemu je ono poznato? Mi smo se bavili ovim pitanjem i otkrili smo koje to selo zauzima prvo mesto, pre svega po broju stanovnika, ali i po površini. Osim tog najvećeg sela u Srbiji, spomenućemo i ostala sela koja su prilično velika i svako od njih ćemo ukratko predstaviti. Naravno, u obzir ćemo uzeti kako broj stanovnika u selu, tako i njegovu površinu. Ako budete pročitali ovaj tekst, imaćete priliku bliže da se upoznate sa najvećim selima u našoj zemljima i saznaćete o kakvim selima se zapravo radi.

Ako biste voleli da saznate koje je to selo najveće u Srbiji, a koja sela dolaze odmah posle njega, onda nemojte propustiti ovaj članak. Sigurni smo da ćete dobiti mnogo zanimljivih i korisnih informacija.

Top 10 najvećih sela u Srbiji

Laćarak. Laćarak je selo koje se nalazi u blizini Sremske Mitrovice. Prema poslednjim popisima stanovništva, utvrđeno je da je Laćarak najveće selo u našoj zemlji. Naime, u njemu živi čak više od 11 000 stanovnika. Iako je u pitanju selo, Laćarak je prilično urbano mesto i pruža svojim žiteljima sve što im je neophodno za život. U Laćarku se nalaze razni sportski klubovi, Dom kulture, bolnica, pošta itd. Stanovnici Laćarka se zalažu za to da ovo mesto dobije status opštine. Naime, prema svojoj veličini i broju stanovnika, Laćarak je veći od mnogih već postojećih opština u Srbiji.

Čurug. Selo koje se do skora smatralo najvećim u našoj zemlji jeste Čurug. Ovo selo ima 8 166 stanovnika, prema poslednjim statističkim podacima. Dakle, nema sumnje da ovo selo spada u takozvana velika sela. Čurug se nalazi u opštini po imenu Žabalj, odnosno u Bačkoj, a smešteno je na reci Tisi, odnosno na njenoj desnoj obali.

U ovom selu pronađeni su razni tragovi koji svedoče o tome da je ovo selo postojalo još za vreme Rimljana. Još početkom 18. veka u ovom selu je izgrađena prva škola, a u drugoj polovini 19. veka izgrađena je i pravoslavna crkva. U prošlosti je selo Čurug bilo poznato i po brojnim vetrenjačama, ali do danas se očuvala samo jedna od njih.

Sivac. Treće mesto na listi najvećih sela po broju stanovnika i površini zauzima selo Sivac. Ovo je još jedno vojvođansko selo koje pripada opštini Kula. Nekada je važilo za najveće selo u Srbiji, a ni danas ne zaostaje puno za prvim mestom. Broj stanovnika u Sivcu je 7 895. U ovom selu je u 20. veku otvorena Srpska štedionica, otvarani su mlinovi, silosi, mlekare, šećerana itd. Kao što možete videti, ovo selo je imalo sve što je potrebno i smatralo se jednim od najmoćnijih sela u to doba. I u ovom selu se nalazi Srpska pravoslavna crkva.

Bajmok. Na našoj listi četvrto mesto zauzima selo Bajmok, u kojem danas živi negde oko 7 414 stanovnika. Ovo selo pripada Subotici i nalazi se veoma blizu mađarske granice.

U Bajmoku su nađeni razni tragovi koji svedoče da ovo selo postoji još od najstarijih vremena. Poznato je da su se mnogi ratni dobrovoljci posle Prvog svetskog rata doselili upravo u ovo selo.

Majur. Majur je selo koje se nalazi kod Šapca, a u njemu najviše živi srpsko stanovništvo koje je došlo iz Bosne tokom 18. veka. Majur ima nešto više od 7 000 stanovnika i u njemu je dosta razvijena poljoprivreda.

Banatsko Novo Selo. Ovo selo pripada Pančevu i nastalo je spajanjem dva manja sela. Banatsko Novo Selo ima oblik kvadrata, a građeno je po nalogu vojnih vlasti. U ovom selu živi 6 686 stanovnika, te zato i ne čudi što spada u grupu najvećih sela u Srbiji. U Banatskom Novom Selu postoje dve pravoslavne crkve. Ovo selo nije naročito razvijeno, te se zato najveći deo njegovog stanovništva odselio u inostranstvo. Osim Srba, u ovom selu žive Rumuni i Romi.

Čantavir. Ovo je još jedno selo u Vojvodini, tačnije u severnom delu Bačke. Čantavir je selo koje pripada Subotici, a za njega se zna još od 15. veka. U ovom selu su razvijeni poljoprivreda i stočarstvo, a osim toga selo ima svoj sopstveni mlin, pilanu, ali i javno preduzeće za komunalne usluge. Selo Čantavir je prilično dobro razvijeno i omogućava svojim stanovnicima lagodan život. Prema poslednjim statistikama, ovo selo ima 6 591 stanovnika, a oni su uglavnom rimokatolički vernici.

Bačko Petrovo Selo. Osmu poziciju na našoj listi zauzima Bačko Petrovo Selo, koje predstavlja deo opštine Bečej. Ono ima 6 350 stanovnika, a nalazi se na obali Tise. U ovom selu su nađeni razni ostaci i tragovi koji svedoče o najstarijem čoveku i životu u kameno i bronzano doba. Ono što treba znati jeste da je Bačko Petrovo Selo nekoliko puta tokom svoje istorije bilo spaljivano i potpuno uništavano, ali uvek je građeno iznova. I u ovom selu postoji Srpska Pravoslavna Crkva.

Omoljica. U pitanju je još jedno selo koje je deo opštine Pančevo. Ovo selo ima 6 309 stanovnika, prema poslednjim statistikama. Postoje podaci da najstarije kuće u ovom mestu potiču iz 18. veka. Omoljica je poznata po tome da u njoj postoji izvor sa lekovitom vodom.

Jabuka. Na poslednjem mestu na našoj listi nalazi se još jedno Banatsko selo koje pripada Pančevu i naziva se Jabuka. Ovo selo je imalo prve stanovnike još u praistorijsko doba. Kasnije tokom istorije selo Jabuka je bilo i pod nemačkom vladavinom, a kasnije su se u njega doselili stanovnici iz Makedonije. Čak i danas u ovom selu živi najviše Makedonaca. Inače, broj stanovnika u selu Jabuka iznosi 6 181.

U ovom tekstu ste imali priliku da vidite koja su to najveća sela u Srbiji po dva kriterijuma, a to su broj stanovnika i površina. Osim ovih deset sela koja smo nabrojali, spomenućemo još i Dolovo, koje takođe pripada Pančevskoj opštini. U ovom selu danas živi negde oko 6 146 stanovnika, kako poslednji statistički podaci kažu. Ovo selo se prvi put spominje u 17. veku, a u njemu danas žive uglavnom Srbi i Rumuni.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da vam je doneo razne korisne informacije. Sada znate koja sela su najveća u našoj zemlji i po čemu je svako od njih karakteristično. Pre svega, podela je izvršena na osnovu broja stanovnika u selima, ali i kada se površina uzme u obzir, situacija je slična. Ukoliko ste nekada bili u nekom od sela koja smo spomenuli, onda vam je sigurno jasno da su u pitanju velika sela u kojima živi prilično mnogo stanovnika. Kao što smo već rekli i kao što je svima poznato, osnovna delatnost u selima je poljoprivreda ali postoje i razne druge delatnosti kojima se seljaci bave. Neka sela su danas dosta i modernizovana, kao što je na primer selo Laćarak, koje se nalazi na prvom mestu naše liste najvećih sela u Srbiji. Videli ste po čemu je sve ovo selo poznato, a videli ste i druga sela koja su takođe velika i koja se sve više razvijaju.

U svim pomenutim selima broj stanovnika sve više raste, jer je natalitet sve veći. Za razliku od njih, postoje razna mala sela u Srbiji, koja su gotovo potpuno nerazvijena i u kojima se broj stanovnika sve više smanjuje.

Kao što možete da vidite, u Srbiji postoji velika raznolikost sela, od kojih su neka manje, a neka više razvijena. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i da ćete i sami nekada posetiti neko od sela koja smo vam spomenuli. Osim izuzetne prirode i prirodnih lepota, seoski duh je nešto što će vam prijati, kako biste se malo udaljili od gradske gužve i buke na ulicama.