Širom sveta

Najveći grad na svetu po broju stanovnika i po površini

Demografska slika naše planete se dosta izmenila u poslednjih nekoliko decenija. Svi znamo da je po površini najveća država na svetu Rusija, dok je po broju stanovnika to Kina.

Međutim, kakva je situacija sa gradovima u Evropi i svetu? Ovo pitanje se često postavlja i postoje mnogi koji još uvek ne znaju tačne odgovore i statistike.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate koji su gradovi najveći na našoj planeti, nastavite sa čitanjem ovog teksta jer vas očekuje mnogo važnih informacija i zanimljivosti.

Kada je u pitanju kategorisanje gradova po veličini, postoje dva osnovna kriterijuma po kojima se ova podela vrši. To podrazumeva da se veličina gradova može određivati ne samo prema njihovoj površini, nego i prema broju stanovnika.

Za početak ćemo vam reći koji je to najveći grad u Evropi. Kada je u pitanju broj stanovnika, to je bez ikakve sumnje Moskva.

Takođe, kada je reč o gradu koji ima najveću površinu u Evropi, odgovor je isti. Moskva je u oba slučaja najveći grad Evrope, ali i sedmi grad na svetu po veličini.

Međutim, da li ste se ikada pitali koji je najveći grad na svetu? Da li bar znate zemlju u kojoj se taj grad nalazi? Da li je to grad u Kini, koja je poznata kao najmnogoljudnija država sveta ili se taj grad nalazi u nekoj drugoj državi? Možda u Rusiji, koja je najveća država po površini? Ukoliko ne znate odgovor na ova pitanja, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Mi ćemo vam reći koji su to najveći gradovi na svetu, kako po broju stanovnika tako i po površini. Osim toga, navešćemo vam i druge gradove koji spadaju među najveće na svetu po nekim drugim kriterijumima, kao što su gustina naseljenosti i visina zgrada u gradovima.

U svakom slučaju, nadamo se da će vam ovaj članak biti interesantan i da ćete mnogo toga novog i zanimljivog saznati. Ukoliko volite da slušate zanimljive statističke podatke, nemojte propustiti da pročitate ovaj tekst. Pa, hajde da prvo vidimo koji je to najveći grad na svetu kada je u pitanju broj stanovnika.

Najveći grad na svetu po broju stanovnika

Možda niste znali, ali grad koji ima najviše stanovnika na celom svetu se ne nalazi u Kini, kao što možda većina vas pretpostavlja. Ipak, nalazi se u blizini ove države, odnosno u Japanu. Kao grad koji ima najviše stanovnika na celom svetu poznat je Tokio, odnosno glavni grad Japana. Već dugi niz godina i decenija Tokio važi za namnogoljudniji grad na svetu, a sada ćemo vam reći i neke statističke podatke zahvaljujući kojima je Tokio dobio ovu titulu.

U ovom gradu živi negde oko 37 800 000 stanovnika, ukoliko se obuhvate sva mesta koja ulaze u sastav ovog grada. Ipak, u užem delu Tokija živi negde između 13 i 14 miliona stanovnika, što je takođe veoma mnogo. Gustina naseljenosti u tom urbanom delu Tokija je ogromna, pa iznosi 6 224 stanovnika na samo jednom kilometru kvadratnom.

Sada kada znate da je Tokio najveći grad na svetu po broju stanovnika, reći ćemo vam i neke osnovne informacije i zanimljivosti o ovom gradu. Tokio je smešten na ostrvu Honšu, koje predstavlja glavno ostrvo u japanskom arhipelagu. Osim tog ostrva, u sastav Tokija ulaze i dva okolna ostrva. U Tokiju živi japanski car i nalazi se vlada ove države. Nekadašnji naziv ovog grada bio je Edo.

S obzirom da u Tokiju živi veliki broj ljudi, gustina naseljenosti je velika, kao što smo već rekli, tako da je ceo grad nekako tesan i nepogodan za život. Ono što je tipično za Tokio jeste da su stanovi u ovom gradu jako mali, tako da mnogi iznose svega 15 kvadrata. U Tokiju postoje i hoteli kapsule, koji predstavljaju ništa drugo nego kutije u kojima se može spavati. Iako su stanovi u Tokiju dosta mali, oni su uprkos tome veoma skupi.

Japan je poznat i po raznim neobičnim pravilima i zakonima. Po gradu jednostavno možete videti natpise sa različitim pravilima, koja će vam sigurno delovati smešno. Jedno od tih smešnih pravila jeste da je zabranjeno viriti ženama ispod suknje. Iako je nama to pravilo neshvatljivo i neobično, u Japanu svakodnevno možete naići na obaveštenja tog tipa.

Na ulicama Japana možete videti pomešane različite stilove, pre svega u odevnim kombinacijama ljudi. Nema sumnje da će vas sve to veoma zabaviti i da ćete upoznati jednu kulturu koja je sasvim drugačija od naše.

Dakle, videli ste koji grad ima najviše stanovnika na svetu i po čemu je taj grad poznat, a u nastavku ćete imati priliku da pročitate koji je grad najveći na svetu kada je površina u pitanju.

Najveći grad na svetu po površini

Kada se govori o gradovima koji imaju najveću površinu, onda se u obzir uzimaju i okolna područja koja taj grad obuhvata. Po tim kriterijumima grad sa najvećom površinom na celom svetu je bez ikakve sumnje Njujork. Da biste se u to uverili, reći ćemo vam u brojkama koliko je ovaj grad veliki. Ovaj grad obuhvata površinu od čak 34 490 km2.

Da biste shvatili o kolikoj se veličini radi, uporedićemo površinu Njujorka sa površinom naše prestonice. Naime, možda niste znali ali Beograd ima svega 3 222 km2, što je oko 10 puta manje od Njujorka. Sada ćemo vam naravno reći i par informacija i zanimljivosti o Njujorku.

Možda niste znali, ali Njujork je bio osnovan od strane kolonista koji su došli iz Holandije. U početku je Njujork bio samo trgovačka luka, a danas je to ekonomski i kulturni centar u celom svetu. Takođe, spomenućemo i čuveni Central park, koji se nalazi u Njujorku. U pitanju je gradski park koji spada među najveće na celoj planeti. l ovaj park svake godine posećuje ogroman broj turista, čak negde više od 35 miliona.

Urbani deo Njujorka ima negde oko 8 miliona stanovnika. U ovom gradu žive različiti narodi, tako da u njemu postoji mešavina mnogih kultura i tradicija. U Njujorku najveći deo stanovništva čine belci, a zatim dolaze pripadnici afro-američke kulture. Zatim, Njujork naseljavaju i pripadnici hispanske nacionalnosti, ali u manjoj meri i stanovnici Azije. Ostatak stanovništva čine starosedeoci i stanovnici na ostrvima Tihog okeana. U SAD-u je Njujork grad i sa najvećom gustinom naseljenosti, a naročito veliku gustinu naseljenosti ima čuveni Menhetn, koji se nalazi u Njujorku.

Ipak, Njujork nije grad koji na celom svetu ima najveću gustinu naseljenosti. U nastavku ćete videti nešto više o tome koji grad je najnaseljeniji na celom svetu.

Najveći grad na svetu po gustini naseljenosti

Sada kada znate koji su najveći gradovi na svetu po broju stanovnika i po površini, reći ćemo vam i koji grad na svetu je najgušće naseljen. To je grad Daka koji se nalazi u Indiji. Gustina naseljenosti u ovom gradu iznosi ćak 45 000 ljudi na jednom km2. Ostali gradovi sa najvećom gustinom naseljenosti su Mumbaj, Karači, Hong Kong, Manila, Seul, Džakarta, Pariz itd.

Za kraj ćemo spomenuti i jednu zanimljivost, a to je da postoji i klasifikacija gradova prema tome koliku visinu imaju. To se pre svega odnosi na visoke solitere i takozvane nebodere, odnosno na to koliko ih ima u jednom gradu. U tom smislu, vodeće mesto zauzima Hong Kong, koji se nalazi u Kini i koji ima preko 300 nebodera. Jedna zanimljiva informacija jeste da najviša zgrada u ovom gradu ima čak 118 spratova i visinu nešto manju od 500 m.

Međutum, najviše zgrade na svetu se nalaze u Dubaiju. Najviša zgrada u Dubaiju ima čak 163 sprata i visinu od 828 m, tako da se ubedljivo nalazi na prvom mestu po visini građevina u celom svetu. Ostale visoke zgrade se nalaze svakako u Kini i u Koreji, ali Dubai još uvek dominira kada je u pitanju visina zgrada.

Nadamo se da vam je ovaj tekst doneo korisne informacije i da sada imate bolju viziju o tome koji gradovi su najveći na svetu. Kao što ste imali priliku da vidite, postoji više kriterijuma po kojima se dele gradovi po veličini, a neki od njih su ukupan broj stanovnika, ukupna površina grada, gustina naseljenosti itd. Tokio je najveći grad po broju stanovnika, dok je Njujork najveći grad po površini.

Takođe smo spomenuli da je Daka grad sa najvećom gustinom naseljenosti, Dubai grad u kojem se nalaze najviše zgrade na svetu, a Hong Kong grad sa najviše visokih zgrada.

Sve u svemu, nema sumnje da su svi ovi gradovi važne svetske metropole i svaki od njih ima veliki značaj. Posetiti jedan od najvećih gradova sveta je svakako jedno nezaboravno i prelepo iskustvo, tako da ako imate priliku to da uradite, nemojte je propustiti. Nadamo se da vam se ovaj tekst dopao i da je bio koristan za vas.