Evropa

Top 10 najveći gradovi u Hrvatskoj

Hrvatska je oduvek bila zemlja koja je privlačila pažnju svojim velikim prirodnim bogatstvima. Ova zemlja je poznata po svojim pejzažima, po svojoj kulturi, ali i po bogatoj istoriji.

U poslednjih nekoliko godina Hrvatska je postala jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi. Ne treba zaboraviti da je Hrvatska nekada bila deo Jugoslavije, dok je danas jedna od članica Evropske Unije. Što se geografskog položaja tiče, ova zemlja se nalazi u zapadnom delu Balkana, odakle izlazi na Jadransko more.

Lepote ove zemlje su zaista velike, a obilazak Hrvatske i upoznavanje sa njenom kulturom je nešto što privlači ljude iz čitavog regiona, a i šire.

U tekstu koji sledi ćete imati priliku da saznate nešto više o Hrvatskoj i o tome kako izgledaju njeni gradovi. Naime, navešćemo vam deset najvećih i najlepših gradova u ovoj zemlji, tako da ćete moći da steknete uvid u to kako ova zemlja izgleda i kakvo je uređenje u njoj.

Ukoliko do sada još uvek niste posetili Hrvatsku, sigurni smo da će ovaj tekst probuditi vašu želju da proputujete ovom zemljom i da istražite sva njena bogatstva i lepote.

Top 10 najveći gradovi u Hrvatskoj

1.Zagreb. Kao što svi znamo, Zagreb je glavni grad Hrvatske, pa samim tim i centar svih velikih dešavanja u ovoj zemlji. Takođe, Zagreb je i najveći grad Hrvatske, u kojem se spajaju lokalna tradicija i srednjoevropski stil. Ulice u ovom gradu su uredne i čiste, parkovi su lepo uređeni, a zgrade imaju raskošnu fasadu koja podseća na zemlje zapada.

Osim toga, u Zagrebu postoje lokalni restorani i pabovi, koji privlače turiste širom Evrope. Što se veličine samog Zagreba tiče, taj grad nije nešto posebno veliki u odnosu na druge glavne gradove u Evropi, a manji je i od Beograda. Ipak, ovaj grad je lepo uređen i u njemu ima mnogo toga zanimljivog da se vidi. Zagreb predstavlja veoma važam obrazovni, kulturni, privredni i politički centar Hrvatske, a u njemu se nalaze i važne saobraćajnice koje povezuju taj deo Evrope.

2.Split. Drugi grad po broju stanovnika u Hrvatskoj je Split. Split je poznata mediteranska luka i zapravo, jedna od najvažnijih luka u tom delu Evrope. Split krase uredne i lepe dalmatinske ulice i brojne plaže, koje privlače turiste iz cele Evrope. U centru Splita se nalazi takozvana Dioklecijanova palata, koja potiče još iz 4. veka. Ova palata nije samo znamenitost Hrvatske, nego ju je i UNESCO stavio na svoju listu najdragocenijih kulturnih spomenika.

Za razvoj turizma u ovom gradu ali i u celoj Hrvatskoj su od velikog značaja splitski trajekti, a u okolini se nalaze i poznata ostrva, odnosno poznate turističke destinacije, kao što su Hvar i Brač.

3.Rijeka. Rijeka je treći grad u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika, a on je ujedno i najveća luka u celoj Hrvatskoj. Osim toga, Rijeka se smatra jednom od najbitnijih luka u celoj Evropi. Naročito je važno spomenuti Riječki zaliv, u koji uplovljavaju brodovi velikih dimenzija. Upravo zahvaljujući tome, Rijeka je uvek bila i ostala jedna od najvažnijih evropskih luka.

Ovaj grad smešten je na zapadu Hrvatske, tačnije 131 km jugozapadno od Zagreba. Klima u ovom gradu je umereno topla i vlažna, a zimi retko kada pada sneg. Kada su klimatske pojave u pitanju, važno je spomenuti suv i hladan vetar, takozvanu riječku buru, koja ume da dostigne veliku brzinu. Takođe, Rijeka je grad koji je važan u industrijskom i ekonomskom smislu.

4.Osijek. Kao četvrti najveći grad u Hrvatskoj navešćemo Osijek. Ovaj grad je smešten na istoku Hrvatske i predstavlja najveći grad u Slavoniji. Kroz njega protiče reka Drava, a grad se odlikuje izuzetnim prirodnim lepotama, pre svega zelenilom. Osijek je poznat po svojim velikim i lepo uređenim parkovima, pa se smatra gradom sa najvećim zelenim površinama u celoj Hrvatskoj.

Takođe, ovaj grad predstavlja važan kulturni i industrijski centar. Osim toga, ovaj grad predstavlja sudsko središte u Hrvatskoj. Ono što je važno znati jeste da je Osijek podeljen na Stari grad, Gornji grad, Donji grad i Novi grad. Stari deo ovog grada vodi poreklo još iz dalekog 18. veka.

5.Zadar. Zadar je svakako jedan od najznačajnijih i najvećih hrvatskih gradova. Ovim gradom vladale su različite sile i on je mnogo puta bio središte važnih istorijskih događaja.

Danas je Zadar grad gde se skupljaju različite kulture i tradicije, a danas je veliki deo grada izgrađen u modernom stilu. Zadar se nalazi na obali Jadranskog mora, a tunelom koji je nedavno izgrađen Zadar je povezan sa kontinentalnim delom Hrvatske.

6.Slavonski Brod. Dalje dolazimo do Slavonskog Broda koji je 2009. godine proglašen za najlepši grad u Hrvatskoj. Ovaj grad nalazi se takođe na obali reke Save, odnosno na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Slavonski Brod predstavlja sam centar Brodsko-posavske županije. Kroz ovaj grad vode važne saobraćajnice za ovaj deo Evrope i koje povezuju zapadnoevropske zemlje sa zemljama na Bliskom Istoku. Slavonski Brod se danas sve više razvija i modernizuje, a naročito je važan razvoj turističke delatnosti u ovom gradu.

7.Velika Gorica. Ovaj grad se nalazi na obali reke Save i predstavlja važan kulturno-istorijski centar Hrvatske. Velika Gorica je smeštena na oko 20 kilometara jugoistočno od glavnog grada Zagreba. U istoriji je ovaj grad imao veliku ulogu, a danas je on moderan grad, koji se sve više razvija u kulturnom, privrednom i svakom drugom smislu.

8.Pula. Pula je najlepši grad na poluostrvu Istri, koji se odlikuje izuzetnim prirodnim lepotama, klimom koja je jako prijatna za život i morem koje je mirno i čisto. Pula je oduvek bila jedna od najposećenijih luka u Hrvatskoj, a danas je izuzetno poznata po turizmu, brodogradnji ali i po ribarstvu. Ako se osvrnemo na istoriju ovog grada, interesantno je znati da je Pula bila i ostala administrativni centar cele Istre od rimskog doba pa do danas.

9.Karlovac. Karlovac je grad koji se nalazi u centru Hrvatske, odnosno nekih 56 km jugozapadno od glavnog grada, a kroz njega protiču čak četiri reke. Ovaj grad osnovan je 1579. godine od strane Karla Habsburškog, a danas predstavlja jedan od najpogodnijih gradova za život u Hrvatskoj. Ovaj grad je takođe centar Karlovačke županije i njeno glavno administrativno središte.

10.Sisak. Na samom kraju naše liste spomenućemo i grad Sisak, koji je takođe važan kulturno-istorijski centar Hrvatske. Ovaj grad se nalazi na mestu gde se reka Kupa uliva u Savu, a danas je poznat po specifičnoj seoskoj arhitekturi i po brojnim turističkim ponudama. Osim toga, ovaj grad je važan industrijski i privredni centar Hrvatske. U njemu se nalazi velika rafinerija nafte, rečna luka ali i obimna pekarska i mlinarska proizvodnja.

Ovo bi bili neki od najvećih gradova u Hrvatskoj, odnosno gradova koji imaju najveći broj stanovnika. Svi ovi gradovi su po nečemu poznati i poseduju velika prirodna bogatstva. Mogli ste videti da su neki hrvatski gradovi veoma poznate luke u Evropi, dok su drugi važna politička, obrazovna i kulturna središta.

Nema sumnje da je turizam u Hrvatskoj dostigao zavidni nivo, ali njegov razvoj se nastavlja i dalje. Mnogi turisti iz srednje i zapadne Evrope odlučuju se na letovanje upravo u hrvatskim predelima, jer njihovo more je izuzetno čisto i uredno, a gradovi lepo uređeni i mirni.

Međutim, u skorije vreme zapaženo je da su cene letovanja u Hrvatskoj jako visoke. Stoga, mora se dobro razmisliti pre nego što se donese odluka o letovanju. Istina je da je Hrvatska izuzetno mesto za odmor i letovanje, ali cene su ono što koči brojne turiste.

Ipak, Hrvatska je i dalje omiljena destinacija Nemcima, Holanđanima, ali i drugim narodima iz tog dela Evrope.

Nadamo se da smo vam bar malo dočarali po čemu se Hrvatska ističe i zašto vredi videti sve lepote ove zemlje. Ono što je naročito privlačno u Hrvatskoj je to što ova zemlja sadrži kombinaciju tradicionalnog i modernog, onoga što je bilo i onoga što tek dolazi. U njenim gradovima nalaze se stari krajevi, ali i nova moderna arhitektura. Iako je u pitanju mala zemlja, njena bogatstva su neizmerna i svakako se po lepoti može porediti sa najvećim evropskim gradovima.

Takođe, kulturna tradicija i bogata istorija su ono što ovu zemlju čini posebnom i privlačnom za turiste.