Srbija

Oblačinsko jezero – informacije i zanimljivosti

Oblačinsko jezero se nalazi na 20 km udaljenosti od Niša, u jugoistočnoj Srbiji, a najbliže mesto ovom jezeru je malo selo Oblačina, po kom i nosi naziv.

Ovo prirodno jezero je veoma interesantnog oblika, a ima prečnik od 1 km i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 280 metara.

Zemljište

Na mestu gde se sada nalazi Oblačinsko jezero je negde do polovine 20. veka bila Oblačinska bara. Isušivanjem ove bare je nastalo Oblačinsko jezero, koje je i dalje sa južne strane gubilo na visini, zbog čega je moralo biti pregrađeno i napravljena je akumulacija.

Danas se sa vremena na vreme Oblačinsko jezero dopunjuje preko sistema pumpanja vode iz obližnjeg potoka.

Tokom zimskih meseci se nivo vode Oblačinskog jezera usled zaleđivanja znatno smanji, ali, sa prvim toplim danima, sav led i sneg sa okolnih planina, kao i led sa površine jezera, počinju da se tope, pa je tokom proleća nivo vode u Oblačinskom jezeru za čak 100 cm viši od nivoa tokom zimskih meseci.

Ipak, tokom letnjih meseci je ustanovljeno i da, iako je sama voda mahom čista i bistra, ipak je jednim delom prljavija, te ima niži nivo kiseonika.

Održavanje

S obzirom na pogodan geografski položaj i prijatnu temperaturu, Oblačinsko jezero je sredinom 20. veka postalo veoma popularna turistička destinacija. Zbog toga su 60 – ih godina 20. veka u njegovoj okolini i započeti planovi na uređenju njegove okoline, te je došlo do izgradnje vikend naselja, motela sa bungalovima, koji su se nalazili na obali jezera, a za prave rekreativce je izgrađen jedan javni bazen dužine skoro 100 metara, kao i teren za košarku i fudbalsko igralište.

Ipak, zahvaljujući nebrige vlasti o ovom prirodnom bogatstvu, malo manje od 2 decenije nakon sređivanja, Oblačinsko jezero je tokom 80 – ih godina prošlog veka jednim delom i palo u zaborav zbog neprohodnosti i nesređenosti.

Srećom, početkom 21. veka je došlo do podizanja svesti o prirodnim dobrima Srbije, pa je i Oblačinsko jezero došlo na red. Već prvih godina se pročistila cela obala Oblačinskog jezera, a napravljena je i visoka zemljana obala. Kako do nebrige i zapuštanja ne bi opet došlo, svakog proleća se u poslednjih nekoliko godina organizuju akcije izviđača, koji rade na očuvanju i održavanju čistoće obale i vode Oblačinskog jezera, a, zahvaljujući njihovom učinku, Oblačinsko jezero je ponovo postalo omiljena destinacija Prokupčana i Nišlija.

Interesantno je i da, iako svest o ovom mestu, barem u turističkom smislu, nije podignuta na dovoljan nivo, ali ipak, sve više Nišlija i Prokupčana ovde provodi praznike i izlete, naročito Prvomajski uranak, a posle proslave istog iza posetilaca ostaje izuzetno čisto tlo.

Ribolov

Do 2010. godine je Oblačinsko jezero bila i omiljena ribolovačka stanica, koja je, uzgred, bila i i dalje je u vlasništvu ribolovačkog udruženja iz Niša. Ipak, Oblačinsko jezero više nije glavna atrakcija za takmičenje mladih sportskih ribolovaca, iz prostog razloga što još od 2010. godine ribolovačko udruženje iz Niša ne poribljava jezero.

Ipak, Oblačinsko jezero predstavlja savršen prirodni ekosistem za razvoj različitih vrsti riba – babuška, amura, linjaka, beovice, šarana, tolstolobiku, sitnog primerka amurskog čebačoka, poznatijeg kao usisisvač, i brojnih drugih.

Idealno vreme za pecanje na Oblačinskom jezeru je period tokom proleća i početkom juna, kada je zabeležen najvećih broj uhvaćenih teških babušaka. Na ovoj teritoriji se mogu upecati 2 vrste babušaka – babuške na koje smo svi navikli, ali i onih kod kojih, usled nedovoljno hrane i kiseonika, dolazi do prirodne mutacije, pa one imaju znatno veće glave, a manje trupove.

Na samoj sredini je Oblačinsko jezero najdublje, zbog čega ribolovci i ne vide neku vajdu od pecanja, ali su zato dosta skoncentrisani na priobalni deo, koji je od početka 2000. godine sređen.

Tradicija ribolovstva na Oblačinskom jezeru vodi korene još od polovine prošlog veka, ali, iako su veoma često organizovana takmičenja u ribolovstvu, među kojima je bilo najpopularniji lov udicom uz pomoć plovka, na Oblačinsko jezero i dalje dolaze mahom Nišlije, dok je pojam o ribolovu na ovoj teritoriji još uvek nepoznat širom Srbije.

Fudbalski kamp

Ono po čemu Oblačinsko jezero u poslednjih par godina, tačnije od 2014. godine, postaje sve poznatije jeste fudbalski kamp, koji je namenjen deci starosti do 14 godina. U ove svrhe je napravljen i veliki fudbalski teren, zatim pič – teren na veštačkoj travi, a gostima fudbalskog kampa je, u sklopu arandžmana, u ponudi i više bazena, te teren posut šljakom za tenis, zatim stoni fudbal, stoni tenis, bilijar i konzole za igrice.

S obzirom na to da je trenutni kapacitet fudbalskog kampa za mališane svega 60 ležajeva, trenutno se prave planovi o proširenju istog. Ipak, za sada se termini za sezonu moraju zakazivati čak celu godinu unapred.

Gume na ledu

Ono što je karakteristično za Oblačinsko jezero je činjenica da zimi, kada temperatura spadne ispod 0, njegova površina se brzo zaledi. Još bitnije, ukoliko temperatura spadne ispod -10 stepeni, na površini se Oblačinsko jezero zaledi i to čitavih 30 cm, što, sa jedne strane, ugrožava riblje vrste koje žive u Oblačinskom jezeru, jer ono nema svoj prirodni tok, te ne dolazi nikakav kiseonik do njih, zbog čega ribolovci i održavaoci jezera moraju da seku led, kako bi obezbedili dovoljno kiseonika ribama.

Ipak, sa druge strane je zaleđeno Oblačinsko jezero raj za avanturiste, koji su svesni činjenice da rizik da će zgaziti neki deo na kom je led tanji uvek postoji, ali je ipak osećaj hodanja po zaleđenom okeanu dugom i širokom ceo kilometar nema cenu. Ali, uvek postoje pojedinci koji odu i jedan korak dalje i tako je početkom 2017. godine jedan ekstremista testirao i šta se desi kada zaleđeno Oblačinsko jezero želite da pređete automobilom. Srećom, vozač nije doživeo nikakav peh i uspeo je da napravi ceo krug na ledu bez njegovog pucanja. Naravno, ovo je jedinstven slučaj i nadamo se svi da će tako i ostati.

Oblačinska višnja

Svake godine se, tokom letnjih meseci, u blizini Oblačinskog jezera tradicionalno održava manifestacija ,,Oblačinska višnja”, tokom koje se brojni takmičari iz svih krajeva Srbije takmiče u proizvodnji višnje, te se, u tu čast, bira rekorder koji je nagrađen specijalnim poklonom koji priprema organizacija ove manifestacije.

Osim rekordera u godišnjoj proizvodnji višnje, veliku pažnju privlače i takmičari koji u ovu čast pripremaju različite specijalitete od višnje, kao što su kolači, pite, i ostali slatkiši, a cilj je da se plodovi višnje u ovu svrhu upotrebe na najinteresantniji i najneobičniji način. Na ovo takmičenje se svake godine mogu prijaviti, kako profesionalni kuvari i uzgajivači višanja, tako i amateri, koji jednostavno rekreativno, u toplini svog doma, pripremaju različita jela, pa bi voleli i da ih prezentuju tokom ove manifestacije.

Iako ova manifestacija nosi naziv ,,Oblačinska višnja”, te bi, s tim u vezi, sva pažnja trebalo da bude usmerena ka ovim plodovima, ipak zbog blizine Oblačinskog jezera su organizatori našli način da dodatno začine ovu manifestaciju, te se sada u okviru nje održava i takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

Manifestaciju ,,Oblačinska višnja” svake godine posećuje veliki broj takmičara i gledalaca sa teritorije Niša, Pirota, Aleksinca, a neretko, pored pojedinaca, ovu manifestaciju uvećavaju i čitava udruženja, te je, na primer, 2018. godine na manifestaciji ,,Oblačinska višnja” bilo i Udruženje žena ,,Bovansko jezero”, ,,Udruženje žena Niša”, Udruženje Makedonaca ,,Vardar”, Klub samohranih roditelja ,,Niška banja”, a svake godine se ovaj broj znatno uvećava, što i samu manifestaciju ,,Oblačinska banja” čini još popularnijom, a samu organizaciju još kreativnijom, jer svake godine uvode novine, kako bi u manifestaciji uživalo što više ljudi različitih generacija.