Srbija

Orlovačko jezero – informacije i zanimljivosti

Gde se nalazi Orlovačko jezero?

U sklopu NP „Sutjeska“, u Bosni i Hercegovini, nalazi se planina Zelengora, koja predstavlja jednu od planina koje su najlepše na Balkanu.

U Evropi su preostale dve prašume, a jedna od njih, Perućica, se takođe nalazi na području NP „Sutjeska“. Maglić, najviši vrh u BiH sa nadmorskom visinom od 2386 metara uzdiže se na teritoriji NP „Sutjeska“. Ljubitelji alpinizma, planinarenja kao i netaknute prirode rado posećuju Zelengoru. Kroz sam Nacionalni park protiče i reka koja nosi isti naziv, Sutjeska.

Planina Zelengora obiluje brojnim jestivim vrstama gljiva, a na njoj se takođe nalaze i mnoge ugrožene i retke vrste. Skoro sve vrste ptica koje nastanjuju Balkan našle su svoje stanište i na ovoj planini, to jest u njenim gustim šumama.

Jedna od najvažnijih bitaka u našoj istoriji odigrala se upravo na ovom prostoru, za vreme Drgog svetskog rata. U pitanju je čuvena Bitka na Sutjesci, koja se desila 1943. godine i koja predstavlja još jedan razlog zbog koga turisti posećuju NP „Sutjeska“. Na Tjentištu se nalazi Dolina heroja u sklopu koje postoji memorijalni kompleks, podignut u čast nastradalim borcima, a tu je još i spomen – kuća kao i muzej.

Zahvaljujući projektu Evropske unije, oko 200 znakova je postavljeno u okviru Nacionalnog parka, napravljene su staze za biciklizam u dužini od oko 80 km, a takođe su napravljene i pešačke staze čija je dužina oko 70 km.

Bregoč predstavlja najvišu tačku planine Zelengora i nalazi se na nadmorskoj visini od 2015 metara. Ova planina je čuvena po tome što se na njoj nalaze brojna jezera, a to su: Kladopoljsko, Štirinsko, jezero Donje Bare, jezero Gornje Bare, Borilovačko, Crno, Bijelo, Kotlaničko i Orlovačko jezero. Avanturisti i ljubitelji prirode, biciklizma, planinarenja, ribolova, pešačenja definitivno treba da posete ovu planinsku lepoticu ukoliko to nisu već učinili.

Karakteristike Orlovačkog jezera

Orlovačko jezero je nastalo erozijom lednika i zbog toga se može reći da pripada grupi cirkovih jezera. Smešteno je na 1438 metara nadmorske visine.

Dužina jezera iznosi i do 350 m, dok je jezero široko negde oko 100 m. Najdublja tačka jezera se u proseku nalazi na oko 5, 5 metara dubine. S obzirom na to da se Orlovačko jezero nalazi na planini Zelengora, ono pripada i NP „Sutjeska“.

Jezero je okruženo planinskim vrhovima Zelengore, pa se tako sa njegove istočne strane nalaze vrhovi Orlovača i Orlovac, sa južne strane se uzdiže vrh Stog (1821 m), sa jugoistične strane je vrh Bregoč (2014 m), dok je sa severne strane jezera najniži vrh, Ljeljen (1765 m).

Nedaleko od Orlovačkog jezera se nalazi planinska kuća koja predstavlja jednu od destinacija koje su najlepše u ovom kraju, a tu su takođe i prelepa mesta za odmor i kampovanje.

Kako doći do jezera?

Ukoliko želite da posetite Orlovačko jezero, možete to učiniti idući iz dva pravca. Jedan vodi putem koji je asfaltiran i ide preko Kalinovika sve do Jelašca, sela na Zelengori. Od tog sela pa do jezera vodi pravi šumski put, koji je utaban i tvrd, mada nije pogodan jer u periodu kada ima dosta padavina ovaj put je prilično blatnjav i moguće je njim proći jedino vozilima koja su namenjena za ovakav vid terena. Dužina ovog dela puta iznosi oko 22 km.

Drugi put do jezera je takođe šumski i tvrd je i vodi do Čemero, mesta na planini Zelengora, i za ovaj put se može reći da je prohodan.

Oko 50 km puta vodi do prevoja, a odatle se planinskom stazom ide do Štirinskog i Kotlaničkog jezera.

Do Orlovačkog jezera se dolazi upravo sa ovog puta odnosno prelaza. Kada se prikažu Jugovo, Borilovačko jezero kao i padine Stoga, to je znak da je u blizini i Orlovačko jezero.

Okolina jezera

Na par stotina metara od Orlovačkog jezera se nalazi lovačka kuća, i kao i samo jezero, i ona spada pod NP „Sutjeska“. U njoj se nalaze dnevni boravak koji je opremljen kaminom, kuhinja, kupatilo kao i dve sobe za spavanje.

Nedaleko od lovačke kuće se nalazi par objekata sa ograničenim smeštajnim kapacitetima, a takođe tu je i prostor za kampovanje na kome se nalazi izvor sa pijaćom vodom.

Planinske vrhove Orlovac i Ljeljen odvaja jedno sedlo, a nakon što se prođe kroz to sedlo dolazi se do guste bukove šume ispod koje se ukazuje Orlovačko jezero. Iz pomenutog sedla se može doći do vrha Ljeljen. Ali prolazak ovim grebenskim usponom se ne preporučuje svakome, već samo iskusnim i hrabrim planinarima.

Postoji vidljiva i prohodna staza koja vodi dalje i sa koje se može videti i vrh Orlovac.

Idući dalje dolazi se i do Zavideža, katuna smeštenog na pašnjačkoj zaravni, što predstavlja pravu promenu nakon strmih staza i litica. Odatle se doalzi do vrha Videž (1864 m).

Turistička ponuda

Orlovačko jezero kao i planina zelengora predstavljaju jednu od najlepših turističkih destinacija ovog područja.

Ljubitelji planinarenja, netaknute i prelepe prirode, tišine i mira treba da posete ovu planinsku lepoticu i njena jezera. Guste četinarske i listopadne šume, čist vazduh, planinarske i pešačke ture na planinu Zelengoru i njene vrhove, koje su organizovane i sprovode se u pratnji vodiča, samo su neke od stvari koje privlače turiste u ovaj kraj.

Učestvujući u ovim turama možete doći do planinskih vrhova ili pak prelepih panorama koje ostavljaju bez daha svakoga ko ih poseti.

Od nedavno je Orlovačko jezero postalo naročito značajno za ljubitelje ribolova, koji ga sve češće posećuju. Naime, od strane Nacionalnog parka „Sutjeska“ organizovano je poribljavanje jezera a takođe je poribljena i reka Sutjeska.

Tom prilikom su reka i jezero obogaćeni sa 15000 jedinki potočne pastrmke, a sve to kako bi se očuvao riblji fond.