Blog

Osvežite svoj logo: koji trendovi u 2019. donose uspeh vašem brendu?

Logo je najprepoznatljiviji deo brenda i osnovni element na osnovu koga potrošači prepoznaju određeni proizvod nekog proizvođača.

Oni veoma lako mogu da prepoznaju o kom se brendu radi, identifikujući njegov logo, koji upravo zbog toga koliko je važan i kako komunicira sa potrošačima, ima veoma bitnu ulogu u sveobuhvatnom procesu brendinga.

Većina velikih brendova ima želju da prati trendove i modernizuje svoj logo u skladu sa  modernim tendencijama, zbog čega s’ vremena na vreme radi ‘redizajn’ čime svom brendu daje osvežen i trendi izgled.

Prilika da se tako nešto desi je uglavnom povezana sa započinjanjem nekog novog ciklusa, kampanje, uvođenjem nove usluge itd.

Dobro su nam poznati slučajevi multinacionalnih brendova, koji su tokom decenija menjali izgled logoa, ali to nije svaki put nailazilo na odobravanje od strane njihovih kupaca.

No, promena je potrebna i ako je brend jak, kupci će je prihvatiti kao neophodnu i to neće u većoj meri uticati na njihovu odluku o kupovini.

Pre nego što pređemo na trendove za 2019. godinu, kada su logoi u pitanju, podsetimo se da su čak i najveći brendovi današnjice na početku imali ne tako dobro dizajnirane logoe.

Apple

Prvi logo Apple-a je dizajnirao i osmislio jedan od osnivača, Ronald Wayne i kao što možete videti ima vrlo dosadan izgled, neprepoznatljive linije i font od koga vas bole oči dok pročitate šta piše. Tadašnji logo je, manje više, antiteza svega za šta se kompanija Apple zalaže danas.

Steve Jobs je već posle godinu dana od osnivanja kompanije zatražio da se logo redizajnira, jer je smatrao da Isak Njutn ispod drveta jabuke, ne komunicira dobro sa potrošačima i da je teško ovaj logo štampati ili postaviti na računare.

The Gap

Gap se suočio sa lavinom negativnih komentara, kada je njihov novi logo u pitanju i zbog toga se vratio na korišćenje starog (levo).

U komercijalnoj američkoj modnoj industriji, Gap je najveći brend i njegov logo se smatra najprepoznatljivijim među potrošačima. Pitanje koje se logično nameće je: zašto su se onda odlučili na promenu, kada je sve savršeno funkcionisalo? Po njihovim rečima, brend je od američkog klasika pokušao da pređe na moderan i cool dizajn, zbog čega je usledila i promena logoa, kako bi i on bio u skladu sa novom tranzicijom brenda. Nakon samo nedelju dana od lansiranja, posle niza kritika, vratili su u upotrebu stari logo.

Starbucks

Današnji logo Starbucks-a je zelen, baš onoliko koliko i sama kompanija stremi ka ekologiji i zelenom održivom poslovanju. No, logo ove kompanije nije uvek bio u boji novca, već je na početku imao ilustraciju polu nage sirene iz grčke mitologije. Možda je to bilo u redu koristiti ’70-tih godina prošlog veka ali je konzervativna Amerika ipak uticala na promenu i nekih 20 godina kasnije, logo je dobio novi izgled. Trenutni logo, koji je u upotrebi od početka ’90-tih, mnogo je konzervativniji ali i savremeniji, u smislu dizajna, sa pročišćenim linijama i prepoznatljivom sirenom.

Nakon ovog malog izleta u prošlost, koji nam je pokazao da su i veliki brendovi lutali dok nisu pronašli najbolju formulu za jednostavnost a time i postizanje savršenstva, vraćamo se u 2019. godinu gde ćemo videti koje su najnovije tendencije u dizajnu logoa.

Top 5 trendova u dizajnu logoa za 2019. godinu

1. Logo koji menja oblik

Ovaj trend utiče na svaki brend, bez obzira na industriju, veličinu kompanije ili personalizaciju. Ako želite da se prilagodite ovom trendu, trebalo bi da kreirate više varijacija na istu temu za vaš logo, kako bi se on prilagođavao brendingu za različite potrebe i u odnosu na to gde je logo postavljen. Logo koji menja oblik, može se pojaviti u 4 varijacije:

  • ‘Živi logo’ – konstantno se menja, obično je ta promena zasnovana na povezanosti sa algoritmom ili predefinisanim parametrima brenda. Prepoznaćete ga po dinamičnoj formi koja menja oblik i boje.
  • ‘Responsive’ logo – prilagođava se različitim uređajima i veličini ekrana na kom se prikazuje (mobilni telefon, tablet ili desktop)
  • ‘Kontekstualni’ logo – prilagođavaju se po potrebi predmetu na koji će biti postavljen (monohroni logo za vizit karticu ili logo pravljen posebno za određenu priliku i postavljen na majice)
  • ‘Varijabilni’ logo – određeni aspekti logoa se menjaju, u odnosu na marketinšku kampanju (prilagođen deci u dečijoj kampanji, različiti logoi koji predstavljaju razne usluge iste kompanije)

Velike kompanije se već prilagođavaju ovom trendu ali ako i vi želite da za svoj manji brend uradite dizajn logoa, obično je 4 sasvim dovoljno da pokrije sve vaše potrebe.

2. Minimalizam na najjače

Minimalizam je veoma popularan kada je digitalni dizajn u pitanju, na jednoj strani zbog praktičnog brzog učitavanja a na drugoj zbog unapređenih vizuala na mobilnim telefonima. Ovaj trend je prenet i na dizajn logoa i brend identiteta.

Brendovi poput onih u modnoj industriji ali i među proizvođačima novih tehnologija, sklanjaju bilo kakve suvišne elemente i fokusiraju se na prepoznatljiv font. Ponekad možemo uočiti i artistički pristup ispisivanju slova, koji dodaju malo drugačiju notu ovom minimalističkom izgledu logoa.

3. Novi vintage i bedževi

Novi vintidž nas podseća na neka druga vremena, budi sećanja i donosi duh starog dizajna u sadašnji trenutak. Iako se može primeniti na skoro sve industrije, najpopularniji je u modnoj i industriji hrane. Brend dobija autentičan izgled i osećaj da se radi o rukotvorini sa jedinstvenom pričom.

Bedževi se koriste godinama u dizajnu ali su postali super popularni tek onda kada je u potpunosti zaživela ‘hipsterska estetika’. Oni su snažnog vizuelnog izgleda i efikasan su način da se identitet vašeg biznisa prikaže na drugačiji način. Integrisani na pakovanja određenih proizvoda ili izrađeni kao stikeri, koji će dati dodatnu notu šarma vašem proizvodu – odlična su prilika da se izdvojite od konkurencije.

4. Skoro pa ravno

Negde u 2012. ili 2013. ravni dizajn je postao standard a danas imamo unapređenu verziju polu-ravnog dizajna, koja je prirodni nastavak upotrebe dugih senki iz 2018. godine. Suptilna upotreba senki, daje sofisticiran izgled logou i višedimenzionalnost koja izgleda jednostavno i moćno. Najbolji primer je logo Netflixa, koji obara s’nogu simplifikovanim dizajnom.

5. Optička iluzija

Želite da potrošač pogleda vaš logo dva ili više puta? Da se zapita zbog čega iz jednog ugla vidi na jedan način a iz drugog mu ta preplitanja izgledaju drugačije. Optičke iluzije postaju sve popularnije u 2019. godini, brišući jasne granice između 2D i 3D dizajna. Dizajneri se igraju perspektivom i senčenjem za logoe koji prkose logici i povećavaju šanse da isti bude upamćen. Ovaj trend uključuje delove koji se savijaju, obavijaju ili su vizualno ‘prekinuti’ za stvaranje jedinstvene iluzije.