Blog

Planina na a – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćemo reći nekoliko zanimljivosti o sledećim planinama koje počinju na slovo “a”: Akonkagva, Anapurna, Ararat, Atos.

Akonkagva – najviša planina u Južnoj Americi

Deo Andskog planinskog lanca, Akonkagva je drugi najviši od sedam vrhova na svetu, posle Mont Everesta u Aziji. Sa visinom od 6.961 m, ne samo da je najviša planina u Južnoj Americi, već je i najviši vrh u obe Amerike, kao i južne i zapadne hemisfere.

Akonkagva se nalazi u Argentini, u provinciji Mendoza, 112 km severozapadno od glavnog grada provincije koji se takođe zove Mendoza i 15 km od granice sa Čileom.

Planina je deo Akonkagva parka, zaštićene prirodne oblasti u Andima koja je osnovana 1983. godine.

Nije do kraja pozanto odakle potiče ime Akonkagva. Jedna od mogućih priča je da je ime izvedeno od kečuanske reči akun (vrh) i reči agua što bi značilo obožavani.

Druga mogućnost je da ime dolazi od reči Aconca-Hue, fraze koja bi se mogla prevesti kao “ono što dolazi sa druge strane”, u smislu “druga strana reke Akonkagva”.

Planine Andi su formirane kao rezultat subdukcije okeanske ploče ispod južnoameričkog kontinenta. Akonkagva je nekada bila vulkan, kada je okeanska ploča pala pod veći ugao ispod kontinenta. Međutim, negde u miocenu, pre oko 8-10 miliona godina, ugao subdukcije je počeo da se smanjuje, što je izazvalo da magma prestane da se topi i što je izazvalo horizontalne napone između okeanske ploče i kontinenta, uzrokujući navlačenje koje je podiglo Akonkagvu iz njenih vulkanskih korena.

Vegetacija i život na Akongavi su koncentrisani ispod 4000 m. Postoji veliki broj niskog grmlja, kao i otvorenih pašnjaka načinjenih od trava kao što su huecú i ichu.

Mnoge vrste ptica naseljavaju ovo područje, uključujući kondore, ljubičastog orla i vrste šljuke koja se zove agachona. Najčešće kopnene životinje su crvena lisica i planinski pacov.

Tokom leta, temperatura noću iznosi oko -20º C, na 5000 m visine, dok je na vrhu ona oko -30º C. Hladni, snežni i nepredvidljivi vremenski uslovi najviše odvraćaju od pokušaja osvajanja vrha tokom zime.

Planinari na Akonkagvi se često bore sa niskom vlažnošću vazduha, niskim procentom kiseonika i žestokim vetrovima. Oluje često pokreću vlažne struje toplog morskog vazduha koji dolazi sa Pacifika. Ovi južni vetrovi se sudaraju sa Andima, stvarajući sneg na najvišim vrhovima. U leto, dešavaju se oluje i gromovi, što stvara još veći rizik za planinare.

Oko 60 % planinara koji pokušaju da osvoje Akonkagvu, u tome uspeju. Zbog toga što ovi usponi nisu tehnički komplikovani, mnogi veruju da će to biti lagani uspon, ali greše. Više od 135 planinara je umrlo na Akonkagvi, prvenstveno zbog kompliakcija zbog mučnine od nadmorske visine, kao i zbog padova, srčanog udara, hipotermije i drugih uzroka izazvanih teškim vremenskim uslovima. Smatra se da oko tri planinara godišnje umre na Akonkagvi.

Anapurna – Nepal

Anapurna je zbirni naziv za više različitih vrhova na Himalajima u Nepalu. Smatra se da je najviši vrh Anapurna I i on spada u jedan od četrnaest najviših vrhova koji imaju više od 8000 m visine. Anapurna I ima 8091 m iznad mora, pa je tako deseti najviši vrh na celom svetu.

Ovaj vrh je smešten istočno od kanjona Kali Gandaki reke.

Reč Anapurna na sanskritu znači “ispunjena hranom”. Ipak, u literaturi se ova reč prevodi kao “boginja žetve” zbog toga što je u hinduističkoj religiji, Anapurna zapravo boginja poljoprivrede, plodnosti, itd.

Od 1986. godine, čitava planinska zona i okolina su zaštićene projektom koji se zove “Projekat zaštićene zone Anapurna”. Ovaj projekat je ustanovila Fondacija nepalskog kralja Mehendre koja se bavi očuvanjem prirode.

Broj stradalih planinara na ovom usponu je jako veliki. Odnos imeđu stradalih i ukupnog broja penjača je 40 %, a to je vrlo veliki procenat, pa Anapurna važi za jednu od najopasnijih planina među alpinistima.

Prvi koji su osvojili vrh iznad 8000 m, odnosno Anapurnu I, bili su Francuzi Moris Erceg, Luj Lačenal, Marsel Isak, Žan Kuzi, Fransis de Nuel, Žak Udot, Lionel Tero. To se dogodilo 3. juna 1950. godine. Mont Everest je osvojen tri godine posle toga.

Prve žene koje su osvojile ovaj vrh bile su Amerikanke: Arlena Blum, Vera Komarkova, Irena Miler, Kevang Ringing, Šerpe Mingma Tering.

Slovenac, Tomaž Humar je prvi alpinista koji je ostvario samostalni uspon 2007. godine.

Ukupno ima 105 uspešnih osvajanja vrha Anapurne. Do 2005. godine je 54 % alpinista poginulo.

Ararat – biblijska planina u Turskoj

Ararat se nalazi u Agri u istočnoj Turskoj, blizu granice sa Jermenijom i Iranom. Vrh planine Ararat se nalazi na nadmorskoj visini od 5165 m.

Ararat je neaktivni vulkan. Poslednja erupcija se dogodila 2. juna 1840. godine. Gornja trećina planine je prekrivena snegom sve vreme, a poslednjih 100 m sneg se pretvorio u led.

Tokom istorije, razne grupe istraživača su otkrivale planinu Ararat u nadi da će pronaći ostatke Nojeve barke, među njima i Marko Polo. U Bibliji, u Knjizi postanja, Ararat se pominje kao uzvišenje na kojem se nasukala Nojeva barka nakon velikog potopa.

U poslednjih nekoliko godina, mnogo ljudi je pokušavalo da uđe u trag ovoj legendi. Mogućnost da je drevno predanje zapravo istorijska činjenica je intrigantna, a svako novo otkriće istine uz ranije diskreditovane zapise daje dodatnu snagu za nastavak potrage.

Planina Ararat je i dalje jermenski nacionalni simbol zbog toga što je ona nekada bila na njihovoj teritoriji. Zbog toga se i dalje nalazi na grbu Jermenije.

Atos – Sveta Gora

Atos je ime za poluostrvo na Halkidikiju, kao i za planinu koja se nalazi na njemu. Planina je visoka 2033 m i zauzima krajnji jug poluostrva. Po visini, to je druga planina u Grčkoj. Čitava ova oblast je poznata kao duhovni centar pravoslavnog hrišćanskog sveta, zbog toga što je to zasebna zajednica koja se sastoji od 20 manastira i skoro 2000 monaha.

Način života u ovom mestu koje se još naziva i Bogorodičin vrt, nije se promenio od kad su prvi monasi stigli i naselili ostrvo u 9. veku. Mnogi monasi žive unutar zidina izabranog manastira, dok drugi biraju da žive u kompletnoj izolaciji, daleko od bilo kakvog uznemiravanja.

Ženama je zabranjen ulaz na Svetu Goru.