Blog

Planina na c – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo C koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Cer

Cer je planina severozapadne Srbije, koja se prostire na dužini od 15 km, a ima najvišu tačku Šančine, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 689 metara.

Ime je dobila po bogatstvu stablima drveta cer, a, pored cera, tu su i visoka i brojna stabla hrasta, graba i bukve, kao i brojnog drugog listopadnog drveća i žbunja.

Što se nižih biljaka tiče, ovde preovladavaju šumske jagode, borovnice, pečurke, lekovito bilje i brojno šareno livadsko bilje. S obzirom na to da planina nije naseljena, a da je obrasla šumom, ona je prava oaza svežeg vazduha.

Na ovoj planini se u Prvom svetskom ratu odigrala poznata Cerska bitka, koja je započeta negde između 12. i 14. avgusta 1914. godine, kada je austrougarska vojska prešla Drinu, kako bi ušla u Srbiju. Ova bitka se naročito zahuktala 20. avgusta, a u periodu između 21. i 24. avgusta je oslobođen Šabac i Austrougari su zvanično napustili Srbiju.

Na planini Cer se takođe rodila i legenda o caru Trojanu i njegovih 5 ćerki – Koviljači,, Soki, Vidi, Kosani i  Dragi, po kojima su okružni gradovi i dobili i nazive – Koviljkin grad, Soko – grad, Vidin grad i Kosanin grad, koji se nalazi na samoj planini Cer.

Na Ceru se nalaze i 3 veoma značajna manastira:

– Manastir Čokešina, koji je, prema legendi, zadužbina samog Miloša Obilića, a naziv je dobio po nekadašnjem mačvanskom vlastelinu, Bogdanu Čokeši. Ovaj manastir je izgrađen u 14. veku, a 1458. godine je postao vlasništvo logotega Stjepana Ratkovića.  1786. godine je ovde izgrađena nova crkva, nakon što su inicijalnu građevinu srušili Turci, a opet je srušena za vreme Prvog srpskog ustanka, kada se odigrao Boj na Čokešini, između Srba i Turaka, nakon čega je podignut spomenik sa grobnicom u znak sećanja na Srbe koji su učestvovali u ustanku.

-Manastir Petkovica, nastao u drugoj polovini 13. veka kao zadužbina kralja Dragutina.

-Manastir Radovašnica, koji se nalazi u blizini reke Redovašnice i posvećen je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Prema predanju je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića.

Crni vrh

Kada kažemo ,,Crni vrh”, mi možemo aludirati na više geografskih oblika, odnosno ili sa nazivom same planine ili planinskih vrhova ili, pak, na naselja.

Tako postoje naselja sa nazivom Crni vrh u Srbiji kod Vranja, Knjaževca, Medveđe i Peći, u Bosni i Hercegovini kod Čelinca, Višegrada, Glamoča, Konjica i Sarajeva, u Makedoniji u opštini Studeničani i u Crnoj Gori kod Pljevlje i u opštini Berane.

Kao što smo već rekli, kada govorimo o Crnom vrhu, možemo govoriti i o samim vrhovima planina, te tako imamo Crni vrh na Šar planini (2585 m), na Ješevcu (902 m), Grmeču (1604 m) i Gučevu (779 m).

Kada govorimo o planini Crni vrh, govorimo o sledećim planinama:

Crni vrh (Jagodina) – ova planina se nalazi na površini između Jagodine i Kragujevca, a katastarski pripada Jagodini. Pripada Rodopskim planinama i spada u red nižih planina u Šumadiji, sa svojom visinom od 707 m. Ova planina je najbogatija planina slapovima i pećinama u celoj Šumadiji i takođe planina sa najvećom količinom padavina. Što se hidrografije tiče, planina je oivičenna rekama Lepenicom, Velikom Moravom, Belicom i Ždraljicom.

Crni vrh (Priboj)Nalazi se između Uvca i Lima, u sklopu planina Dinarida. Planina je sastavljena od tufitaita, serpenita i triijaskih rožnaca i prekrivena šumom. Najviši vrh iznosi 1186 m.

Crni vrh (Bor) – Ovaj Crni vrh se nalazi 30 km od Bora, između slivova reka Crni Timok i Morava. Izgrađena je od andezita, pošumljena, gde inače dominira crni bor. Sastoji se od 2 kupe, od kojih 1 dostiže visinu od 1043 m.

Crni vrh (Bosna i Hercegovina) – ova planina se nalazi između Tešnja i Maglaja i, sa 732 m visine, predstavlja najvišu tačku između ovih opština, zbog čega je imao i veliku ulogu tokom raza u Bosni i Hercegovini, a tačno se nalazi između predela naseljenog Srbima, predela naseljenog Hrvatima i predela naseljenog Bošnjacima. Veoma je šumovit i na njemu dominira bukova šuma, prećena grabovom, hrastovom i cerovom šumom. 647

Crnoljeva

Planina Crnoljeva se nalazi u centralnom delu Kosova i Metohije. Najviši vrh ove planine je Topila, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1177 m, a cela planina je duga 14 km.

Najniži deo planine se nalazi na 859 metara nadmorske visine i poznat je u narodu kao Ćafa Dulje i predstavlja najkraći put od Prizrena do Uroševca i Prištine.