Blog

Planina na d – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo D koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Divčibare

Divčibare je jedno od omiljenih srpskih destinacija za zimovanje već dugi niz godina. Ovo planinsko polje se pruža od Crnog Vrha, pa sve do Velikog Brda, a njegov najviši vrh se nalazi na visini od 1104 m.

Divčibare je na neki način visoravan koja se nalazi na centralnom delu planine Maljen, koja se nalazi u sklopu Dinarskog planinskog sistema. Oko Divčibara se pružaju brojni visovi, koji štite Divčibare od vetrova, te je sama klima mnogo prijatnija nego na drugim planinama.

Divčibare (devojačke bare) je po predanju dobilo naziv po tragičnoj sudbini jedne mlade čobanice. Naime, navodno se pre nekoliko vekova mlada čobanica utopila u nabujaloj Crnoj kamenici, te je ovaj predeo dobio naziv ,,Divčibare”, kao uspomenu na njenu tragičnu smrt.

Posle Drugog srpskog ustanka, knjaz Miloš Obrenović je otkupio ovaj predeo sa sve torovima i drugim zidinama od svog pobratima Deli – age, jer je veoma cenio ovaj predeo, te često obilazio čobane koji su ovde čuvali stoku, a i uživao u prirodi.

Što se hidrografskih odlika Divčibara tiče, ovde se nalaze 4 izvora – Čubrica, Žujan, Hajdučka česma i Studenac, a, što se reka tiče, mahom kroz Divčibare teku reke koje pripadaju ili slivu Zapadne Morave ili Kolubare. To su Crna reka, Crna Kamenica, Krčmarska reka, Bukovska reka i Kozlica.

Najznačajnija privredna grana Divčibara je ipak turizam, naročito banjski i ski – turizam, a mesto je poznato i po bogatom zelenilu sa mekom travom. Ovde rastu brojne i raznolike biljne zajednice, te se na Divčibarima može naći narcis, bosanska perunika, jadranska perunika, lincura, šafran, majčina dušica, vresak, šumska jagoda, borovnica, divlja malina, divlja kupina, a veći deo ovog predela je prekriven šumama jele i bukve.

Što se životinjskog sveta tiče, ovde žive i zečevi, srne i veverice, kune belice i kune zlatice a ranije su dosta zastupljene bile i divlje svinje, mada su u jednom periodu iščezle sa ovih prostora.

Pored njih su tu i veliki šareni detlić, seoski detlić, jarebica kamenjarka, kreja, a naročito je interesantan planinski slavuj, kog u Srbiji ima samo na 2 destinacije, od kojih je jedna i planina Divčibare. Vodeni svet ne zaostaje mnogo, te je planina Divčibare i stanište krkuše, zlataća, klena i potočnog raka.

Ako vas zanima poseta ovom sjajnom planinskom mestu, možete da pogledate stranicu apartmani Divčibare i da rezervišete apartman za sebe.

Durmitor

Durmitor je planina i istoimeni nacionalni park na severozapadu Crne Gore, sa najvišim vrhom Bobotov kuk, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2522 m. Interesantno je da na Durmitoru ima čak 48 vrhova čija visina iznosi više od 2000 m.

Pretpostavlja se da je naziv Durmitor ova planina dobila izvođenjem od keltskog izraza ”dru mi tore”, što u prevodu na srpski jezik znači ,,planina puna vode”.

Inače, durmitorski masiv krasi čak 18 ledničkih jezera, koji nose naziv ,,Gorske oči”, a najveće od njih je Crno jezero, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1412 metara, a čija površina iznosi 515 kvadratnih metara. Osim ledničkih jezera, Durmitor krase i brojne kristalno čiste reke, među kojima je najznačajnija reka Tara, koja je ujedno i najduža reka Crne Gore.

Zbog lepote svojih predela, Durmitor je 1952. godine proglašen nacionalnim parkom, koji obuhvata osnovni masiv Durmitora i kanjone Tare, Sušice, Drage i gornji deo kanjonske doline Komarnice, te time zauzima površinu od 39000 ha. 1980. godine je u Parizu nacionalni park Durmitor uvršćen u spisak Svetske kulturne i prirodne baštine. 534 

Dinara

Deleći Livadsko polje od Sinjskog polja, Dinara čini prirodnu granicu između država Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sa svojih 84 km dužine, ova planina čini drugu po dužini planinu u Dinarskom gorju, odmah nakon Velebita, koji se prostire na 145 km.

Najviši vrh planine Dinare je Troglav, koji se nalazi na prostoru Bosne i Hercegovine na nadmorskoj visini od 1913 metara, a najviši vrh Dinare sa hrvatske strane granice je Sinjal, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1831 m. Ova dva vrha su praćeni sledećim vrhovima višim od 1500 metara:

Na prostoru Bosne i Hercegovine to su: Lišanj (1793 m), Klečar (1792 m), Marino brdo (1789 m) i Šlime (1779 m), a na prostoru Hrvatske: Jančiji vrh (1768 m), Velika Duvjakuša (1708 m), Gorica (1704 m), Gnjat (1696 m), Torlakova glava (1674 m), Jančarska glava (1669 m), Ošljak (1589 m), Jančija glava (1585 m), Velika glavica (1579 m), Orlovača (1545 m), Antića glavica (1539 m), Čakolica (1521 m) i Jančag (1516 m).

Planina Dinara je veoma bogata i biljnim i životinjskim svetom, te čini jedan celokupni i potpuni ekosistem.