Blog

Planina na e – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo E koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Planina na e – zanimljiva geografija

Edelvajs vrh ili Edelweißspitze se nalazi na 2572 m nadmorske visine. Ova planina se nalazi u salzburškoj regiji u Austriji. Predstavlja najvišu tačku na trasi Grosglokner – Hohalpenštrase.

Edvards planina (Mount Edwards) u Koloradu (SAD) se nalazi na visini od 4233 m nadmorske visine. To je zapravo visok planinski venac na frontalnom delu Stenovitih planina. Vrh planine je smešten u Arapaho nacionalnoj šumi, 12.3 km jugoistočno od Džordžtauna u Koloradu. Ovoj planini je najjednostavnije prići iz grada Denvera. Odavde se preduzima najveći broj uspona. Smatra se da se više od 100 planinara godišnje registruje za osvajanje Edvardsa. Severna strana planine je oštra i nepristupačna, dok su na istočnoj strani povoljniji usponi.

Skoro svi koji se penju na Edvards, čine to između maja i septembra.

Eldorado Peak je 25. najviši vrh u državi Vašington u Americi. Visok je 2703 m. Planina se nalazi na severnoj strani Vašingtona, na oko 43 km istočno od grada Konkrit. Smešten je u Nacionalnom parku North Cascades.

Eldorado izgleda sasvim drugačije u zavisnosti od toga sa koje strane se posmatra. Na zapadnoj strani su strme litice sastavljene od vertikalnih ploča i malih tesnaca. Sa istočne strane planina je stenovita i okružena ledom. Južna strana je trouglastog oblika ispresecana dugim grebenima. Najpopularnija i najlakša ruta za planinarenje ide sa juga i istoka, preko glečera Inspiration i umereno strmih snežnih grebena.

Eldorado je popularna destinacija za penjanje zahvaljujući jednostavnom pristupu, potom činjenici da je to jedan od 100 najviših vrhova u državi Vašington i naravno prelepom pogledu sa planine. Većini planinara je potrebno dva dana da bi završili turu, mada se sam uspon može odraditi za jedan dan.

U poređenju sa drugim Kaskadskim planinama Eldorado je geološki veoma jednostavan. On sadrži samo jedan glavni tip stena – Cretaceous orthogneiss. Jedino su najniži slojevi sastavljeni od različitih vrsta stena.

El Muerto ili Cerro El Muerto koji se može prevesti kao “brdo mrtvih” je planinski vrh u Južnoj Americi i deo je Anda (planinskog lanca). Poznat je i kao 16. najveći planinski vrh Južne Amerike koji se nalazi na argentinsko-čileanskoj granici. Ima visinu od 6488 m.

Ime planinskog vrha ne čini da se osećate dobro došlim. Ali, ako zanemarite ime, videćete da je to jedan predivan vrh za planinarenje, koji itekako vredi i mami sve planinare.

Na ovoj planini, ipak, nema puno turista i planinara, a glavni razlog je što se u blizini nalaze druge popularne destinacije kao što je, recimo, Ohos del Salado (Ojos del Salado), koji se smatra drugim južnoameričkim najvišim vrhom i najvišim svetskim vulkanom. Na El Muerto se veoma teško penjete sa argentinske strane. Prvi put je vrh osvojen 1950. godine.

Na visini od 5642 m, na obroncima Kavkaza u Rusiji, nalazi se Elbrus. To je stratovulkan koji se smatra najvišim vrhom evropskog kontinenta.Ovaj vrh je sa zapadne strane, a sa istočne se nalazi drugi koji je visok 5621 m. Ovi planinski vrhovi se nalaze na južnom delu evropske Rusije, svega 65 km od Kislovodska, odnosno malo dalje od gruzijske granice.

Na ovom planinskom vrhu je smešten skijaški centar, koji ima fantastične staze, gondole i žičare, sa kojima možete da se popnete do 3800 m. Turisti, sportisti i ostali mogu se skijati skoro čitave godine.

Ko želi da se popne na vrh ove planine, treba da ide južnom stranom. Sela u kojima se započinje sa usponom su Čerget i Terskol (2100 m nadmorske vidine). Blizu je i turističko odmaralište Azau. Tu su i skijaški tereni, kao i staze za planinare.

Ko ne želi da ide pešice prvim delom uspona, može da se posluži gondolom, koja će ga popeti na 2900 m, a zatim i do stanice Mir na 3460 m. Nakon toga ide staza do skloništa pod imenom Cisterna.

Uspon dalje ide preko grebena, tačno između lednika, na kome je uvek prisutan sneg i skijaška staza. Na visini od 4157 m se nalazi sklonište pod imenom Prijut 11 ili Dizel sklonište. Ova tačka je poslednje mesto logorovanja, a zatim sledi poslednji uspon do vrha.

Fanske planine u Tadžikistanu su deo Pamir-Alai planinskog lanca za kojima svi koji dođu u ovu zemlju žude. Vrhovi na ovim planinama dostižu visinu i do 7000 m. Fanske planine su primarna meta planinara i svih onih ljudi koji uživaju u živopisnim usponima. Na ovim planinama ćete naići na vrlo lepa alpska jezera, a jedno od najpoznatijih je Iskanderkul, ili jezero Aleksandra Velikog. Veruje se da je on prešao preko ovog jezera na svom putu za Indiju.

Ukoliko želite da svoj odmor u Tadžikistanu ispunite planinarenjem na neki od vrhova Fanskih planina, onda vam predlažemo vrh Energia koji se nalazi na 5120 m.

Planina Erimantos se nalazi na visini od 2224 m. To je četvrta najviša planina na Peloponezu. Istorijski, Erimantos je deo severozapadne Arkadije.

Erimantos je pošumljen po ivicama, a drveće koje čini šume su borovi, kedar, breza i smrča. Gole padine i travnjaci variraju od 1000 m do 1600 m nadmorske vidine, a zatim idu vrhovi bez vegetacije.

Pogled sa planinskih venaca Erimantosa je čudesan. Može se videti zapadni i severozapadni Peloponez, severna Arkadija i brda istočnog Ilija. Planine juga Centralne Grčke i planine Zakintosa, Kefalonije i Itake takođe se mogu videti po vedrom danu.

Na istočnoj obali Sicilije, nakon kraćeg putovanja od Mesine ka Katanji, leži planina Etna, najviši aktivni vulkan u Evropi i deo svetske baštine UNESCO-a. Vekovima su erupcije oblikovale padine vulkana, kreirale jedinstven pejzaž lave i leda.

Ovo područje je sada ogroman rezervat prirode, pun isprepletanih staza i puteva. Usponom do vrha možemo uživati u raznovrsnoj topografiji: od plodnih seoskih imanja sa slatkim citrusnim šumarcima do gustih šuma i golih terena sa mirišljavim grmljem. Na kraju, blizu samog kratera uživaćete u gotovo lunarnoj atmosferi.

Tokom vedrih dana, sa najviših visina Etne, može se videti Malta.

Etna je visoka 3329 m i stalno je u stanju aktivnosti. Plodna vulkanska zemlja daje mogućnost bavljenja poljoprivredom. U okolini je puno vinograda i voćnjaka.

Etna spada u jednu od glavnih turističkih atrakcija Sicilije i ovu planinu poseti na hiljade turista svake godine. Ruta obično ide putem koji vodi do skijališta Sapienza Refuge, koje leži južno od kratera na visini od 1910 m. Odatle vodi žičara sa kabinama do visine od 2500 m. Područje kratera je na visini od 2920 m i potpuno je dostupno.