Blog

Planina na g – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo G koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Goč

Goč je prelepa planina u centralnoj Srbiji, koja se nalazi u sklopu severnokopaoničkih planina, koje predstavljaju i najveći planinski masiv u Srbiji.

Sama planina Goč se nalazi malo iznad Vrnjačke banje, na oko 200 km udaljenosti od Beograda i 31 km udaljenosti od Kraljeva. Najviši vrh planine Goč je Ljukten, koji se nalazi na visini od 1.216 metara, a sastavljen je od kristalnih škriljaca, a sa strane se na velikom delu pruža i serpentin.

Goč se inače nalazi u neposrednoj blizini Zapadne Morave, a na planini se nalazi i veliki broj izvorišta različitih rečica i potoka, koji otiču ka Zapadnoj Moravi i Rasini.

Planina Goč predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija u Srbiji tokom cele godine. Obrasla je brojnim listopadnim i četinarskim šumama, u kojima dominiraju bor, bukva, hrast kitnjak, jela i brojne druge listopadne i četinarske egzote.

Pored stabala, Goč je bogat i brojnim lekovitim biljem, kao i šumskim jagodama, a daje i bogatu medonosnu ispašu, te je pravi raj za pčelare.

Na planini Goč se nalazi i mesto Gvozdac, na kom se nalazi i prelepo veštačko jezero, a u blizini postoji i Rimsko groblje, na kom su sahranjivani Sasi ili Saksoni, inače pleme germanskog porekla, koje je u vreme Nemanjića odavde vadilo rudu i topilo gvožđe.

Kao što je već pomenuto, na planini Goč je izuzetno razvijen turizam, te tu imamo i turistički centar Dobre vode, u kom se nalaze i 2 ski – staze duge oko 300 metara, namenjene za decu i početnike, a tu su i dva lifta koja vode skijaše do vrha. nekih 150 metara dalje se nalazi i jedna žičara duga 1.150 metara i ski – staza za iskusnije skijaše, duga 1.400 metara. Gornji deo ima blag nagib, te je veoma pogodan i za početnike, dok je donji deo znatno strmiji, i namenjen je rekreativcima i tu postoji i skakaonica od 30 metara.

Pored ski staza, na planini Goč se nalaze i tereni za manje sportove, staze za šetnju i trčanje, a veoma je rasprostranjeno i planinarenje. Ovde postoje 2 planinarska društva – PSD Ljukten iz Trstenika, koje je ime dobilo po najvišem vrhu planine Goč, i novije društvo koje je oformljeno 2007. godine – Goč iz Vrnjačke banje. Ova društva se bave obeležavanjem pešačkih staza, koje olakšavaju kretanje turista po planini.

Golija

Planina Golija se nalazi u unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema, u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške i jugozapadno od Ivanjice. Pretpostavlja se da je ime dobila zbog svoje veličine, a preko nje je veoma teško preći ukoliko ne posedijete terenca ili konja, pa planinarstvo i nije nešto naročito zastupljeno.

Najviši vrh Golije je Jankov Kamen, koji se nalazi na visini od 1.833 metara.

Prema narodnom predanju, ovaj vrh je dobio naziv prema jednom od dvojice pobratima, Rajku i janku, koji su se opkladili koji će prvi od njih dvojice poneti oveći kamen na najveći vrh Golije. Obojica su imala svoju taktiku. Rajko je brzao, dok je Janko išao sigurno i polako. Kao što to obično biva, Rajko se omakao u jednom momentu, u blizini samog vrha, i kamen mu je ispao i pao u potok, dok je Janko svoj kamen pažljivo nosio i izneo do vrha. Prema njemu je ovaj vrh i dobio naziv Jankov kamen, a potok koji se nalazi u blizini vrha – Rajkov potok. Pored njega, u značajnije vrhove Golije se ubraja i Crni vrh, koji se nalazi na visini od 1.795 metara.

Na planini Golija se nalaze i izvorišta brojnih reka, kao što su Studenica i Moravica, a sama površina je bogata šumama, koje su izuzetno organizovane: bukova šuma se nalazi na Crnom vrhu i u nižim delovima planine – od 500 do 1000 metara nadmorske visine. Ispod nje, do nadmorske visine od 500 metara se nalazi hrastova šuma, a iznad bukve su pomešane bukovo – jelove i bukovo – smrčeve šume.

Na nadmorskoj visini iznad 1700 metara se nalazi samo šuma smrče. Što se smrče tiče, na Goliji postoje i 2 primerka varijateta smrče koja dosta podsećaju na omoriku, a oni su zakonski zaštićeni. Ovde postoje i 3 rezervata prirode.

Na planini Golija vlada znatno prijatnija klima, te su leta sveža, a zime hladne sa puno snega i tokom cele godine ima dosta padavina.

Zbog ovakvih klimatskih uslova, planina Golija je pogodna za poljoprivredu, te uspevaju krompir, žitarice, voćnjaci, malinjaci, a naročito šume i livade.

Grmelj

Grmelj je planina na severozapadu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi između reka Une i Sane. Ona se prostire dužinom od 70 km, a obrasla je kraškim fenomenima, te preovladavaju pećine. Za sada je ispitano svega 15 pećina, od kojih je utvrđeno da je 14 pećina suvo, dok u jednoj ima vode.

Na planini Grmelj vlada umereno – kontinentalna i planinska klima, te su u planinskom delu zime duge i hladne, a leta sveža, a prosečna količina padavina tokom godine iznosi oko 1250 mm.