Blog

Planina na s – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to planine na slovo S koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Planina interesantnog imena – Stolovi – nalazi se blizu Kraljeva, između Brezanske reke, Ribnice i Ibra. Sa ove planine se razdvajaju pritoke ovih reka i to u svim pravcima. U dubokim dolinama, ove pritoke su podelile planinu na kose i dugačke grebene. Zbog toga planina podseća na zvezdu.

Najviši vrh je Usovica i nalazi se na visini od 1375 m. Bez obzira što oko planine postoje mnoge reke, ona je ipak gola i ima vrlo malo hrastova i bukove šume. Misli se da su šume posečene još u srednjovekovnom periodu, kada je čitav ovaj kraj bio rudarski centar.

U poslednje vreme se padine Stolova pošumljavaju četinarima.

Na istočnom delu Ibarske klisure, sa zapadne strane planine, nalazi se poznata tvrđava Maglič.

Pretpostavke o poreklu imena planine vode u manastir Žiča koji se nalazi vrlo blizu. Poznato je da je u ovom manastiru “stolovao” Sveti Sava kao prvi srpski arhiepiskop.

Sinaj ili Sinajska gora (Mojsijeva gora) je zapravo planina u Egiptu koja se nalazi na jugu Sinajskog poluostrva. Najviši vrh Sinaja je 2285 m. Ova planina se smatra svetim mestom kako u hrišćanskoj, tako i u jevrejskoj i muslimanskoj religiji. Naime, Sinaj je prostor na kome je, kako se veruje, Mojsije dobio Deset božjih zapovesti.

Planina Sinaj je srednje visoka planina blizu grada Sveta Katarina u Sinajskoj regiji. Vrlo blizu se nalazi i planina Katarina (2629 m) koja ujedno ima vrh najviši u Egiptu.

Stene ove planine su formirane u kasnoj fazi evolucije arapsko-nubijskog štita. Ona prikazuje kompleks prstenova koji se sastoje od alkalnih granita koji poniru u različite vrste stena, uključujući i vulkanske. Graniti variraju u kompoziciji od sienogranita do alkalnog feldspara.

Uopšte gledano, jasno je da stene na planini Sinaj potiču iz različitih dubina.

Interesantno je pomenuti da se u južnom Sinaju nalazi planina Serbal. Ona je visoka oko 2070 m, pa je po tome peta najviša planina Egipta.

Planina Seličevica je smeštena blizu grada Niša. Njena širina iznosi oko 6 km, a prostire se dužinom od 15 km, i to pravcem istok-zapad. Na planini Seličevici se nalaze bukove, hrastove i leskove šume, a najviši vrh se zove Ibrovica i ima 902 m. Po pripadnosti, vodi se kao deo Rodopskih planina.

Ova planina se nalazi iznad tri kotline: Zaplanje, Niška i Leskovačka kotlina.

Kada se popnete na vrh planine, možete videti veliki deo jugoistočne Srbije.

U toku Drugog svetskog rata, nemačka vojska je postavila na jednom od vrhova Seličevice, svoj radio predajnik, jer su smatrali da ova planina ima odličan elektromagnetni položaj.

Serta planina je srednjevisoka planina koja se nalazi na jugoistoku Makedonije. Izdiže se između doline Vardara i Krive Lakavice. Najviši vrh ove planine koji se zove Volčjak, visok je 1159 m. Ova planina se smatra graničnom planinom između dve reljefne celine Niske Makedonije i istočno-vardarske grupe planina i kotlina u Štipskom okrugu. Najbliži grad je Štip koji se nalazi na 15 km.

Suvobor planina se nalazi na svega 120 km od Beograda. Njen najveći vrh je visok 864 m i tačno je između Maljena i Rajca. Ova planina deli pritoke Kolubare od pritoka Zapadne Morave. Suvobor je u uvalama prekriven hrastom, a najvećim delom četinarima.

Bukova šuma prekriva Ravnu goru koja se nalazi na ovoj planini. Ova šuma je okružena rekom Grab, a tu se nalazi i Mokra pećina odakle Grab izvire.

Planina Suvobor obiluje fazanima, zečevima i srnama, pa lovci vole da dođu u ove krajeve.

Okolina je turistički vrlo atraktivna. U podnožju Suvobora se nalazi Banja Vrujci. U banji izviru termalne vode bogate magnezijumom i kalcijumom. Temperatura ove termalne vode iznosi 27º C. Dobra je za lečenje išijasa, visokog krvnog pritiska, proširenih vena, kožnih oboljenja, steriliteta i reume.

Druga popularna destinacija je istorijski lokalitet Ravna gora gde se nalazi spomenik Draži Mihailoviću, kao i crkva posvećena Svetom Đorđu.

Na obroncima Suvobora se odigrala jedna od najznačajnijih bitaka u prvom svetskom ratu – Kolubarska bitka. Austrougarska vojska je bila znatno brojnija i bolje opremljena od srpske vojske.

U selu Struganik, koji se nalazi na obroncima ove planine, očuvana je kuća Živojina Mišića, vojvode i zapovednika srpske vojske.

Sijera Nevada je planinski lanac u Andaluziji, na jugu Španije, u provinciji Granada. Na ovom planinskom lancu se nalazi najviša tačka kontinentalnog dela Španije, ujedno i treći najviši vrh Evrope, Mulasen (Mulhacén) visok 3479 m.

Sijera Nevada u bukvalnom prevodu sa španskog jezika znači “planine prekrivene snegom”.

Ova planinska regija je popularna turistička destinacija, jer njeni visoki vrhovi čine skijanje mogućim u jednom od evropskih najužnijih skijališta i to u regiji koja je nadomak Sredozemnog mora i koja je poznata po izuzetno visokim temperaturama i mnoštvom sunčanih dana.

U podnožju planine Sijera Nevada se nalazi divan grad Granada, a nešto dalje primorski grad Malaga, kao i Almerija.

Deo planinskog lanca spada u Nacionalni park Sijera Nevada, a deo je proglašen rezervatom biosfere.

Sijera Nevadu su Muslimani nazivali Sulayr ili Planina sunca.