Afrika

Pustinja Sahara – površina, klima, zanimljivosti

Afrika je jedan od najmisterioznijih i najneobičnijih kontinenata na svetu. Ovaj kontinent je drugi po veličini, a poznat je po svojim velikim prirodnim bogatstvima. Jedna od najvećih atrakcija u Africi, koja svakako privlači veliku pažnju, jeste pustinja Sahara.

O ovoj pustinji ste verovatno mnogo puta gledali emisije na televiziji, ali malo je onih koji su imali priliku da lično posete ovu pustinju i da se uvere u sve to što se piše i priča o njoj.

Dakle, svi ste verovatno čuli da je Sahara jedna od najvećih pustinja na svetu i nalazi se na afričkom kontinentu. To je vruća pustinja, koja je uglavnom kamenita, ali u manjoj meri i peskovita. Sahara je poznata po prelepim peščanim dinama koje formira vetar, kao i po peščanim morima i suvim dolinama i jezerima. Peščane dine u Sahari mogu da dostignu visinu i do 180m, ali ipak najveći deo Sahare sačinjen je od kamenitih i šljunkovitih predela.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o Sahari i o njenim glavnim karakteristikama. Reći ćemo vam kolika je površina ovog kontinenta, kakva klima vlada na njemu i koje su zanimljive činjenice koje bi trebalo da znate o Sahari.

Ukoliko volite da saznajete nove stvari o predelima i o kulturama, onda će vam ovaj tekst sigurno biti zanimljiv.

Objasnićemo vam šta je to zapravo Sahara, a možda ćemo vam i probuditi želju da jednoga dana lično posetite ovu pustinju.

Površina

Da biste bolje razumeli šta obuhvata Sahara i da biste mogli da je zamislite, reći ćemo vam kolika je njena površina.

Svi pretpostavljaju da je to velika pustinja, ali malo ko zapravo zna koje su tu brojke u pitanju, pa će vas statistički podaci verovatno malo iznenaditi. Kao što smo već spomenuli, Sahara je jedna od najvećih pustinja na planeti, tačnije rečeno, ona se nalazi na trećem mestu po veličini, odnosno dolazi odmah posle Arktika i Antarktika.

Međutim, kada je reč o vrućim pustinjama, Sahara svakako zauzima prvo mesto. Površina ove vruće pustinje iznosi 9 200 000 km2, odnosno veličine je kao cela Amerika ili Kina, što zvuči apsolutno neverovatno i zadivljujuće.

Kada je u pitanju površina same Afrike, Sahara zauzima većinu severnog dela, osim obala na Sredozemnom moru, doline Nila i dela Atlaskih planina. Sve drugo u Severnoj Africi jeste pustinja Sahara. Kada bismo hteli slikovito da ograničimo površinu Sahare, možemo reći da se severno od nje nalazi Mediteran, zapadno od Sahare je Atlantski okean, istočno od Sahare je Crveno more, a južno od Sahare nalazi se pojas polupustinjske savane, koji se naziva Sahel.

Što se tiče država koje Sahara obuhvata, to su Alžir, Egipat, Libija, Mali, Čad, Maroko, zapadna Sahara, Niger, Tunis, Mauritanija i Sudan. Možda niste znali, ali postoji više različitih regija u pustinji Sahari. Naime, možemo razlikovati Libijsku pustinju kao deo Sahare, Tenere pustinju, airske planine, planine Tibesti, planine Ahagar i naravno zapadnu Saharu.

Klima

Što se klime koja vlada u Sahari tiče, istraživanja su pokazala da je na tom prostoru ranije bila prilično vlažna klima, pa je samim tim postojala i bujna vegetacija. Pre nekoliko hiljada godina u Sahari je postojalo dovoljno vode i uslovi za život su bili mnogo povoljniji nego danas.

Međutim, nakon ledenog doba sve se promenilo. Sahara je danas najsušniji predeo na svetu a u toku cele godine padne samo negde oko 20 mm kiše, možda čak i manje od toga. U centralnom delu Sahare skoro nikada nema padavina, tako da je ta oblast bez vegetacije i važi za najsušniju oblast u celoj Africi.

Temperatura od 35 stepeni Celzijusa je nešto uobičajeno u Sahari, dok u određenim delovima godine ta temperatura može da dostigne i 50 stepeni Celzijusa. Sada ćemo vam reći i gotovo neverovatan podatak vezan za temperature samog peska u Sahari.

Naime, smatra se da on može da dostigne temeraturu od čak 81 stepeni Celzijusa. Inače, na planinama je klima nešto prijatnija, pa su temperature malo niže a padavine su češće.

Međutim, pošto nema dovoljno vlažnosti vazduha, postoje velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura u Sahari. Dešava se da temperature noću u Sahari bude ispod nule, dok se danju penju čak do 40 ili 50 stepeni, kao što smo već spomenuli. U Sahari svakako duvaju i vetrovi i oni mogu da budu veoma jaki i da dovedu do stvaranja peščanih oluja.

Zanimljivosti

Kada je u pitanju Sahara, postoji mnogo zanimljivih detalja i činjenica za koje verovatno još nikada niste čuli. Pre svega, ukoliko ste se pitali odakle potiče naziv Sahara, sada ćete imati priliku da saznate. Naime, Sahara na arapskom jeziku ima značenje ,,najveća pustinja”, tako da je ova pustinja sa pravom dobila ime.

Takođe, reći ćemo vam jednu zanimljivost vezanu za samu temperaturu u Sahari, za koju smo već rekli da može da bude izuzetno visoka. Naime, postoji podatak da je najveća temperatura na celom svetu koja je ikada izmerena bila upravo u Sahari, tačnije u jednoj oazi Libijske pustinje. Tu je izmerena temperatura od čak 58 stepeni Celzijusa.

Međutim, iako su temperature u Sahari veoma visoke tokom cele godine, zanimljivo je to da je u januaru 2012. godine čak i u Sahari pao sneg. Poslednji sneg pre toga pao je u Sahari daleke 1978. godine.

Jedina prava reka koja protiče kroz saharu je Nil, koji je pritoka Sredozemnog mora. Treba svakako spomenuti mnoga slana jezera koja se nalaze u Sahari, a koja se nazivaju šotovi. Što se životinjskog sveta tiče, do sada je otkriveno oko 70 vrsta životinja koje nastanjuju ovu pustinju. Pre svega, treba svakako izdvojiti jednogrbe kamile, škorpione, pustinjske lisice, antilope, gazele, koze, geparde itd.

Jedine domaće životinje koje postoje u Sahari su kamile i koze. Najopasnije životinje koje se mogu sresti na teritoriji Sahare su gepardi koje smo već spomenuli, ali i hijene i afrički divlji psi. U ovoj pustinji postoje i razni glodari, a smatra se da ih ima čak preko 40 različitih vrsta.

Svakako, u Sahari postoje i otrovne zmije koje takođe predstavljaju veliku opasnost. Ono što je zanimljivo jeste da su nojevi nekada bili brojni u ovoj pustinji, ali danas se nažalost retko viđaju na tim prostorima. Međutim, već smo rekli da je pre nekoliko hiljada godina klima u Sahari bila znatno bolja za život, tako da postoje dokazi da su u dalekoj prošlosti u Sahari u velikom broju živeli krokodili, ali i žirafe, slonovi, lavovi i druge životinje kojih više nema u ovoj pustinji.

Što se stanovništva na teritoriji Sahare tiče, njega ima vrlo malo. Zbog visokih temperatura i odsustva kiša, ovo mesto nije baš najbolje za život. U Sahari ukupno živi negde oko 2 miliona ljudi, ali uglavnom u oazama, u dolinama reke Nil i u nekim visoravnima koje se nalaze na severu Sahare. Narodi koji u Sahari žive su uglavnom Kopti, Beduini, Berberi i Tuarezi, a to su sve takozvana nomadska plemena koja još odavno žive na ovoj teritoriji.

Najviši vrh ove pustinje je vulkan pod nazivom Emi Kusi, koji dostiže visinu od oko 3 415 metara. Ovaj vulkan se nalazi na Tibesti planinama, u severnom delu Čada.

Još jedna zanimljiva činjenica je da se svake godine u aprilu u južnom delu Maroka održava maraton. Ono što je interesantno jeste da se svi takmičari moraju nekoliko godina ranije prijaviti ukoliko žele da trče na ovom maratonu. Ovaj maraton traje ukupno 7 dana, u toku kojih treba pretrčati čak 250 kilometara. Samo učestvovanje na ovom maratonu košta više od 4500 dolara, a oni koji trče sa sobom nose potrebnu hranu i vodu, kako bi izdržali toliki put. Ovaj maraton se smatra najsurovijom trkom na celom svetu.