Blog

Reka na b – zanimljiva geografija

U ovom tekstu ćete saznati koje su to reke na slovo B koje možete koristiti u zanimljivoj geografiji.

Bramaputra

Kada se govori o najlepšim rekama na svetu, azijska reka Bramaputra se nikada ne izostavlja. Ona izvire na Tibetu, odakle teče dalje kroz Himalaje, Kinu, Indiju, dok se njen tok od 2.900 km ne završi napokon u Bangladešu. Ona se uliva u Indijski okean, a, pre toga, sa rekom Gang formira najveću deltu na celom svetu.

Iako je u Indiji i Bangladešu stari običaj da se reke nazivaju ženskim imenima, Bramaputra je izuzetak od pravila. Iako je, prema gramatici srpskog jezika, reka Bangladeš ženskog roda, u ovim zemljama je Bramaputra muškog roda i prevodi se sa ’Sine Brame’.

Brama je, inače, u mitologiji Indusa tvorac čitavog sveta, a predstavljen je sa 4 lica, od kojih je svako okrenuto na po 1 strani sveta, a često jaše na labudu-

Uz njen tok ima više znamenitih kulturno – istorijskih građevina, kao što je hram Kopa. Pored toga, reka Bramaputra ima veliki hidroenergetski potencijal, a ima i najmnogoljudnije rečno ostrvo na svetu – malo ostrvo Madžuli, od nekih 500 kvadratnih kilometara, na kom je skoncentrisano oko 200,000 ljudi.,

Reka Bramaputra ima i veliki plovni značaj, a jedna je od reka sa najvećim prirodnim protokom na svetu – 48.160 m3/s.

Osim toga, jedna je od retkih reka na čitavom svetu za koju je karakterističan talas plime, prirodnog fenomena spuštanja i podizanja nivoa vode usled delovanja privlačnih sila Sunca i Meseca.

Biserna reka

Biserna reka izvire u pokrajini Junan u Kini i teče dalje kroz veće pokrajine Guejdžou, Guangsi i Guandung, sve do Južnog kineskog mora, gde se završava njen tok od 2.400 km. Reka je dobila naziv po istoimenom, Bisernom, ostrvu, koje je satkano samo od peska, a, u blizini ovog ostrva je, iznad reke, izgrađen viseći most dug 3.618 metara.

Ovo je treća najduža reka u Kini, odmah posle reka Jangcekjang i Hoangho, a druga po plovnosti, odmah iza reke Jangcekjang. Ona je plovna skoro celim svojim tokom i na njoj se uvek nalaze manji čamci, ribarski čamci i brodovi na kojima se uzgajaju biseri.

Osim toga, reka se redovno čisti, kako bi se napravio prolaz prekookeanskim brodovima. Ipak, bez obzira na sav trud, tok Biserne reke predstavlja jedan od najzagađenijih vodenih tokova na svetu.

Jedan od većih i značajnijih gradova koji leže na Bisernoj reci je grad Gvangdžou, čija je površina veća od  površine 2 Srbije. U ovom gradu naš proslavljeni fudbaler Dragan Stojković Piksi trenira istoimeni klub. Ovaj grad inače predstavlja najbrže rastući privredni region Kine.

Begej

U karpatskom području u Rumuniji izvire reka Begej, na kojoj počiva grad Zrenjanin. Ova reka svojim tokom od svega 256 km prolazi kroz Fađet i Temišvar, Srpski Itebej, Novi Itebej, Torak, Žitište, Ečka, Stajićevo i Perlez, dok se na kraju ne ulije u Tisu, kod vojvođanskog grada Titela. Inače, iako duga 256 km, kroz Srbiju dužina toka reke Begej iznosi svega 75 km.

Reka Begej ima veliki istorijski značaj. Od 1760.godine, ova reka je postala važan plovni put između Dunava i Temišvara i ovu titulu nosila sve do 1958.godine, kada je usled brojnih političko – ekonomskih komplikacija, zatvorena za brodove i preinačena u kanal ua ispuštanje neprerađenih otpadnih voda iz domaćinstava i različitih industrija.

Ipak, zahvaljujući zakonima i pravilima Evropske Unije, Rumunija poslednjih godina aktivno radi na pročišćenju i vraćanju stare slave reci Begej.

Pravi značaj reke Begej za Zrenjanin je istaknut tek na prelazu 2 veka – sa XIX na XX vek. U tom periodu su, na obalama reke Begej, podignute brojne monumentalne građevine, kao što su Finansijska palata, koja je danas preuređena u Narodni muzej, Palata pravosuđa, Palata Dunđerski, Mali most, Reformatska crkva, Trgovačka akademija i brojne druge.

Osim ovih značajnih instutucija i kulturnih spomenika, na obali reke Begej su oformljeni i parkovi i šetališta, a do kraja 60 – ih godina prošlog veka se prokopavaju i 2 nova kanala, čime su formirana 2 ostrva – Motel i Šumici.

Prema podacima o zvaničnim vodotocima Srbije, reka Begej zvanično više nije reka, već je, zahvaljujući brojnim preradama, postala Kanal. Njegova prosečna dubina iznosi 2,5 metara, dok je prosečna širina oko 30 m.

Belica

Belica je kratka rečica u Srbiji, koja celim svojim tokom prolazi samo kroz Pomoravlje. Duga je svega 26 km, a, tokom njenog toka, u nju se ulivaju Jošanička reka, Štipljanska reka, Voljovački potok i Lozovički potok.

Ona nastaje spajanjem manjih rečica – Voljavica i Bešnjaja, u blizini istoimenog sela, Belica, i kod sela Lanište se uliva u Veliku Moravu. Ova mala reka bogata je rakovima, potočnom mrenom, krkušom i klenom, a predstavlja jedinu reku koja teče kroz grad Jagodinu, i to celom njegovom dužinom.